0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yardımcı olacak ise benim aracımda 2.300 devir 100km/s. 3.000 devirde 125km/s.
Sadece bende mi böyle diye bir bakayım dedim. Bunun Avensis e has genel bir "özellik" olduğunu tahmin ediyordum. Evet, aynı şekilde benim araçta 100 km ve üstüne çıktığı zaman motor "bağırmaya" başlıyor. Hele ki 120'den sonra oldukça hissediliyor. Sevmediğim yanlarından birisi.Daha öncesinde Ford un şu pick up tarzı arazi aracına binmiştim. Arkadaş kullanıyordu, yazmak doğru olur mu ama 120km + 30 km lik hızlarda gayet sessiz bir motoru vardı. Dizel olmasına rağmen. Baya şaşırmıştım. Peki ya Avensis 2.0 kullanan arkadaşlarda böyle bir durum var mı ? Motorunuzdan çok yüksek ses geliyor mu 110-120 km den sonra ?
Bunun motorla alakası yok,1.6 ve 2.0 motorda eğer aynı şanzıman varsa aynı devirde aynı hızı görürler.Çünkü hız ve devir ilişkisi şanzıman dişli oranlarıyla alakalıdır.
Genelde şöyle bir kanı vardır ya, araç zaten ağırdır ve motor da düşük bir motor ise zorlanır ve çıkaracağı ses fazla olacaktır diye. Büyük motor güçlü olduğundan bu sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır vs. Uzaktan bakıldığında mantıklı gibi geliyor. Ama senin söylediğin de mantıklı.
Aynı sınıf araçta eğer 2 farklı hacme sahip motor kullanıldıysa, küçük olan motordan daha fazla ses çıkar. Bunun sebebi, küçük motorlu olanın büyük motorlu olanla aynı süratlere aynı sürelerde ulaşabilmesi için daha fazla devir çevirmesiyle gerçekleşebilir. Diğer değişle aynı şanzımanlara sahip değillerdir. Bu sadece yüksek süratlerde ses konusunda konforu etkiler ama araçların genelde şehir içi kullanıldığını söylersek, küçük motorlu olanlar daha şanslıdır. O nedenle herzaman tekrarladığım şey şudur; eğer uzun yol çok yapmıyorsanız büyük hacimli motorlardan uzak durunuz.
O halde size göre Aynı marka ve model 2.o bir araç ile 1.6 aracın aynı süratteki sesleri farklı olacaktır. Küçük motor daha zorlanacak ve daha fazla ses çıkaracaktır.
Elbette devir aynı fakat sesler farklı olur.Sonuçta büyük motor daha az zorlanır.