Gönderen Konu: LPG Tasarruf Cihazı- Elektronik Kart  (Okunma sayısı 3717 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
LPG Tasarruf Cihazı- Elektronik Kart
« : Ocak 30, 2012, 16:52:28 »
Buna ne diyorsunuz arkadaşlar ???

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahit Güneş, LPG'li araçlarda yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlayan, mikro işlemci özelliği bulunan elektronik kart geliştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Güneş, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 3 milyonun üzerinde LPG'li araç bulunduğunu belirterek, bu araçlar için yakıt tasarrufu sağlayan bir sistem üzerinde çalışmaya karar verdiğini söyledi.

Projeye bir yıl önce başladığını kaydeden Güneş, çalışmayı genişleterek KOSGEB Kahramanmaraş İl Müdürlüğünden 102 bin lira ARGE desteği aldığını ifade etti.

Elektronik sistemin tamamını kendisinin geliştirdiğini, dünyada hiç kullanılmadığını belirten Güneş, şöyle konuştu:

''Tasarruf sağlayıcı sistem bir karttan oluşuyor. Bunun mikro işlemci özelliği bulunuyor. Araç kendi torkuyla giderken elektronik sistemi sensöre bakıyor. Devir, gaz ve debriyaj sensörünü algılıyor. Buna da kontrollü bir elektro mikro işlemci karar veriyor. Sistemde gaz valfini keserek kullanıcıya göre tasarruf sağlıyor. Bunu bütün LPG'li araçlarda kullanmak mümkündür. Ayrıca bir sistem kurmaya da gerek kalmıyor. Sadece geliştirdiğimiz bu elektronik kartı monte ediyoruz.''

Sistemi test ettiklerini, yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlandığını ifade eden Güneş, elektronik kartı sıcak ve soğuk havalarda da çalışacak şekilde tasarladıklarını söyledi.

Yurt dışı pazarı

Proje için çalışırken mevsimsel şartları da göz önünde bulundurduklarını belirten Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eksi 40 derece ile artı 40 dereceye kadar çalışacak şekilde tasarımı yapıldı. Yani Suudi Arabistan'ın yaz sıcağında da sorunsuz çalışacak, Kanada'nın kış ortamlarında da çalışabilecek. Bunları yurt dışına da pazarlayabileceğimizi düşünerek mevsimsel dengeyi de gözettik.

Sistem Avrupa standartlarında üretildi. Üniversite olarak özellikle LPG'li araçlarda yıllardır unutulan bir açığı kapatmaya çalıştık. Araç sahipleri daha az para ödeyerek daha çok yol gidebilecek.''

Geliştirdiği tasarruf kartı için patent başvurusunda bulunduğunu kaydeden Güneş, seri üretime geçebilmek için de çalışma yapacaklarını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Güneş, yaptıkları hesaplara göre, LPG'li her 200 bin aracın yılda 180 milyon lira tasarruf edebileceğini belirtti.

Güneş, sayısı hızla artan LPG'li araçların bu kartı kullanması halinde milli ekonomiye önemli katkı sağlanmış olacağına işaret etti.

Mahit Güneş, bu projenin ardından dizel araçlar için de benzer bir tasarruf sistemi üzerinde çalışacağını sözlerine ekledi.

Alıntı: Haber7

Toyota Club Türkiye

LPG Tasarruf Cihazı- Elektronik Kart
« : Ocak 30, 2012, 16:52:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Arıyorum ama bulamıyorum.
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: -
  • 24 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: LPG Tasarruf Cihazı- Elektronik Kart
« Yanıtla #1 : Ocak 30, 2012, 17:04:15 »
 :alkis: :alkis: :alkis: Bu haber bence mükemmel, seri üretime geçer ve vaat ettiklerini yerine getirebilirse tabiki.
Veni, Vidi, Vici.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2005 avensis 1.6 Elegant
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 30, 2012, 17:43:04 »
Hadi hayırlısı
2005 Avensis 1.6 Elegant
Küçükyalı/İSTANBUL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 30, 2012, 17:49:20 »
Yazıyı okumaya başlamadan kendime şöyle dedim; Önyargını kaldır dikkatli oku ki ne denmek istediğini anlayasın!

Siz olsanız yeni sayılabilecek bir Üniversitenin reklamını nasıl yapardınız?
102.000TL Ar-Ge desteği alan ? ve elektronik bölüme sahip olan KSÜ'nin öğretim görevlisi Doç. Dr. arkadaşımız bu icadını önce yetkili yerlerle irtibata geçip üretiminin yapılmasını sağlamayıp, etrafa böyle bir icadım var diye haber yayması biraz garip değil mi?

Bu anlatılan sistem bana şöyle göründü;

Araç sadece hareket halindeyken, ayağımızı gazdan çektiğimizde, gerekli yerden rölanti beslemesinde kalma süresini takip edip programlanan süre (3sn gibi) sonunda (LPG) yakıt akışını kesip (Cut-Off), motoru yakıtsız bırakmak ve gaz pedalına basınca tekrar yakıt göndermeye devam etmek gibi basit bir işlemi 100 yıldır motor üreten firmalar akıl edememişlermidir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ocak 30, 2012, 17:53:50 »

Yazıyı okumaya başlamadan kendime şöyle dedim; Önyargını kaldır dikkatli oku ki ne denmek istediğini anlayasın!

Bu vesileyle birçok arkadaşın sorup sizin cevaplamadığınız gibi tekrar mesleğinizi ve bilgi birikiminizin kaynağını sormak isterim Tekin bey ::)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 30, 2012, 17:56:23 »
   Böyle haberler sevinemiyorum, daha önce de suyla çalışan araç yapan olmuştu sevinmiştik. Sonuçta bir şey çıkmadı.
   Bir de benzinli de neden bu sistem olmuyor onu anlayamadım. % 30 lpg de tasarruf demek, tüm benzinli sistemlerin yakıtı gereğinden fazla yaktığını söylemek manasına gelir. Bu açıdan bakıldığında pek inandırıcı gelmiyor. :DUR:
2012 Yaris 1.33 Cool MultidriveS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #6 : Ocak 30, 2012, 18:10:03 »
Bu vesileyle birçok arkadaşın sorup sizin cevaplamadığınız gibi tekrar mesleğinizi ve bilgi birikiminizin kaynağını sormak isterim Tekin bey ::)

Bunu anlatmam için öz geçmişimi yazmam gerekir, yaklaşık 1000 saatlik sanal-gerçek uçuşları saymazsak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 30, 2012, 18:33:48 »

Araç sadece hareket halindeyken, ayağımızı gazdan çektiğimizde, gerekli yerden rölanti beslemesinde kalma süresini takip edip programlanan süre (3sn gibi) sonunda (LPG) yakıt akışını kesip (Cut-Off), motoru yakıtsız bırakmak ve gaz pedalına basınca tekrar yakıt göndermeye devam etmek gibi basit bir işlemi 100 yıldır motor üreten firmalar akıl edememişlermidir?

motor üreten firmalar sonradan LPG takılırsa diye düşünüp üretmiyorlar sanırım. bende aslında burada öğrenmiş oldum ve de mantıklı geldi. malum LPG araca sonradan entegre edilen yakıt sistemi demek ki LPG sistemi üreten firmaların aklına cut-off sistemini de uygulamak gelmemiş. Aslında Kosgeb değil de Tübitak tan destek alınmış olsaydı daha güvenilir olabilirdi.

Tekin Bey bende bir süredir yazdıkarınızı özellikle takip ediyorum ve gerçekten mesleğinizi merak ediyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ocak 30, 2012, 18:42:51 »
Oktay abi son açıklamadan sonra iyice bir gizem kazandı ve merak kat sayılarını artırdı Tekin bey ::)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 30, 2012, 18:51:59 »
wuuuuuuuuuuuuuuuuuwwwwwwwwwwwww gizeeeemmm :)
arkadaşlar okudum ben de heyecanla. Ancak çok inandırıcı gelmiyor bir türlü. Bakalım inşallah yanılıyorumdur.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ocak 30, 2012, 18:53:53 »
wuuuuuuuuuuuuuuuuuwwwwwwwwwwwww gizeeeemmm :)
arkadaşlar okudum ben de heyecanla. Ancak çok inandırıcı gelmiyor bir türlü. Bakalım inşallah yanılıyorumdur.

Vuuuuvvvv yaşam belirtisi :P :P :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 30, 2012, 19:05:40 »
Oktay abi son açıklamadan sonra iyice bir gizem kazandı ve merak kat sayılarını artırdı Tekin bey ::)

Tekin bey pilot gözlüklerini takmış 1000 saat uçuş da yazmış ip ucu vermiş. Tekin Bey teknik ve detaylı açıklamalar yapıyorsunuz o yüzden merak ettik. gerçi bende toplamda 3 saat sanal uçuş yaptım Phoenix RC ile :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #12 : Ocak 30, 2012, 19:16:59 »
1981 yılında, ilk maaşımla 100$'a ABD'den bir arkadaşa getirtmiştim, orjinal Ray-Ban hala kullanmaktayım, camın filtre işlemi gerçekten mükemmel.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 30, 2012, 19:22:00 »
1981 yılında, ilk maaşımla 100$'a ABD'den bir arkadaşa getirtmiştim, orjinal Ray-Ban hala kullanmaktayım, camın filtre işlemi gerçekten mükemmel.

Tekin Bey Abi korkutuyorsunuz bizi gözlüğün geçmişini öğrendik ama sizinkini öğrenemedik :) Umarım bir 30 yıl daha güzel günlerde kullanırsınız. Samimiyetinize güvenerek takılıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ne mutlu toyota'm var diyene!
    • toyotaclub
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #14 : Ocak 31, 2012, 12:38:16 »
büyük bir içtenlikle inşallah gerçektir diyorum. hey Allah'ım doya doya arabaya binmek için tasarruf cihazlarını dört gözle bekler olduk :huh:
2011 avensis elegant extra