Gönderen Konu: MOTOR SOĞUKKEN ÇIKAN GARİP SES  (Okunma sayısı 16671 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
MOTOR SOĞUKKEN ÇIKAN GARİP SES
« : Şubat 13, 2012, 13:27:34 »
Arkadaşlar kısaca başımdan geçen olayı anlatayım belki sorunumun çözümü anlattıklarımda olabilir. Ordu da yaşıyorum. Yaklaşık olarak 2 ay önce Ankara ya gitmem gerekti.  Aracın yağına baktırmaya gittim (Yaklaşık olarak 9 bin km önce yağ değişimi yapılmıştı ve bor power eklenmişti.) usta Bor Power ın yağın kullanım süresini % 50 uzattığını söyleyerek yağı kontrol etti ve hiç bir eksilme olmadığını yağın gayet iyi durumda olduğunu 5-6 bin km sonra kontrole gitmemi söyledi. Bende Ankara ya doğru yola çıktım. Yaklaşık olarak 70-80 km gittikten sonra ön kaputtan pat diye bir ses geldi hoporlerden geldiğini sandım. Araç gaz yememeye başladı ve birden şahlandı. Aracın benzine geçtiğini farkettim. Gaz göstergesinde ışık yanmıyordu aracı sağa çektim. pat sesini duyduğumda dinlediğim müziği tekrar açtım. Bu sesin hoporlörden gelmediğini anladım. Lpg servisindeki ustayı arayarak olayı anlattım. Lpg sisteminin sigortasının atmış olabileceğini sigortanın değişmesi gerektiğini söyledi. En yakın sanayiye girerek elektrikçi buldum 4-5 sigorta değişti ama araç gaza geçince hemen sigortalar attı kısa devre varmış. her iki ustayıda telefonla görüştürdüm. Arızanın lpg nin beyninden kaynaklandığı kanaatine vardılar. Günlerden pazar olduğu için yapacak birşey yoktu benzinle gitmem gerekiyordu. Ankara ya ulaşmam gereken saatte ulaşmak kaybettiğim zamanı kazanmak için Allah ne verdiyse bastım. Çok yüksek hızla 500 km yol gittim. Ertesi gün sabah aracı çalıştırdığımda garip bir sürtünme sesine benzer ses duydum. Lpg deki arıza ile alakalıdır diye umursamadım. Bir arkadaşımla aracı lpg servisine gönderdim lpg beynini söküp bakmışlar patlamış olduğunu söylemişler.Arkadaşımın anlattığına göre 2-3 beyin daha takmışlar onlarda pat diye ses çıkartarak patlamış. Yolda benim duymuş olduğum ses bu ses ti sanırım. Servis genel merkezleri ile görüşüyor beyinlerin bir serisinde arıza olduğunu söylüyorlar. Neyse lpg sistemini komple söküp yeni montaj yaptılar lpg ile ilgili sorunum düzeldi. Ama araç soğukken bahsetmiş olduğum sürtme sesi gelmeye devam etti. Çalıştıktan sonra yaklaşık olarak 1 dk ses geliyor gaza basınca sesin şiddeti biraz daha artıyor 1 dk sonra falan ses kesiliyor. Bu ses her çalıştırmada gelmiyor sadece motor soğukken geliyor. Ankara da 1 hafta kaldıktan sonra Ordu ya geri döndüm. Aracı ustaya götürdüm sesin sebebini bulamadı. Kaputu açınca yüzümüz araca dönükken sol taraftan geliyor ses. Trigerden dir dedi ama ondan olmadığı anlaşıldı. trigerin olduğu taraftaki kayışların hepsini söktü denedi ses kesilmedi. Sonra yağına baktı. Bir de ne görelim araçta yağ yok yağ çubuğunun ucunda yaklaşık 2 milim kadar yağ gözüküyor o da yağ değil resmen çamur gibi birşey.Ankaraya gidip gelmede toplamda 1500 km civarında yol yaptım bu yağ nasıl bu hale geldi anlayamadım.Ustaya yağın nasıl bu şekilde bittiğini sorduğumda LPG beyni patlayınca motora basınçlı gaz püskürtmüştür bu sebebten yağ bitmiştir dedi.Yağ değişti ama ses yine kesilmedi. Sonuç olarak usta şimdide yağ pompası arızalıdır ses ondan geliyor diyor. Yaşadığım ilde her parçayı bulamıyoruz. Yağ pompasını internetten yada başka şekilde alacağım hata ondada değilse boşa masraf yapmış olacağım. Konu ile ilgili bilgisi tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.

1. Yağ 1500 km gibi bir mesfede nasıl birden biter ve çamur haline gelir ?
2. Araçtan gelen bu sesin sebebi ne olabilir.

Araç : 1999 Toyota corolla 1.3 terrra
LPG  : BRC my11
1999 Corolla Terra 1.3 Special

Toyota Club Türkiye

MOTOR SOĞUKKEN ÇIKAN GARİP SES
« : Şubat 13, 2012, 13:27:34 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
Ynt: MOTOR SOĞUKKEN ÇIKAN GARİP SES
« Yanıtla #1 : Şubat 13, 2012, 13:38:22 »
Yag çamur gibi olması motor lpg kullanılmaktan kurum yapmıştır sende Ankaraya kadar benzinde yüklendiysen motordaki kurumları sökmüş.Yagını kirletmiş olabilir.Birde Bor katkısı Toyota motorlarına sanırım iyi gelmiyor niye diyecek olursanız .Ben servislede görüştüm çok iyi bir ustam var onlada konuştum aman abi diyor pompanın deliklerini tıkıyor motor istenilen yaglamayı yapmadıgından ya yatak sarıyor yada hararet yapıyor diyorlar.Benim aracım 220 binde olmasına ragmen ben koydurmadım bilerek.Ama yag eksiltmesi normal birşey degil kaçak var mı bakılmalı birde lpg den dolayı motor da sorun oluşmuş olabilir umarım öyle birşey degildir
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 13, 2012, 14:28:58 »
Çok yüksek devirle 500 km yol kat ettiğiniz için motorunuz zorlanmış ve yağ eksiltmiş olabilir ama bu derecede yağ eksiltmesi normal değil. Muhtemelen motorunuzda daha önceden var olan bir sıkıntı bu zorlama ile birleşince bu sorun oluştu. Motor yağsız kaldığı için ciddi hasar oluşmuş olabilir, iyi bir ustaya göstermenizde fayda var.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Şubat 13, 2012, 17:10:50 »
Çok yüksek devirle 500 km yol kat ettiğiniz için motorunuz zorlanmış ve yağ eksiltmiş olabilir ama bu derecede yağ eksiltmesi normal değil. Muhtemelen motorunuzda daha önceden var olan bir sıkıntı bu zorlama ile birleşince bu sorun oluştu. Motor yağsız kaldığı için ciddi hasar oluşmuş olabilir, iyi bir ustaya göstermenizde fayda var.

Hakkı bey motoru 2 farklı ustaya gösterdim sorun yok dediler. Ama gelen sesle ilgili net birşey söyleyemediler. Yağ pompasından gelebileceğini söylediler. Gelen sesi tam olarak tarif edemiyorum ama sanki bir pervane sürtmesi gibi bir ses. ne tam metalik nede plastik sesi. Ben araçlardan çok anlamam. Yağ pompasının zinciri oluyormuş bu zincirden ses geldiğini söyledi usta. Buradaki ustalarda anladığım kadarı ile deneme yanılma yolu ile işi çözmeye çalışıyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 13, 2012, 20:30:28 »
Yağ katkısı kullanmayınız ve yağınızı her zaman 10.000km sonunda muhakkak filtresi ile beraber değiştiriniz.

O sesin vakum pompasından gelebileceğini düşünüyorum.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Eğri cetvelden düzgün çizgi çıkmaz
  • Araç: Auris
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 13, 2012, 22:03:46 »
ses tam olarak nereden geliyor söylemediler mi devir daim bilyasından olabilir.gerçi triger seti kontrol edilmiş.benim de başımdan şöyle bi olay geçti: opel corsa marka aracımla 4 kişi 250 km lik yolu yokuş mokuş epey zorlayarak gittim neyse varacağımız yere vardık turuncu bi arıza ışığı var opellerde o yandı falan 1 dk içinde geri söndü neyse bi yere gösterdik yanıp söndüyse bir şey olmaz dedi özel opel servisi bu dediğim yer son model opellerin falan bakımını yapan görünüşte iyi bir yer. diğer gün sabah aracı çalıştırdım motordan daha önce duymadığım bi ses kaputu açtım motordan gır gır diye bi ses geliyor gaza basınca artıyor( motor sıcakken önceki gün öyle bi ses yoktu) biraz dinledim pistonların oradan geliyor ses.aynı servise gittik motor inecek şöyle olacak falan dünya masraf çıkardılar.başka bi usta daha bulduk oraya gittik adam motoru iyice dinledi yağına baktı yağ eksik değil ama yağ özelliğini yitirmiş dedi.(yağı değiştireli 8 bin km olmuştu)castrol 10w 40 yağ ile yağı değiştirdi araç biraz çalışsın bekleyelim dedi ses tekrar duyulmaya başladı.pistonların üstündeki motor kapağını söktü lefter katkısı diye yağ benzer mor renge yakan bi katkı döktü pistonlara usta ile 10 km bi yolculuğa çıktık geri geldik ses kesildi.tamam dedi yağ eskiyince biraz aşınmaya sebep olmuş artık bi şey olmaz dedi. o olaydan sonra 5 bin km daha kullandım hiç problem çıkmadı aracı sattım sonra ne oldu bilmiyorum. sizin durumunuz  da sanki böyle bir şey gibi motorda bir şey yok ama anormal bi ses var.ikimizinde yağı eski ikimizde aracı zorlamışız ve sonra böyle bi ses.benim aracımda lpg yoktu.inşallah problemi çözersiniz.
Adam olmak cinsiyet meselesi değil, şahsiyet meselesidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 14, 2012, 00:32:57 »
1999-2000-2001-2002-2003 bu kasalarda yag yama sorunu var.Siz aracı iiyi bir ustaya gösterın.Belki yarım motor rektifiye si yaptırırsınızs...
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Şubat 16, 2012, 10:36:33 »
ses tam olarak nereden geliyor söylemediler mi devir daim bilyasından olabilir.gerçi triger seti kontrol edilmiş.benim de başımdan şöyle bi olay geçti: opel corsa marka aracımla 4 kişi 250 km lik yolu yokuş mokuş epey zorlayarak gittim neyse varacağımız yere vardık turuncu bi arıza ışığı var opellerde o yandı falan 1 dk içinde geri söndü neyse bi yere gösterdik yanıp söndüyse bir şey olmaz dedi özel opel servisi bu dediğim yer son model opellerin falan bakımını yapan görünüşte iyi bir yer. diğer gün sabah aracı çalıştırdım motordan daha önce duymadığım bi ses kaputu açtım motordan gır gır diye bi ses geliyor gaza basınca artıyor( motor sıcakken önceki gün öyle bi ses yoktu) biraz dinledim pistonların oradan geliyor ses.aynı servise gittik motor inecek şöyle olacak falan dünya masraf çıkardılar.başka bi usta daha bulduk oraya gittik adam motoru iyice dinledi yağına baktı yağ eksik değil ama yağ özelliğini yitirmiş dedi.(yağı değiştireli 8 bin km olmuştu)castrol 10w 40 yağ ile yağı değiştirdi araç biraz çalışsın bekleyelim dedi ses tekrar duyulmaya başladı.pistonların üstündeki motor kapağını söktü lefter katkısı diye yağ benzer mor renge yakan bi katkı döktü pistonlara usta ile 10 km bi yolculuğa çıktık geri geldik ses kesildi.tamam dedi yağ eskiyince biraz aşınmaya sebep olmuş artık bi şey olmaz dedi. o olaydan sonra 5 bin km daha kullandım hiç problem çıkmadı aracı sattım sonra ne oldu bilmiyorum. sizin durumunuz  da sanki böyle bir şey gibi motorda bir şey yok ama anormal bi ses var.ikimizinde yağı eski ikimizde aracı zorlamışız ve sonra böyle bi ses.benim aracımda lpg yoktu.inşallah problemi çözersiniz.

Erol bey ses gelmeye başladıktan sonra yağ ve yağ filtresi değişti. Değişimden önce Yağ çamur gibi olduğu için motorun temizlenmesi gerekiyor dediler. Sizde olduğu gibi motorun üstündeki kapatı söktüler içerisi kurum bağlamıştı. Mazota bir sıvı karıştırdılar motoru temizliyormuş bu sıvı. Yaklaşık 15 dk rolantide çalıştırdılar daha sonra yeni yağ konuldu ve yağ filtresi değişti. Yaklaşık 250 km oldu ama ses hala devam ediyordu.

Salı günü başka bir usta buldum oda baktı araca motor soğukken dinledi sesi bunca yıllık meslek hayatımda yağ pompasından böyle bir ses geldiğini duymadım dedi. Büyük ihtimal yağ filtresindendir dedi. 1 Dk geçince ses kesildi uzun bir tornavidayı yağ filtresine değdirdi kulağını dayadı ses devam ediyor dedi banada dinletti devam ediyordu.Yağ filtresinin yeni değiştiğini söyleyince aracı şaşırdı kaldı adam. Aracı bıraktım ustaya dün aldım sorun büyük ihtimal çözülmüş gibi gözüküyor. Karterin içerisinde yağ süzgeci varmış galiba onun aşırı şekilde pislik bağladığını söyledi. Resmini gösterdi sarı renkli dikdörtgen bir parça deliklerinin % 95 i tıkanmıştı. O parçayı temizlemişler. Yağ filtresini orijinal takmamış daha önceki usta. Yağ filtresinide orijinali ile değiştiler. Yağ falan eklediler. 135 TL bir masraf yaptık. Şu an için ses yapmıyor ama havalar ısındu bu aralar. Soğuk havada sabahın erken saatlerinde yada gece tekrar bakacağım inş. düzelmiştir. Saygılar.