Gönderen Konu: Yakıt Sensörleri - yakıt tüketimi  (Okunma sayısı 10274 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Yakıt Sensörleri - yakıt tüketimi
« : Ocak 06, 2012, 12:01:50 »
Merhaba otomobil severler,

Bildiğiniz gibi günümüz otomobillerinde artık jikle/otomatik jikle denen mekanik sistemler uygulanmamaktadır.

Motorlarımız ECU denen programlanmış bilgisayarlar tarafından yönetilir.

Yol hava şartlarına göre (yazlık/kışlık) lastik kullanımında, ve gerekli basınçların varlığında çok dikkat etmeliyiz.

Yakıt tüketimi çok göreceli bir konudur. Aynı hava şartında, aynı yolda peş peşe giden, aynı marka/model/motor/şanzıman özelliklerine sahip 0km iki aracı kullanan, farklı sürücülerin yakıt tüketimleri farklı çıkmaktadır.

"Aracımız fazla yakıt tüketiyor" demeden önce, orjinal değerlerde, periyodik değişim ihtiyacı olan parçaların zamanında değişip değişmediğini bilmemiz/yapmamız gerekir ki ona göre yakıt tüketimimizi kontrol edebilelim.

Artık modern binalarda dahi doğal gaz-kalorifer sistemleri ECU tarafından kontrol edilmektedir. Kuzey-Güney dış ortam sıcaklığı, alt orta üst kat ısı farkları, giren hava ve çıkan gazın ısı değerleri vs. gibi.

Otomobillerde ise devamlı değişken olan iş üretiminin, max. verimle çalışmasını ve aynı zamanda da ekonomik olmasını sağlamak daha  karmaşık sistemler/programlar gerektirir.

Peki araçlarımızda bulunan sensörlerin doğru çalışıp çalışmadığını nasıl anlarız?

Böyle bir konuya cevap almanın en güvenli yolu yetkili servisimizdir. Aracımız test cihazına bağlanır ve kontrol edilir. Elbette arızalı parçayı her zaman bu test cihazı bulamayabilir. Sebebi ise arızanın başka bir sistemi etkileyerek orada hata varmış gibi görünmesidir.

Yakıt sensörleri bir çok şeyin kontrolünde birebir görevlidirler.

- Egzost manifoldu üzerindeki sensör "oksijen sensörü" diye isimlendirilsede aslında "Lambda sensörüdür", çıkan gazın sıcaklığı, yakıtın ne
  oranda oksijenle karıştığının bir sonucudur, aynı zamanda çıkan gaz aşırı sıcak yada soğuksa EGR sistemini açar yada kapatır.

- Araçlarda, hava filtresi üzerinde tek bir parça içinde bulunan IAT ve MAF sensörleri, görevleri şunlardır; IAT aslında bir çeşit derecedir,
  emilen havanın sıcaklığını ölçer, MAF sensörü ise aslında gerçek oksijen sensörüdür, sargı tel görünümündedir (sinyal ampulünün teli gibi),
  algıladığı oksijen miktarı, lamda'dan gelen bilgiyle beraber ECU ya gönderilir, ECU da ona göre yakıt püskürttürür.

- MAP sensörleri, emme manifoldu üzerindedir, havanın basıncını ve sıcaklığını ölçer (özellikle turbo motorlarda).

- TPS sensörü, gaz kelebeği konumunu ölçer.

Ve diğer sensörler..

Yakıt tüketimimizin *aşırı* olduğunu belli eden en önemli gösterge şunlardır;

Sabahları çalışmamakta direnen motor,
Çalıştıktan sonra bir türlü ısınamayan ve bizide hemen ısıtamayan motor (1. dk sonrasında ılık üflemeye başlamalı),
Isındıktan sonra rölantisi yüksek veya çok düşük motor,
Egzost gaz testinden geçemememiz.

Bu tip şikayetlerimiz varsa aracımız fazla yakıyor diyebiliriz.

Kendi başımıza bu sensörleri çıkartıp kontrol etmemiz/karşılaştırmamız, kesinlikle bizi doğru sonuca ulaştırmaz.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

Yakıt Sensörleri - yakıt tüketimi
« : Ocak 06, 2012, 12:01:50 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
Ynt: Yakıt Sensörleri - yakıt tüketimi
« Yanıtla #1 : Ocak 06, 2012, 12:09:14 »
elinize sağlık güzel bilgiler :)
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 182000
  • Model Yılı: '14
  • 58 kere teşekkür etti
  • 72 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 06, 2012, 12:15:35 »
Tekin bey bilgi ve becerilerinizi paylaştınız için teşekkürederim .....Sizden özel bir ricam var şu an kullandığım Corolla bana biraz ufak ve donanımsız geliyor ( boy:195 kilo: 110 )   http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-volkswagen-2008-passat-1-6-fsi-comfortline-tiptronic-hatasiz-69929103/detay    ilandaki aracı gözüme kestirdim siz ne dersiniz ? Bana artıları eksileri neler olur ? Şimdiki aracımla kıyaslama yaparsanız ? Çok km yapan biri değilim senede 7-8 bin km anca yaparım kullanım amacım ailemle c.tesi pazar gezi birde yazın tatil ailem olduğu için öncelikli hedefim aracın güvenliği tüp olayına asla girmem...şimdiden teşekkürederim.
"Türk Birliği`nin bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği`ne inanıyorum, onu görüyorum. Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk Birliği`yle açacaktır. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır.Türk'ün varlığı bu köhne aleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek."   M.KEMAL ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3 : Ocak 06, 2012, 12:44:45 »
Merhaba Tolga bey,

Öncelikle koltuk seviyenizi iyi ayarlarsanız sığmama gibi bir durum oluşmaz.

Passat elbette güzel ve kaliteli bir araç, alın yada almayın diyemem, kalite karşılaştırması elma/armut gibi olur, C/D sınıfları olduklarından, ama şunu kesinlikle söyleyebilirim, her nekadar direkt enjektör olsada yakıt tüketimi ve bakım masrafları sizinkinden %50 fazladır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 2900
  • Model Yılı: '13
  • 7 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 22, 2012, 16:41:04 »
Tekin bey gerçekten çok faydalı bilgiler birde bu arada bilginiz varsa ; 2000 model terra 1.3 enjeksiyonlu bunun hava filitresinin yanında sanıyorsam bu sıcaklık sensörü ayrıca bahsi geçen araçta MAP sensonu varmı ;
Saygularımla..

Merhaba otomobil severler,

Bildiğiniz gibi günümüz otomobillerinde artık jikle/otomatik jikle denen mekanik sistemler uygulanmamaktadır.

Motorlarımız ECU denen programlanmış bilgisayarlar tarafından yönetilir.

Yol hava şartlarına göre (yazlık/kışlık) lastik kullanımında, ve gerekli basınçların varlığında çok dikkat etmeliyiz.

Yakıt tüketimi çok göreceli bir konudur. Aynı hava şartında, aynı yolda peş peşe giden, aynı marka/model/motor/şanzıman özelliklerine sahip 0km iki aracı kullanan, farklı sürücülerin yakıt tüketimleri farklı çıkmaktadır.

"Aracımız fazla yakıt tüketiyor" demeden önce, orjinal değerlerde, periyodik değişim ihtiyacı olan parçaların zamanında değişip değişmediğini bilmemiz/yapmamız gerekir ki ona göre yakıt tüketimimizi kontrol edebilelim.

Artık modern binalarda dahi doğal gaz-kalorifer sistemleri ECU tarafından kontrol edilmektedir. Kuzey-Güney dış ortam sıcaklığı, alt orta üst kat ısı farkları, giren hava ve çıkan gazın ısı değerleri vs. gibi.

Otomobillerde ise devamlı değişken olan iş üretiminin, max. verimle çalışmasını ve aynı zamanda da ekonomik olmasını sağlamak daha  karmaşık sistemler/programlar gerektirir.

Peki araçlarımızda bulunan sensörlerin doğru çalışıp çalışmadığını nasıl anlarız?

Böyle bir konuya cevap almanın en güvenli yolu yetkili servisimizdir. Aracımız test cihazına bağlanır ve kontrol edilir. Elbette arızalı parçayı her zaman bu test cihazı bulamayabilir. Sebebi ise arızanın başka bir sistemi etkileyerek orada hata varmış gibi görünmesidir.

Yakıt sensörleri bir çok şeyin kontrolünde birebir görevlidirler.

- Egzost manifoldu üzerindeki sensör "oksijen sensörü" diye isimlendirilsede aslında "Lambda sensörüdür", çıkan gazın sıcaklığı, yakıtın ne
  oranda oksijenle karıştığının bir sonucudur, aynı zamanda çıkan gaz aşırı sıcak yada soğuksa EGR sistemini açar yada kapatır.

- Araçlarda, hava filtresi üzerinde tek bir parça içinde bulunan IAT ve MAF sensörleri, görevleri şunlardır; IAT aslında bir çeşit derecedir,
  emilen havanın sıcaklığını ölçer, MAF sensörü ise aslında gerçek oksijen sensörüdür, sargı tel görünümündedir (sinyal ampulünün teli gibi),
  algıladığı oksijen miktarı, lamda'dan gelen bilgiyle beraber ECU ya gönderilir, ECU da ona göre yakıt püskürttürür.

- MAP sensörleri, emme manifoldu üzerindedir, havanın basıncını ve sıcaklığını ölçer (özellikle turbo motorlarda).

- TPS sensörü, gaz kelebeği konumunu ölçer.

Ve diğer sensörler..

Yakıt tüketimimizin *aşırı* olduğunu belli eden en önemli gösterge şunlardır;

Sabahları çalışmamakta direnen motor,
Çalıştıktan sonra bir türlü ısınamayan ve bizide hemen ısıtamayan motor (1. dk sonrasında ılık üflemeye başlamalı),
Isındıktan sonra rölantisi yüksek veya çok düşük motor,
Egzost gaz testinden geçemememiz.

Bu tip şikayetlerimiz varsa aracımız fazla yakıyor diyebiliriz.

Kendi başımıza bu sensörleri çıkartıp kontrol etmemiz/karşılaştırmamız, kesinlikle bizi doğru sonuca ulaştırmaz.

2000 toyo 1.3 efi 86 h.p BRC sıralı sistem satıldı

2013 seat ıbıza style yeni aracım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #5 : Kasım 22, 2012, 16:53:44 »
Turbo sistemi olmayan işletim sistemlerinde MAP olduğunu düşünmüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ''İTİBAR'',İleti veya alkış ile kazanılmaz !!!
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #6 : Kasım 22, 2012, 17:01:24 »
Turbo sistemi olmayan işletim sistemlerinde MAP olduğunu düşünmüyorum.
+1000
“Suskunluğum asaletimdendir
Her lafa verilecek bir cevabım var.
Lakin bir lafa bakarım laf mı diye.
Bir de söyleyene bakarım adam mı diye?”

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Kasım 22, 2012, 18:35:59 »
sormamdaki sebep rolantide motor sıcaklığı tam 90 dereceye yani ibre tam ortaya geldiği zaman bir oynama oluyor aynı zamanda gaza dokunup bir anlık ayağımı çekince devir 5 lere kadar inip yine 9 a falan geliyor ve oynama oluyor ama bu olayı motor tam ısındığında yapıyor o yüzden sordum ,
  Birde ben bunun boğaz kelebeğinin oradaki rolnti mototru sanıyorum onu yağlı kontak spreyle temizledikten sonra biraz daha çoğaldı ;hatamı ettim bilmiyorum :) o rolanti motorunun temizliği nasıl ne ile yapılır bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim ::)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Kasım 22, 2012, 18:50:57 »
sormamdaki sebep rolantide motor sıcaklığı tam 90 dereceye yani ibre tam ortaya geldiği zaman bir oynama oluyor aynı zamanda gaza dokunup bir anlık ayağımı çekince devir 5 lere kadar inip yine 9 a falan geliyor ve oynama oluyor ama bu olayı motor tam ısındığında yapıyor o yüzden sordum ,
  Birde ben bunun boğaz kelebeğinin oradaki rolnti mototru sanıyorum onu yağlı kontak spreyle temizledikten sonra biraz daha çoğaldı ;hatamı ettim bilmiyorum :) o rolanti motorunun temizliği nasıl ne ile yapılır bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim ::)

O bölge zaten motor havalandırmasından gelen yağ buharı ile yağlandığından zamanla tozla birlikte kalınlaşan katman meydana geldiği için rölantide bozulma oluşuyor. Yağlı sprey değil de yağsız temizlik yapan elektronik malzeme için kullanılan veya yağsız kaliper temizleyici spreylerle temizlik yapılması gerekir. Bu temizlik sonunda hala devir ibresinde oynama varsa Carbon Clean yaptırıp düzenli enjektör temizleyici kullanmaya başlamalısınız.

Kelebek temizliğinden sonra bir iki gün yüksek devirli rölanti oluşabilir.

Dikkat: Spreyle temizlik sonrasında 15dk o bölgeyi açık bırakıp kurumasını beklemelisiniz, bu spreyler çok yanıcıdır NOS etkisi yaratıp motoru dahi parçalayabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Kasım 22, 2012, 19:02:31 »
teşekkür ederim bilgiler için Tekin Bey

tekrar söküp yağsız bir temizleyici sprey ile temizlemeyi deneyeceğim .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 152000
  • Model Yılı: '11
  • 5 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 21, 2015, 17:28:12 »
Merhaba, benim 2007 yaris imde turbo dizel sanırım.map sensörü nerde acaba ? 600 km gidiyor 1 depoyla, sanırım sadece maf sensörünü temizlemek yetmiyor,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Kasım 21, 2015, 21:23:03 »
Merhaba, benim 2007 yaris imde turbo dizel sanırım.map sensörü nerde acaba ? 600 km gidiyor 1 depoyla, sanırım sadece maf sensörünü temizlemek yetmiyor,

Hava filtresi üzerinde yada emiş borusu üzerinde olabilir.

600km uzun yol ise az ama şehir içi ise kabaca normal gibidir. Tabii daha doğru yorumlar yapabilmek için profilinizden öğrenebilirdik ama tamamlamadığınız için fazlaca bir şey söyleyemiyoruz.

Orjinal hava filtresi kullanımı,
Lastik hava basınçlarının önler 34 - arkalar 30psi olarak ayarlanması,
Kaliteli yakıt kullanımı,
Düzenli enjektör temizleyici kullanımı,

Yakıt tüketimin düşmesinde etken konulardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 22, 2015, 00:16:17 »
Tekin bey, hava filtresi üzerindekini temizledim yani maf sensörü olanı. Çekiş ve motor devrinde çok fark var :)) Map sensörünün yerini dediğiniz yerlerde göremedim.  Filtreyi değiştireceğim, bir yıldan fazla oldu kullanalı, enjektör temizleyici kullanıyorum ara ara , hem şehir içi hem de şehirler arası kullanıyorum, karışık yani . Sanırım bi 100 km farkedef depo başına artık. Yani 700 km giderse normal olur mu yakıt tüketimim?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #13 : Kasım 22, 2015, 10:47:35 »
Tekin bey, hava filtresi üzerindekini temizledim yani maf sensörü olanı. Çekiş ve motor devrinde çok fark var :)) Map sensörünün yerini dediğiniz yerlerde göremedim.  Filtreyi değiştireceğim, bir yıldan fazla oldu kullanalı, enjektör temizleyici kullanıyorum ara ara , hem şehir içi hem de şehirler arası kullanıyorum, karışık yani . Sanırım bi 100 km farkedef depo başına artık. Yani 700 km giderse normal olur mu yakıt tüketimim?

MAF (MASS) sensörü haricinde diğer sensörler, periyodik temizlenebilen yada temizlenmesi gereken sensörler değillerdir. Arıza durumunda değiştirilirler.

Sanırım aracınız düz vites, dolayısiyle 700 yada 800km (karışık) menzile ulaşırsa, oldukça temiz ve iyi düzen var demektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 22, 2015, 14:08:14 »
MAF (MASS) sensörü haricinde diğer sensörler, periyodik temizlenebilen yada temizlenmesi gereken sensörler değillerdir. Arıza durumunda değiştirilirler.

Sanırım aracınız düz vites, dolayısiyle 700 yada 800km (karışık) menzile ulaşırsa, oldukça temiz ve iyi düzen var demektir.
vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim Tekin Bey  :))