Gönderen Konu: Genel Tasarruf İpuçları...  (Okunma sayısı 2351 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
Genel Tasarruf İpuçları...
« : Mart 12, 2012, 08:01:20 »
Arkadaşlar malum devir ekonomi devri evde/iş yerinde/otomobilde kısaca yaşamın her alanında tasarruf sağlamak için kullandığımız/bildiğimiz ipuçlarını bu başlıkta paylaşabiliriz...

Konu ise aklıma ilginç bir yerden geldi :lo:   Büyük bir işletmede wc nin sifonuna 1litrelik içi su dolu su şişesi atılıyor ve sifon her dolduğunda 1 litre eksik su almış oluyor böylelikle günde ortalama 100kez kullanılan sifonda 100litre su tasarrufu sağlanmış oluyor bu da ayda ortalama 3 ton su demek.... Küçük çocuğunuz varsa bunu evinizde de kullanabilirsiniz...

Toyota Club Türkiye

Genel Tasarruf İpuçları...
« : Mart 12, 2012, 08:01:20 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Ynt: Genel Tasarruf İpuçları...
« Yanıtla #1 : Mart 12, 2012, 09:52:55 »
Ahmet bey, araçlarımızın depolarına da 1L'lik su şişesi atsak daha az yakar mı?  :)

Şaka bir yana, rezervuarlarda böyle birşey yapmaya gerek yoktur, ayarlanabilir mekanizmaları sayesinde 1L su az doldurtabilirsiniz, fakat asıl sorun, çoğu zaman büyük çöplerin gidememesi şeklinde kendini gösterecektir.

Dolayısiyle rezervuar iç takımını değiştirmekle su tasarrufu yapılması en doğru yoldur, bunun için 2 tip mevcuttur,

- Bas/aksın, Bas/dursun modelleri
- Üzerindeki düğme 2 parçadan meydana gelenler, Küçük düğme küçük su/ Büyük düğme büyük su

Aynı zamanda banyo tadilatı yapanlar, yer müsaitse selenoid valfli otomatik pisuar'da koyabilirler.

Not: Bu son tümce günümüz teknolojili motorlarla geliştirilebilir.

-Muslukları tek kollu olanların su sarfiyatları genelde fazla olur, altındaki ara musluktan su debisi ayarlanabilir.
-Kısa süreli yaktığımız ampuller (WC, koridor, balkon, kiler) 40W normal ampul olmalıdır, zira eko ampuller fazla aç kapatlarda çabucak bozulmaktadırlar.
- Plastik kapı, pencere sistemlerinden soğuk gelmeye başlamışsa, fitillerinin değiştirilmesi gereklidir.
- Radyatör sistemi ile merkezi ısınan yapılarda fazla ısınan bölümlerde/dairelerde termostatik vana kullanılması gerekir.
- Yeni yapılan binalarda kesinlikle tabandan ısıtmaya yönelinmesi şarttır. Evinde komple tadilata girişenlerde termostatik vana uygulamasıyla bu sisteme geçebilir.
- Klima sistemlerinin ön filtreleri her ay yıkanmalıdır, dereceler 24'ten daha düşük ayarlanmamalıdır.
- Biliyorsunuz, çift camlarımız var, eğer çok büyük camlarımız olan pencere veya vitrinlerimiz varsa, buralarda 3 cam uygulaması yapılmalıdır.
- Apartman girişlerinde devamlı yanması gereken lambalara zaman saati konmalıdır.
- Çoğu elektrikli süpürgelerde, torba haricinde biri kağıt, diğeri sünger 2 filtre bulunur, kağıt olanın değiştirilmesi, süngerinde yıkanması gerekir.
- Buzdolapların motor bölümleri her yıl bir defa temizlenmelidir.
- Sanayi tipi buzdolaplarında buzlanma başladıysa, fan önündeki radyatör delikleri tıkanmış demektir, içten dışa doğru yıkanması gerekir.
- Yüzme havuzlarında tablet klor kullanılmalıdır.
- Benzinli olsun, Diesel olsun, her 5000km'de bir Injector Cleaner kullanılmalıdır.
- Doğal gaz ve mazotlu sistemlerle ısınma sağlanan yerlerde Neodmium mıknatıstan faydalanılabilir.
- Güneş enerjisi olup da kışın termosifon kullananların tesisatı şu şekilde bağlanmalıdır; termosifonun soğuk su bağlantısına güneş enerjisinden gelen sıcak su hattı bağlanmalıdır. (Merak edilirse çizim yapıp yayınlayabilirim.)
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mart 12, 2012, 09:55:59 »
Tekin bey açıklamalar çok hoş aslında benimde ilk aklıma gelen şeyler ama küçük/büyük hazneli rezervuarlar için esktra masraflar gerekir bu tür sistemlerin çoğu duvara gömmeli olanlardan olduğu için...

Bizim ki tamamen eldeki malzemeye dayalı ipuçları ::)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3 : Mart 12, 2012, 10:16:34 »
Tekin bey açıklamalar çok hoş aslında benimde ilk aklıma gelen şeyler ama küçük/büyük hazneli rezervuarlar için esktra masraflar gerekir bu tür sistemlerin çoğu duvara gömmeli olanlardan olduğu için...

Bizim ki tamamen eldeki malzemeye dayalı ipuçları ::)

Duvara gömmeli olanlardan bahsetmiyorum, rezervuarınızda değişiklik yapmak zorunda değilsiniz, iç takımlar yer uyumu konusunda standarttır, 20 - 30TL civarlarındadır ve bu modelleri de vardır.

- Bas/aksın, Bas/dursun modelleri
- Üzerindeki düğme 2 parçadan meydana gelenler, Küçük düğme küçük su/ Büyük düğme büyük su

El becerisi olanlar kendileri bu iç takımı değiştirebilirler, gerekli malzemeler, ayarlı anahtar, pense.

Musluğu kapatıp, su bağlantı hortumunu sökün,
Rezervuarı, alttaki bağlantı civatalarının somunlarını açıp klozetten ayırın,
İçinde iki adet mekanizma bulunur, su doldurma ve boşaltma,
Her ikisinide yenisiyle değişirin,
Rezervuarı klozete monte ederken beraberinde gelen yeni sünger büyük boğaz contayıda yenileyin, eğer uyumsuzluk varsa eskisini kullanabilirsiniz,
Montajı tamamladıktan sonra düğme değişikliğini de yapın,
Artık ekonomik bir rezervuarınız var.

Bas aksın/ Bas dursun modeli ile yenilenmiş iç takım,

Değişen düğme,

Düğme alt tarafı görünüm,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Mart 12, 2012, 10:34:36 »
Pet şişe bedava :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 12, 2012, 16:44:13 »
Konuyu açtığı için Ahmet'e yorumları için Tekin Bey'e teşekkürler. Bence güzel bir konu ve katılım sağlayabilirsek faydalı tavsiyeler çıkacağına eminim (bkz. Tekin Bey'in önerileri).

Benim önerim Akıllı Elektrik Sayacı kullanılması ve ses problemi olmayan evlerde çamaşır, bulaşık makinelerinin 22:00'dan sonra çalıştırılması ayrıca ütü gibi elektrik tüketimi yüksek olan cihazlarında mümkün olduğunca 22:00'dan sonra kullanılmasını tavsiye ederim.

Ayrıca kredi kartı kullanımı sayesinde geçen yıl 300-400 TL civarında puan kullanma şansım oldu, bu aslında yönetebildiğiniz sürece size avantaj sağlıyor. Şirkette arabası olan 3-4 kişi ile kart kampanyalarında bir birimizin kartı ile akaryakıt alarak bu kampanyaları tamamlayabiliyoruz böylece zaten nakit olarak ödediğim parayı kartla ödeyip üstüne birde 30 - 50 TL puan kazanabiliyorum.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 12, 2012, 17:15:26 »
Ahmedim faydalı bir bilgi sahibi oldum sayende pet şişe iyimiş hakkat. :D
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 22000
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 12, 2012, 18:24:27 »
onları yapana kadar bizim gemilerde uyguladığımız, taktik çok daha ekonomik, özellikle deniz kenarında oturan arkadaşlar için birebir.
Tatlı su sadece akşam saat 1630-1730 arası veriliyor, ve sifonlara kesinlikle tatlı su kullanılmıyor, bunun yerine deniz suyu kovayla alınarak klozetlere dökülüyor, sıfır su sarfiyatı. Tabi bunu yapmadan önce bütün devreler elden geçmeli, yoksa başka bir yerde su kaçağı durumu oluşmuş olabilir, bu durumdada yapılan ekonomi pek bir işe yaramaz.
Tabi bizde bunu uzun süre alargada kaldığımızda yapıyoruz, normal zamanda su free, malum evaporator üretiyor gemi seyir halindeyken
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 12, 2012, 18:37:28 »
Benim önerim Akıllı Elektrik Sayacı kullanılması ve ses problemi olmayan evlerde çamaşır, bulaşık makinelerinin 22:00'dan sonra çalıştırılması ayrıca ütü gibi elektrik tüketimi yüksek olan cihazlarında mümkün olduğunca 22:00'dan sonra kullanılmasını tavsiye ederim.

Ali Abi, akıllı saatle birlikte, üçlü zaman ayarlaması için elektrik idaresine başvurmak gerekiyor.

Ben klozetin içindeki sifonu en alt seviyeye getiriyorum. Ayarlı olmayan modeller var mı bilmiyorum.
Kombinin en yakınında genelde mutfaktaki petek olur.  Servis, bu peteğin kapatılmasını öneriyor.
Ayrıca kombiye giren suyun önünde genelde bir süzgeç olur. Kontrol edip, tıkanma yapmasını önlemek gerekiyor.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #9 : Mart 12, 2012, 19:11:39 »
onları yapana kadar bizim gemilerde uyguladığımız, taktik çok daha ekonomik, özellikle deniz kenarında oturan arkadaşlar için birebir.
Tatlı su sadece akşam saat 1630-1730 arası veriliyor, ve sifonlara kesinlikle tatlı su kullanılmıyor, bunun yerine deniz suyu kovayla alınarak klozetlere dökülüyor, sıfır su sarfiyatı. Tabi bunu yapmadan önce bütün devreler elden geçmeli, yoksa başka bir yerde su kaçağı durumu oluşmuş olabilir, bu durumdada yapılan ekonomi pek bir işe yaramaz.
Tabi bizde bunu uzun süre alargada kaldığımızda yapıyoruz, normal zamanda su free, malum evaporator üretiyor gemi seyir halindeyken

Karadaki yaşam bölgelerinin atık suları bir merkezde toplanıp önce havalandırılıyor, buna biyolojik arıtma deniyor, eğer tuzlu su kullanılırsa bakteriler ölür ve asıl kirlilik o zaman başlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis hastası..
  • Kan Grubu: AB+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 12, 2012, 19:40:19 »
...
Kombinin en yakınında genelde mutfaktaki petek olur.  Servis, bu peteğin kapatılmasını öneriyor.
...

Vedat bey neden böyle bişey öneriyor servis. merak ettim doğrusu
2012 Opel Astra 1.3 CDTİ var ama sıkı bir Avensis hastası..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 12, 2012, 20:04:08 »
Emekli bir arkadaşımın evinde gördüğüm düzenek şöyle.Çamaşırmakinesi suyu boşaltacağı zaman balkondaki bir depoya gönderiyor.Tuvaletteki sifon ise suyu balkondaki depodan alıyor.Kendsine göre böylece tuvalet sabunlu suyla yıkanmış oluyor.Bana göre değil ama doğal yaşam kuramlarına girmeden düşününce mantıklı.
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mart 12, 2012, 20:06:42 »
Vedat bey neden böyle birşey öneriyor servis. merak ettim doğrusu
Sanırım çok erken ısı kaybı yaşanmaması için.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 12, 2012, 20:59:22 »
 İnsanlar, sevgi, paylaşım, yardım gibi konularda oldukça fazla tasarruf yapar olmuş zaten günümüzde. ;)
 Dünya bir elma, bizlerde onun üzerindeki kurtlarız ve sürekli onu kemiriyoruz, gerçek ihtiyaçlarımızdan da fazla bir şekilde. (Hakan Öztürk)

Su ve hava karışımını basınçla klozete veren sistemler mevcut, ekonomi amaçlı olarak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kilometre: 22000
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mart 12, 2012, 21:04:55 »
Karadaki yaşam bölgelerinin atık suları bir merkezde toplanıp önce havalandırılıyor, buna biyolojik arıtma deniyor, eğer tuzlu su kullanılırsa bakteriler ölür ve asıl kirlilik o zaman başlar.
MARPOL ,  yani deniz kirliliği ile mücadele kurallarında, bu sular sahilden 12mil açıklıkta, gemi üzerinde belli bir sürat varken, suyun belli derinlik altından denize basılabiliyor, tabiatın dengesini bozduğunu düşünmüyorum
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Mart 12, 2012, 21:26:51 »
MARPOL ,  yani deniz kirliliği ile mücadele kurallarında, bu sular sahilden 12mil açıklıkta, gemi üzerinde belli bir sürat varken, suyun belli derinlik altından denize basılabiliyor, tabiatın dengesini bozduğunu düşünmüyorum

Tabiatın dengesini elbette bozmaz. Deminki örneği, deniz kenarı veya yakını Kasaba ve Şehir atıklarını kastederek anlatmaya çalıştım, zaten onlarda kısmen arıtıldıktan sonra yine denize, oldukça uzağa pompalanıyor, aksi taktirde kıyılarda kirlilik yaratır.

Küçük Gemiler için anlattıklarınız doğru, hiç bir işlem yapmadan mı derin denize basıyorsunuz? diğer taraftan zannedersem uzun seyahat "Cruise" tatil gemilerinde insan sayısı çok olduğundan, duraklama yaptığı limanlarda şehir kanalizasyonuna boşaltma zorunluluğu var, denize dökerse oldukça büyük cezai uygulamaları var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #16 : Mart 12, 2012, 21:35:16 »
Emekli bir arkadaşımın evinde gördüğüm düzenek şöyle.Çamaşırmakinesi suyu boşaltacağı zaman balkondaki bir depoya gönderiyor.Tuvaletteki sifon ise suyu balkondaki depodan alıyor.Kendsine göre böylece tuvalet sabunlu suyla yıkanmış oluyor.Bana göre değil ama doğal yaşam kuramlarına girmeden düşününce mantıklı.

Çok güzel bir dönüşüm fakat WC biraz değişik kokacaktır, diğer taraftan muhakkak bir pompa kullanması gerekmektedir.

İnsanlar, sevgi, paylaşım, yardım gibi konularda oldukça fazla tasarruf yapar olmuş zaten günümüzde. ;)
 Dünya bir elma, bizlerde onun üzerindeki kurtlarız ve sürekli onu kemiriyoruz, gerçek ihtiyaçlarımızdan da fazla bir şekilde. (Hakan Öztürk)

Su ve hava karışımını basınçla klozete veren sistemler mevcut, ekonomi amaçlı olarak.

Bu konuda oldukça kafa yoran bilim adamları var, temizlik için çok fazla temiz su kaynağı kullanılmakta ama hiç bir sistemde onun kadar iyi temizleyememektedir. Yada verdiğiniz örneklerdeki gibi fazladan enerji sarfiyatları oluşmaktadır.