Oyumu degistiremiyorum fakat iOS eklendigine gore bir yorum daha yapabilirim.
Android cihaza sahip olmadim fakat tecrube ettim, Windows Phone senelerce kullandim, Symbian senelerce kullandim, Blackberry hali hazirda kullaniyorum ve iOS hali hazirda kullaniyorum.
iOS bilindigi uzere uc adet cihazda kullaniliyor; iPad, iPhone ve iPod Touch. Bu cihazlar ayni tip islemci kullandiklarindan iOS optimizasyonu Apple icin cok rahat oluyor. Yani iOS isletim sistemi belirli bir islemci ve hardware baz alinarak gelistiriliyor. Bunun en buyuk yarari isletim sisteminin stabil olmasidir, iOS'ta takilma donma vb. olaylar yasanmaz, sadece eski cihazlarda yavaslama yasanabilir fakat iOS versiyonunu cihazinizin en iyi calistigi versiyona gecirerek bunun yasanmasini engelleyebilirsiniz.
Gunumuz mobil cihazlarinda en cok aranan ozelliklerden birisi de program destegi. Android iddiali olsa da bu konuda Apple'a kisa vadede yetisebilecegini dusunmuyorum.
Flash destegi olmamasi iOS'a yapilan en buyuk elestiri. Fakat sonunda flash yerine html5 kullaniminin mobil cihazlar icin daha verimli oldugunu Adobe firmasi da kabul etti.
http://www.teknokulis.com/Haberler/Mobil/2011/11/10/adobe-mobilde-flashtan-vazgecti-yeni-yol-html5Acik kaynak kodundan bahsediliyor. Benim en cok anlayamadigim nokta bu, yillarca windows tabanli cihazlar icin binlerce rom yazildi fakat ne hikmetse Android bu secenegi sununca degerli bir durum oldu. Ben MPX200 kullaniyordum 2003 yilinda, kac adet rom denedigimi Allah bilir, degisik romlarla degisik ozellikler katiliyordu cihaza. Windows Phone'larin dezavantajlari biraz hantal olmalariydi fakat Windows Phone 7 ile bunu asacaklarini dusunuyorum.
iOS'u soyle anlatmak isterim, iPad 2 suan bu mesaji yazdigim cihaz. Subat ayinin basinda aldim, 2 aydir istisnasiz gunluk 6-10 saat arasi kullaniyorum, suana kadar hic kapatmadim cihazi, kendisi de kapanmadi, 2 aydir acik. iPhone'u 3G modeli Turkiye'ye resmi olarak geldiginden beri kullaniyorum, suan iPhone 4 sahibiyim, bu ay 3 yil olacak yani iPhone seruvenim. iPhone 3G'de bir wi-fi problemi yasadim, sabah garantiye verdigim cihazin ayni gun aksam yenisini verdiler. iPhone 4'um gecen ay kendiliginden kapandi fakat geri actim, yinede garantiye verdim 2 gun sonra yenisini verdiler. Bu iki durum disinda 3 yildir telefonum acik toplamda, "programlari kapat kasmasin cihaz" durumu yasanmadi. Gecenlerde Android-sever bir arkadasima iPad'imi verdim ve acik programlari kapatmasini istedim, 71 adet acik program kapatti ve soka ugradi. Baska bir isletim sistemiyle bunu yapamazsiniz.
Blackberry'ye tekrar deginmek isterim, sirketler icin yararli bir isletim sistemine sahipler, e-posta yonetimi diger isletim sistemlerinin hepsinden iyi, BBM uzerinden yazismalariniz BB'nin kendi uydusu uzerinden yapiliyor ve hicbir kanuni guc bu konusmalara erisemiyor. Fakat bunun bir bedeli var, BIS. Blackberry internet servisi kullanmadan, BB cihazinizi etkin kullanamiyorsunuz, bu bir handikap. Fakat bence BB sarj suresinin uzunluguyla cok onemli bir yere sahip.
Android neden guzel? Makul fiyatlara yuksek ozelliklere sahip olunabiliyor. Android neden guzel? Yaygin ve saygi goren bir isletim sistemi.
Konumuz karsilastirma olduguna gore, toparlayalim mesaji.
Acik kaynak kodlu olmasi Android'in bence en buyuk handikapi, biraz takip edilirse yuzbinlerce kisinin Android Market'ten indirdikleri oyun/programlar sebebiyle telefon defterlerinin ve benzeri bilgilerinin calindigini ogrenebilirsiniz.
http://www.technotoday.com.tr/detay/4842/Android-te-virus-panigiBlackberry'nin handikapi BIS'e her ay para odeme mecburiyeti ve yetersiz program destegi.
Windows Phone handikapi hantallik ve eskisi kadar yaygin olmamasi.
Symbian handikapi, artik kabul gormeyen, program destegi kisitli ve yayginligi gitgide azalan bir isletim sistemi olmasi. Bildigim kadariyla Belle son Symbian versiyonu oldu. Zamaninda UIQ'ya onem verselerdi simdi sektor lideri olarak devam edebilirlerdi bir ihtimal.
iOS icin handikaplari soylerseniz eminim ki aciklamalari bellidir. Yardimci olmaya calisirim.