Gönderen Konu: 2012 auris 1.33 gaz pedalı tepkisi sorunu ve debriyaj pedalı konumu sorunu  (Okunma sayısı 11045 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 5 kere teşekkür etti
  • 34 kere teşekkür edildi
merhabalar,

öncelikle yazdıklarım kesinlikle şikayet amaçlı değildir yalnızca değerli fikirlerinizi almak amaçlıdır..

1 ay önce 0 km aldığım 1.33 auris'imi 1000 km kontrolü için aracı satın aldığım yetkili servise götürdüğümde o ana kadar gözüme çarpan bu iki durum hakkında şikayetimi bildirdim.. birincisi gaz pedalı tepsinin yaklaşık çeyrek saniye kadar gecikmesi.. mesela rolantide çalışırken gaza bastıktan yaklaşık çeyrek saniye kadar sonra devir yükseliyor ve çektikten çeyrek saniye sonra devir düşmeye başlıyor.. seyir halinde de durum aynı.. bu şikayetimi bildirdim.. ikinci olarak 0 km bir araç için debriyajın çok yukarıda kavradığını ve bu durumun gaz gecikmesi sorunu ile birleşince dik yokuşlarda tehlike yarattığını söyledim..  servisin yanıtı ise şu şekilde oldu: bu araçlarda debriyaj pedalı hidrolik olduğu için diğerleri kadar kolay ayar yapılamamakta ek bir parça ile kavrama noktasının aşağı çekilebileceğini söyledir fakat bu da balata ömrünü kısaltır dediler ben de yaptırmadım.. gaz tepkisi için ise, sisteme bağlayıp ölçtüklerini ve "birkaç milisaniye" gecikme olduğunu söylediler.. ben de daha henüz 1000 km kontrolü olduğu için araca herhangi bir müdahalede bulunulmasını istemediğimden öylece ayrıldım ordan.. servisten çıkarkenki dik yokuşta araç stop edince ordaki çalışanlardan birisi isterseniz çıkarayım dedi, bende el frensiz çıkar bakalım kaç metre kaydıracaksın görelim dedim.. çalışan yaklaşık bir lastik boyundan fazla kaydırdı ve ilk denemede çıkaramadı.. aracı yokuşun başına getirerek hız alarak çıkabildi, yokuşun sonunda da stop ettirmesi cabası..

mesajı biraz uzun tuttum sanırım.. kısaca bu hikayem ile ilgili görüşlerinizi almak isterim.. aynı sorunu yaşayanlar varsa ne gibi çözümler uyguladılar... debriyaj neyse da gaz tepkisi gecikmesi için 10.000 bakımına gittiğimde kalibrasyon tarzı birşey yaptırmak mümkün müdür ?? şimdiden teşekkürler.. saygılar..
2012 Auris 1.33 Comfort Beyaz

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 42 kere teşekkür edildi
Hasan Bey, bahsettiğiniz yukarıda kavrama durumu son nesil tüm Toyota modellerinde mevcut sanırım.

Gaz pedalı konusunda ise gerekli ayarlamayı yaptırmanızı tavsiye ederim. Bu durum yeri geldiğinizde güvenliğinizi de etkileyebilir.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
 Bunların aynısı maalesef babamın corollada da var debriyaj dert değil ama gaz tepkimesi çok kötü. Açıkçası ben motor küçük diye böyle yapıyor diye düşünüyordum...
2004 Ford Mondeo 2.0i Ghia X, G. Gri OV.
2011 Toyota Yaris 1,4 D4D Manuel...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
Küçük motorlardan az yakıtla yüksek performans alırken aynı zamanda çevreyi daha az kirletmek, ancak gaz kelebeğinin daha yavaş tepkiler vermesiyle gerçekleşmektedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
Küçük motorlardan az yakıtla yüksek performans alırken aynı zamanda çevreyi daha az kirletmek, ancak gaz kelebeğinin daha yavaş tepkiler vermesiyle gerçekleşmektedir.

bu olayın nasıl gerçekleştiğini tam olarak açabilir misiniz lütfen, Tekin Bey? gaz pedalının geç tepki vermesinin ne şekilde yakıt ekonomisi ve düşük emisyon sağlayacağını kafamda canlandıramadım da.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
Gaz pedalı sensörlü olduğu için tepki süresi geç oluyor.Eskiden ne güeldi pedala bastıgında gaz teli çekiliyordu..Hocam corolla hb ve verso kullndım.Bu iki araçtada debriyaj pedalı yukarda kavrıyor.PEdal da hidrolik oldugu için ayarlayamıyorlar.Baskı balata bittiğinde yine yukarda kavrar.Gaz pedalı içinse pedaldan  sensöre daha çabuk  akış için ek bir parça takıyorlar dışarda.Sprint booster mı speed boostermi bunun gibi bir şey.Tepki süresini aşagı çektiği ni söylüyorlar.açıkcası versodada  pedal sensörlü ,ben de düşünüyorum.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
Gaz pedalı sensörlü olduğu için tepki süresi geç oluyor.Eskiden ne güeldi pedala bastıgında gaz teli çekiliyordu..Hocam corolla hb ve verso kullndım.Bu iki araçtada debriyaj pedalı yukarda kavrıyor.PEdal da hidrolik oldugu için ayarlayamıyorlar.Baskı balata bittiğinde yine yukarda kavrar.Gaz pedalı içinse pedaldan  sensöre daha çabuk  akış için ek bir parça takıyorlar dışarda.Sprint booster mı speed boostermi bunun gibi bir şey.Tepki süresini aşagı çektiği ni söylüyorlar.açıkcası versodada  pedal sensörlü ,ben de düşünüyorum.

bilmeden bir fikir yürütecek olursam, bu gecikmenin sebebi aracın fabrika çıkışından sonra aracın elektronik sistemine park sensörünün sonradan eklenmesi olabilir mi ?? yani bu araca ekstradan paralel bir hat çekmek demektir ve diğer hatlara giden akımın düşmesi anlamına gelmez mi ?? gerçi bu durumda gaz tepkisi sadece geri vitesdeyken gecikmesi lazım.. çözemedim sanırım..  ya da bu konuda detaylı bilgisi olan elektrikçilerimiz varsa forumda çok faydalı olacaklardır.

sanırım dediğiniz sprint booster epey işe yarıyor gibi, çalışma prensibini ve garanti delme durumunu araştırmak lazım

http://player.vimeo.com/video/12645186?color=F6FF00

Tekin Bey'in dediği olayı da tam olarak anlayamadım.. gazın araca geç verip, ayağı çektikten daha sonra gazın bırakılması ne tür bir emisyon iyileştirmesi sağlayabilir ??

mesela 3. vitesten 4'e geçerken ayağımı gazdan çekip debriyaja bastığımda araç hala gaz verir halde olduğu için vites aralarında kısa bir süre de olsa boşta bağırıyor araç, sanki ara gazı vermişim gibi.. bu durum nasıl düşük bir emisyon sağlayabilir ki ??

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB-
  • Kilometre: 22000
  • 13 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
(mesela 3. vitesten 4'e geçerken ayağımı gazdan çekip debriyaja bastığımda araç hala gaz verir halde olduğu için vites aralarında kısa bir süre de olsa boşta bağırıyor araç, sanki ara gazı vermişim gibi.. bu durum nasıl düşük bir emisyon sağlayabilir ki ??)

Bu sorun benimde farkettiğim birşey, biraz sıkıştırdığında vites değişirken hala gaz veriyor gibi oluyor...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
Tekin Bey'in dediği olayı da tam olarak anlayamadım.. gazın araca geç verip, ayağı çektikten daha sonra gazın bırakılması ne tür bir emisyon iyileştirmesi sağlayabilir ??

mesela 3. vitesten 4'e geçerken ayağımı gazdan çekip debriyaja bastığımda araç hala gaz verir halde olduğu için vites aralarında kısa bir süre de olsa boşta bağırıyor araç, sanki ara gazı vermişim gibi.. bu durum nasıl düşük bir emisyon sağlayabilir ki ??

Bakınız, kısmen de olsa durumu kendiniz açıklamışsınız.

Karbüratörle karışım yapıp platin ateşlemeli, gaz teli tahrikli sistemlerde bu süreç çok hızlı olmakta, ancak büyük hacimli motorlarda yüksek performans elde edilmekte fakat yüksek emisyon üretimindende kaçılamamaktaydı. Motorların içeri giren karışımların tamamını yakabilme zamanları kalmıyordu.
Sonra elektronik ateşleme sistemleri çıkınca doğal olarak zamanlamalarda da düzelmeler meydana gelmeye başladı, avans vurmaları ortadan kalktı, hala gaz teli kullanılıyordu fakat gaz yemede gecikmeler başlamıştı, bunun karşılığında da yakıtta ekonomi dönemine girilmiş oldu.
Daha sonra, enjektör/ECU sistemleride devreye girince gaza verilen tepkiler iyice düşmeye başladı, artık sadece yakıtta tasarruf değil küçük motorlardan yüksek verimler elde edilme dönemide başlamış oldu.
78 model Opel Record 2.0 90hp idi, oysa sizin aracınız 1.3 99hp ve şehir içi tüketimi onunkinin neredeyse yarısı.
Gaz kelebeğinin daha sakin hareket etmesi motor devirlerinde hızlı değişimlerin meydana gelmesini engeller ve daha stabil çalışma zamanları ortaya çıkarken, bunu oranları değişmeyen hava/yakıt karışımıyla gerçekleştirmiş olur. Yani motor içine sürekli ama sabit oranda mükemmele yakın karışım göndermek esastır. Kullanım tarzınızı bu teknolojiye uydurduğunuz sürece hiç bir sorunla karşılaşmayacaksınız, ihtiyacınız olan şey alışma süresidir. Zamanla yokuşlarda geri kaçırma sorununuzda ortadan kalkacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
Bakınız, kısmen de olsa durumu kendiniz açıklamışsınız.

Karbüratörle karışım yapıp platin ateşlemeli, gaz teli tahrikli sistemlerde bu süreç çok hızlı olmakta, ancak büyük hacimli motorlarda yüksek performans elde edilmekte fakat yüksek emisyon üretimindende kaçılamamaktaydı. Motorların içeri giren karışımların tamamını yakabilme zamanları kalmıyordu.
Sonra elektronik ateşleme sistemleri çıkınca doğal olarak zamanlamalarda da düzelmeler meydana gelmeye başladı, avans vurmaları ortadan kalktı, hala gaz teli kullanılıyordu fakat gaz yemede gecikmeler başlamıştı, bunun karşılığında da yakıtta ekonomi dönemine girilmiş oldu.
Daha sonra, enjektör/ECU sistemleride devreye girince gaza verilen tepkiler iyice düşmeye başladı, artık sadece yakıtta tasarruf değil küçük motorlardan yüksek verimler elde edilme dönemide başlamış oldu.
78 model Opel Record 2.0 90hp idi, oysa sizin aracınız 1.3 99hp ve şehir içi tüketimi onunkinin neredeyse yarısı.
Gaz kelebeğinin daha sakin hareket etmesi motor devirlerinde hızlı değişimlerin meydana gelmesini engeller ve daha stabil çalışma zamanları ortaya çıkarken, bunu oranları değişmeyen hava/yakıt karışımıyla gerçekleştirmiş olur. Yani motor içine sürekli ama sabit oranda mükemmele yakın karışım göndermek esastır. Kullanım tarzınızı bu teknolojiye uydurduğunuz sürece hiç bir sorunla karşılaşmayacaksınız, ihtiyacınız olan şey alışma süresidir. Zamanla yokuşlarda geri kaçırma sorununuzda ortadan kalkacaktır.

detaylı anlatımınız için teşekkürler.. şimdi kafamda herşey yerli yerine oturdu..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
 Tekin bey her zaman ki gibi bilgilendirdi bizi mesajın sonuna da katılıyorum ben de aracı zamanla hiç geri kaçırmaz oldum gaz tepkimesinin geç olduğunu bildiğim için ilk önce gaz verip sonra debriyajı bıraktığım zaman arada ki o ince orantıyı da ayarladığım gibi rahatça kalkıyor lakin 1.33 yetersiz o ayrı bişe özellikle kalkışlar da :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '13
  • 65 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
Tekin bey'e teşekkür ederim, güzel açıklamış. Yeni nesil araçlarda artık  karar sürücüye bırakılmıyor, bu yüzden gaza çok sert birşekilde bassanız bile araç kendi temposunu sizin talebiniz doğrultusunda ayarlıyor. Benim önceki aracım renault clio 1.4 16v idi,  reflekslere çok hızlı tepki veren bir motor ve şanzıman yapısı vardı, ondan sonra toyotaya alışmam için 5-6 bin km geçmesi gerekti. Ama şimdi alıştım ve gayet sakin, keyifli sürüyorum aracımı. Yani kafaya takacak birşey yok, alışılıyor.Mantıklı, teknik ve güzel şeyler bunlar.
born to ride

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
tekin bey çok güzel açıklamış , geri kaçırma problemi aracı kullandıkça ortadan kalkıyor, tecrübeyle sabit... :)
“fırtına gibi esmek mi istersin yoksa Hızır gibi tam zamanında yetişmek mi? Çiçek gibi narin görünmek mi istersin yoksa kaya gibi sağlam durmak mı? Kılıç gibi keskin mi olmak istersin yoksa kalem gibi geleceği yazmak mı? Başkaları gibi olmaya çalışmak mı istersin, kendi yolunu kendin çizmek mi? Kim olmak istersin? Sıradan bir adam mı? Toyota gibi adam mı?”

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
öncelikle merhaba herkeze.Bu sorun bendede var aracım 2011 model Corolla.bu gaz tepkimesi olayı ıster ıstemez can sıkıyıo.ayagını gazdan cekıyosun debrıyaja basıyosun vites degıstırıceksın ama gaz 2bin devirlerde düşmesi saniye sürüyo beklemenız lazım resmen can sıkıcı bı olay

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
 Cihan bey bu bi sorun değil bu bi mühendislik... Alıştığınız zaman çok güzel gelecektir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
Merhaba, 1,33 Yaris Terra ile aynı sorunları ilk aldığımda araca alışma sürecinde bende yaşadım. Aracımı alalı 1 sene olmasına rağmen yokuş yukarı kalkışlarda  ve vites değişim zamanında yaşayorum. Debriyaj yukarıda kavrıyor, vites değiştiriken pedaldan ayağımı çekmeme rağmen gaz vermişim gibi davranıyor, kalkışlarda gaz-devriyaj değerini sürekli olarak dengelemek gerekiyor. Tekin abininde anlatmış olduğu gibi küçük hacimli motorlarda yakıt ekonomisi ve gaz salınım oranının düşürmek adına adına deviri mümkün olduğunca aşağı çekilmiş durumda. Optimal drive teknolojisi ve getirdikleri desen sanırım yanlış bişey demiş olmayız
Honda Jazz / 2012

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2011 VVT-I Corolla Elegant
Herkese merhaba. Evet söylediğiniz her iki sorun (sorun değil aslında) 2011 corollamızda da var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
özetle toyota özellikle son nesilde agresif kullanıma müsade etmeyerek bir nevi yıllardır üzerine yattığı sorunsuzluk tribini pekiştirmeye çalışıyor diyebiliriz. bende de 1.33 var ve  şimdiki aklım olsa 1.6 alırdım  :argh: