Gönderen Konu: Ekran Kararması  (Okunma sayısı 7944 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ekran Kararması
« : Haziran 17, 2008, 09:23:16 »
  Selam.
 Öğle çok oyun oynayan biris değilim. (ya da ben öyle zannediyorum :) ) Ama yeğenler ve kayınço gelince zevkli de oluyor. :)
 Daha önce hiç sorunsuz açılan bazı oyunlarda (mesela NFS Carbon) şimdi oyun içine girince ekran kararması oluyor ve ekran bekleme moduna geçiyor. Hiçbir şekilde masa üstüne dönülmüyor. Reset dahi çalışmıyor ve sadece açma kapama düğmesine uzun süre basarak bilgisayar kapatılabiliyor. Buna benzer bir sorun yaşayan ya da konu hakkında bilgisi olan varsa paylaşımlarını beklerim. Şimdiden teşekkürler. :)

Toyota Club Türkiye

Ekran Kararması
« : Haziran 17, 2008, 09:23:16 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekran Kararması
« Yanıtla #1 : Haziran 17, 2008, 11:10:41 »
Hakan bey  ekran  kartınızın en son  driverini  indirip  yükleyin  eğer  yapmadıysanız. Eğer bu da  çözüm  değilse  belki  yeğenleriniz  falan  yanlışlıkla oyundan  yada  sistemden bir  dosya  silmiş olabilir. Onun içinde sistem geri yüklemeyi  deneyiniz.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 17, 2008, 11:14:42 »
LCD monitör ise beğenmediği çözünürlüklerde kendini kapatabiliyor. Benim Phillips LCD'de oyunlarda bu oluyor sıkça.

Ayrıca ekran kartı aşırı ısınıyor da olabilir, tozlanmıştır.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #3 : Haziran 17, 2008, 13:01:25 »
evet alper arkadaşımıza katılıyorum ekran kartın tozdan dolayı  ısınıyo olabilir, soğutucusu eğer fanlı 
ise kasayı açıp fanın döndüğünden emin ol.eğer fan dönmüyosa problem ısıdan olabilir .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #4 : Haziran 17, 2008, 14:05:52 »
  Cevaplarınız için sağolasınız. :)
 İlk önce driverları güncelledim. Sonuç değişmedi. Yeğenlerin geldiklerinde karıştırdıkları doğru :) kafalarına göre ama ufak da değillerki veletler. :)
 Evet ekran kartı fanlı ve onunda içini açıp temizledim ama ekran kartı programı normalde 66-70 C gösteriyor ve olması gereken değeri bilmiyorum. Ama kasanın havalandırması aslında oldukça iyi. Ama dediğiniz gibi bu sefer ekran kartını da söküp onun fanını iyice temizliyim bakalım. :)
 Lcd monitörün çözünürlüğünden de düşünüyorum çünkü yeğenler masa üstünde de çözünürlük ayarlarını değiştirmişler. Zaten işin ilginci daha önce sorunsuz açan oyunda bile sorun oluyor. Ben tavsiye üzerine Grid diye bir oyun da aldım ve aynı sorun onda da oldu ve henüz menü de iken aynı problemi yaptı birkaç defa. Ancak birkez oyuna girebildi ve işin ilginci görüntüler çok iyiydi ve oyunda hiç bir takılma da yapmadı ama 2-3 dakika içinde yine aynı hata oluştu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Haziran 17, 2008, 14:29:55 »
Malumunuz bilgisayar  arabaya  benzemiyor.Bir  problemin  olası  bir  sürü  nedeni  oluyor.Eğer  kararma ile  beraber kararma  olmadan  takılma  yada  donma  diye  tabir ettiğimiz  sorunlarda  varsa  bunların  olası  nedenlerinin başında  ramlar ve power  supply  gelir. Ramların  bozulma  olasılığı  her  ne  kadar çok  düşük  olsa da  tozdan  dolayı  yuvalarıyla  tam  temas edemeyebilirler.Eğer ramınız  tek  yuvada  ise  farklı bir  yuva  ile deneyin  yada  başka  bir  arkadaşınızdan  aldığınız  ram  ile, 2 tane  ise tek  tek  takarak deneyiniz. Yada power supply niz ömrünü  doldurmak üzere  olabilir. Eğer monitörünüz 17" ise 1024/768,  19" ise 1440*900 çözünürlüklerine  getirerek öncelikle monitörünüzün çözünürlüğünü  normal  değerlere  getiriniz. Olmazsa  eğer bahsedilen  oyunların çözünürlüklerini  bir  kaç  kademe düşürerek öyle  deneyiniz. Eğer yine  sonuç alamazsanız  güvenli modda sistem geri yüklemeyi deneyin. O da  olmazsa  format  kaçınılmaz  gibi  geliyor.

Saygılar...

Dipnot: Ekran  kartlarında  bahsettiğiniz  sıcaklıklar  normaldir. Her ne  kadar  markadan  markaya  değişklik gösterse de.Birde tam  oyun  esnasında  kontrol etmek  gerek sıcaklıkları 80 dereceyi  geçerse  kendisini  korumaya  alıyor olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Haziran 17, 2008, 15:25:03 »
  Anladım. Çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #7 : Haziran 17, 2008, 16:55:52 »
sorunun sadece ekran kartına bağlı olduğu kanaatindeyim, yani donanımsal. benzer bir durum(belki de aynısı) başıma gelmişti. 6600GT ekran kartım vardı, oyuna girince bir kaç dakika oynuyordum sonra aniden mozaik ya da kararmış bir şekilde ekran öylece kalıyordu. bilgisayarı kapatıp açınca düzeliyordu, bir kaç kez başıma bu olay geldi, sonrasında bilgisayar açılıp işletim sistemini boot edemeden öylece kalmaya başladı.
benzer veri yoluna sahip başka bir ekran kartıyla denerseniz(PCI-Express ya da AGP artık her neyse), daha net bir teşhiste bulunabilirsiniz kanaatimce. Zira benim götürdüğüm teknik serviste, benim "ekran kartında sorun var" diye ısrar etmeme rağmen güç kaynağı, bellek, anakart hepsini denediler, ama sorun benzer özellikte başka bir ekran kartı takınca çözüldü.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Haziran 17, 2008, 17:25:13 »
Eğer sorun  sadece oyunlarda  baş gösteriyorsa Hüseyin  beyin  dediği yöntem  daha  mantıklı. Eğer pc  nizde  aynı  zamanda onboard ekran kartı da  varsa harici  ekran  kartını  çıkartıp  daha az  sistem gereksinimi  isteyen bir  oyunla onboard  ekran kartınızı  deneyebilir sorunun  tam olarak o zaman ekran kartında olup olmadığını  anlayabilirsiniz.

Saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Haziran 18, 2008, 07:37:11 »
Abi monütörün kaç Hertz destekliyor bilmiyorum ama yiğenler ayarlardan ekran yenileme sıklığı diye bir bölüm var oradan ekran kartının Hertz ayarı ile oynamış olabilir düşüncesindeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #10 : Haziran 18, 2008, 09:07:10 »
  O ayarları aslında PC ve monitör otomatik yapıyor. 75Hz. destekliyor ve ben yinede 60 Hz. de kullanıyorum. Her oyunda da yapmıyor. Ekrana akrtının fanını falanda söktüm ve tozları temizledim ısıda bir düşme oldu. Ama dediğiniz gibi özellikle oyunda ısının artması normal. Oyun dışında biraz pc. açık kaldıktan sonra 65 -67 gibi ısı değerleri gösterirken şimdi 55-60'a kadar indi.
 Ekran çözünürlüğüde şu anda 1280x720 oysa 1680x1050'yi destekliyor monitör. Yani sınır değerlerde dahi değil sanırım. Ama acaba bazı oyunlarlarla çözünürlük uyuşmuyormu? Çünkü ben eskiden daha düşük ekran çözünürlüğünde kullanıyordum pc. yi ve yeğenler daha güzel gözüküyor diye 1280x720 değerine almışlar. O zaman sorunsuz açtığı Carbon'a şimdi girince aynı kararma olayı oluyor. Gerçi ekran wide. Yani bu değer masa üstünde daha iyi sonuç veriyor. Oyunla çözünürlüğü ile ekran çözünürlük değerleri uyuşmuyorsa bu sorun olabilirmi acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Haziran 18, 2008, 16:31:41 »
Olmaması  lazım. Sonuç itibariyle oyunun çözünürlüğünü düşürünce  ekran normal çözünürlüğünde  çalışır  sadece  oyuna  girince  oyunun çözünürlüğüne  geçer. İllada ikisinin aynı olması gerekmez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Haziran 23, 2008, 14:50:37 »
  DirectX SDK adlı programı indirdim ve sorun şu anda çözüldü. Bakalım ne olacak. :)