Gönderen Konu: zengin karışım fakir karışım ne yapmalıyım şimdi?  (Okunma sayısı 53068 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
2004 corolla 1.6 terra zavoli lpg li aracımı yakıt tüketimi fazla olduğundan dolayı bir tamirciye(özel servis ) götürdüm. lpg ayarına baktı. egzos gazını ölçtü. en sonunda yaptığı yorum ve bana söylediği :
senin gaz zaten yeterince kısılmış. araç fakir karışım yakıyor. hem gazda hem benzinde fakir karışım. biraz dahda kıstığını söyleyerek bu şekilde denememi sonra değişme olursa tekrar gelmemi söyledi. bu durmda  ne yapmalıyım araç neden fakir karışım yapar. lpg ayarındansa lpg yi boşverelim. benzinde neden fakir yakıyor. bunla beraber hem benzin hem gaz tüketimi de oldukça fazla 12 litre gaz ile yarı yarıya şehir içid dişi toplam 80 km cıvarnda yol gidiyor. bu konuda ne yapabilirm. neden fakir karışım yüksek yakıt tüketimi. yorum yazacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
-===2004 corolla terra sd makyajlı kasa)))):

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • /][
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 162000
  • Model Yılı: '97
  • 6 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
Ynt: zengin karışım fakir karışım ne yapmalıyım şimdi?
« Yanıtla #1 : Şubat 23, 2012, 22:14:38 »
bence aracınız ilk zamanlar gazda fakir ayarlanmış.buda uzun zamanda benzinin ltf değerlerini bozmuş.şimdi tekrar ayar yapınca yüksek olan benzin değerlerine göre gazdada fazla yakıyor.bence bu konuyu lpg bölümünde açarsanız mehmet bey yardımcı olacaktır.ben olsam aracı 100- 150 km benzinde sakin olarak kullanır hiç gaza almadan kalibrasyon yaptırırdım.
97 xei stw atiker sıralı lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 24, 2012, 10:43:12 »
fakir karışım demek yakıt az hava çok olursa. zengin karışım yakıt fazla hava az karışım demektir. ikiside araca çok yaktırır. aracınıza düzgün bir lpg kalibrasyonu yapılırsa sorun ortadan kalkacaktır. ayrıca kışın bir çoğumuz gaza çabuk geçsin diye radyatörün önüne gazete falan koyarız . babamda birkere gazete koyarken aracın önündeki hava giriş borusunuda kapatmış araba aston martin gibi yakıyordu. ve zavolli nedendir bilmiyorum diğer lpg markalarına göre biraz fazla yakıyor...
Opel VecTRa C 2oo5 Comfort
Toyota CoroLLa E12 2004 Sol...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Şubat 24, 2012, 23:52:43 »
düzgün lpg kalibrasyonu nasıl yapılır. üç ayrı yerde zavoli servisine götürdüm. tatmin edici bir yanıt alamadım. bu gün yine götürdüm araç hem benzinde hem de lpg de çalıştı. egzos gazı ölçümü yapıldı. bu sefer değerler normal çıktı. ama yakıt halen yüksek. 13 lt den fazla  gazla 110 km cıvarı. %50 şehir içi %50 şehir dışı.bu arada kullandığım buji ve hava filtresi on beş günlük ve yetkili servisten aldım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 25, 2012, 00:09:26 »
bu fakirde veya zenginde kalma benim bildiğim tehlikeli işler araç avans vurabilir, kırabilir edebilir. bu lpg ayarlamanın başka yolu yokmu musluk açar gibi kısıp açıyorlar bana tehlikeli geliyor yanlışmı düşünüyorum acaba.
JA 8668

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 25, 2012, 13:51:41 »
düzgün lpg kalibrasyonu nasıl yapılır. üç ayrı yerde zavoli servisine götürdüm. tatmin edici bir yanıt alamadım. bu gün yine götürdüm araç hem benzinde hem de lpg de çalıştı. egzos gazı ölçümü yapıldı. bu sefer değerler normal çıktı. ama yakıt halen yüksek. 13 lt den fazla  gazla 110 km cıvarı. %50 şehir içi %50 şehir dışı.bu arada kullandığım buji ve hava filtresi on beş günlük ve yetkili servisten aldım.
aracınız verdiğiniz bilgilere göre 30 krş civarı yakıyor. benim vectra bile kışın bu soğuklarda 26 krş yaktı. lpg filtrelerini falan değiştirin. birde katkılı lpg'den uzak durun. po gazını tavsiye ederim. ben mecburen opetten alıyorum. katkılı olduğu için biraz fazla km yapıyorum ama filtreleri mahvediyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 25, 2012, 13:55:31 »
bu fakirde veya zenginde kalma benim bildiğim tehlikeli işler araç avans vurabilir, kırabilir edebilir. bu lpg ayarlamanın başka yolu yokmu musluk açar gibi kısıp açıyorlar bana tehlikeli geliyor yanlışmı düşünüyorum acaba.
astramda atiker vardı babam hızı sever. yani ona göre bastınmı gidecek bir araba lazımdı :) şimdi öyle düşünmüyor gerçide. arabada zengin karışım vardı. lpg'yi takan arkadaşı öyle ayarlamış araba biraz fazla yakıyordu ama benzinli gibi gidiyordu. :D avans vurma falan zengin karışımla alakası yok diye biliyorum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 25, 2012, 16:16:39 »
   Lpg kalibrasyonu aracınızın bilgisayara bağlanması suretiyle enjektörlerin açık kalma süreleri değiştirilerek yapılıyor. Fakir karışım varsa tam gaz yaptığınız durumda aracın sağırlaşması gerekir. Yani motora bol hava girer yakıt az olduğu için araç hızlanacağı yerde yavaşlar. Benzin enjektörlerine aracın kendi ECU su yani beyni kumanda etmekte olduğundan gazla alakası yoktur. Siz başka bir zavoli bayisine gidin. Tahminimce size doğru bilgi verilmiyor. Genelde cahil adamlar böyle saçma yorumlar yapıyorlar.
   Bundan başka aracın motor aksamını hava hortumlarını, vakum hortumlarını, balatalarını el freni ayarını kontrol ettiriniz. Bunlardaki problemler aracın fazla yakmasına sağlar. Lastik hava basınçları hakeza yakıt tüketimine etki yapar. Şikayetinizi bir de iyi bir toyota ustasına iletiniz.
2012 Yaris 1.33 Cool MultidriveS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Şubat 25, 2012, 19:02:49 »
bir sorun da zavoli ye gidiyorum. tamirciye git  aracın benzinde de fazla yakıyor diyor. tamirciye giidyorum . zavoli ye git ayar yaptır diyor. ne yapcağım bilmiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 25, 2012, 19:44:33 »
 Aracın genel motor bakımları kaliteli, uygun ürünler ile ve zamanında yapıldı mı? Örneğin bujiler, hava filtresi vs.
 Lpg litre bazında benzinden çok yakar, bunu göz ardı etmeyin.
 Aracınızın çekişi(kendi olması gereken yakıtı olan benzin ile) ne düzeyde?
 Özellikle debriyaj balatası ve egzoz sistemi sağlıklı mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Şubat 26, 2012, 00:30:22 »
hava filtresi ve buji yeni yetkili servisten alıp değiştirdim. çekiş benzinde normal ama gazda kısıldıktan sonra biraz düşme var. debriyajda bir sorun hissetmiyorum ama egzosu bilmiyourm.

bunun yannda benzinde de gazda da ilk kalkışlarda anlık yakıt tüketimi 32-35-40 litre/100 km gibi değerler gösteriyor. tabi devir düştükten sonra düşüyor o da. yolda 90 km sabit tutmaya çalışırken benzinde de gazda da 8-9 gibi gösteriyor. hafif rampayı görünce 16-17 gösteriyor yol bilgisayarı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #11 : Şubat 26, 2012, 00:36:53 »
 Bu verdiğiniz değerler bence anormal değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Şubat 26, 2012, 12:02:16 »
aynı araçtan hiç bir arkadaşımda yok kıyas yapabileceğim. ama  2000 model opel 1,6 sedan opel asradan 2002 peugot 307 den yine lpgli araç bunlar. yaklaşık %15-20 daha fazla yakıyor. her gün aynı yolu gidyoruz üstelik. hem ekran da görülen ortalam 100 km yakıt hem de gerçekteki ortalama yakıt bende daha fazla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #13 : Şubat 26, 2012, 12:43:14 »
 Bu durumda katalitik dönüştürücü kontrolü işe yarayabilir. Aracınızın km. si kaçta?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Şubat 26, 2012, 13:33:42 »
araç 190 bin km de. Kat. için ne yapılabilir. değişim bakım onarım. maliyet ne olur. bazen kat iptal edip yerine egzos takmaktan bahseden de var. forumlarda falan. hangi durumlarda iptal ediliyor bilmiyourm. veya kontrolu nesıl yapılır katalizörun ondan da bilgim yok. arza lambası falan yanmıyor hiç. tamirciler arabada sorun olsa lamba yanar diyorlar genllikle.