Gönderen Konu: Bal.  (Okunma sayısı 2714 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Bal.
« : Aralık 22, 2011, 21:36:51 »
  Selam arkadaşlar.
 Sizler ile doğal ve önemli bir besini daha paylaşmayı uygun gördüm, umarım hoşunuza gider.

''Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir. Nektar bala çevrilirken arılar sağladıkları invertaz enzimi sayesinde sakkarozu inversiyona uğratarak früktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür ve fermantasyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda suyunu uçururlar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir.
Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanmaktadır. Balın kokusunu, çiçeklerdeki aromalı volatin yağı verir ki bu aynı zamanda çiçeklerin kokularını sağlayan yağdır. Bal üretimi çok büyük bir çaba gerektirir. Örneğin ½ kg ham nektarı toplamak için 900 bin arının bir gün boyunca çalışması gerekir. Toplanan bu nektarın ise ancak bir kısmı bala çevrilebilir. Çiçeklerdeki nektardan elde edilen balın miktarı tamamen getirilen nektarın şeker konsantresine bağlıdır. Bal sıradışı bir etkiye maruz kalmadıkça asla bozulmaz. Zaman faktöründen etkilenmez.

Balın İçeriği
Balın ilk akla gelen özelliği tatlı olmasıdır. Bunun sebebi balın içindeki üç şekerdir. Üzüm şekeri (% 34), sakroz (%2) ve levuloz (meyve şekeri % 40) bundan başka balın % 17 ‘si su geri kalan % 7'lik bölümü ise demir, sodyum, kükürt, magnezyum, fosfor, polen, manganez, alüminyum, gümüş, albumin, dekstril, azot, protein ve asitlerden oluşur. Balın kalitesini ise bu % 7'lik karışım belirler.
Ayrıca bal içerisinde onbeş şeker tespit edilmiş olup bunlardan bazıları şunlardır: fruktoz, glikoz, sakkaroz, maltoz, izamaltoz, erloz, kestoz, melezitz ve rafinozdur. Genel olarak fruktoz şekeri diğerlerinden farklıdır.
Balı bildiğimiz şekerden ayıran çok önemli bir fark vardır. Şeker ancak sindirim sisteminde değişime uğradıktan sonra kana karışırken bal sindirime gerek olmadan çok süratli bir şekilde kana karışır. Dolayısıyla bal insan vücudunun en yüksek derecede ve en hızlı biçimde faydalanacağı şekilde tasarlanmış bir gıdadır. Ilık su ile karıştırılan balın birkaç dakika içinde vücuda enerji verdiği tespit edilmiştir.
Balın içinde minerallerin, şekerlerin ve birçok vitaminin yanı sıra az miktarda bir takım hormonlar, çinko, bakır ve iyot da vardır.

Balın Fiziksel Özellikleri
Bal higroskopik bir madde olup havadan nem alma özelliğine sahiptir. Havada %58 rutubet olduğu zaman balda su miktarı %17,4 civarında olur.
Viskozite; akıcılığa karşı koyma özelliğini ifade eder. Buna "balın bünyesi" de denir. Ağır bünyeli bir balın akıcılığı yavaş yani viskozitesi yüksek olur. Viskozite balın içerisindeki su miktarıyla yakından ilgilidir.
Balın özgül ağırlığı içerisindeki su miktarı ve sıcaklığa göre değişmektedir. 200 °C de balın özgül ağırlığı 1.4225 bulunmuştur.
Kırılma Sayısı; refraktometre ile ölçülür. Sıcaklık önemli rol oynadığından bu işlemde 20 °C de yapılır ve balın içindeki su miktarı tayin edilmektedir.
Renk; balın bir optik özelliği olan renk değişiklik gösterir. Bal renksiz durumdan koyu kırmızıya kadar değişebilir.

Tedavide Kullanım Alanları
Bal en az 3000 seneden beri birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmıştır. Yakın zamanda yapılan bilimsel araştırmalar balın mucizevi etkilerini göz önüne sermektedir. Balın antiseptik/antimikrobiyal, osmotik, hidrojen peroksit ve asiditesine bağlı çok çeşitli iyileştirici etkileri olduğu saptanmıştır.Böbrek hastalıkları(Böbrek yetmezliği)tedavilerinde cok önemli bir yere sahiptir
Bal temel olarak iki monosakaritin yoğunlaşmış bir karışımıdır. Bu karışımda su etkisi az olduğu için yani su moleküllerinin çoğunluğu monosakaritlere bağlı oldukları için mikroorganizmaların hayatta kalmasını sağlayacak nemden ve sudan yoksundur. Böylellikle balda hiçbir mikroorganizma canlı kalamaz. Bunun içindir ki bal, asırlardır yanık, yara ve deri ülserlerini iyileştirmek için kullanılmıştır.
Balın yüksek şeker oranı, hipertonisitesini arrtırdığı için etrafındaki bakterilerin suyunu hipertonik alana çekip bakteri hücrelerinin büzüşmesini sağlar. Bir antiseptik olarak balın metisilin dayanıklı Staphylococcus aureus (MRSA) gibi dirençli bakterilere karşı etkili olabileceğini savunan araştırmalar mevcuttur. Bal içindeki hidrojen peroksit, tıbbi olarak kullanılan hidrojen peroksite üstündür. Balın içindeki hidrojen peroksit faal hale sulandırma sonucunda gelir. Yani, bal yara üzerine sürüldüğünde hidrojen peroksit yavaşca vücut sıvıları tarafından sulandırılarak etkili hale geçer. Hem yavaş olarak etkinlik kazanması hem de tıbbi hidrojen peroksitten daha düşük bir yoğunlukta bulunması balın mikropları öldürüp vücudun hücrelerinin zarar görmemesini sağlar.
Bal pH'ı 3.2 ve 4.5 arasında olduğu icin enfeksiyondan sorumlu bakterilerin çoğalmasını önler. Bal içinde birçok polifenol yani doğal antioksidan olarak işlev gören madde barındırdığı için uzun dönem tüketimi sonucu kanseri önlediği bildirilmiştir. Ayrıca, içindeki demir vücuttaki zararlı oksijen radikallerini zararsız hale getirir. Araştırmalara göre bal aynı zamanda bağırsaklardaki probiyotik bakteri florasını çoğaltabildiği için bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi kolesterolü düşürmekle beraber sindirimi kolaylaştırır ve kolon kanserini önlemede etkilidir.''

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Bal

Toyota Club Türkiye

Bal.
« : Aralık 22, 2011, 21:36:51 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
Ynt: Bal.
« Yanıtla #1 : Aralık 22, 2011, 21:54:08 »
bildiğin hayat kaynağı :)

bu ara reklamlarda çıkıyorya bal deresi kara kovan balı neden bal deresi balı çünküü %100 yerli doğal vs vs vs her görüşümde izlerim o reklamı çok gülüyorum :)
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 22, 2011, 22:12:57 »
bildiğin hayat kaynağı :)

bu ara reklamlarda çıkıyorya bal deresi kara kovan balı neden bal deresi balı çünküü %100 yerli doğal vs vs vs her görüşümde izlerim o reklamı çok gülüyorum :)

O reklamlar tamamen saçma .. karakovan balı olduğu doğru olabilir ama fiyatı o kadar uçuk olmamalı..
 Babam arıcılık yapar ve bal toptan veya parekende satışı yapar emekli olunca böyle şeylere merak saldı.

toptan 25 -27 kg teneke de 150-200 civarı satılır parekende satılışı ise kg fiyat yanılmıyorsam 15 tl idi. yani balparmak dahil raflarda gördiğiniz balların tamamı kazıktır biline..
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Aralık 22, 2011, 23:17:39 »
Baldan bala fark var aslında. Mevsime göre de değişiyor. Çok teknik bir konu.
Hele acı bal var ki...
Ben arkadaşımdan alırım ve kestane, bahar vs. olur. Hepsinin yeri ayrı, etkiside. Refraktometre almıştım onlara bazı değerleri ölçmeleri için. Aklınızda olsun, balın fazlası da sorun yaratabilir.
Tahinin içine bal ile ılık sütü karıştırıp koyunca süper oluyor. :)
Sadece limon ile de fena olmuyor. Bazen de üstüne zencefil korum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 167 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Aralık 22, 2011, 23:22:09 »
Baldan bala fark var aslında. Mevsime göre de değişiyor. Çok teknik bir konu.
Hele acı bal var ki...
Ben arkadaşımdan alırım ve kestane, bahar vs. olur. Hepsinin yeri ayrı, etkiside. Refraktometre almıştım onlara bazı değerleri ölçmeleri için. Aklınızda olsun, balın fazlası da sorun yaratabilir.
Tahinin içine bal ile ılık sütü karıştırıp koyunca süper oluyor. :)
Sadece limon ile de fena olmuyor. Bazen de üstüne zencefil korum.

abi sen naptın kestane felam..
bu bal çeşitliliğinin sebebi ülkemizin zengin florası..
mesela hakan abi muğla tarafının turunç balını tavsiye ederim çok hoş tadı var ve insanı bıktırmıyor..

kestane balı yedim gerçekten çok acı.  o kadar karıştırıp denemedim.. malum balcı bal yemez..
bazı balların kuvvetlı olması sebebiyle fazla yenildiği taktirde komaya soktuğunu bilirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 22, 2011, 23:32:23 »
Hakan bey yine 12'den vurmuşsunuz!

Özellikleri;
Çiçekteki polende sıkıştırılıp arının işkembesinde kimyasal reaksiyona uğrayan güneş enerjisi.

Endikasyonları;
Çok kaliteli, yandığında ısı ve su buharı çıkaran, saklama ömrü çok uzun, deriye ve göze temas halinde iyileştirici, yüksek enerjili, anti oksidanlı hayat katkısı.

Dikkat: Tahin, süt ve bal 2 ila 5 yaşındaki çocuklara özellikle yatmadan önce yedirilirse, kulaklarınız ve sinir sisteminiz zarar görebilir.

Uyarı: Çocukların ulaşabileceği yerlere koyunuz!

Afiyet olsun..
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Aralık 22, 2011, 23:35:40 »
Muğla tarafından ben çok küçükken alırdık bal Kerem. Marmaris'den.
Asıl acı olan Dağ Çileği ile olan bal. Acayip acı hemde ama dilden çok gırtlağı yakıyor.
Sürekli olmasada sabahları bir kaşık almanın bir çok faydası var bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 23, 2011, 00:38:34 »
güzel ve yararlı bir paylaşım..

ben sevemedim gitti balı  ::) zaten faydalı olan neyi seviyoruz ki  |-\
Topraktan geldik toprağa gideceğiz.. Mühim olan çamurlaşmamak..!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 23, 2011, 00:49:49 »
güzel ve yararlı bir paylaşım..

ben sevemedim gitti balı  ::) zaten faydalı olan neyi seviyoruz ki  |-\

bırak şimdi gülsüm yararlı bir paylaşımmış filan :D  oyun download ettiğimiz forumlara çevirme buraları allah aşkına :D :D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 23, 2011, 00:52:22 »
bırak şimdi gülsüm yararlı bir paylaşımmış filan :D  oyun download ettiğimiz forumlara çevirme buraları allah aşkına :D :D :D

neyse yaşına hürmeten susuyorum.. ama şimdilik..  :kötü:
Topraktan geldik toprağa gideceğiz.. Mühim olan çamurlaşmamak..!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 23, 2011, 00:54:19 »
yeni nesil espriden de anlamıyor yahu :D :D .. arada bal konusu kaynayacak, bal ın yararlarından devam edelim biz :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 23, 2011, 01:12:13 »
Bal+zencefil tozu+limon ile sicak suyu karistirip iciyorum soguk oldugu zamanlar hem isitiyor hem guclendiriyor tavsiye ederimbende:) balin sicak su yada sicak sutle karistirilinca zehirli bi madde salgiladigini okudum ne kadar dogru bilmiyorum ama.Meyveli yulaf ezmesi+ bal yada keciboynuzu pekmeziyle karistirip her sabah yerim.Sabah zor kalktigim icin ve zamanimin az oldugu icin yiyorum.Pratik oluyor biraz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Aralık 23, 2011, 07:01:37 »
Dikkat: Tahin, süt ve bal 2 ila 5 yaşındaki çocuklara özellikle yatmadan önce yedirilirse, kulaklarınız ve sinir sisteminiz zarar görebilir.
Çocuklara bu şekilde yedirince bizim kulaklarımız neden zarar görsün ki? :)
Şaka bir yana bu tam bu şekilde değil. Yanlış bilgilenme olmasın. Küçük çocuklara her bal, her şekilde ve miktarda verilmemeli, bunu biliyorum.
Sıcak süt ya da su bala karıştırılırsa zaten onun özelliklerinide bozar. Bazı vitaminler vs. sıcağa çok dayanıklı değildir. Bunlar ayrı bir araştırma konusu zaten. Ama bahsettiğim karışım gerçekten çok güçlü ve tatlı olur. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 23, 2011, 08:20:06 »
Aksamları yatmadan bır kasık balın ustune 5-6 tane polen koyup yedıkten sonra yatıyorum.
Sabahları dınc kalkıyorum ve tum gunum oyle devam edıyor.
Enerjı verıyor, bagısıklık sıstemını guclendırıyor. Polenın artı olarak sakınlestırıcı etkısıde varmıs. Tecrubeme gore dogru.
Balı kars tan getırtıyorum. Suzme degıl, petek balı tercıh edıyorum.
Kucuk yaslarda cocuklarda alıskanlık halıne getırılmesı gerekıyor. Bu konuda bal parmak gıbı fırmaların cocuklara yonelık ambalajlaması ebeveynlerın ısını kolaylastırıyor.
Hakan, paylasım ıcın tesekkurler
Pruva Neta

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 23, 2011, 09:00:55 »
Lisedeyken süt-yumurta-bal karışımı içerdim. Sonrada okulda terör estirirdim. :D

O enerjiyle askerde burnumu kırdım. Göz altlarım morardı. Doktor amca, "2-3 hafta sonra geçer" dedi.
Aldım tüyoyu annemden ve 3 gün 3 kere göz altlarıma bal sürdüm. Hemde kahvaltıda çıkan küçük paketlerden.
3. gün gözlerim ahenkle dans ediyordu.

Birde ekelemeden geçemeyeceğim; antibiyotik kullanmayın. Onun yerine küp şeker veya yarısı kadar taze zencefili çiğneyin.
Ben yaptım, çok faydasını gördüm. Çok acıdır ama yutana kadar. Biber gibi yakmaya devam etmez.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 23, 2011, 09:14:15 »
şeker hastalarının zinhar uzak durması gereken bir besin
tevazu erdemdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 125000
  • Model Yılı: '14
  • 3 kere teşekkür etti
  • 28 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 23, 2011, 09:50:08 »
Kastamonu Araç Boyalı balı deyince akan sular durur. Bilen bilir kıymetini.Osmanlı sarayına giden baldır.Boyalı vadisinde bulunan köylerde üretilir. Bölge ormanlık olup  denizden oldukça yüksektir.Çiçek çeşidi oldukça fazladır.Herkes şehirlere göçtüğü için köyler boşalmış köylerde tarımda yapılmamaktadır.Her yıl  bal üretimi azalayor.Bölgede hiç bir tarım ilacı kulllanılmamaktadır. Bu sene 2,5 kiloluluk çerceve petek balını zor buldum. Kilosu 30 TL idi. Gerçek olanını bulursanız. her derde devadır.Bu balı bilen balı ağzına alıp tatmadan kokusundan tanır.ağza alınınca genzi yakmaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 23, 2011, 10:02:02 »
Hakan bey ve arkadaşlar, hepinize merhaba,

Çocuklara yatmadan böyle bir karışım yedirilirse, hiper aktivite başlatacağından yaramazlık başlatır ve çocuk uyumada zorlanır zaten uyumadan yüksek enerjili besin tüketmek iyi değildir, en güzeli sabahları tüketmektir, aynı motorlar gibi vücudun en çok enerjiye ihtiyacı olduğu gibi.

Haklısınız, bal en narin doğal enerji maddesi olduğu gibi sıcağa mukavemeti neredeyse yok gibidir, ondan maksimum verimi alabilmemiz için kesinlikle ılık süte veya ılık açık renkte hazırlanmış çaya katmalıyız, zira çay hazmettirici bir içecek olduğundan asit gibi balı yakar.

Bu arada betül hanım da çok güzel bir bilgi eklemiş, belli yaşın üzerindekiler periyodik check-up larını yaptıklarında çıkan şeker seviyelerine göre bal tüketimini ayarlamalıdırlar.

Gülsüm hanım! ılık çay içine şeker yerine koyarak başlayabilirsiniz, kışın kesinlikle tüketilmesi gereken bir maddedir.

Bu arada satın alınan miktar tüketildiğinde bir süre ara verilmelidir, yoksa bağışıklık sistemimiz zayıflar. 
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 167 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Aralık 25, 2011, 23:24:51 »
6 aylık a yada 2 yaş tı tam hatırlamıyorum ama bakarım sorarim ki çocuklara bal verilmez sebebi sindirim sisteminin tam gelişmemiş olmasından kaynaklanır. cidden zarar verebileceği için tavsiye edilmez..

Kucuk yaslarda cocuklarda alıskanlık halıne getırılmesı gerekıyor. Bu konuda bal parmak gıbı fırmaların cocuklara yonelık ambalajlaması ebeveynlerın ısını kolaylastırıyor.
Hakan, paylasım ıcın tesekkurler

balparmak firmasını kesinlikle sevmiyorum ne balını ne kendisini çok fabrıkasyon geliyor bu yüzden doğal olmayacağı düşüncesindeyim. denemedim ama dışardan aldığınız balda limon tadı varsa eğer donmaması için limon tuzu ve ya buna benzer bir ürün kullanılmıştır tavsiye etmıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #19 : Ocak 07, 2015, 13:18:36 »
Bu soğuklarda konuyu canlandırmakta fayda var sanırım.

''Bal 1 yaşından küçük çocuklara niçin tavsiye edilmemektedir?

Nedeni, balda Clostridium Botulinum bakterisinin bulunma ihtimalinin olması ve bu bakterinin bebeklerde bebek botulizmi denilen bir hastalığa neden olmasıdır. Bu bakterinin sporları çevremizdeki havada, toprakta, tozda ve ham tarımsal ürünlerde bulunmaktadır. Bu sporlar erişkinler ve çocuklardaki gelişmiş bağışıklık ve sindirim sisteminden dolayı problem teşkil etmezken, 1 yaşından küçük bebeklerde bağırsak mikroflorasının yeterince gelişmemiş olmasından dolayı botulizme neden olabilmektedir.

Çam balı ile çiçek balı arasındaki fark nedir?

Ballar çiçek balı ve salgı balı olarak ikiye ayrılmaktadır. Çiçek balı arıların bitki çiçeklerindeki nektarlardan yaptıkları baldır. (Ihlamur balı, yonca balı, narenciye balı, yayla balı, vb.) Salgı balı ise; bazı böceklerin genellikle bitkilerin canlı kısımlarından yararlanarak salgıladığı salgılardan arıların yaptıkları baldır; bitki kaynağına göre, çam balı, meşe balı, köknar balı, yaprak balı gibi isimlendirilirler. Dolayısıyla marketlerde gördüğünüz "Salgı Balı" yazılı ürünümüz çam balı olup, arıların, çam ağacının özlerinden faydalanarak salgı yapan bir böceğin salgısından elde ettikleri baldır. Çam balı; renk, tat ve aroma olarak çiçek balından farklı özellikler gösterir.

Balda kristalleşme nedir? Neden olur?

Balın kristalleşmesi doğal bir olaydır ve balın glikoz oranı bakımından doymuş hale gelmesi sonucu, glikoz moleküllerinin kristalleşmesi olarak tanımlanır. Bu durum bazen, bala şeker şurubu katılmış olduğu şeklinde yorumlanır. Durum gerçeğin tam aksidir. Zira şeker şurubu ilave edilmiş ballar çok uzun süre kristalleşmezken, saf ve doğal ballar, özellikle kış aylarında ve soğukta (14ºC civarı) muhafaza edildiği takdirde birkaç ay gibi kısa bir sürede kristalleşebilmektedir. Bu, balın tüketilmesine engel değildir. Bal, kristalleşmiş haliyle de tüketilebileceği gibi, benmari usulü (45°C'yi geçmeyen sıcaklıkta su dolu bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) ısıtma işlemiyle kristaller çözdürülerek de tüketilebilir.

Balın kıvamına ve akışkanlığına hangi faktörler etki etmektedir?

Bal tamamen doğal bir üründür. Özellikleri, mevsime, balın elde edildiği yöreye, çiçeklere, hatta arıların cinsine göre değişir. Bu anlamda; kıvamı, akışkanlığı, aroması ve lezzeti bakımından, standart bir baldan söz edilemez. Bala herhangi bir şey ilave etmek ya da yapısından herhangi bir şeyi uzaklaştırmak yasaktır. Dolayısıyla balın kıvamı ve akışkanlığı, o partiye denk gelen balların cinsi; yani balın elde edildiği çiçekler ve balın elde edildiği yöre ile bağlantılıdır.

Bal Çeşitleri nelerdir?

Ballar kaynaklarına göre çiçek balı ve salgı balı olarak, elde ediliş şekillerine göre de petekli bal, süzme bal ve pres balı olarak sınıflandırılabilirler.

Balın hammaddesi nektardır. Çiçek balının nektarı çiçeklerden gelmektedir. Salgı da yine bitki kaynaklı bir sıvıdır. Salgı balının nektarı, arıların bazı bitki emici böceklerin salgıladığı sıvıyı toplamalarıyla elde edilir.''

Kaynak: http://www.tgdf.org.tr/turkce/index.php?option=com_content&view=article&id=46:bal&catid=36:sss&Itemid=63