Gönderen Konu: Debriyaj Çok Yukardan Kavrıyor !  (Okunma sayısı 31283 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Debriyaj Çok Yukardan Kavrıyor !
« : Şubat 12, 2012, 23:38:40 »
       Arkadaşlar merhaba,
       2005 model 80 binde corollam var.Bu  yaz İstanbul'a gittim.Rampalarda dur kalk yaparken zorlandım.Debriyaj çok yukardan kavrıyor ve sert.Dönüşte tamircime uğradım.Debriyajı düşüremez miyiz diye sorduğumda bunlar hidrolik, ayar yapılmaz dedi.Kendince denemeler yaptı biraz daha idare eder dedi.
       Bugün de kendim deneme yaptım.Hafif bir rampada ayağımı frenden çekip
depriyajdan ayağımı kaldırıyorum araba geri kaçıyor.
    (İlk arabamda şöforlük öğrenirken dik  rampada gazsız -frensiz, debriyajla arabayı sabit tutmayı öğretmişlerdi).
     Ama gaz verince araba sorunsuz kalkıyor.Hatta dik bir rampaya gittim ordada güzel kalkıyor.

1-Toyotaların kullanımı mı böyle?
        2-Debriyaj ayarı yapılıyor mu?
        3-Yoksa Balatalar mı bitik?

Toyota Club Türkiye

Debriyaj Çok Yukardan Kavrıyor !
« : Şubat 12, 2012, 23:38:40 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • 1 kere teşekkür etti
Ynt: Debriyaj Çok Yukardan Kavrıyor !
« Yanıtla #1 : Şubat 12, 2012, 23:59:37 »
Merhabalar,
Aynı durumdam bende muzdabirim, servisle paylaştığımda ayar yapılabildiğini ama orjinal ayarın bozulmaması gerektiği konusunda merkezden uyarı geldiğini bu yüzden kendilerinin bu ayarı  değiştirmeme taraftarı olduğunu belirttiler. Bende bildikleri birşey vardır deyip o şekilde kullanıyorum. Gittiğimde tekrar hatırlatacağım, gelişme olursa sizinle paylaşırım.
Honda Jazz / 2012

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 13, 2012, 00:04:43 »
Ergün bey,

Hidrolik basınçlı debriyajda ayar olmamaktadır, fakat debriyaj pedalınızın yukarda kavrama yapması balatanızın eskidiği anlamına gelsede değişmesi gerektiği anlamına gelmez, değişimin gerekmesi için yokuşlarda kalkış yapmanın zor olması vs. gibi bazı zorluklar yaşanması gerekir ki henüz siz bu tip bir zorluk yaşamıyorsunuz.

Debriyaj pedalındaki sertliği iyileştirmek için debriyaj pedalı hidroliğini değiştirmekten başlayabilirsiniz,

Hatta bu arada fren hidroliğinizi ve şanzıman yağınızı da değiştirmenizde fayda vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 13, 2012, 11:09:16 »
Tekin bey size iki sorum olacak,
1-Bu yaz bende 2005 corolla hb aracımın debriyaj balatasını(aisin marka) değiştirdim, ilk başlarda debriyaj çok aşağıda kavrıyordu hatta bir kaç kez aracı stop ettirdim. Fakat şu günlerde sanki daha yukarda kavrıyor gibi yaklaşık 3000 km falan yaptım debriyaj balatası değiştiğinden bu yana, normal koşullarda balatanın bitmesi imkansız bu sürede acaba benmi evham yapıyorum.
2-Debriyaj pedalında ufak bir boşluk oluyor normalde diye biliyorum, fakat balatayı değiştirdikten sonra bu boşluk bir miktar
arttı gibi geliyor bana, takan kişi işini düzgün yapamadımı diye düşünüyorum. Bu boşluğun ne kadar olması gerektiği
konusunda bilginiz varsa bizle paylaşırmısınız.
teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 13, 2012, 12:02:10 »
mehmet bey debriyaj  hidroliği seviyesine bir bakarmısınız eksilme olabilir ben debriyaj setini değiştirmiştim ustam 1 ay sonra gel tekrar bakalım demişti seviyesinde inme olmuş tekrar havasını alıp hidrolik eklemiştim ama şu anda bir sorun yok

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 13, 2012, 12:17:57 »
mehmet bey debriyaj  hidroliği seviyesine bir bakarmısınız eksilme olabilir ben debriyaj setini değiştirmiştim ustam 1 ay sonra gel tekrar bakalım demişti seviyesinde inme olmuş tekrar havasını alıp hidrolik eklemiştim ama şu anda bir sorun yok
teşekkür ederim hakan bey ilginiz için, yağ değişimine gideceğim yakında arada hidroliğede baktırayım.
Debriyaj hidroliği dediğiniz şu şanzıman yağımı acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 13, 2012, 13:23:31 »
hayır bu arabalrda debriyaj telli değil hibrolik sistemle çalışıyor fren hidroliği gibi debraj hihroliği hazeneside mevcud bende sizin model arac olmadığı için nerede olduğunu tam bilemiyorum ustaya götürdüğünüzde bakar zaten

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 13, 2012, 13:34:11 »
eyvallah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 13, 2012, 17:45:29 »
Ben de Ergün Beyin sorduğu bu soruya ve verilen cevaplara katkıda bulunmak isterim;
Ben de toyotamı ilk aldığımda debriyajdan gelen tık sesi ve üstten kavraması ile ilgili bir çok servise danıştım hatta fabrika ile yazıştım. Tık sesi için debriyaj sensörü (anahtarı) denilen parçadan kaynaklandığını söylediler ki bunun doğruluğunu ıspatladılar. Ayrıca yukardan kavramasının da bu parçanın çalışma sistemi ve debriyajın hidrolik olmasından kaynaklandığını, ayar yapılamadığını belirttiler. Saygılar.
Toyota Corolla 1,6 Comfort Extra Benzin+LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #9 : Şubat 13, 2012, 18:47:17 »
Tekin bey size iki sorum olacak,
1-Bu yaz bende 2005 corolla hb aracımın debriyaj balatasını(aisin marka) değiştirdim, ilk başlarda debriyaj çok aşağıda kavrıyordu hatta bir kaç kez aracı stop ettirdim. Fakat şu günlerde sanki daha yukarda kavrıyor gibi yaklaşık 3000 km falan yaptım debriyaj balatası değiştiğinden bu yana, normal koşullarda balatanın bitmesi imkansız bu sürede acaba benmi evham yapıyorum.
2-Debriyaj pedalında ufak bir boşluk oluyor normalde diye biliyorum, fakat balatayı değiştirdikten sonra bu boşluk bir miktar
arttı gibi geliyor bana, takan kişi işini düzgün yapamadımı diye düşünüyorum. Bu boşluğun ne kadar olması gerektiği
konusunda bilginiz varsa bizle paylaşırmısınız.
teşekkür ederim.

Her iki sorunuzunda cevabı şöyle olabilir,

Debriyaj ayarı otomatik olarak kendini tamamlar, debriyaj balatanız yeni olduğundan ve sök tak işleminden sonra sistemin bütünü yerine oturduğundan debriyajınız ilk güne nazaran yukarda kavramaya başlamış olup yeni balatanın henüz taze ve yumuşak olmasından dolayı da boşluk hissi yaratması normaldir, herşey yolunda görünüyor, yumuşak kalkışlar yapmaya herzaman dikkat ediniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 13, 2012, 21:59:26 »
cevap veren tüm forumdaşlara teşekkür ederim.

Her iki sorunuzunda cevabı şöyle olabilir,

Debriyaj ayarı otomatik olarak kendini tamamlar, debriyaj balatanız yeni olduğundan ve sök tak işleminden sonra sistemin bütünü yerine oturduğundan debriyajınız ilk güne nazaran yukarda kavramaya başlamış olup yeni balatanın henüz taze ve yumuşak olmasından dolayı da boşluk hissi yaratması normaldir, herşey yolunda görünüyor, yumuşak kalkışlar yapmaya herzaman dikkat ediniz.
Tekin bey, boşluk hissinden ziyade o pedalda boşluk var, nasıl anlatsam debriyajın çabuk bitmemesi içinmi verilen boşluk desem,
o pedala ayağınızı koydugunuz zaman baskı yapmadanda 1-2 santim aşağıya iniyor bunu hafif bir parmak dokunuşuylada
yapabiliyorum. Bildiğiniz boşluk yani :)   
sonuç olarak bu bir arıza göstergesimidir yaptırdığımız ustaya gidip kontrol ettirmeden önce bilgi toplamak
daha mantıklı yoksa bunlar böyle normal diyip gönderiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Şubat 13, 2012, 22:17:59 »
cevap veren tüm forumdaşlara teşekkür ederim.
Tekin bey, boşluk hissinden ziyade o pedalda boşluk var, nasıl anlatsam debriyajın çabuk bitmemesi içinmi verilen boşluk desem,
o pedala ayağınızı koydugunuz zaman baskı yapmadanda 1-2 santim aşağıya iniyor bunu hafif bir parmak dokunuşuylada
yapabiliyorum. Bildiğiniz boşluk yani :)   
sonuç olarak bu bir arıza göstergesimidir yaptırdığımız ustaya gidip kontrol ettirmeden önce bilgi toplamak
daha mantıklı yoksa bunlar böyle normal diyip gönderiyor.

Mehmet bey şöyle anlatmaya çalışayım,

Pedalı 10'a bölelim ve yeni balatanızı yorumlayalım;
Pedal en üst seviyede 10, sonuna kadar basılı seviye 1 olsun,
3'e kadar olan bölüm ilk boşluk, 3 ile 7 kavramanın başladığı ve kitlendiği bölüm, 7 ile 10 son boşluk.

Biten balatada ise şöyle olacaktır, 1 ile 6 arası ilk boşluk, 6 ile 10 arası kavrama ve kitleme bölümü (yada kitlenememe ve kaçırma).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Şubat 14, 2012, 00:05:47 »
corolla ların hatta toyotaların cogunda debriyaj yukarda kavrıyor..Bende önceki 2004 corolla sol hb min aisin marka ile değiştirmiştim.Değişimden sonra sadece biraz yumuşadı.Başka bir değişiklik yok.
Debriyaj baskı balatanızı test etmek için:El frenini çekip 5 vitese alın aracı.Debriyajdan ayagınızı çektiginizde aracınız stop ediyorsa balatanızın ömrü daha var demektir.Ancak çektiginiz halde araç stop etmiyor çalışıyorsa baskı balatanızın değişim zamanı gelmiştir.ortalama baskı balata değişimi serviste 1,100 tl ciarı dışarda 350-400 civarı yaptırabilirisiniz.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 14, 2012, 00:44:23 »
   Otomatik aracımdan önce 2011 yaris terra kullanmıştım. Yılların kullanıcısı olmama rağmen debriyaj pedalına bir türlü alışamadım. 0 km almama rağmen yukarda kavrıyordu. Oldukça tecrübeli  usta arkadaşıma bu konuyu ilettiğimde renault tamircisi olduğu halde hidrolik pedallı kavramaların böyle olduğunu söyledi. Satıp otomatik alınca rahat ettim diyebilirim. 80 000 km debriyaj balatasının bitmesine yakın (kullanıma bağlı olarak) bir durumdur.
   Ayrıca rampada aracı debriyaj ve gazla dengede tutmak kavrama baskı/balatanızın aşınmasına neden olur ve tavsiye edilmez.
2012 Yaris 1.33 Cool MultidriveS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 13, 2013, 04:37:39 »
Mehmet bey şöyle anlatmaya çalışayım,

Pedalı 10'a bölelim ve yeni balatanızı yorumlayalım;
Pedal en üst seviyede 10, sonuna kadar basılı seviye 1 olsun,
3'e kadar olan bölüm ilk boşluk, 3 ile 7 kavramanın başladığı ve kitlendiği bölüm, 7 ile 10 son boşluk.

Biten balatada ise şöyle olacaktır, 1 ile 6 arası ilk boşluk, 6 ile 10 arası kavrama ve kitleme bölümü (yada kitlenememe ve kaçırma).

2 hafta önce sıfır aldığım yeni yaris 1.33 fun aracı bugün aynı sorun yüzünden servise götürdüm. şikayetim kalkışlarda en ufak rampada geri kaydırıyor ve debriyaj çok yukarda kavrıyor idi. Usta aracın 400km de olduğunu görünce hidrolik debriyajların bu şekilde olduğunu ve ayar yapılamadığını ama isterseniz bir yokuşta beraber deneyelim dedi. Ustaya verdik anahtarı, temkinli bir şekilde aracı plazanın yollarında yokuşun olduğu bölgeye doğru sürerken dur kalk yaptı sıkıntı yok. Devam ettiğinde ise ilk kasiste araç stop etti.  :o (bu şekilde mi stop ediyor der gibi oldu tam anlayamadım)

Daha sonra, epey dik bir yokuşa geldik(yaklaşık 35-40 derece, yokuşta toz-toprak da var) belki 6-7 defa dur kalk yaptı sadece 1 defa stop etti araç on dışında el freni ile gayet güzel kaldırdı aracı. Ama araçtan kasılma sesleri(amartisör galiba) ve 3000d/d i geçen motor sesi aracı yokuşta bu şekilde kaldıracaksın diye bağırıyor gibi...(dizele alışık olmanın dezavantajı)

Direksiyona ben geçtim ve araç her seferinde stop ettirdim.(acemilik işte... :-[)  hatta geri kaydığında frene basmama rağmen araç kızaklama yaparak geri ötelendi, hemen el freni ve durdurduk aracı (Allah kimseye trafikte yaşatmasın bu durumu) . bütün araçların bu şekilde olduğuna ve aracımın normal olduğuna ikna olmam için ellerinde bulunan başkabir düzvites araç ile denememi önerdiler ve 1.6 galiba auris ile aynı yokuşun başına gelindi. rampanın başında 1 defa stop etti fakat diğer denemelerde çıkardım aracı. inerkende geri vites ile geri çıktı araç stop etmeden. Ustama şaka karışık iyiki 1.0 almamışız diye takılmadan edemedim. (tabii olayın motor hacminden çok tork ile alakalı olduğunu düşünüyorum) Bu arada, auris inde kavrama noktası epey yukarda...

Tekin beyin tarifine göre kıyaslarsam benim aracın debriyaj dib boşluğu 1ile7 arası gibi,
7-9 arası kavrama aralığı kavrama çalışma aralığı
9-10 üst boşluk...
neyse alışacağız artık

Ustam ve müşteri ilişkileri yöneticisi ile test aracı beklerken konuşmalarımıza kulak misafiri olan başka bir müşteri "bende de 2012 auris var debriyajı yukarda kavrıyordu, aşağıya aldırdım şimdi çok rahatım" dedi, haydaaa :olu: damdan düşmüş gibi hissettim...

Ustam: "auris de aynı balata ayarlama yapılamaz eski modellerde yapılıyordu ama 60-70binden sonra vites geçişlerinde problemler oluyor sekromeçler aşınıyor" dedi, olan benim aklımdaki soru işaretlerinin sayısına oldu. aşağıda kavraması nasıl sekromeçlere zarar verir, baskı-balatadan şanzımana nasıl atlandı?debriyaj ayırıyorsa ayırıyodur değil midir? cevap bulamadım doğrusu.

Gerçekten hidrolik kavramalı debriyajlara ayar yapılıyor da ileride zararı daha büyük olur diye mi yapmıyorlar, yoksa o 2012 auris hidrolik kavramaya sahip değil mi? auris bi kenara düz vites yarisler yokuş ta ışıkta illa el freni mi bu işin çözümü? aracın ekitket değer 125 Nm , 4000 devirde acaba rolanti torku ve gücünde mi bir gariplik var?

Biraz uzun oldu kusura bakmayın... sonuç olarak içime sinmesede aracı 1000km bakımı için tekrar servise gelmek üzere ayrıldım. ( evden 2 defa servise git gel zaten 1000 km olacak   -_-