Merhaba Arkadaşlar,
Başıma gelen olayı sizlerle paylaşayim kararı siz verin

Aracımı alalı daha 1 sene oldu 20 bin bakıma götüreceğim zaman bir sürü problemleride beraberinde servise ilettim.Beni en çok rahatsız eden ise aracın 3000 - 3500 d/d devirde motordan gelen uğultu sesi yani şöyle düşünün motor sesinin haricinde bozuk rulman sesi gibi tarif edebilirim.
Arkadaşlar bu ses 15 bin km den sonra duyulmaya başladı bende 20 bin bakımı bekledim servise gittiğimde durumu izah ettim aracı hazırladılar test sürüşüne çıkalım dediler.Usta geldi aracı çalıştırdı sesi duyunca test sürüşüne gerek yok dedi ve ilk defa böyle bir ses duyduğunu dile getirerek aracı içeri alalım gerekli kontrelleri yapalım dediler.
4 saat serviste bekledikten sonra aracı teslim ettiler sorun nedir diye sorduğumda devirdaim den şüpheleniyoruz dediler peki ne olucak dedim siz aracı biraz daha kullanın 30 bin km'ye gelince muhtemelen ses dahada artıcak ve bizde nokta atışı yaparak arızanın nereden kaynaklandığını net bir şekilde buluruz dediler.
2 gün sonra müşteri memnuniyeti için aradılar 1'den 5'e kadar puan vericek olursanız kaç puan verirsiniz dediler.Bende 1 puan verdim neden 1 puan dediler sorunum çözülmedi dedim durumu anlattım biz sizi birazdan arayacağız dediler telefonu kapattım.2 saat sonra aradılar aman efendim şöyledir böyledir siz iyi bir insansınız biz sizin samimiyetinize inanıyoruz hemen sorunu telafi edelim vermiş olduğunuz puanınızı 5 yapalım sorunu hemen çözelim vs... bir sürü yalakalık.Tabi bu tip yaklaşımdan sonra benim cevabımda siz beni memnun edin bende sizi memnun edeyim oldu.
2 gün sonraya randevu verdiler tekrar aracı servise götürdüm yine aynı usta geldi

sanırım yukarıdan biraz fırça yedi kendisi işte ben senin samimiyetine güvendim istesem bu ses normal deyip seni yolluyabilirdim ama yollamadım devirdaim den şüphelendiğimi söyledim falan filan aynı şeyleri yinelemeye başladı bende şüphelendiysen ozaman parçayı değiştirip arızayı kesin olarak çözün dedim.Çözemiyorsanız ALJ den uzman ekip çağırın onlar çözsünler dedim.
Aradan 10 gün kadar zaman geçti devirdaim'i değiştirmişler fakat ses düzelmemiş ALJ'den uzman ekip gelmiş onlarda incelemiş ve herhangi bir arızalı parçaya rastlanılmamış ortaya çıkan sesin REZONANS olduğu tespiti yapılıp aracı teslim ettiler.
Yaşamış olduğum sorunu ALJ'ye mail attım bir kaç gün sonra telefonla aradılar aracınız uzman ekibimiz tarafından incelendi herhangi bir arızalı parçaya rastlanılmadı 3000-3500 d/d da çıkan sesin motordan geldiğini söylediler.Bende bunları zaten biliyorum dedim sonuçta ne olucak dedim bu aracı bu şekilde mi kullanıcam dedim.Beyfendi aracınız 3 silinidirli olduğu için bu sesi duyuyorsunuz dedi.Aynı araç arkadaşımda var dedim neden onda böyle bir problem yok dedim ayrıca ben bu sesi duyunca dikkatim dağılıyor kaza yaparsam bunun sorumlusu siz mi yoksa servis mi olucak dediğimde ozaman şöyle yapalım arkadaşınıza söyleyin aracınızı servise getirsin sizde getirin tekrar karşılaştırılsın dedi.Bende dedim arkadaşım başka bir ilde dedim o zaman servise iletelim muadil bir araç gelince sizide çağırsınlar diğer araçla karşılaştırılsın dediler.Peki karşılaştırma işlemi yapıldığında diğer araçta herhangi bir ses duyulmadığı taktirde ne olucak dedim ben orasını bilemem tabi ama tekrar uzman ekip yollarız tekrar incelenilir denildi.

Evet arkadaşlar durum bundan ibaret ne kadar üstlerine gitmeye çalışsamda onlar bir şekilde herşeyin normal olduğunu rezonans sesi olduğunu söylemeye çalışıyorlar ben mekanikçi değilim internette rezonans nedir ? diye arattığımda karşıma çok aydınlatıcı bilgiler çıkıyor.
Mesela internette bulduğum bir metni kısa olarak buraya yazıyorum birde sizler değerlendirin.
REZONANS, Herhangi bir mekanik sistemin doğal frekansında titreşim yapması halinde görülen ve sistemin salınım genliğinde büyük bir sıçramaya neden olarak mukavemet açısından zararlı sonuçlar doğuran mekanik titreşimler olgusudur.Eğer rezonans mekanik bir sistemde meydana gelirse çok zararlı olabilir sistemde nihai bir bozulmaya sebep olabilir.Sonuç olaraka titreşim analizinin en önemli sebeplerinden biri rezonans'ın ne zaman meydana geleceğini tahmin etmek ve gerçekleşmesini önlemek için ne gibi önlemlerin alınacağına karar vermektir.
Evet arkadaşlar ben yazdım aracımda görünen bu durum sizce bir arızamıdır.Bu arada aracım Yaris 1.0 Terra sporty 2011 model.