Gönderen Konu: Yaris dizel - ivmelenme sorunu  (Okunma sayısı 2063 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B-
Yaris dizel - ivmelenme sorunu
« : Aralık 22, 2011, 16:29:44 »
Arkadaşlar selam,
Gaza asıldığım zaman özellikle 3. viteste, ivmelenmede kesinti yaşıyorum. her seferinde olmamakla birlikte sık sık oluyor. yani ivmeleniyor ama aynı ivmeyle değil, biraz azalıyo sonra tekrar çıkıyor gibi... Bunun sebebi sizce ne olabilir? Turbo? Yakıt pompası? Hava akım ölçer?
birde acayip bir gıcırtı var, özellikle kasisten falan geçerken arka taraftan geliyor, tablaları falan yağladılar ettiler ama gram azalma yok. Var mı böyle bişey başına gelen?

Toyota Club Türkiye

Yaris dizel - ivmelenme sorunu
« : Aralık 22, 2011, 16:29:44 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
Ynt: Yaris dizel - ivmelenme sorunu
« Yanıtla #1 : Aralık 22, 2011, 20:23:11 »
Merhaba Burak bey,

Seri ve hızlı kullanıyorsanız vitesten ziyade devir aralığınız önemlidir. Yani 1800 devirin altında veya 3000 devirin üstünde 3. viteste olsanız dahi bu devirlerin arasındaki gibi çekiş sağlanmaz. Bu motorun yüksek tork üretmeye başladığı yer 1800 ila 3000 devirler arasıdır. Bu devirlerin altında veya üstünde tork eğrisi yetersiz yönde hareket eder. Bütün markalarda da yaklaşık aynı şeydir.

Ekonomik sürüşlerde vites büyütürken 1800-2000 aralığında bir üst vitese geçiniz. Seri hızlanmak isterseniz 3000 devire varmadan bir üst vitese geçiniz. Devamlı gitmek istediğiniz sürate ulaştığınızda o süratinizi  2000 - 2200 devirde tutabilecek en büyük vitesi seçiniz.   
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 22, 2011, 20:39:57 »
  Tekin bey açıklama yapmış zaten.
 Turbo'nun hava alışı tork üzerinde etkilidir. Turbo da gücünü egzoz gazlarından alır. Sürekli aynı şekilde değil, bazen bu durumu yaşıyorsan egzoz gazları üretminde stabil kalmıyorsundur (gaz pedalı ile oynama ile ilgili).
 Aracın turbo dizel olduğu için tork üretim karakteri belli devirler arasında dalgalı değil, muhtemelen stabildir ama bu grafiği de elde etmende fayda var bence.
 Tabi hava emiş filtresi ve intercooler dış temziliğide önemlidir.

Arkadan gelen sesin tam yerini bulman lazım. Egzoz bağlantıları da olabilir, bagajdaki bir şey de.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
« Yanıtla #3 : Aralık 23, 2011, 09:53:23 »
cevaplar için teşekkürler, belli bir devirden sonra ivmenin azalması normal tabi ona bişey demiyorum ama 2000-3000 devir arasında bu kesiklik olması sorun olabileceğini getirdi aklıma. Hakan Bey'in dediği gibi bir tork ve hızlanma eğrisi çıkartmaya çalışacağım, dynoya sokmam lazım bunun için ama doktora giden çocuk gibi dynodayken sorun çıkarmayacağına eminim :) o sebeple uydu ile çalışan bir sistem buldum onunla çıkarırım sanırım :) çıkarınca bilgi için burada paylaşırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #4 : Aralık 23, 2011, 10:09:13 »
Burak bey,

Yakıt aldığınız markayı değiştiriniz veya yeni çıkmış olan Opet ürünü enjektör temizleyiciyi yakıt deposuna katınız ve deponuzu doldurunuz, bu hem enjektörlerinizi temizler hemde sistem içindeki suyu atar.

2000 ila 3000 devir arasındaki bu kesikliği merak ettim, lütfen bu konuyla ilgili yapacaklarınız hakkında bilgilendiriniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
« Yanıtla #5 : Aralık 23, 2011, 13:33:36 »
bir ara banka kampanyasından dolayı petrol ofisinden almıştım, onunla ilgili olabilir belki. son 2 depoyu opetten aldım gerçi ama olsun, dediğinizi de bir denemekte fayda var. aslında banka kampanyaları olamsa hep shell fuelsave alıyodum ama işte :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #6 : Aralık 23, 2011, 15:24:08 »
Burak bey,

Karar verdikten sonra herzaman aynı marka benzinciden yakıt almak, gelecek için bir sigorta teşkil eder. Aracın başına yakıttan dolayı bir şey gelirse o yakıtı test ettirme şansınız olur. Diğer yakıt markalarla karışıklık durumunda hak iddia etme şansı kalmaz.