Gönderen Konu: Dizellerde ki beygir farklarının nedeni?  (Okunma sayısı 1424 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Unutmayın, 5 Neden 1 Keşkeyi doğurur...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
Dizellerde ki beygir farklarının nedeni?
« : Aralık 17, 2011, 23:28:34 »
Merhaba arkadaşlar size kafama takılan birşeyi sormak istiyorum.Ancak şunu baştan söylim düşüncem çok düz mantık :P  .Yani vericeğiniz garip tepkiler hoşca(itinayla :D) karşılanır.
Kafama takılan konunun sebebi binek araçlardaki dizel motorları ticari araçlarla karşılaştırmam.
Örneğin Opel İnsignia 2.0 CDTİ motoru 130 ila 160(320nm tork) bg üretebiliyor.Ancak bir ticari araç bu beygir gücünü üretemiyor.Örneğin Renault Master 2.3 DCI motoru ile 125(310 nm tork) beygir gibi bir güç üretiyor.Şunu belirtim biri güç için yani çekiş ve nakliye amaçlı yapıldığının birinin de keyfi,hız ve konfor odaklı yapıldıklarının farkındayım.Benim takıldığım konu ise 2.3 litrelik bir motorun gücü nereye aktarmasıyla ilgili.
Yani demem o ki ;motor oranları bu kadar büyükken elde edilen beygir farkları neden çok değişik oluyor.Sonuçta 2.3 motordan elde edilen bir güç var ama bu güç nereye,nasıl gidiyor?
Biraz kafa patlattık ama  :daghan:
Teşekkürler

Toyota Club Türkiye

Dizellerde ki beygir farklarının nedeni?
« : Aralık 17, 2011, 23:28:34 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizellerde ki beygir farklarının nedeni?
« Yanıtla #1 : Aralık 17, 2011, 23:53:07 »
Umutcan, önce aklındaki soruyu sorduğun için, sonra da efendiliğin için teşekkür ederim.
Bildiğim kadarı ile sorunu cevaplamaya çalışayım.
Bir motor yapılırken onun hangi amaçlar için kullanılacağı da düşünülür. Bakım, tüketim, üretim maliyeti vs. kullanıcılar için önemlidir.
Güç ve torkun maksimum olarak verilen değerleri önemlidir ama her şey değildir. Bunların üretim eğrileride önemlidir. Yine ticari bir araçtan beklenti yüksek hız değildir. Ama binek bir aracın nispeten daha yüksek hızlara da çıkması istenebilir. Binek bir araç 300-350 bin km. ekonomik ömre sahipken, ticari bir araç bunun en az iki katıdır. Binek bir aracın aralıksız kullanma süresi ile ticari bir aracınki de farklıdır.
Yine yük taşımak için daha çok çekiş gücüne ve dolayısı ile torka ihtiyaç vardır. Aracın kasasında taşıyabileceği yükten daha fazlasını (belli töleranslar dahilinde) çekmek için güç barındırması çok rasyonel olmaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #2 : Aralık 18, 2011, 12:26:04 »
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Hakan Bey
Dediğiniz gayet mantıklı.Bir dacia modelleri için 200.000 görürsen ne ala dediklerini duymuştum.Bir de İsuzu kamyonetlerine dediklerini duymuştum.İsuzu'ya kendi aralarında babadan oğula var mı? diye soruyorlardı. :D
Dayanıklılığı ön planda tutmak temel felsefe olabilir.
Bu durum bi bana garip de gelmiş olabilir.İsuzu 2.8 motordan 80 bg çıkardı diye fuarlarında şovlar yapıyordu bir ara :D
Ama dedikleriniz doğrultusunda motorun kullanım amacı  karakteristiğini belirleyen temel unsur diye düşünmeye başladım.
Teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 18, 2011, 12:50:39 »
birde ben dayanıklılıktan yola çıkarak şu düşünceye kapıldım, pistonlar sonra aktarma organları daha ağır daha dayanıklı ve bunun sonucunda aktarmada filan kaybedilen güç daha fazla oluyodur binek araca göre ticaride.
JA 8668

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 18, 2011, 13:18:26 »
örnek: bizim traktör.
2.5LT dizel motor var ama 49 beygir gücünde, meksimum hız: 35, gel gelelim 1200nm tork var...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #5 : Aralık 18, 2011, 14:25:56 »
2.5LT dizel motor var ama 49 beygir gücünde, meksimum hız: 35, gel gelelim 1200nm tork var...

1200 Nm TORK!!!!(Vooov)
İşte farkı oluşturan değer :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 18, 2011, 14:38:39 »
Bu 49 bg likler ferguson 240 265 likler di sanırsam yanılıyormuyum? yalnız bir yanlış var burda 49 bg lik bir traktörün 1200 tork vermesi imkansız maksimum 200 tork verir.
Pahalı zevklerim var, mesela , benzin gibi ;)