Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
Aktivasyon eposta
nız mı yok?
Aralık 08, 2025, 05:10:07
Lütfen başlıklarda da
BÜYÜK HARF
kullanmayalım!
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Toyota Club Türkiye
»
Sorunlar & Çözümler
»
Genel
»
Konu:
Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Gönderen
Konu: Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D (Okunma sayısı 5328 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
Araç: Corolla
Kan Grubu: ---
2 kere teşekkür etti
7 kere teşekkür edildi
Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D
«
:
Mart 08, 2012, 17:24:46 »
Bugün egzost emisyon ölçümü yaptırdım , dizellerde sadece tek bir özelliği ölçüyorlarmış galiba. 5 ölçüm tekrarı yapıldı ortalaması alındı.
Araç : 2009 1.4 D4D
Ölçümler : 0.23 , 0.24 , 0.34 , 0.54 , 1.23 => Ortalama K = 0.54 1/m (birimi oluyor) , Sınır değerler = 0.00 - 3.00 arası (turbo dizel için) .
Ölçüm için gazı rölantiden 3500-4000 devre kadar hızlı basıp çıkartıp gazı hemen bırakıyorsun . Bu nedenle değerler arasında farklılık çıkıyor. Ben " .. bu dizel araç şöyle 2500-2800 devirde sabit gazda ölçsenize .." dedim ama yönetmelik öyleymiş.
Diğer dizel araç sahipleri de ölçüm sonuçlarını yazarsa karşılaştırabiliriz , benzinliler ayrı konu başlığında yazarsa daha derli toplu ulur.
Kayıtlı
Toyota Club Türkiye
Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D
«
:
Mart 08, 2012, 17:24:46 »
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
Araç: ---
Kan Grubu: ---
Kilometre: 63000
Model Yılı: '20
2023 kere teşekkür etti
2545 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D
«
Yanıtla #1 :
Mart 08, 2012, 17:51:12 »
Eftal bey, bu bilgileri yayınladığınız için teşekkürler,
Ben her 5000km'de bir enjektör temizleyici kullanmaktayım, bir dahaki ölçümüm Aralıkta, en son TÜV'de egzost muayenesi yaptığımda kontrol eden arkadaş şaşırmıştı, 2'inci 5 defa ölçüm yaptı ve kendisine sorun mu var diye sorduğumda, yok birşey demişti ve o zaman benimde aklıma sonucu almak gelmemişti.
İlk gaza ani basıp çekmenizle 0.23 sonuncu 1.23 arasında devamlı bir yükselme oluşmuş, çünkü peşpeşe düzensiz hızlanma yapılıyor, o zaman benim internetten bulduğum sonucuda doğru olarak kabul edebiliriz, 1.4 D-4D motor, rölantide CO 0.05 gr/km olabilir, diye düşünüyorum.
Kayıtlı
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
Araç: Corolla
Kan Grubu: ---
2 kere teşekkür etti
7 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D
«
Yanıtla #2 :
Mart 08, 2012, 19:15:50 »
Değerleri yazarken ben sıraya koymuştum güzel gözüksün diye
, yoksa o sırada çıkmadı ölçümler. Buradaki ölçülen değer dumanın ışık geçirgenliği diye bir ölçüm , duman partikül işin içine giriyor anladığım. Yönetmeliği buldum , bir kısmı şöyle :
f) Duman koyuluğu: Tam şeffaf gaz için duman koyuluğu % 0, ışığı tamamen absorbe eden, geçirgen olmayan gaz için ise % 100 olmak üzere egzoz gazı içerisinde bulunan, şeffaf olmayan parçacıkların, gazdan geçen ışığın aydınlatma şiddetini, yani aydınlanan birim yüzey için ışık akısını, azaltma yüzdesini
...
...
4) Her bir serbest ivme çevrimi sırasında, gaz pedalı serbest bırakılmadan önce, motor, kesme hızına veya otomatik vitesli taşıtlarda, üretici tarafından belirlenmiş hıza veya böyle bir bilgi yoksa kesme hızının üçte ikisine erişmiş olmalıdır. Bu süre motor hızı gözlenerek veya gaz pedalına ilk basma ile serbest bırakma arasında yeterli bir süre geçmesine izin verilerek, Ek-1 in birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen taşıt kategorileri için bu süre en az iki saniye olmalıdır.
ç) Sınır Değerler: Konsantrasyon seviyesi, 3/7/2002 tarihli ve 24804 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Motorlu Araçlarda Kullanılan Dizel Motorlardan Çıkan Kirletici Emisyonlara Karşı Alınan Önlemler ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (72/306/AT) ne göre belirlenmiş ve serbest ivmelenme durumunda ölçülmüş ve taşıt üzerindeki etikete yazılmış olan seviyeyi geçemez. Böyle bir bilgi yoksa absorpsiyon katsayısı Tablo–2 deki sınır değerleri geçemez.
(Tablo- 2): Trafikte kullanılmakta olan dizel motorlu taşıtlarda absorpsiyon katsayısı sınır değerleri
TAŞITA AİT BİLGİ
ABSORPSİYON KATSAYISI
m
-1
-Normal emişli dizel motorlarda 2,5
-Aşırı doldurmalı dizel motorlarda 3,0
( Türbo Şarjlı )
(3) En son üç serbest ivme devrinin aritmetik ortalaması sınır değeri aşıyorsa, taşıtlar başarısız kabul edilir.
Bunların ölçtüğü değerden bizim araç kağıdındaki CO değerine geçiş veren bir katsayı formülü muhtemelen yoktur zira tüm farklı kombinasyondaki parametreler ölçülüyor.
Kayıtlı
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
Araç: Auris
Kan Grubu: 0+
Kilometre: 59088
Model Yılı: '12
312 kere teşekkür etti
512 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D
«
Yanıtla #3 :
Mart 08, 2012, 19:24:12 »
Eftal bey, sizi tebrik ediyorum çok güzel bir konu olmuş ve de paylaşım çok iyi teşekkürler.Çok iyi konu olmuş.
Kayıtlı
arikushimikato
Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/
Aurise dair her şey
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Toyota Club Türkiye
»
Sorunlar & Çözümler
»
Genel
»
Konu:
Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D