arkadaşlar malumunuz yeni Yaris çıktı çıkalı bi hengamedir gidiyor,tabi bende yaris kullanıcısı olarak ne zamandır görüp denemek istiyordum madem denemeye gideceğim bari yol üzerindeki diğer markaların aynı segmentteki araçlarla bi karşılaştırma yapayım dedim
ilk olarak mitsubisi colt ile başladım
2011 satış fiyatı 32000 tl sahip olduğu donanım ve uygun fiyatıyla göz dolduruyor,biraz daha yakışıklı olsa fena bi araç değil
1332 cc motoru 97 beygir güç üretiyor ve bu motor size 125/4000 Nm/rpm'lik bi tork sunuyor.
araç 975 kg'lık arğırlığıyla 0-100 km hızlanmasını 12 saniyede tamamlıyor ve ortalama yakıt tüketimi % 5.5 lt.
deneme sürüşü çok merak ettiğim bi araçtı ama deneme aracı bayide değildi o sırada o yüzden yapamadım,eski kasasını kullanan arkadaşım performansını ve yakıt tüketimini ciddi ciddi tavsiye ediyordu.
colt'un şasesi smartla aynıdır,elektrik sistemini mercedes üretmiş (mercedes üretimi elektrik sistemi kullanan ve mercedes olmayan dünyadaki tek araç) dış tasarımı mercedes A serisini fazlasıyla andırıyor zaten

motoru özel olarak geliştirilmiştir hatta kliması bile özel tasarlanmış sıradan bi otomobil klimasından %30 daha az tüketime sahipmiş bilginize
ikinci sırada Toyota Yaris var

galeride kısa bi ön incelemeden sonra baktım ki görevli benim kadar tanımıyor aracı

hemen deneme sürüşü istedim
1,33 99 beygir 125/4000 tork değerinde otomatik cool donanımlı araç vardı,öncelikle cvt şanzıman oldukça başarılı vites geçişleri hissedilmiyor,yol sesini kesmeyi başarmışlar ama ilk kalkış sırasında motor sesi çok fazla geliyor hızlanınca kesiliyor,nedendir bilmiyorum direksiyon çok çok hafif geldi (araç hızlandıkça tehlikeli olacak kadar hafif)
genel olarak sürüşü keyifli ve başarılıydı ama nedense araç reklamlarda ki kadar çekici gelmedi gözüme,sağını solunu her yerini inceledim malzeme kalitesi beni pek tatamin etmedi,içi yine ferah olarak tasarlanmış, beni en çok üzense gösterge panelinin ortadan alınıp geleneksel olan direksiyon arkasına alınmasıydı

yarise çok karakteristik bi hava veriyordu tabi bununla birlikte eski kasada olan saklama gözlerinin çoğu gitmiş buda kötü.
donanım peketlerinde anlamsızlıkta işin başka bi boyutu dokunmatik navigasyon var ama alaşımlı jant yok bu ne yaa!!? geri vites kamaerası düşündüğümden iyimiş ilk defa kullandım çok hoşuma gitti,bagaja gelince eski kasada arka koltuklar raylı olduğu için ileri geri hareketi yapılarak ihtiyaca göre kullanılabiliyordu birde arka koltuk sırt dayaması geri doğru yatırılıp yolcu konforu arttırılıyordu yeni kasada bunlar yok! bagajı genişlettik dedikleri şeyse raylı koltuklar iptal edip ray mesafesini kullanmışlar eski kasadan bi farkı yok yani.
söylemeyi unuttum tekerlerk ve motor sesini azaltmışlar ama rüzgar sesi dikkat çekecek kadar rahatsızlık verdi bana.
araç tasarımında ön kısım iyi ve agresif olarak düşünülmüş ama arkasını pek beğenmedim biraz itici ve sanki başka markalara özenilmiş gibi geldi
genel olarak yeni yaris bence özelliğini kaybedip yaris olmaktan çıkmış

cazibesini kaybedip başka bi hale bürünmüş açıkçası heveslendiğim kadar yokmuş birde fiyatlarını göz önüne alırsak daha da üzücü bi hal alıyor olay,kalite ve cazibesi düşmüş ama fiyatlar artmış donanım paketi eklemek isterseniz fiyat iyice uçuyor,netice olarak sahip olduğum 2007 model Atom karıncama daha bi aşkla bindim

1,33 style manuel yaris 38.200 tl
üçüncü sırada Honda Jazz var
yeni yaristen sonra en çok merak ettiğim araç
1.4 100 beygir 127/4800 Nm/rpm tork değerlerine sahip aracın manueli 5 ileri şazıman (tek eksik yanı bu sanırım 6 ileri olsa süper olurdu)
ortalama yakıt tüketimi % 5,5 lt
benim incelediğim +fun modelinde donanım olarak yok yok,öne çıkanları sıralayım öncelikle cam tavan

ve hız sabitleyici olması beni kazandı,8 hava yastığı,VAS-EBD-ABS-ACE-EPS güvenlik sistemi,yağmur sensörlü silecekler,kendiliğinden yanan farlar,dijital klima,soğutmalı torpido bölmesi,16" alaşımlı jantlar,399 lt bagaj hacmi ferah iç mekanıyla üstelik hondanın "sihirli" dediği oturma kısmı tamamen sırt kısmına yaslanan arka koltuklarıyla oldukça kullanışlı ve hoş bi araç (yeni yarise tercih edeceğim bi araç)
test sürüşü istedim ama yoktu.
son olarak Jazz +fun modeli fiyatı 38.900 lira
dördüncü olarak opel ve chevrolet var
opellerin sadece içine binip biraz göz gezdirdim,corsayı kapıma sokmam

bu nasıl dar ve kullanışsız bi araç anlamadım yahu,birde özellikle gezdiğim tüm araçların kapı seslerini kontrol ettim en serti opel grubu
chevrolet aveo'yu biraz inceleyip test sürüşü istedim hemen ilgi gösterip teste aldılar
1,4 100 beygir otomatik veriyon kullandım araç geniş ve ne yalan söyleyim kullanışı iyi çıktı hatta düşündüğümden de iyi,arka koltuklarda diz mesafesi biraz dar gibi ama yeterli sayılabilir bagaj ona keza aynı,kullanımı ve frenleri birde donanımı beni etkiledi ama benzilisi çok fena yakıyor

üstelik kapıları bildiğin teneke sesi veriyor
beşinci aracımız Volkswagen Polo!
1,4 85 beygir 5 ileri 132/3800 tork comfortline poloyu inceledim (incelediklerim içinde en yüksek tork polo'da vardı)
Vw'nin genel sade kullanıma yönelik tasarımı polo'da yine devam ediyor,sade ve soğuk gösterişten uzak naif bi iç dizaynı var polonun ön kısım rahat ama arka koltuklarda diz mesafesi pek iç açıcı değil üstelik arkadaki yolcuların inip binmesi bi hayli zor (çok şaşırdım resmen akrobat olmak gerekiyor)
ortalama yakıt tüketimi %5,9 (en fazla yakıt tüketimi polo'da,yüksek tork yüksek yakıt

)
bagajı 280 lt,arka koltukar diğer tüm araçlar olduğu gibi 60:40 oranında öne yatıyor,pek fonsyonel bi araç olduğu söylenemez verdiği imaj şu;gözlerimi kaparım vazifemi yaparım,imkanlarım bu beğenmiyorsan sen bilirsin...
fiyatı ise 33.400 tl ile rakiplerinden öne çıkıyor ama donanım isterseniz kesini ağzını açmanız gerek
15" alaşımlı jant 580 tl
sis farları 280 tl
sunroof 1350 tl
otomatik klima 1730 tl
kararan iç dikiz aynası 310 tl
hız sabitleyici,park sensörü,yol bilgisayarı,lastik basınç göstergesi paketi 1000 tl
aksesuarlarda kdv+ ötv farkıda var unutmayın

metalik renk farkı 494 tl
hepsini toplarsak 42700 liraya çıkıyor gerisini siz düşünün

son olarak Seat ibizaya bakim dedim
galeriye girdim ama bi Allah'ın kulu dönüpte bakmadı
ibizaya bindim iç mekanda ki darlığı ve yakıt tüketimini görünce hemen çıktım zaten kimse ilgilenmedi ona da ayrıca kızdım
arkadaşlar fanatiklik yapmadan,duygusal davranmadan yaptığım incelemeler böyle ve baktığım tüm araçlar manuel ve benzinlidir bilginize.