Gönderen Konu: Şehirler Arası LPG Sarfiyatı  (Okunma sayısı 4144 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '96
  • 66 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
Şehirler Arası LPG Sarfiyatı
« : Mayıs 02, 2012, 06:46:06 »
Merhaba arkadaşlar.
29 Nisan Pazar günü  şehirler arası yolda aracın minimum lpg sarfiyatını test etme fırsatı bulduk. Evvelâ lastik havaları 33 Psi ye ayarlandı. Aracın deposu -şamandıradan ses gelip pompa otomatik olarak durana kadar- tam dolduruldu. Aracın km sayacı sıfırlandı. Yol bilgisayarının verileri sıfırlandı. 3000 devir - 100 km/s hiç geçmeden, araçta hiç yük yokken, klima çok az çalıştırılmak suretiyle mümkün olan en az sarfiyat sağlanmaya çalışıldı. Yaklaşık her 100 km de depo tekrar doldurularak ölçüm yapıldı.

Sonuçlar şöyle:

114 km'de 14.95 litre  km'de 0,343 krş (Gaz Fiyatı: 2,61)<------ (Bu tamamen şehiriçi kullanımdır. Bilgi olsun diye yazıldı)

101 km'de 8.47 litre    1 km'de 0,219 krş. 100 km'de  21.9 TL (Gaz Fiyatı: 2,60) (maksimum 100km/s -3000 devir)
99 km'de 7.85 litre      1 km'de 0,193 krş. 100 km'de  19.3 TL (Gaz Fiyatı: 2,45) (maksimum 100km/s -3000 devir)

132 km'de 8.56 litre    1km'de 0,168 krş. 100 km'de   16.8 TL (Gaz Fiyatı: 2,65) (burada 160-170 km ile gittiğim yerler oldu ortalama 120 km/4000 devir neden bu kadar düşük çıktı ortalama anlamadım)

(Araç 2008 Avensis elegant 1.6)
Her Yusufun bir Züleyhâsı vardır. Mühim olan, gömleğinizin nereden yırtıldığı...

Toyota Club Türkiye

Şehirler Arası LPG Sarfiyatı
« : Mayıs 02, 2012, 06:46:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 26 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
Ynt: Şehirler Arası LPG Sarfiyatı
« Yanıtla #1 : Mayıs 02, 2012, 08:25:31 »
Süleyman bey ben LPG işinden pek anlamam ama size yeni lastiklerin performasını soracaktım memnun kaldınızmı acaba? Yol sesi özellikle.
VW Golf 7 1.4 TSI Highline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mayıs 02, 2012, 08:40:13 »
... size yeni lastiklerin performasını soracaktım memnun kaldınızmı acaba? Yol sesi özellikle.
Emre Bey, kesinlikle memnunum. Hissedilir düzeyde bir ses azalması var. Yalnız bir hususu dikkatlerinize sunmak isterim ki; ses meselesi ile ilgili tespitler tamamen sujektif olup, bilimsel metodlarla ölçümü yapılmış sonuçlar değil. Tabiatıyla en başta da belirttiğimiz gibi güvenilirliği duyu organlarımız ile sınırlı. Sonuçlar kişiye göre farklılık arz edebilir. Ama yine de 4 yıllık aşınmış bir lastik ile yeni bir yumuşak lhamurlu lastiğin sesi elbette farklı olmalı değil mi?
Her Yusufun bir Züleyhâsı vardır. Mühim olan, gömleğinizin nereden yırtıldığı...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
« Yanıtla #3 : Mayıs 02, 2012, 21:39:03 »
Merhaba arkadaşlar.
29 Nisan Pazar günü  şehirler arası yolda aracın minimum lpg sarfiyatını test etme fırsatı bulduk. Evvelâ lastik havaları 33 Psi ye ayarlandı. Aracın deposu -şamandıradan ses gelip pompa otomatik olarak durana kadar- tam dolduruldu. Aracın km sayacı sıfırlandı. Yol bilgisayarının verileri sıfırlandı. 3000 devir - 100 km/s hiç geçmeden, araçta hiç yük yokken, klima çok az çalıştırılmak suretiyle mümkün olan en az sarfiyat sağlanmaya çalışıldı. Yaklaşık her 100 km de depo tekrar doldurularak ölçüm yapıldı.

Sonuçlar şöyle:

114 km'de 14.95 litre  km'de 0,343 krş (Gaz Fiyatı: 2,61)<------ (Bu tamamen şehiriçi kullanımdır. Bilgi olsun diye yazıldı)

101 km'de 8.47 litre    1 km'de 0,219 krş. 100 km'de  21.9 TL (Gaz Fiyatı: 2,60) (maksimum 100km/s -3000 devir)
99 km'de 7.85 litre      1 km'de 0,193 krş. 100 km'de  19.3 TL (Gaz Fiyatı: 2,45) (maksimum 100km/s -3000 devir)

132 km'de 8.56 litre    1km'de 0,168 krş. 100 km'de   16.8 TL (Gaz Fiyatı: 2,65) (burada 160-170 km ile gittiğim yerler oldu ortalama 120 km/4000 devir neden bu kadar düşük çıktı ortalama anlamadım)

(Araç 2008 Avensis elegant 1.6)

Yol eğimi farklı olabilir diye aklıma geldi . Daha çok yokuş aşağı indiyseniz farkedebilir .
Kanaat-i acizanemce deme.
Kanaatin varsa,aciz değilsin.

2005 HONDA ACCORD 2.4 EXECUTIVE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Eğri cetvelden düzgün çizgi çıkmaz
  • Araç: Auris
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 02, 2012, 21:58:39 »
Yolun eğimi bence de önemli şehirler arası örneğin sandıklıdan ısparta 100 km 6lt ile (benzinde)gidip 7.5 lt ile geri döndüğümü biliyorum.uzun yol ortalama değeriniz 20 kuruş gayet güzel dizellerde o kadar(o kasaki bi araç) yakıyor.1.6 auris aracıma 2 hafta önce tartarini marka lpg taktırdım,daha 500 km kulanabildim gerçi 1500 kmde bi ayar kontrol bakımından sonra ne olur bilmiyorum ama şehir içi bugün ölçtüm 130 km yol yaptım 44 tllik gaz aldı araç(lt fiyatı:2.61) yani şehir içi lpg tüketimi 12 lt.benzinde de 10 lt tüketimi vardı.1-2 hafta içinde 20.000 bakımını yaptıracağım o arada lpg ayarını da bi gözden geçirsinler değerleri tekrar paylaşırım.lpg düşünenlere tavsiye edebilrim tartarini gerçekten güzel bir cihaz şunu diyenler olabilir adı sanı duyulmamış niye onu taktırdın.piyasa da hızlı koşan brc,zavoli den biraz daha üstün olduğunu duydum.arıza ışığı falan hiç yanmadı,çekiş konusunda şunu bütün samiyetimle söyleyebilirim ki"hiç bir fark yok" varsa da ben hissedemedim.
Adam olmak cinsiyet meselesi değil, şahsiyet meselesidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #5 : Mayıs 02, 2012, 22:10:37 »
Yolun eğimi bence de önemli şehirler arası örneğin sandıklıdan ısparta 100 km 6lt ile (benzinde)gidip 7.5 lt ile geri döndüğümü biliyorum.uzun yol ortalama değeriniz 20 kuruş gayet güzel dizellerde o kadar(o kasaki bir araç) yakıyor.1.6 auris aracıma 2 hafta önce tartarini marka lpg taktırdım,daha 500 km kulanabildim gerçi 1500 kmde bir ayar kontrol bakımından sonra ne olur bilmiyorum ama şehir içi bugün ölçtüm 130 km yol yaptım 44 tllik gaz aldı araç(lt fiyatı:2.61) yani şehir içi lpg tüketimi 12 lt.benzinde de 10 lt tüketimi vardı.1-2 hafta içinde 20.000 bakımını yaptıracağım o arada lpg ayarını da bir gözden geçirsinler değerleri tekrar paylaşırım.lpg düşünenlere tavsiye edebilrim tartarini gerçekten güzel bir cihaz şunu diyenler olabilir adı sanı duyulmamış niye onu taktırdın.piyasa da hızlı koşan brc,zavoli den biraz daha üstün olduğunu duydum.arıza ışığı falan hiç yanmadı,çekiş konusunda şunu bütün samiyetimle söyleyebilirim ki"hiç bir fark yok" varsa da ben hissedemedim.

Öncelikle LPG niz hayırlı olsun . Tartarini aslında ülkemizdede bilinen bir markadır ve BRC ye göre daha kaliteli olduğuda söylenir . Fakat bunun ölçüsü nedir bilemiyorum . Ancak Tartarini nin servis ağı BRC kadar yaygın değil eksiside bu . Fakat önemli bir eksi puan .

Ayrıca sıralı sistem LPG lerde güç kaybı yaklaşık % 1 ila % 2 arasındadırki bunu bir ölçüm aleti olmadan anlayabilmek imkansız gibi birşeydir.

Güle güle kullanın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mayıs 03, 2012, 09:50:52 »
Montaj işlemi sırasında Mehmet Özenç bey, LPG nin ECU'su ile aracın kendi ECU'su ortak (entegre) çalıştığını söyledi bize. Yol bilgisayarının gösterdiği değerler ile bizim ölçtüğümüz yakıt sarfiyatı değerleri de hemen hemen tutuyor. Ancak uzun vadede bilgisayarın ölçümlerinin güvenilirliği konusunda endişeliyim. Acaba nasıl bir sistem çalışıyor da, hem benzinde iken hem de gazda iken ayrı ayrı ölçüm yapıp ekrana yansıtıyor? Hangi verileri işliyor? Benzinden gaza geçildiğinde ölçüm sistemi bunu nasıl algılıyor? Ayrımını yapabiliyor mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Türkçe Öğretmeni.
  • Araç: Yaris
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 03, 2012, 10:10:49 »
Süleyman Bey 3000 devirde 100km/s mi yapıyor avensis?
Ahirette Seni Kurtaracak Bir Eserin Olmadığı Taktirde, Fani Dünyada Bıraktığın Eserlere Kıymet Verme...    Bediüzzaman Said Nursi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Mayıs 03, 2012, 10:50:13 »
Süleyman Bey 3000 devirde 100km/s mi yapıyor avensis?

:) 

Şükrü Bey sizin için tekrar bakalım inşallah aracın 3000 devirde kaç km hız yaptığına. :)  Ama kastedilen; yakıt tüketimini minimumda tutmak için, saatte 100 km hızı hiç geçmemeye gayret ettik. Sollama vs. durumlarında da 3000 deviri aşmamaya gayret ettik. Yol güzergâhı Yozgat- Kırıkkale-Keskin istikametiydi.

Sıkıcı olduğunu itiraf etmeliyim, ama aracı yakından tanıma açısından buna değdiği kanaatindeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #9 : Mayıs 03, 2012, 11:23:31 »
bir kac kez denedim lpg menzlini.şehir dışında 1 lt lpg ile 11,8 km yol yapıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Türkçe Öğretmeni.
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 03, 2012, 14:26:47 »
:) 

Şükrü Bey sizin için tekrar bakalım inşallah aracın 3000 devirde kaç km hız yaptığına. :)  Ama kastedilen; yakıt tüketimini minimumda tutmak için, saatte 100 km hızı hiç geçmemeye gayret ettik. Sollama vs. durumlarında da 3000 deviri aşmamaya gayret ettik. Yol güzergâhı Yozgat- Kırıkkale-Keskin istikametiydi.

Sıkıcı olduğunu itiraf etmeliyim, ama aracı yakından tanıma açısından buna değdiği kanaatindeyim.

İlginiz için teşekkür ederim Süleyman Bey:) Anlıyorum yakıt sarfiyatını düşürmek için bu şekilde kullanmışsınız ama merak ettim.. 3000 devirde kaç km hız yapıyor?
Ahirette Seni Kurtaracak Bir Eserin Olmadığı Taktirde, Fani Dünyada Bıraktığın Eserlere Kıymet Verme...    Bediüzzaman Said Nursi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Mayıs 03, 2012, 14:52:56 »
...ama merak ettim.. 3000 devirde kaç km hız yapıyor?

Hemen ölçmeye gidiyorum, yarın bildiririm inşallah size  aracın 3000 devirde kaç km hız yaptığını. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Türkçe Öğretmeni.
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mayıs 03, 2012, 14:55:01 »
Hemen ölçmeye gidiyorum, yarın bildiririm inşallah size  aracın 3000 devirde kaç km hız yaptığını. :)

Teşekkür ederim Süleyman Bey bekliyorum cevabı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 03, 2012, 22:08:32 »
gidip bakmanıza gerek yok 3000 d/d da 5. viteste tam 100 km hızla  gidiyor ben defalarca baktım hatta tam dikkatli bakarsanız 2950 d/d ya denk geliyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mayıs 04, 2012, 07:36:47 »
Şükrü Bey;

3000 devirde
1. viteste  25 km
2. viteste  45 km
3. viteste  65 km
4. viteste  88-90 km
5. viteste  99-103 km hız yapıyor araç.

Bilginize...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Türkçe Öğretmeni.
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mayıs 04, 2012, 09:00:14 »
Şükrü Bey;

3000 devirde
1. viteste  25 km
2. viteste  45 km
3. viteste  65 km
4. viteste  88-90 km

Bilginize...

Çok teşekkür ederim Süleyman Bey zahmet verdik size:)

6. vites olsa veya 5. viteste 110 olsa iyi olurmuş uzun yol için...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #16 : Mayıs 04, 2012, 14:12:27 »

Çok teşekkür ederim Süleyman Bey zahmet verdik size:)

Bir vites ek yaptırırsınız .  Bizim otamatiklerede yapılırmı acaba ?  :) Bize mercedes konforu için 3 vites daha lazımki 7 vites olsun.  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Mayıs 07, 2012, 13:29:11 »

...
Hakikaten de 6. vitesi istiyor araba. Neden konulmaz ki. Sadece bir dişli daha eklenecek şanzımana o kadar. Çok mu maliyetli bir şey. Yakıttan da en az % 10 tasarruf sağlayacağını düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Türkçe Öğretmeni.
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mayıs 07, 2012, 16:03:56 »
Hakikaten de 6. vitesi istiyor araba. Neden konulmaz ki. Sadece bir dişli daha eklenecek şanzımana o kadar. Çok mu maliyetli bir şey. Yakıttan da en az % 10 tasarruf sağlayacağını düşünüyorum.

Aynen katılıyorum..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2005 avensis 1.6 Elegant
  • Araç: Avensis
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mayıs 07, 2012, 17:38:49 »
Şükrü Bey;

3000 devirde

Bilginize...
Süleyman bey;
benim aracımda 3000 devirde 103-105km/saat
LPG ile tam ölçüm yapabilmeniz için deponun tam doldurulması, pompaların basınç gücü farklılıklarından dolayı tam doğru sonuca ulaşabileceğiniz bir yöntem değildir.

Eğer tam doğru LPG sarfiyatını hesaplamak istiyorsanız, depoyu tam boşaltarak ölçüm yapmanız daha doğru sonuç verecektir.

Yaptığınız hesapların toplamının ortalaması sizin ortalama yakıt tüketimizin hesaplanmasında gayet faydalı bir çalışma,
paylaşımınız için teşekkür ederim.
2005 Avensis 1.6 Elegant
Küçükyalı/İSTANBUL