0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
motor soguk oldugu için siz kaloriferi açtiginizda motor ecusuna da kaloriferin açıldıgına dair sinyal gitmekte . kalorifer açıldıgı için motor ısınmadan sıcak hava üfleyemeyecegi için rolantiyi ve yakıtmiktarını otomatk olarak ayrlama yapar ( deizel motorların jiklesi zaten böyle çalışır ) d4d pikaplarda ve prado da bu işlem için ayrı dügme vardır . yani aracınızda bir anormallik yok bu sistemin çalışma şekli
banada sistemden elektrik çektiği için motora şarj dinamasuna ek yük biniyor dicektim saçma geldi sonra
Sonucunu merakla bekliyorum derken, servis ne açıklama yapacak diye merak etmiştim, dönüp dolaşıp yine EGR'de kalıyoruz galiba?EGR nasıl su tarafından soğutuluyorsa, ilk çalıştırmalarda da EGR suyu ısıtarak erkenden kaloriferimizin ısınmasına yardımcı olurken aynı zamanda dizel motorunda ısınmasına yardımcı olmaktadır. Sistem motor ısınana kadar sürekli devrede kalmaz, hareket haline geçtiğimizde devir yükseldiğinden devre dışı kalır, durduğumuzda rölanti devrinde tekrar devreye girer, bu motor ısınana kadar bu şekilde devam eder. Araçların klimalarında 4 yönlü vana kullanılmadığından kışın ısıtma yapamazlar, zaten normalde motor suyu fazladan ısındığından ve bu fazlalığı biz kalorifer sisteminde kullanabileceğimizden dolayı klima ile ısınmak daha pahalıya gelir. Yakın gelecekte tam elektrikli araçlarda bile klima ile ısınma sağlanmayacak elektrik motorlarının soğutma suları ile kaloriferlerimiz çalışacak ancak elektrik motoru tam ısınana kadar da ön yardımcı sistem olarak yine elektrikli ısıtıcılar devreye girecek, bu elektrikli ısıtıcılar aynı ütülerin içindeki gibi tam izolasyonlu döküm taşla kaplı, radyatör şeklinde modellerdir, bazı ülkelerde satılmaktadır.
tekin bey egr valfinin motor sogukken açılması pek istenilen bir durum degildir nedeni egr sistemi eksoz gazlarını geri emme mabifolduna göndererek yanmayı kötüleştirir , oysaki ısınma aşamasında daha fazla oxijene ve daha verimli yanmaya ihtiyaç vardır ..egr valfi motor tam sıcakken vede düşük ve prta yük durumlarında faal olarak çalışır
Yusuf bey, ilk çalıştırmalarda daha fazla oksijen fakir karışım yaratmazmı?
motora giren havaya göre yakıt gönderilgi için olmaz
benzer konu olacağından burada belirtmek isterim; soğuk ülkelere satılan modellerde extra ısıtıcı ünite de bulunuyor. opsiyonel donanım mı standart mı tam bilmiyorum. nasıl bir ünitedir ve ücreti nedir öğrenmeye çalışacağım.
Bu cümleniz çok genel oldu gibi, giren hava miktarından ziyade, havanın sıcaklığına göre ve yanma sonunda çıkan sıcaklığa göre yakıt beslemesi yapılmazmı?İlk çalıştırmada yanmamış sıcak gazlarıda tekrar kullanmanın ne sakıncaları olabilir? ki benzinli araçlarda EGR lerde valf dahi yoktur, sürekli sıcak gazlar kullanılır.İlk çalıştırmada EGR sistemi gazı aktarmıyorsa neden ısınır?
giren hava miktarı ile birlikte hava akışmetre hava sıcaklıgını da ölçer .,yanma sonunda çıkan sıcaklıkla ilgili sadece katalizörün çalışma performansı kontrol edilir ilk çaluışmada olsun yada güç istenilen durumlarda olsun herzamn gdaha fazla oksijene ihtiyaç vardır . zaten araçlara bunun için turbo yada diger aşırı beslemeler takılır .oksijen gereken bir durumda motora geri eksoz gazı gönderilirse hem sıcak hava hemde gereksiz karbondioksit göndermiş olursunuz .. bu arada hangi benzinli motorda egr valf olmadan direk çalışıyor ,paylaşırsanız sevinirim ,bana hiç denk gelmedide egr valfi kapalı olsada egr borusuna ve gövdesine eksoz gazı girer ve ilk çalışmada kısa bir süre geçiş olur bundan dolayı ısınacaktır
Yusuf bey, Suzuki Swift benzinli motorlarda incelerseniz göreceksiniz, egzost manifoldundan çıkıp motor bloğuna entegre olan yan kanal vasıtasıyla emme manifolduna giriş vardır, hatta üzerinde 1cm çapında tapa bulunur. Yukarda bahsettikten sonra bize yakın olan yetkili servisimize gidip, plastik manifoldlu olanları inceledim, arkadaşımın Coronası var, döküm manifoldlu, onuda inceledim, 98, 2000 model olan 2 farklı kasayıda sanayimizde bulup inceledim, hiç birinde EGR bağlantısı yoktu. Daha çok fakir karışımla çalışan motorlara uygulanan bir sistem olabilir.Bu anlattıklarımı yapmadan 7C de park ettiğim D-4D aracımı çalıştırdım, kaloriferim açık pozisyonda, plastik kapağı kaldırdım ve 1dk sonra EGR nin devreye girdiğini hem artan rölantiden anlıyorsunuz hemde gittikçe ısınmasından, sonunda elle tutulamaz hale geliyor, bunlar fiziki yaşananlar, ama içerde neler gerçekleşiyor tam olarak bilemem, sadece jikle gibi rölantiyle, ilk dakikalarda bu kadar sıcak kalorifer elde etmek zordur, özellikle 950d/d larda.Dizel araçlar fakir karışımla çalışan sistemlerdir, EGR uygulanması normaldir, fakir karışımla çalışan motorların iç hararetleri fazla olur ve bunu EGR ile düşürmek bir çok açıdan faydalı olur. Diğer taraftan aynı sistemi motoru daha çabuk ısıtmak için kullanabilirsiniz, ilk çalıştırmada dışarı atılan gazlar içinde CO2 olsada yanmamış diesel partikülleride vardır bunlar sıcakla beraber tekrar kullanımı daha faydalı olmaz mı? Zaten çıkan gazların tamamı emmeye yönlendirilmiyor çok az bir miktarı kullanılmaktadır.
beyler arabada ön ısıtma sistemi var. motor ısınmadan kaloriferi açtığınızda ısıtıcı bir sistem devreye giriyor. sanırım rezistans. o yüzden motordan çekilen akım fazla olduğundan rölanti motor karşılasın diye yükseliyor