Gönderen Konu: LASTİKTEN ANLAYAN ARKADAŞLAR-Lastik Değişimi Hakkında,30sn Ayırır mısınız?Teşekk  (Okunma sayısı 3036 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Saygı,Hoşgörü,Yardımlaşma Bir Forumu Ayakta Tutar.
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
Merhabalar, Öncelikle Selamlar Olsun herkese. Sizin bilgi-tecrubenizden yararlanarak aracımın 4 lastiğini yenilemek istiyorum. Kısaca Derdimi Açıklayayım :);

1999 Model Toyota Corolla Terra 1.6 aracım var.

Aracı Yaz-Kış kullanıyorum, Haftada 1-2 kez 30km kadar yol yapıyorum, Bazen o hafta yerinde duruyor ve genelde yılda 1 kez 3.400 km gibi uzun yol yapıyorum. Bu genelde Haziran 1700km gidiş - Eylül1700km geliş oluyor.. Kendim İzmir'de Oturuyorum. Uzun yolda ---km hıza kadar çıktığım oluyor ve genelde 100-120arası kullanıyorum. Bu yolculukta her türlü yol tipinden geçiyorum. Ama genelde araç normal, asfalt zeminde gidiyor.

Diğer bir konu; aracın orjinal lastik ebatlarından, yanak ölçüsünü 10 büyüttük, yaklaşık 4senedir bu şekilde kullanıyoruz. Yani orjinali 175iken 185kullanıyorum. Bir zararı olur mu? (yakıt, yoltutuş... ) Yeni alacağım lastiği bu şekilde alsam sorun olur mu, yoksa orjinal ebatta mı almalıyım? Şuanki Lastiği   "Bridgestone TURANZA GR-50 S&S 185/65R14 86H"    Bu lastiği 3-4 senedir kullandım ancak daha öncesinde de 3 sene kadar daha kullanılmış. Artık lastik çatlaklardan geçilmiyor  :)

Konuya gelirsek Lastik değişimi yaptıracağım, alacağım lastikte yol tutuşu, frenaj ve Dayanıklılık önemli.. !!! Uzun ömürlü, iyi frenajlı, hıza dayanıklı uzun yola gidebilecek güvenli bir lastik önerisi istiyorum.   Hangi Lastiği Taktırayım, Marka-Model-Fiyat?? Siz Değerli arkadaşlarımın bilgi-tecrubelerinden yararlanmak istedim. :) Yardımcı olursanız sevinrim. Saygılar, Kazasız belasız Günler Dileğimle... Yardımcı olana da olmayana da şimdien Teşekkürler.. :)

Düzenleme: Trafik kuralları, imla.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
lastiklerin tavsiye edilen ömrü 3-4yıldır maksimum, siz sanırım 6yıldır kullanıyorsunuz , ve ciddi çatlaklar olduğunu söylüyorsunuz, çok riskli bir durumdasınız, yüksek sürat kesinlikle düşünmeyin şu anki lastiklerinizle, virajlarda , engebeli yollarda limitlerin altında bir sürüş yapın, allah göstermesin lastikleriniz her an su koyu verebilir.
size en iyi lastik tavsiyesini verecek kişiler, yine sizin aracınızı kullanan kişiler olacaktır. malum her lastik her araçta aynı tepkiyi vermiyor, araçların sürtünme katsayısı, şasesi, amörtisörleri, ağırlıkları çok farklı,
ayrıca 175 ten 185 e çıkardığınız yanak ölçüsü değil taban genişliği oluyor. yüksek taban genişliğinde lastik kullanmak yakıt tüketimizini arttırır fakat yol tutuşunuzdada iyileşme sağlar.
her firmadaki bi kaç sorunlu lastik dışında, hangi lastiği alsanız, sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum, benim corolla aracımda, yokohama a-drive lar var, ben şu an için oldukça memnunum
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
Alper bey oldukça detaylı açıklamalar yapmış,

Hızlı araç kullandığınız belli, sert hamurlu lastik seçmelisiniz,

Yıl bazında çok az km yapmaktasınız, yumuşak hamurlu lastik seçmeniz gerekir,

Zor bir sınıf, orjinal ebatlarınızda kalıp, tavsiyeleri iyice araştırmalısınız.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Sanırım 8 belki de 9 yıl oldu  :D Ara ara babam 80-90lara çıkıyor :D ASlında pek lastik tecrubem olmadı, yani bi 4-5senedir aynı lastik bridgestone. Michelin iyi diyorlar ama çabuk aşınıyormuş- ömrü daha azmış fln, we bridgestone daha performansa yatkın bir lastik, ıslak-kuru fren performansı iyimiş yani kuru kadar ıslakta da iyimiş, yoltutuşu daha iyi, ömrü daha uzun ws ws forumdan takip ettiğime göre :-\ Açıkçası Bridgestone we Michelin arasında kaldım :hoş: Bilgi we Tecrubesi olan arkadaşlardan da tawsiye alayım dedim.. Marka olarak kendi içinde de modellere göre özellikleri değişiyor mesela bridgestone'un bir lastiği var  michelin gibi yumuşak hamurlu gibi.

İhtiyaçlarıma göre en uygun lastik hangisi olur acaba? :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Bu arada teşekkür ederim tavsiye veren hocalarımıza..

---Düzeltme Notu:

"w" karakteri ile yazılmış kelimeler düzeltildi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi

Sanırım 8 belki de 9 yıl oldu  :D Ara ara babam 80-90lara çıkıyor :D ASlında pek lastik tecrubem olmadı, yani bi 4-5senedir aynı lastik bridgestone. Michelin iyi diyorlar ama çabuk aşınıyormuş- ömrü daha azmış fln, we bridgestone daha performansa yatkın bir lastik, ıslak-kuru fren performansı iyimiş yani kuru kadar ıslakta da iyimiş, yoltutuşu daha iyi, ömrü daha uzun ws ws forumdan takip ettiğime göre :-\ Açıkçası Bridgestone we Michelin arasında kaldım :hoş: Bilgi we Tecrubesi olan arkadaşlardan da tawsiye alayım dedim.. Marka olarak kendi içinde de modellere göre özellikleri değişiyor mesela bridgestone'un bir lastiği var michelin gibi yumuşak hamurlu gibi.

İhtiyaçlarıma göre en uygun lastik hangisi olur acaba? :)

Bu arada teşekkür ederim tawsiye weren hocalarımıza..

Mehmet bey,

Öncelikle hangi klavyeniz var bilemiyorum ama her lisanın kendine has harfleri vardır, bizim lisanımız olan Türkçe'de "W" harfi yok, ısrarla v yerine w yazmanızdaki anlamı algılayamıyorum, hani Amerikalısınız desek r harflerini büyük yazmanız gerekir diyeceğim ama bizim bazı bölgelerdeki insanlarımızda farklı etnik kökene ait oldukları halde Türkçe yazarken yine v harfleri kullanıyorlar, kaldıki sonradan Türkçe öğrenmiş üye arkadaşlarımızda var, benden çok daha güzel tümceler kuruyorlar, umarım sizde Türkçenizi en kısa sürede geliştirme şansına sahip olursunuz.

Not: Bu arada, "mesela bridgestone'un bir lastiği var .." derken v harfini kullanabildiğiniz açıkça görünüyor.

Hamuru sert lastiklerin ıslak-fren performansları kuru yoldaki kadar olmaz, örnek: hafif yağışta bile F1 yarışlarında orta sert lastiklere geçilir.

Fransa üretimi Michelin bulabilirseniz olabilir,

Yada diğer markalardan, yumuşak hamurlu Avrupa/Japon üretimi lastik tercih etmelisiniz.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis hastası..
  • 3 kere teşekkür edildi
lastik markasını bilemem ama size tavsiyem yoğun çatlakları bulunan lastiklerinizi bir an önce değiştirmenizdir.. özellikle 200 km süratlere çıktığınız uzun yol seyahatlerine o şekilde çatlaklı lastiklerle çıkmak pek sağlıklı olmayacaktır.. ve arabanızın 175 olan orijinal lastik ölçülerinde lastik almanızı öneririm.. bu arada 175 yanak kalınlığı değil taban genişliği ölçüsüdür.. selamlar..
2012 Opel Astra 1.3 CDTİ var ama sıkı bir Avensis hastası..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
 Selam.
Öncelikle trafik kurallarına uymalısınız. Ayrıca türkçe yazım kurallarına da daha çok özen göstermelisiniz. Bu konularda forum kurallarımıza uyacağınızdan şüphem yok.

Sorunuza gelirsek.
İsteklerinizi karşılayacak bir lastik üretimi mevcut değil. Kuru ve düzgün asfaltta iyi yol tutan lastik yumuşak hamurludur. Ancak nispeten çabuk aşınır. Kuru yolda çok iyi olan lastik, ıslak zeminde suyu iyi tahliye edemez. Tüm bunlar fizik kurallarının bir sonucudur.
Lastiğin ömrünü sadece km si değil, yılıda belirler. Üzerinde çatlaklar oluşmuş lastik tehlikelidir.
Aracımızın orjinal lastiği 175/65/14 ise 185 tabanda 60 yanağı tavsiye ederim, tabi yine 14 jantta.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 26 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
W ile E arası yakın ondan öyle yazıyor olmalı arkadaş.:)
  Orjinal lastik ebadından ayrılmmanızı tavsiye ederim.Sürat aynı zamanda felakettir.
VW Golf 7 1.4 TSI Highline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
Buradan devam edebilirsiniz ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
Tatsızlık çıkmasın derken?  Ne kadarda barışcısınız... Yazacaklarınızı ertelemeyin Sayın Sercan ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
ben yokohama kullanıyorum memnunum bu markayıda gözden geçiriniz derim...
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
ben yokohama kullanıyorum memnunum bu markayıda gözden geçiriniz derim...

Evet Yokohama ve Toyo'dan da birkaç yerde daha çeşitli konularda bahsedilmişti. Yakın zamanda onları da araştırmaya başlayacağım, teşekkürler