0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
1/ Abs fren sistemi fren mesafesini uzatır mı ?2/ Fren disklerinin bitik olması motor arıza ısıgının yanmasına yol açar mı ?3/ Araç boş vitese atıldıgında neden yakıt maliyeti düşmez ? şimdiden yorumlar için tesekkürler ve iyi seneler...
3- çünkü yeni çıkan araçların bayır aşağı inerken boşa atılması esnasında araç motora gelen benzini kesmez.. vitese atılınca benzini kesermiş... denedim oluyor... boşta iken yol bilgisayarı 0.8 lt falan gösteriyor.. viteste 0
Merhaba Umut bey,Arkadaşların 1. ve 2. sorularınıza yeterli cevapları verdiklerini düşünüyorum.Bir araç yokuş aşağı inerken viteste neler olur? boşta ise neler olur?Öncelikle, gaz pedalına basmadığımız aşağı doğru ivmelenen bir araç vitestede olsa, boştada olsa aynı miktarda yakıt harcar. Bu miktar rölanti miktarıdır. Vitesi boşa almakla sadece güvenli sürüş dışına çıkmış oluruz, tasarruf kesinlikle sağlanmaz.Peki, "yol bilgisayarımın anlık tüketimi vitesle inerken 0 gösteriyor, boşa atarsam 0.8L göstermesi nasıl oluyor?" diye sorarsanız, Vitesi boşa attığımızda ECU yol bilgisayarına gitmiyorum der, durduğumuzu zanneden yol bilgisayarı sadece rölanti tüketimini gösterir.Vitesle indiğimizde ise yol bilgisayarı hesaplamalarını programlanmış tork/L orantı üzerinden yapmaktadır. Çıkan sonuç 0'a yakın olduğundan 0 olarak gösterilir. Yol bilgisayarı, gerekli bilgileri ECU vasıtasıyla aracın tork değerlerinden alıp orantılayarak tüketim değerlerini çıkartıyor. Örnek;Gaz pedalına basılı düz gidiş; 90km/h 2000d/d ECU: yüksek tork - üretilen 70nm, üretim maliyeti=5L XYokuş aşağı gaz verilmiyor; 90km/h 2000d/d ECU: rölanti torku - üretilen 1.25nm, üretim maliyeti=0.09L 100gr'ın altında değer olduğundan 0L/100km anlık değer olarak karşımıza çıkıyor. Sonuç: Yokuş aşağı vitesle inmek daha ekonomiktir aynı zamanda fakir karışım oluştuğundan daha verimli yanma gerçekleşir ve piston içinde, egzost sübaplarında, oksijen sensöründe, katalizörde birikmiş kurumlarda yanar. Dolayısiyle, indiğimiz yokuşun eğimine ve süratine göre büyük vites-fren ile inmek yerine, bir küçük vites-frensiz inmek hem ekonomiktir hemde güvenlidir. Motorun, dizel araçlarda 4000d/d ya, benzinlilerde 6000d/d ya kadar çevirmesi bir sorun oluşturmaz.