Adnan bey,
Çok güzel bir konu açmışsınız,
Motor üreticileri yağ eskitme oranlarınıda aynı yakıt tüketim oranları gibi düşünmekteler ve araştırmaktalar, hiç bir motor üreticisi ürettiği motorun İstanbul gibi bir trafikte 1 depo ile 500 - 600km yapacağını düşünerek bu yağ değişim periyodunu hazırladığını zannetmiyorum.
Dur kalklarda yaşayan bir otomobilin dışardan gelen rüzgar alamadığı için ısısı yüksek süratle seyreden motorla birbirine çok yakın olur. Ayrıca dur-kalklar neticesinde daha verimsiz yanma sonucu oluşan karbonlar da yağı daha fazla kirletecek ve bozacaktır.
İngiltere'de 5000mil diye biliyorum bu da 8000km yapar, İstanbul trafiğinde hergün yaşayıp imkanı olanların bu şekilde değişim yapmaları elbette faydalı olacaktır.
Motorunuzun yağ bölümünün ne kadar kirli olduğunu pratik şekilde şöyle anlayabilirsiniz;
0km bir aracın motor yağ kapağını açarak içine bakınız, metal görünen yerlerin rengine bakınız,
Genellikle uzun yol katetmiş bir aracın motor yağ kapağından içeri bakınız,
Ve genellikle şehir içi yol kateden bir aracın motor yağ kapağı içi metal renklerine bakınız.
Şimdi hemen şöyle sorular sorulabilir, "motorun yağla ilgili bölümlerini nasıl temizleyebilirim?",
Yeni konacak olan yağ en iyi temizleyicidir, zaten yeni yağ konduğu andan itibaren ilk 10km'lerde bu temizliği yapıp yağ filtresinde çoğu atığın birikmesini sağlar.
İlave temizlik için şöyle bir yol da izlenebilir, her 50.000km'de bir yağ ve yağ filtresini değişip 100km yol yaptıktan sonra sadece yağ filtresini tekrar değiştirerek ve eksilen yağı tamamlayarak çok güzel bir sonuca varılabilir.