Gönderen Konu: Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D  (Okunma sayısı 5328 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D
« : Mart 08, 2012, 17:24:46 »
Bugün egzost emisyon ölçümü yaptırdım , dizellerde sadece tek bir özelliği ölçüyorlarmış galiba. 5 ölçüm tekrarı yapıldı ortalaması alındı.
Araç : 2009 1.4 D4D

Ölçümler :  0.23 , 0.24 , 0.34 , 0.54 , 1.23   => Ortalama K = 0.54  1/m (birimi oluyor)  ,    Sınır değerler = 0.00 - 3.00 arası (turbo dizel için) .

Ölçüm için gazı rölantiden 3500-4000 devre kadar hızlı basıp çıkartıp gazı hemen bırakıyorsun . Bu nedenle değerler arasında farklılık çıkıyor. Ben " .. bu dizel araç şöyle 2500-2800 devirde sabit gazda ölçsenize .." dedim ama yönetmelik öyleymiş.

Diğer dizel araç sahipleri de ölçüm sonuçlarını yazarsa karşılaştırabiliriz , benzinliler ayrı konu başlığında yazarsa daha derli toplu ulur.

Toyota Club Türkiye

Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D
« : Mart 08, 2012, 17:24:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizel araç emisyon ölçüm sonucu, 1.4 D4D
« Yanıtla #1 : Mart 08, 2012, 17:51:12 »
Eftal bey, bu bilgileri yayınladığınız için teşekkürler,

Ben her 5000km'de bir enjektör temizleyici kullanmaktayım, bir dahaki ölçümüm Aralıkta, en son TÜV'de egzost muayenesi yaptığımda kontrol eden arkadaş şaşırmıştı, 2'inci  5 defa ölçüm yaptı ve kendisine sorun mu var diye sorduğumda, yok birşey demişti ve o zaman benimde aklıma sonucu almak gelmemişti.

İlk gaza ani basıp çekmenizle 0.23 sonuncu 1.23 arasında devamlı bir yükselme oluşmuş, çünkü peşpeşe düzensiz hızlanma yapılıyor, o zaman benim internetten bulduğum sonucuda doğru olarak kabul edebiliriz, 1.4 D-4D motor, rölantide CO 0.05 gr/km olabilir, diye düşünüyorum. 
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 08, 2012, 19:15:50 »
Değerleri yazarken ben sıraya koymuştum güzel gözüksün diye :) , yoksa o sırada çıkmadı ölçümler. Buradaki ölçülen değer dumanın ışık geçirgenliği diye bir ölçüm , duman partikül işin içine giriyor anladığım. Yönetmeliği buldum , bir kısmı şöyle :

f) Duman koyuluğu: Tam şeffaf gaz için duman koyuluğu % 0, ışığı tamamen absorbe eden, geçirgen olmayan gaz için ise % 100 olmak üzere egzoz gazı içerisinde bulunan, şeffaf olmayan parçacıkların, gazdan geçen ışığın aydınlatma şiddetini, yani aydınlanan birim yüzey için ışık akısını, azaltma yüzdesini...

...
        4) Her bir serbest ivme çevrimi sırasında, gaz pedalı serbest bırakılmadan önce, motor, kesme hızına veya otomatik vitesli taşıtlarda, üretici tarafından belirlenmiş hıza veya böyle bir bilgi yoksa kesme hızının üçte ikisine erişmiş olmalıdır. Bu süre motor hızı gözlenerek veya gaz pedalına ilk basma ile serbest bırakma arasında yeterli bir süre geçmesine izin verilerek, Ek-1 in birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen taşıt kategorileri için bu süre en az iki saniye olmalıdır.

ç) Sınır Değerler: Konsantrasyon seviyesi, 3/7/2002 tarihli ve 24804 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Motorlu Araçlarda Kullanılan Dizel Motorlardan Çıkan Kirletici Emisyonlara Karşı Alınan Önlemler ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (72/306/AT) ne göre belirlenmiş ve serbest ivmelenme durumunda ölçülmüş ve taşıt üzerindeki etikete yazılmış olan seviyeyi geçemez. Böyle bir bilgi yoksa absorpsiyon katsayısı Tablo–2 deki sınır değerleri geçemez.

(Tablo- 2): Trafikte kullanılmakta olan dizel motorlu taşıtlarda absorpsiyon katsayısı sınır değerleri

TAŞITA AİT BİLGİ
 ABSORPSİYON KATSAYISI

m-1
-Normal emişli dizel motorlarda     2,5

-Aşırı doldurmalı dizel motorlarda   3,0
( Türbo Şarjlı )

(3) En son üç serbest ivme devrinin aritmetik ortalaması sınır değeri aşıyorsa, taşıtlar başarısız kabul edilir.

Bunların ölçtüğü değerden bizim araç kağıdındaki CO değerine geçiş veren bir katsayı formülü muhtemelen yoktur zira tüm farklı kombinasyondaki parametreler ölçülüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 08, 2012, 19:24:12 »
Eftal bey, sizi tebrik ediyorum çok güzel bir konu olmuş ve de paylaşım çok iyi teşekkürler.Çok iyi konu olmuş. :alkis:
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey