
Ve işte vakit geldi. Alman üretici BMW, merakla beklenen F30 kodlu 3 Serisi modellerini tanıttı. Markanın güncel tasarım anlayışından sapmayan sedanın ilk etapta tanıtılan dört motor seçeneği geçtiğimiz hafta olsa yüz güldürücü olacakken yeni ve astronomik ÖTV seviyeleri ile malesef durum çok farklı.
Özellikle arka kısımda 5 Serisi izleri taşıyan yeni 3, ilginç bir yüze sahip. BMW böbreklerinin farlar yanında kalan kısımları açıkta bırakılan aracın ince yapılı farları ortaya doğru uzuyor. Yandan bakıldığında 5 Serisinin yanında eski 3 ailesini de andıran otomobilde ilk etapta 17 ve 18 inç çaplı jantlar sunulacak.
İç mekanında neredeyse hiç sürpriz olmayan otomobilde diğer BMW modellerinde görmeye alıştığımız ağırbaşlı kokpit bulunuyor. 1 Serisinde olduğu gibi donanım paketleriyle satılacak olan aracın ilk etapta 3 paketi bulunacak. Bu donanım seviyelerinde gövde renkli iç mekan kaplamalarından süet koltuk döşemelerine, heads up displayden ahşap kaplamaya kadar birçok değişik aksesuar bulunuyor.
Önde 37, arkadaysa 47 mm artan iz genişliği, 93 mm daha uzun gövde ve 50 mm artış kaydeden aks mesafesiyle eskisinden daha büyük olan yeni 3 Serisi arka koltuklarda 15 mm ek diz ve 8 mm ek baş mesafesi sunuyor. Büyümeye rağmen eski kasadan ortalama 40 kg daha hafif olan F30′un bagaj hacmi de 20 litrelik artışla 480 litreye ulaşmış.
Yeni nesil 'TwinPower' motorlar
İlk etapta piyasaya sürülen 4 motor seçeneğinin tamamı turbo beslemeli olan aracın benzinli seçeneklerinden 328ide görev yapan 2 litre hacimli ünite 245 beygir güç, 350 Nm tork üretebiliyor. 0′dan 100 km/s sürate 5.9 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati 250 km/ste elektronik olarak sınırlandırılırken ortalama yakıt tüketim değeri manuel şanzımanla 6.4, otomatikleyse de 6.3 litre/100 km olarak veriliyor.
Şimdilik ailenin en güçlü modeli olan 330ide bulunan 3 litre hacimli motor 306 beygir güç, 400 Nm tork üretebiliyor. 0′dan 100 km/s sürate 5.5 saniyede ulaşabilen aracın ortalama yakıt tüketim değeri manuel şanzımanla 7.9, otomatikleyse de 7.2 litre/100 km olarak açıklandı.
Ülkemizde şimdiye kadar satış listelerinin üst kısımlarınde yer alan 320d yine 184 beygir güç ve 380 Nm tork üretebiliyor. 0′dan 100 km/s sürate 7.5 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati 235 km/s olarak açıklanırken ortalama yakıt tüketim değeri 4.5 litre/100 km olarak açıklanıyor.
Son olarak aynı 2 litre hacimli turbo Diesel motorun daha da tutumlu hale getirilen modeli olan 320d EfficientDynamicsi tanıtan BMW, 163 beygir güç, 380 Nm tork üretebilen bu aracı, sürtünmeleri optimize edilmiş parçalar ve daha iyi bir aerodinamik yapıyla sunuyor. 0′dan 100 km/s sürate 8 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum sürati 230 km/s olarak açıklanırken ortalama yakıt tüketim değeri 4.1 litre/100 km.
Tamamı 6 ileri vitesli manuel şanzımanla alınabilen araçlarda, bu sınıfta ilk defa sunulan 8 ileri vitesli otomatik şanzıman da tercih edilebiliyor. Start-Stop sistemini bütün modellerde standart olarak sunacak olan BMW, 320dyi Almanyada 35.350, 335iyiyse 43.600 Eurodan başlayan fiyatlarla satacak.
ECO PRO modu bulunuyor
Otomatik start-stop fonksiyonunun sunulduğu otomobil, ECO PRO, COMFORT, SPORT, SPORT+ modlarına sahip 'Sürüş Deneyimi' kontrolüyle her türlü sürüş beklentisini karşılarken ECO PRO moduyla da düşük yakıt tüketimine odaklanılıyor. Vites değişim göstergesi, frenleme esnasında enerji geri dönüşüm sistemi, devre dışı kalabilen havalandırma sistemi gibi detaylar da verimliliğe katkı sağlıyor.
Yeni bir elektronik direksiyon sistemine sahip olan 3-Serisi, ABS, DSC(Dynamic Stability Control), DTC (Dynamic Traction control), DBC (Dynamic Brake Control), CBC (Cornering Brake Control) gibi sistemlerle donatılmış.
BMW ConnectedDrive konsepti altında yüksek çözünürlüklü Head-Up ekranına, şerit takip sistemine, gelişmiş park sistemlerine, trafik denetleme sistemine ve kör nokta uyarıcısına sahip olan yeni 3-Serisi özel uygulamalarla sosyal ağlara da bağlanabiliyor. 3-Serisi artık Active Protection adlı kapsamlı bir güvenlik teknolojisine de sahip.





Kaynak siteler:
http://www.ajansotomobil.com/bmw/yenilikler/bmw_3serisi_f30_1398.htmlDün Tv8'de 8.Etap programında tanıtımını izledim.Gerçekten etkileyici geldi.Mükemmel mühendislik ürünü.
