Gönderen Konu: 1 VİTESE ÇOK ZOR GEÇİYOR  (Okunma sayısı 39263 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
1 VİTESE ÇOK ZOR GEÇİYOR
« : Aralık 27, 2011, 11:40:33 »
97 Model 220 binde xli corolla aracım .Baskı balata seti şanzıman yagı debriyaj alt merkezi degişmesine ragmen .Araç hafif hareket halinde iken vitese çok dişli geçiyor .Ama 2-3 ve diger viteslerde sıkıntı yok .Durumu size şöyle izah edeyim mesela bir sokaga döneceksiniz veya dörtlü bir kavşaga geldiniz hızınız durmaya çok yakın 2 ile kurtarmaz veya motoru zorlar bire takmak istediniz araba bire geçiyor ama nasıl geçme sanki biryerleri kırarak geçiyor kıtırt ediyo .Bazen sırf bu yüzden yarın debriyaj 2 vites kaldırıyorum veya daha hızlı giriyorum.Daha 30-40 gibi hızlarda şansımı bile denemiyorum .Çünkü o kadar yavaşken geçmeyen sonra hiç geçmez diye zorlamıyorum bile.Ama araba sabit dururken bütün vitesler pamuk gibi geçiyor .Baskı balata setini Aisin marka taktırdım .şanzıman yagı orjinal motor kulakları yeni.süspansiyonda patlat çatlak yok.ama araba ne yaptıysam viteslere zor geçiyor şanzıman ısınınca nispeten biraz daha rahat geçiyor ama sogukken tam bir fiyasko .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Toyota Club Türkiye

1 VİTESE ÇOK ZOR GEÇİYOR
« : Aralık 27, 2011, 11:40:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
Ynt: 1 VİTESE ÇOK ZOR GEÇİYOR
« Yanıtla #1 : Aralık 27, 2011, 11:47:11 »
Debriyaj ayarı olmamış ve debriyaja uygun basmadığını düşünüyorum. Açıklamalarında acemi olmadığın anlaşılıyor ama yinede tekrar etmekte fayda görüyorum.Debriyajı doğru kullanmıyorsun.

Araç hareketsiz iken sayet vites geçişleri tam ise mekanik sorun yok demektir.ama hareket halinde bu sıkıntı oluyorsa şöyle yapmayı dene birde.Debriyaj ve vitesi boşa al, ayağını kaldır. Yeniden debriyaj ve 1.vites e tak sorun hala devam edyorsa usta ile birlikte sürüş yap.... Basit bir sekman ile çözülebilcek bir sorun gibi suruyor....
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 27, 2011, 12:00:09 »
Merhaba Yücel bey,

Anlattığınız konuda "Daha 30-40 gibi hızlarda şansımı bile denemiyorum .Çünkü o kadar yavaşken geçmeyen sonra hiç geçmez diye zorlamıyorum bile" sözünden bu süratlerde 1.vitese girmediğini anlıyorum. Zaten bu süratlerde büyük vitesten 1. vitese geçmemek gerekir.
Araç dururken hiç bir sorun yok dediğinize göre sürüş tarzınızı değiştirmeniz gerekiyor. 30-40 km/h ile 2. viteste dönüş yapmak zaten bir sorun olmaz. Ya da önce, daha çok yavaşlamalı ondan sonra 1. vitese geçmelisiniz.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0-
  • 14 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 27, 2011, 13:31:42 »
Aracında problem var, 30-40 km de de olsa 1. vitese geçer, geçmesi gerekir.
2003 VVT-I Corolla Sol Sedan.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Aralık 27, 2011, 14:36:10 »
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Mehmet bey çift debriyaj olayını bazen yapıyorum.Kimi zaman rahatlatıyo kimi zaman fayda etmiyor.

tekin bey 30-40 km olayı örnek teşkil etmesi açısından söyledim zaten birinci vitesin en fazla yapacagı zaten 40-50 km hızdır yük fitesidir .Sürekli araç kullandıgım için başka araçlarda herhangib bir sıkıntı yaşamıyorum kendi aracımda yaşıyorum motor devrini süratlenmeyi çok iyi ayarlayan bir sürücüyüm .

Hakan bey araçta problem oldugu dogru fakat problemin ne oldugunu henüz çözemedik.

Genel olarak bu tip sorunlar baskı balata bitmeye yakın baş gösterir fakap benim baskı balata degişeli 10 km oldu olmadı ayrıca baskı balatadan sonra pedal ayarı felanda yaptırdım kavrama çok tabanda idi biraz yukarı kaldırıdlar şimdi ortada kavrıyor.Kavrama ve çekiş ile ilgil bir sıkıntım yok benim sıkıntım .sadece 0-20 km hızları arsına kadar yavaşladıgımızda hani böyle durdu duracak arası yavaşlamalar vardırya sokak başların kavşaklarda felan hemen 1 takıp hızla geçersiniz veya dönersiniz oraları .Veya dik bir rampanıun başın agelirsini araba yüklüdür zorlamamak adına iyice hızı azaltıp rampa başında aracı bira takarsınız iş o zaman benim vites dişli geçiyor tabi bunda benim kanaatimce soguk havaların faktörüde var .Çünkü şanzıman ısındıgı zaman vites geçişleri hissedilir derecede yumuşuyor set ama daha rahat geçiyor .Bu arada ustama telefonla danıştım.Şanzumanda zaman oluşan bakır sarı malzemelerin aşınması ile alakalı oldugunu soguk havalarda daha belirgin hale geldigini felan söyledi .Eski km yapmış araçlarda bu tip sorunların normal oldugunu söyledi bilmiyorum artık ne kadar normal herhanfi bir sorun teşkil etmeyeceginmi bu şekilde sorun yaratmayacagını söyledi .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A-
  • 44 kere teşekkür etti
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 27, 2011, 15:00:17 »
aracınızda hiçbir sıkıntı yok.. hareket halindeki araç 1. vitese asla geçmez.. bu durumu bende yaşıyorum... en mantıklısı otomatik alıp kurtulmak :D... 1. vites kalkış içindir.. dişlileri çok büyük olduğu için geçme olasılığı hareket halinde epey azdır.. rahat olun.. 10 km nin altına düşünceye kadar 2 de devam edin.. araç sallamaması için yarım debriyaj olayını kullanmaya devam edin.. bu işin çözümü yok.. diğer araçlar oluyor mu bilmiyorum ama benim bindiğim tüm araçların ki geçmiyordu !
94' reno broadway :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1995-Toyota Gli
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 27, 2011, 15:48:54 »
ben de aynı fikirdeyim, 1. vitesi ancak kalkış için kullanıyorum. bence de aracınızda bir arıza yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Aralık 27, 2011, 16:18:47 »
Arkadaşlar tüm yorumlar için teşekkür ederim.Diger forumlardada okudum hepsi aynı şeyi yazmışlar .Ben zaten araca zarar vermeden genel düşük devir yüksek vites mantıgı ile kullanıyorum nadiren trafikte sinirlendigimde biraz basarım onun dışında 3000 deviri geçmişligim pek yoktur .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 27, 2011, 16:29:15 »
Yücel bey,

Parça değişimlerini yetkili serviste mi yaptırmıştınız?

Eğer değil ise şanzıman yağını yetkili servisinizde değiştiriniz.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 149000
  • Model Yılı: '09
  • 341 kere teşekkür etti
  • 233 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 27, 2011, 18:04:11 »
Yücel bey
Şayet hareket halinde iken 1 inci vitese geçmiyorsa kesinlikle bir debriyaj ayar hatası var. Her durumda hareket halinde de 1 inci vitese geçmeli.
2009, Lacivert, Jeep Cherokee 2.8 CRD Limited, A/T, C/C,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 27, 2011, 18:09:18 »
aracınızda hiçbir sıkıntı yok.. hareket halindeki araç 1. vitese asla geçmez.. bu durumu bende yaşıyorum... en mantıklısı otomatik alıp kurtulmak :D... 1. vites kalkış içindir.. dişlileri çok büyük olduğu için geçme olasılığı hareket halinde epey azdır.. rahat olun.. 10 km nin altına düşünceye kadar 2 de devam edin.. araç sallamaması için yarım debriyaj olayını kullanmaya devam edin.. bu işin çözümü yok.. diğer araçlar oluyor mu bilmiyorum ama benim bindiğim tüm araçların ki geçmiyordu !

Aynı durumu bende yaşadım pazar günü.Babamda hareket halindeyken 1.vitese geçmez dedi.Ben o anki panikle geçmiyor diye yolda istop etmemek için rastgele 4 e sonra 3 e sonra 2 ye attım yürüdüm :D yolun ortasında kalıyordum.Acemiliğimden olsa gerek.Babam herangi bi sorun yaşamadı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 44 kere teşekkür etti
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 27, 2011, 18:12:44 »
1. vitese geçmez hareket halindeki araç.. 5 km hızaltına düşerseniz giderseniz ancak geçer.. ondan sonra durmuş sayılırsınız zaten.. araç eskidikçe rahat geçmeye başlar şanzıman dişlileri yediği için ama toyota fazla yemiyor işte :)
94' reno broadway :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 27, 2011, 18:15:56 »
97 Model 220 binde xli corolla aracım .Baskı balata seti şanzıman yagı debriyaj alt merkezi degişmesine ragmen .Araç hafif hareket halinde iken vitese çok dişli geçiyor .Ama 2-3 ve diger viteslerde sıkıntı yok .Durumu size şöyle izah edeyim mesela bir sokaga döneceksiniz veya dörtlü bir kavşaga geldiniz hızınız durmaya çok yakın 2 ile kurtarmaz veya motoru zorlar bire takmak istediniz araba bire geçiyor ama nasıl geçme sanki biryerleri kırarak geçiyor kıtırt ediyo .Bazen sırf bu yüzden yarın debriyaj 2 vites kaldırıyorum veya daha hızlı giriyorum.Daha 30-40 gibi hızlarda şansımı bile denemiyorum .Çünkü o kadar yavaşken geçmeyen sonra hiç geçmez diye zorlamıyorum bile.Ama araba sabit dururken bütün vitesler pamuk gibi geçiyor .Baskı balata setini Aisin marka taktırdım .şanzıman yagı orjinal motor kulakları yeni.süspansiyonda patlat çatlak yok.ama araba ne yaptıysam viteslere zor geçiyor şanzıman ısınınca nispeten biraz daha rahat geçiyor ama sogukken tam bir fiyasko .

Yukarıdaki olayın aynısı olmuş :D Kavşakta ışıklarda durdum milim milim ilerliyorum ittiriyorum ittiriyorum 1 e geçmiyor rastgele elim kaça kaydıysa geçirdim :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2006 corolla terra special
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #13 : Aralık 27, 2011, 21:30:31 »
babamada 98 corolla var ondada aynı sorun var sıfır aldık 13 senedir kullanıyoruz hızı 30 altına düşmeden  nerdeyse araç duracak hale geliyor debriyaca sonuna kadar basıyorum ondan sonra zorla geçiyor dururken sorun yok .aldıgımızdan beri böyle servise sordum motor güvenligi için aniden yüksek hızda 1 vitese geçişi engelllemek içn dedi.13 senedir bu şekilde kullanıyoruz.
2006 corolla terra special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Eğri cetvelden düzgün çizgi çıkmaz
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 27, 2011, 21:58:34 »
Fiat palio marka bi aracım vardı diyelim ki yokuş çıkıyorum şehir içinde 2 önüme bi araç çıkıyor veya yavaşlıyor 1.vitese takıyordum kavşaklarda iyice yavaşladığım kasislerde falan araç hareket halinde ikine gayet rahat bi şekilde 1.vitese takıyordum.sonrasında corsa aldım araba durmadığı müddetçe mümkün değil 1. vitese geçmezdi.sanki vites kolunun önünde bir şey var yokuşlarda falan epey sıkıntı yaşıyordum ustaya sordum kimi markalarda bu var dedi.çalışır durumda araç hareket halindeyken bütün viteslere çok rahat geçiyor sıkıntı yok demişti.otomatik aldım kurtuldum viteste neymiş:)
Adam olmak cinsiyet meselesi değil, şahsiyet meselesidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 27, 2011, 22:31:05 »
Şanzıman yağının orjinalliğinden emin misiniz? Ayrıca dişlilerde geçişleri kolaylaştıran ama normalden pahalı yağlarda vardır. Isınınca daha kolay geçiyorsa yağdan şüphelenilebilir.
Baskı balata değişirken işinin ehli ustalar mı işlem yaptı. Örneğin işlem sırasında şanzıman takoz vb. ile desteklendi mi?
Balata değişmeden önce de bu sorun var mıydı?
Debriyaj pedalı altından vida ile seviye ayarı olması lazım. Mümkün olduğunca kavrama noktasını yukarı almayı deneyin.
1. Vitese diğerlerinden daha zor geçebilir ama bu sorun olacak boyutta olmaz genelde. Eğer hiçbir şey işe yaramaz ise senkromeçe baktırmak gerekir.
Ayrıca paspaslarınız çok kalın mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 22 kere teşekkür etti
  • 83 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 27, 2011, 22:57:13 »
Paspas konusu benimde aklıma gelmişti aslında bazen çok basit çözümler iş yapabilir.....Eğer kullanım alışkanlıklarınızdan kaynaklanan bir sorun olmadığına kesin kanaat getiriyorsanız, senkromençlerden bu sıkıntıyı yaşıyor olabilirsiniz. Aynı kasadan benimde aracım vardı bazen 1 ve 2 nci vites geçişlerinde problem yaşardım senkromençlerden kaynaklandığını tespit ettik ama çokta fazla takmadım, zira tamiri için yüksek bi rakam çıkarttılar. Neticede kullanma klavuzundan okumuştum vites geçişlerde sıkıntı yaşanırsa zorlamayın, ayağınızı debriyajdan bırakıp, tekrar sonuna kadar basın deniyordu. Gerçekten işe yaradı alıştırdım kendimi  o taktiği uyguladım....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • serdar_tanitmis@hotmail.com
  • 6 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 27, 2011, 23:01:57 »
peki aracımıda  benm de 3. vitese geçerken sorun yaşıyorumm    gecerken 3.vitese sanki yuvasını ararmış gibi yapıyo
Her zaman doğruyu söyle hiçbir zaman ne dediğini hatırlamak zorunda kalmazsın...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 149000
  • Model Yılı: '09
  • 341 kere teşekkür etti
  • 233 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 27, 2011, 23:16:43 »
Yapmayın arkadaşlar. Eskiden Amerikan Willys Jeepler durmadan 1 nci vitese geçmezdi. Ama onlarda da toplam 3 ileri 1 geri vtes vardı. Toyotada 1 nci vitese geçmiyor diyemezsiniz. Ben de efsane kasa toyota kullandım. Ve 1 nci viteste hiç bir sorun yoktu. Hem Toyota 1 nci vitese durmadan geçmese nasıl olur da vites küçülterek araç yavaşlatılabilir? Arkadaşların da belirttiği gibi kesinlikle senkromeçlerde ayarsızlık var.
2009, Lacivert, Jeep Cherokee 2.8 CRD Limited, A/T, C/C,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Aralık 29, 2011, 17:42:41 »
Genel olarak şunu söyleyebilirm .Genel tanı çokn yavaşlamadan veya durmadan birinci vites sıkıntılı veya zor geçiyor.Baskı balata degişimini ustalıgına güvendigim birine yaptırdım.şanzıman yagınıda ATAMAN toyota da degiştirdim.Bütün takozları saglam ve yeni.

Acaba diyorum bu aracın bu üzerindeki 3 üncü baskı balatası Volan 2-3 defa torna olmuş İnceldiginden dolayı acaba tam ayırma felan yapmıyor mu . Birkaç forum sistesinde bu tip konuları okumuştum.Bu konuda teknik bilgiye sahip bir arkadaş varsa yardımcı olursa sevinirm