Gönderen Konu: motor devriyle ilgili bir soru  (Okunma sayısı 4308 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A-
motor devriyle ilgili bir soru
« : Haziran 10, 2008, 22:11:32 »
arkadaşlar bende verso var 1 ay oldu alalı (sıfır almıştım). araçla ilgili şunu farkettim, ben ayağımı gazdan çekip debriyaja bassam bile motor devri bir miktar daha yükselmeye devam ediyor. Özellikle hızlanıp vites değiştiriken gazı kessem bile devir göstergesi aynı ivmeyle bir miktar daha artıyor. (misal deviri 3500 çıkartıp vites değiştireceğim zaman ayağımı gazdan çekmeme rağmen devir göstergesi 3600-3700 devirlerine kadar çıkıp sonra inmeye başlıyor). ben ayağımı gazdan çesem bile benzin akışını hemen kesmiyor gibi. bu normalmidir diğer 110 hp vvti motorlarda da bu durum varmı, yoksa servise uğramalımıyım. 

Toyota Club Türkiye

motor devriyle ilgili bir soru
« : Haziran 10, 2008, 22:11:32 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: motor devriyle ilgili bir soru
« Yanıtla #1 : Haziran 11, 2008, 08:32:30 »
  Selam.
 Aslında konu ile ilgili daha net bilgisi olan arkadaşlar vardır sanırım. Ama aklıma gelenleri izninizle sorayım.
 Arcınızda Elektronik Gaz Kelebeği mi var? Bu durumda ECU (beyin) müdahale ediyor ve performansı korumak açısından böyle birşey yapıyor olabilir. Devir düşerken vites düşürdüğünüzde benzeri herhangi bir şey yapıyormu?
 Mesela bazı yüksek performanslı araçlarda (yarı otomatik viteslilerde) örneğin direksiyon arkasındaki kollar ile vites değiştirdiğinizde motor ara gazı tabir edilen uygulamayı bile kendisi otomatik yapabiliyor. Bu da vites değişimi sırasında motor devrinin çok düşmesini engelliyor ve aracı bir üst vitese hazırlıyor. Bir ihtimal benzer durum sidede söz konusu olabilir ama dediğim gibi tamamiyle farazi düşünüyorum. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Haziran 14, 2008, 00:04:48 »
bende öyle tahmin ettim aslında vites değiştirirken performansın düşmemesi için diye. ama şu takıldı aklıma; arabada ECU var, (bunuda cruise control altyapısı varmı diye araştırırken öğrendim. bu arada şunuda belirteyim araçta CC için hertürlü altyapı varmış, hatta yazılımı bile yüklüymüş. gereken CC kolu ve bağlantısı, fakat servis yanaşmadı birtürlü. sonradan takmıyorlarmış). Acaba diyorum ECU orjinalinden mi böyle ayarlı, yoksa yazılımsal yada ayarlarla ilgili bir sıkıntımı. Bir iki deneme yapıp bakayım ; yokuş yukarı, yokuş aşşağı, vites küçültürken, vites büyütürken, gaz vermeden vites değiştitrken vs. sonuçları yazarım.
Yeni nesil corollalarda (MT) böyle bir durumla karşılaşan varmı acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 15, 2008, 18:03:30 »
merhaba arkadaşlar, 2005 corolla sol kullanıyorum.Aynı durum bende de var. Bende acaba bu bi sorunmudur yoksa normal bir durummudur diye düşünürken konuya rastladım. ben sadece hızlanmalarda dikkat etmiştim bu duruma, debriyaja basıp gazdan ayağımı çektiğimde sanki gaza yükleniyormuşum gibi oluyor, sanki debriyaja değilde gaz pedalına basar gibi. Bu arada vites değiştirirken devrin düşmemesi için otomatik olarak ayarlanması fikri oldukça mantıklı geldi bana. işten anlayan arkadaşlardan görüşlerini merakla bekliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 16, 2008, 20:16:37 »
arkadaşlar bende verso var 1 ay oldu alalı (sıfır almıştım). araçla ilgili şunu farkettim, ben ayağımı gazdan çekip debriyaja bassam bile motor devri bir miktar daha yükselmeye devam ediyor. Özellikle hızlanıp vites değiştiriken gazı kessem bile devir göstergesi aynı ivmeyle bir miktar daha artıyor. (misal deviri 3500 çıkartıp vites değiştireceğim zaman ayağımı gazdan çekmeme rağmen devir göstergesi 3600-3700 devirlerine kadar çıkıp sonra inmeye başlıyor). ben ayağımı gazdan çesem bile benzin akışını hemen kesmiyor gibi. bu normalmidir diğer 110 hp vvti motorlarda da bu durum varmı, yoksa servise uğramalımıyım. 

VVT-i
Variable Valve Timing intelligent. Maximizes performance while minimizing consumption and emissions.
Hem yakit tasarrufu sagliyor hem de daha az egzos gazi saliyor. Teknolojisi bu herhalde...
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #5 : Haziran 18, 2008, 16:48:47 »
Mer
merhaba arkadaşlar, 2005 corolla sol kullanıyorum.Aynı durum bende de var. Bende acaba bu bi sorunmudur yoksa normal bir durummudur diye düşünürken konuya rastladım. ben sadece hızlanmalarda dikkat etmiştim bu duruma, debriyaja basıp gazdan ayağımı çektiğimde sanki gaza yükleniyormuşum gibi oluyor, sanki debriyaja değilde gaz pedalına basar gibi. Bu arada vites değiştirirken devrin düşmemesi için otomatik olarak ayarlanması fikri oldukça mantıklı geldi bana. işten anlayan arkadaşlardan görüşlerini merakla bekliyorum.

Merhaba, 2005 terra kullanıyorum. Aynı durum bende de var, ilk aldığımda çok şaşırmıştım. Şimdi alıştım hiç dikkatimi çekmiyor. Araba kullanmayı mı bilmiyorum diye düşünmedim değil bir ara... İyi oldu benden başkalarında da böyle bir durum olduğunu öğrendiğim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Haziran 19, 2008, 17:52:28 »
evet arkadaşlar, yaptığım testlerin sonuçlarını açıklıyorum ; hertürlü durumda dikkat ettim farketmiyor. debriyaja her bastığımda bu durum oluyor. yani debriyajla alakalı. fakat verdiğim gazla orantılı olarak arttığını farkettim. misal rolantideyken debriyaja bassam hafif bir yükselme oluyor, fakat motor devri düşük olduğu için hissedilmiyor. fakat gaza basarken daha  çok oluyor. daha doğrusu motor devrinin artma hızıyla orantılı. araç 2000 devirdeyken debriyaja basıp vites arttırsam 2200 civarına kadar çıkıyor. fakat 3000 de debriyaja bassam 3500 civarına kadar, 4000 de bassam 4700 civarına kadar çıkıyor. bu özellikle araç sollarken yada yokuş çıkarken devir zaten yüksek olduğ için iyice kendini hissettiriyor hatta rahatsız edecek şekilde. 
arkadaşımla birlikte il merkezine giderken arkadaşım niye ara gaz verip durduğumu sordu. ben yapmıyorum kendisi yapıyor dediğimde de inanmamıştı. hatta kendisiine kullandırdım çok şaşırdı, bi servise sor normal gibi değil dedi. bende, sen renocusun ne anlarsın dedim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Haziran 25, 2008, 16:42:30 »
bu sorun bendede oldu 2007 d4d sistem yeniden yüklediler serviste bence servislen bildirin sorunu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 26, 2008, 13:50:55 »
vallahi bende böle bi sorun yok bence servise götür beyni iyice karışıp gazı köklemesini istermisn allah göstermesin

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Haziran 26, 2008, 19:02:29 »
Arkadaşlar merhaba..
Ben bu konuya bir açıklama getirmek istiyorum..aslında çok da bir açıklama değil ama durumu anlatayım.
2007 model eski kasa corolla sol 1.6 aracım.Anlattığınız devir sorunu bende de var..(tüm toyotalarda olduğu gibi) özellikle 5. vitesteyken araç 3000 devrin üstüne çıktıktan sonra debriyaja basıyosunuuuz ve araç haalaaa aynı devirde.. 140la giderken frene acil basmanız gereken durumlarda frene destek değil köstek olan bu durumu servise ilk kontrol bakımında bildirdim. Hatta telefonda servis kaydımı yapan yetkiliyle kavga ederek. Çünkü yetkili bu araçların bööle kullanıldığını söyledi. Bakımdan sonra aracı teslim alırken bu konuyu tekrar açtım. Servisin atölye şefi falan da geldi.Fakat o da bu araçların bööle olduğunu söyledi.Ben diretince daha da alakadar oldular ve benim araca test cihazı bağlayıp denemeye çıktık. Gaz kelebeğinin sevo kontrollü yani elektronik olduğunu söyledi. Ve tam tarif ettiğim şekilde 3500 devirde iken test cihazından okuduğum değer "throttle %33"..ve düşmüyor.. Ben hala bu işte bir yanlışlık olduğunu söyleyince servise döndük. Farklı iki araçla daha aynı testi yaptık. Sonuç hepsinde aynı.. 13 yıldır araç kullanıyorum.. hayatımda bööle bişey ne duydum ne gördüm.. Maalesef bu araç bööle çalışıyor. Ama sadece 5. viteste.. 140 km hız üzerindeyken acil fren durumlarında benim bulduğum yöntem şu: önce debriyaj ve aynı anda ani gaz (devri aniden 5000 üzerine çıkarınca devir normale nnormal hızda düşüyor) gaz verirken bir küçük vitese geçiş ve normal fren.. Bulduğum en pratik çözüm bu..:(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Haziran 27, 2008, 07:55:03 »
  Selam.
 Bu aktardığınız test verileri bence çok faydalı olacak herkese.
 Panik frende bence önce direk fren pedalına güç uygulayın ve sonra debriyaj. Çünkü debriyaja basmanız ile zaten motor-aks bağlantısı ayrılacağından motor devrinin sizin fren mesafesine olumsuz bir etkisi olamayacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 28, 2008, 13:31:23 »
abi bu iş nasıl oluyo bilmiyom ama ben arabayı kullanırken gazay yüklendim araba hızlanırken ayağımı gazdan çekip debriyaja bastım tabi ikisi aynı anda oldu bu yüzden devir bi anda yükseldi bu böle bi iş

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Haziran 29, 2008, 01:51:15 »
..bende 2004 sol HB kullanıcısı olarak aynı durumu farkettiğimde,bana bunun vvt-ı motorların bir özelliğinden kaynaklandığı söylendi.endişe edilecek bir durum yok bencede bu motorun doğasında var ;)...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #13 : Temmuz 01, 2008, 19:57:05 »
140 km hız üzerindeyken acil fren durumlarında benim bulduğum yöntem şu: önce debriyaj ve aynı anda ani gaz (devri aniden 5000 üzerine çıkarınca devir normale nnormal hızda düşüyor) gaz verirken bir küçük vitese geçiş ve normal fren.. Bulduğum en pratik çözüm bu..:(

ender bey panik fren durumunda sizin dediğiniz kombinasyonları akılda tutmak zor olacak, fakat hakan beyin dediği gibi debriyajla birlikte basmak en sağlamı. bu biraz alışkanlıkla da ilgili, ben en ufak bir fren temasında dahi debriyaja basıyorum. farkında olmadan ayağım gidiyor hemen. alışkanlık olmuş.  Fakat bende de kullandığım diğer araçtan kalan şu alışkanlık var; kırmızı ışığa yaklaşırken frene basmadan vites küçülterek (motor freniyle) yavaşlamak, bu araçla farkında olmadan birkaçkere yaptım, az daha öndeki araca vuruyordum, çünkü debriyaja basıp vites küçültürken motor devri düşmediği için bir alt vitese alınca araba öne doğru bir hamle yapıyor. ilkinde zor kurtardım, sola kaçtım.  Sanırım aracın motor özelliği ve frenleme kabiliyetlerine göre alışkanlıklarımızı değiştirmek gerekecek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Temmuz 02, 2008, 14:49:34 »
abiler bu sorun frenin performansını düşürmez fren oyuncak değilki :) istersen hem gazı kökle hem freni bide sadece freni bakın fark yok bunların freni kamyonu bile durdurur korkmayın :) tabi yüksüz kamyonu :) ama çok şikayetçi iseniz kusura bakmayın ama plaza :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Dervişlik bir dilektir. Dileyene düğün dernektir.
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '08
  • 8 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mayıs 22, 2015, 22:31:39 »
Merhaba, biraz eski bir konu ama çok taze bir toyotacı olarak (2008 Avensis 1.6 Comfort) aynı durum (sorun değil galiba ama beni rahatsoz ediyor kullanımda) bende de var. Her vites geçişinde olsa da genelde 3. vites ve sonrasında ve 3.000 devir sonrası çok daha fazla bir şekilde kendini belli ediyor. Yarın özel servise götüreceğim genel bakım için de ama bu durumu nasıl çözerim? Bu araçların teknolojisi mi böyle yoksa (bazı forumlarda gördüğüm kadarıyla baskı-balata değişiminde durum ortadan kalkıyormuş) yoksa başka sorunlar mı var? Tecrübeli arkadaşlarımızdan bilgi alabilirsem çok memnun olurum.
Bu arada 6 yıl kullandığım 98 honda civicimi sattım ve toyotaya geçtim. Resmen çağ atladım:)
2008 Avensis 1.6 Comfort (2015- ? ) 96bin- ?
1998 Honda Civic 1.4 LS (2009-2015) 70bin-115bin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Mayıs 22, 2015, 22:33:48 »
Vites geçişlerinde devrin düşmemesi güzel bir şeydir. Sonraki vitese hazır olur motor. Zaten boşta gitmeye devam ederseniz motor devri düşer rölanti seviyesine. Şehiriçinde genelde olmaz bu durum. Olması gereken budur.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 8 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mayıs 22, 2015, 22:37:35 »
cevap için çok teşekkürler. bu arada sitede ilk mesajımdı ve ilk cevabım oldu:) alışmam gerek galiba bu duruma. yarın baskı balata da değişecek zaten ama bu durumda devam edecek galiba. 3. vites 3.000 deviri hafif geçip 4'e atarsam devirde 4.000'i buluyor. bu normal yani bu durumda? Peki bunun bir ayarı var mı serviste en azından oranını azalttırsam? yoksa eyvallah deyip duruma alışayım mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mayıs 22, 2015, 22:56:31 »
Şanzıman oranı değişmez. Daha az devir çeviren bir arabaya bakacaksınız ya sa alışacaksınız mecburen.
Ekleme pardon siz devir takılmasından bahsettiniz sanırım. Vites değişmeden evvel gaza basmazsanız devir o kadar yükselip kalmaz.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 8 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mayıs 22, 2015, 23:31:23 »
gazdan ayağımı çekerken artıyor devir. çok test ettim. net bir şekilde devir neredeyse üst devirlerde 1.000 devir kadar artıyor. ve bu kullanımım ile alakalı olmadığını düşünüyorum. baskı balata değişimi sonrası devam ederse servise gitmeyi düşünüyorum.