Gönderen Konu: Derin Çizikler - KENDİ KENDİNE ONAR - Fotoğraflı  (Okunma sayısı 112629 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '15
  • 47 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
Derin Çizikler - KENDİ KENDİNE ONAR - Fotoğraflı
« : Mayıs 15, 2012, 12:34:21 »
Arkadaşlar merhaba,
Aracımı aldığımda muhtelif yerlerinde derin çizikler, göçükler vardı. Aldığım kişi orjinalliği bozulmasın diye hiçbirini boyatmamış, yaptırmamış. Ben de araştırdığımda boyama işleminin (tavan hariç tamamı) serviste 3-4bin tl, iyi bir özel serviste 2bin tl, sanayideki herhangi bir yerde de bin küsür tl harcanarak yapılabileceğini öğrendim. Tabi aracı satacak olursak tamamının boyalı oluşu değer kaybettirecek, bu da cabası.
Bende nette biraz araştırarak sorunu kendim çözmeye çalıştım. (bu forumdan bir arkadaşın fotoğraflı uygulamasından da
( http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=37102.0 ) cesaret alarak işe koyuldum)
çizik giderici kalemlerden alıp denedim: hüsran... japon yapıştırıcısı gibi birşeydi, belki kılcal çiziklerde işe yarar ama ben bir daha yapmam, ince pasta daha iyi sonuç verir.
Sonuçta çözemesem dahi görüntüyü iyileştirebileceğimden emindim. Vaktim var ve aracımla zevkle uğraşıyorum. Her halükarda ilk seçeneği her zaman yaptırabilirim.

Aslında bu süreçte adım adım fotoğraflamayı istedim ama işe başladığımda ufak tefek aksilikler oldu, bunlardan birisi de fotoğraf makinesinin pilinin bitmiş olmasıydı. Bende sizlerle en azından sözlü olarak paylaşayım istedim. Aracı aldığımda çektiğim, ve işlemden sonra çekerek düzenlediğim fotoğrafları paylaşıyorum

ALDIKLARIM
rötuş boyası - sanayiden 100gr 12tl
İnce bir resim fırçası - 1tl
800 ve 1200 su zımparası 2tl
Çbs kalın pasta 15tl
Sintaş ince pasta 15tl
Turtle wax cila 20tl
Polisaj makinesi -koçtaştan 40tl

UYGULAMA
Evvela aracı bir güzel yıkadıktan sonra derin çizikleri 2-3defa rötuş boyasını fırçayla doldurdum. Çiziklerin üstüne çıktı boya. Ertesi gün kuruduktan sonra önce kalın, sonra ince zımparayla bol su kullanarak(suya az sıvı sabun suyun etkisini artırıyor)  boyayı kaporta seviyesine indirdim.
Kalın pasta ile çizikli bölgelerin üzerinden gittim. (önce hafif ıslak uygulama pastayı güçlendiriyor)
Tavanda ve kaputta minicik boya lekeleri vardı. Tahminim araç park halindeyken yakınlardaki bir yerlerde sprey boya yapılmış, rüzgarın savurduğu boya tanecikleri araca gelmiş.  Önceden yaşadığımdan iyi biliyorum, 30-40mt ilerdeki apartmanın 10. katından bile boya yapılsa savrularak gelebiliyor. Aslında yaklaşmadan görülmüyordu ama yüzlerce olduğundan genel görünümü de olumsuz etkiliyordu. Bu bölgelere kalın pasta çekilerek(ince pasta denedim, çıkarmadı) bu boyalar temizlendi.
Tüm araca ince pasta ve cila çekildi. Polisaj makinesi bu noktada şart değil ama 5 saatlik işi 1 saate indirebiliyor nerdeyse. Yalnız aşırı bastırılırsa veya aynı noktada 2-3saniye durursanız dairesel çizikler oluşturuyor. Devamlı hareket ettirilirse sorun yok.

Komşumla beraber yaptığımız bu uygulamadan birçok şey öğrendim ve zevk alarak yaptım. Komşum resim öğretmeni olduğundan eli daha yatkındı, tabi boyalarla tecrübesinden farklı bir teknik geliştirdi. Paylaşayım:
Kendi aracında da derin bir çizik vardı. Rötuş boyasını bolca çiziğe sürdükten 5-6saniye sonra bez ile hızlıca temizledi. Çizik içindeki boyalar kalırken kenarlarını silmiş oldu. Şu anda ikimizin araçlarındaki çizik yerlere baktığımda çok bir kalite farkı göremiyorum ama benim 1saat uğraştığım şeyi 5dakika içinde bitirmişti.
Belki uygulamayı boyayı çiziğe sürdükten 2dk sonra, kredi kartına sarılmış bir bez ile boya temizlense çizik içinde daha fazla boya bırakarak hem kısa sürede hem de temiz bir iş olabilirdi. Bir daha arabam çizilirse öyle yapmayı düşünüyorum.

Herkese kazasız belasız sürüşler dilerim.
Selamlar

Toyota Club Türkiye

Derin Çizikler - KENDİ KENDİNE ONAR - Fotoğraflı
« : Mayıs 15, 2012, 12:34:21 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
Ynt: Derin Çizikler - KENDİ KENDİNE ONAR - Fotoğraflar
« Yanıtla #1 : Mayıs 15, 2012, 13:44:34 »
Azalmış biraz ama tam gitmemiş, mecburen boyatacaksın oraları

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • www.formediet.com
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '12
« Yanıtla #2 : Mayıs 15, 2012, 13:53:04 »
Başlık kendi kendine onar ama..... bu çizikler kendi kendine oluşmadı :-\ :-\. Bu çizikleri kim yaptı sorabilir miyim?? :o :o
Mahallenin çocukları mı yoksa seyahat esnasında( araç seyir halindeyken) oluşan şeyler mi yoksa daha da kötüsü siz park halinde durmak suretiyle beklerken başka aracın gelip sürtünmesi ile oluşan şeyler mi?? :-\ :-\
Online Zayıflama ve Sağlıklı Beslenme
http://www.formediet.com
Çünkü En Lezzetlisi Sağlığınız !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 47 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Mayıs 15, 2012, 14:25:05 »
Aracı aldığımda çizikler-göçükler vardı. Sol ön kapıdaki göçük park esnasında babaya çarpmış diğerleri nasıl olmuş bilmiyorum ama çoğu anahtar gibi bir şeyle çizilmiş gibi.

Başlık kendi kendine onar ama..... bu çizikler kendi kendine oluşmadı :-\ :-\. Bu çizikleri kim yaptı sorabilir miyim?? :o :o
Mahallenin çocukları mı yoksa seyahat esnasında( araç seyir halindeyken) oluşan şeyler mi yoksa daha da kötüsü siz park halinde durmak suretiyle beklerken başka aracın gelip sürtünmesi ile oluşan şeyler mi?? :-\ :-\

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 15, 2012, 14:33:45 »
O çizikler ne öyle bile bile çizmişler gibi.. Bu yöntemi ben bisiklet kadrosunda uyguladım :D Evde ne varsa  (o an annemin makyaj malzemelerini buldum) bisikletime rötuş yaptığımı biliyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 47 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mayıs 15, 2012, 14:34:54 »
Kemal bey performansınız düşmüş gibi. "çizikler geçmemiş, satmalı artık" gibi birşey beklerdim. :)
işin aslı çizikler beni artık rahatsız etmiyor, böyle kullanacam satana kadar. Büyük kazalı araçlarda "çizikten keyfi boyalı" diye satılmaya çalışıldığından çizikli satmak daha kolay bence, kendimden biliyorum

Azalmış biraz ama tam gitmemiş, mecburen boyatacaksın oraları

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 15, 2012, 21:42:17 »
Güzel çalışma olmuş, tebrik ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 16, 2012, 02:55:36 »
Elinize emeğinize sağlık :alkis:
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 47 kere teşekkür etti
Ynt: Derin Çizikler - KENDİ KENDİNE ONAR - Fotoğraflı
« Yanıtla #8 : Mayıs 16, 2012, 15:35:42 »
Teşekkürler arkadaşlar. Okuyan birisine faydası olabilirse ne mutlu...

Güzel çalışma olmuş, tebrik ederim.
Elinize emeğinize sağlık :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Calm down. The king is back
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 132000
  • Model Yılı: '11
  • 6 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 30, 2012, 21:26:42 »
eline, emeğine sağlık birader. çok güzel bir çalışma olmuş. rahatsız etmeyecek kadar azalmış maşallah :)
Toyota Avensis 2011 Elegant Extra Multidrive-S

Turbonun kesildiği 4.000 devirden sonra bizim atmosferik hayatımız başlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Temmuz 25, 2012, 21:44:52 »
çocukların ön kaputumu çizmelerinden dolayı, şimdi bu konuya tekrar bakıyorum. çizik giderici ile doldurup, üstüne cila atmıştım. evet tırnağa gelmiyor çizik ama, cayır cayır da duruyor kaputun üstünde :( aracın üstündeki cilanın kalkıp, rötüş maddesiyle doldurup ardından mı cila atsam diyorum?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 47 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Temmuz 31, 2012, 20:15:18 »
Sağolasın, çizikler şimdi tamamen gitti. Sonrasında minik bir kaza ile servise bırakınca hepsi yapıldı.
Senin durum için; ben olsam önce bir pasta çekerdim, çizik gitmezse kalın pasta, daha da çıkmazsa rötuş boyası+pasta denerdim. Ama eğer tırnağa gelmiyorsa pasta+cila işi çözer. Bu arada kalın pasta atarsan dikkatli ol, tüm boyayı kaldırma. Yavaş yavaş bastırarak...

çocukların ön kaputumu çizmelerinden dolayı, şimdi bu konuya tekrar bakıyorum. çizik giderici ile doldurup, üstüne cila atmıştım. evet tırnağa gelmiyor çizik ama, cayır cayır da duruyor kaputun üstünde :( aracın üstündeki cilanın kalkıp, rötüş maddesiyle doldurup ardından mı cila atsam diyorum?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ağustos 04, 2012, 21:34:19 »
Sağolasın, çizikler şimdi tamamen gitti. Sonrasında minik bir kaza ile servise bırakınca hepsi yapıldı.
Senin durum için; ben olsam önce bir pasta çekerdim, çizik gitmezse kalın pasta, daha da çıkmazsa rötuş boyası+pasta denerdim. Ama eğer tırnağa gelmiyorsa pasta+cila işi çözer. Bu arada kalın pasta atarsan dikkatli ol, tüm boyayı kaldırma. Yavaş yavaş bastırarak...

tırnağa gelmiyorlar ama iğrenç duruyorlar çünkü çok fazla çizilmiş :( pasta için, opak olan boyalarda kullanılmalı diye duydum. benim aracım metalik. sonuçta bildiğim kadarıyla pasta dediğimiz yanlardaki boyayı inceltip eksik olan yeri dolduruyor. araç zaten 16 yaşında, şimdiye kadar zaten boya baya bi incelmiştir diye tahmin ediyorum. o yüzden pastadan korkuyorum. çizik kalemiyle doldursam ve üstüne güzel bir cila atsam diyorum???

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 47 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ağustos 04, 2012, 22:33:31 »
O çizik kaleminden ben de alıp denemiştim, benim çiziklerde işe yaramadı. Yine de denemeyi istersen 6-7tl ye olur olan, başka bişi olmaz.
pasta metalik boyada da olur, benim araç da metalik boya. ama aracın 16 yaşında olmasına bişi diyemem. Çünkü ben bi defa +20 yaşındaki bi araca az bişey sürdüm, boyayı komple kaldırdı. Ama böyle bi durumda zaten görüyorsunuz, çok az kalkma eğiliminde bırakırsınız. Bir de ilk göze çarpan yerde yapmazsanız sorun olacağını sanmıyorum. Çünkü böyle kılcal çiziklerde pasta çok iyi işe yarıyor.

tırnağa gelmiyorlar ama iğrenç duruyorlar çünkü çok fazla çizilmiş :( pasta için, opak olan boyalarda kullanılmalı diye duydum. benim aracım metalik. sonuçta bildiğim kadarıyla pasta dediğimiz yanlardaki boyayı inceltip eksik olan yeri dolduruyor. araç zaten 16 yaşında, şimdiye kadar zaten boya baya bir incelmiştir diye tahmin ediyorum. o yüzden pastadan korkuyorum. çizik kalemiyle doldursam ve üstüne güzel bir cila atsam diyorum???

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis 2005 1,6 : Öğretmen
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 04, 2012, 23:11:08 »
Bülent Bey sizi tebrik ederim. Vallahi harika çalışmışsınız. Yazdıklarınızın hepsini bilgisayarıma kaydediyorum. Aracımda oluşmuş ve oluşacak çiziklerde uygulamak isterim.Hoşçakalın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Ağustos 09, 2012, 21:36:19 »
O çizik kaleminden ben de alıp denemiştim, benim çiziklerde işe yaramadı. Yine de denemeyi istersen 6-7tl ye olur olan, başka birşi olmaz.
pasta metalik boyada da olur, benim araç da metalik boya. ama aracın 16 yaşında olmasına birşi diyemem. Çünkü ben bir defa +20 yaşındaki bir araca az birşey sürdüm, boyayı komple kaldırdı. Ama böyle bir durumda zaten görüyorsunuz, çok az kalkma eğiliminde bırakırsınız. Bir de ilk göze çarpan yerde yapmazsanız sorun olacağını sanmıyorum. Çünkü böyle kılcal çiziklerde pasta çok iyi işe yarıyor.

bugün sanayiye gittim, aracımın boyasından yaptılar rötüş için. çok ilginç birşey. gram gram 7-8 çeşit boya karıştırıldı :)
50 gram kadar boya aldım. 2-3 noktaya sürdüm. daha az göze çarpıyor gibi, ancak 1200-1500 zımpara alıp onunla zımparalayıp ardından cila yapmayı düşünüyorum. umarım güzel birşey çıkacak ortaya  :-[
bu arada kaput için sordum, abi sakın rötüşu sürme oraya, sırıtır dedi. tırnağa gelmiyor, çok ince çizik bu. pasta+cilayla pırıl pırıl olur bu dedi. haftasonu şu aracın tüm çizikleriyle ilgilenmeyi düşünüyorum. çizikleri kapatıp cilalarsam, araç galerisine bende aracımı koyucam artık  :alkis:  :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 47 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ağustos 09, 2012, 22:41:03 »
Osman bey teşekkürler, dilinize sağlık. İnşallah aracınız çizilmez de kullanmazsınız, dileğimiz.

Sercan bey zımparadan sonra ciladan önce pastayla geçmek gerekir. Aşındırıcılık düzeylerini azdan çoğa doğru şöyle sayabiliriz; ince pasta, nemli kaportaya ince pasta :) , kalın pasta, nemlisi, 3000 zımpara, 2000 zımpara, 1000 zımpara diye gider. Aracınızdaki çizik en az güçlü hangi aşındırıcı ile çıkarsa ondan fazlası orjinal boyanıza gereksiz zarardır. Cila atmadan önce en az aşındırıcıya doğru gitmek işin temizliği açısından faydalıdır. Misal 1000zımpara yapıldıktan sonra direk ince pasta olmaz, arada 1500-2000 zımpara, kalın pasta geçmek daha güzel sonuç verecektir.

Şimdiden kolay gelsin.

bugün sanayiye gittim, aracımın boyasından yaptılar rötüş için. çok ilginç birşey. gram gram 7-8 çeşit boya karıştırıldı :)
50 gram kadar boya aldım. 2-3 noktaya sürdüm. daha az göze çarpıyor gibi, ancak 1200-1500 zımpara alıp onunla zımparalayıp ardından cila yapmayı düşünüyorum. umarım güzel birşey çıkacak ortaya  :-[
bu arada kaput için sordum, abi sakın rötüşu sürme oraya, sırıtır dedi. tırnağa gelmiyor, çok ince çizik bu. pasta+cilayla pırıl pırıl olur bu dedi. haftasonu şu aracın tüm çizikleriyle ilgilenmeyi düşünüyorum. çizikleri kapatıp cilalarsam, araç galerisine bende aracımı koyucam artık  :alkis:  :alkis: