Gönderen Konu: corolla gösterge yardımm  (Okunma sayısı 19210 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: A+
Ynt: corolla gösterge yardımm
« Yanıtla #20 : Eylül 25, 2008, 18:38:37 »
dostum gercekten insan imrendiriyor...eline ,emeğine,yüreğine sağlık,bravo...
sevgilerimle

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Eylül 25, 2008, 18:38:37 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 14
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #21 : Eylül 26, 2008, 01:30:39 »
osman şenyurt kardeş; öncelikle yapmış olduğun çalışma çok güzel.. :alkis: ampulleri,, 8 mm'lik power ledlerle değiştirdiğimi varsayarak... :) sokete gelen yeşil kabloya, direnç koymadan ,, sadece 5 watt'lık park ampulunu bağlamak yeterli olacak mı,, :wacko: yani; kısa devre falan yapmadan, sağlıklı bi yanma elde edermiyim,  !!! veya eğer illaki direnç gerekiyor, yeşil kabloya ;;;  park ampulu ve direnç bağlayacaksak; direnç kaç ohm'luk olması gerekiyor.. birde alacağım direnci; elektrikçiye nasıl tarif edeceğim,, isim ve marka gibi,, açıklarsan, sevinirim... :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B-
« Yanıtla #22 : Ekim 09, 2008, 16:03:00 »
10 numara olmuş eline emeğine sağlık .. birde saatin ışığını maviye çevirebilirsen muhteşem olur :D
inşallah gece yolculuklarında gözlerini yormazsın .. sana birde tavsiye bi daha yaparsan t-sportlardaki gibi komple kırmızı yap bu biraz vw yi andırmış japondan uzaklaşma derim :)))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Ekim 09, 2008, 23:46:16 »
osman şenyurt kardeş; öncelikle yapmış olduğun çalışma çok güzel.. :alkis: ampulleri,, 8 mm'lik power ledlerle değiştirdiğimi varsayarak... :) sokete gelen yeşil kabloya, direnç koymadan ,, sadece 5 watt'lık park ampulunu bağlamak yeterli olacak mı,, :wacko: yani; kısa devre falan yapmadan, sağlıklı bi yanma elde edermiyim,  !!! veya eğer illaki direnç gerekiyor, yeşil kabloya ;;;  park ampulu ve direnç bağlayacaksak; direnç kaç ohm'luk olması gerekiyor.. birde alacağım direnci; elektrikçiye nasıl tarif edeceğim,, isim ve marka gibi,, açıklarsan, sevinirim... :alkis:

Arkadaşım öncelikle mesajı  geç  farkettim özür dilerim. Ben oraya 5 wattlık park ampülü  bağladım  evet  elimde mevcut  direnç olmadığı  için. Göstergede 3 adet  ampül  var ve birbirine paralel  bağlı. Hesaplama  tablolarında  100 ma akım çeken, 3,2 volt ile 3,8 volt arası  çalışabilen 8mm lik 3 adet power  ledin bağlı olduğu  devre 12 volt ile  beslenirse kullanılacak direnç değeri ortalama 4.4 wattlık 33 ohm ile 56 ohm arası   gözüküyor. İşin garantisi  eğer  direnç  takacaksanız 100 ohm 5 wattlık  direnç işinizi  görecektir  fazlasıyla.Ayrıca direnç  takarsanız  ampüle zaten gerek  yok.(benim devremde  ampül direnç görevi görüyor)   Direnç  takacaksanız benim gibi göstergeyi eve  alarak  12 volt bir  güç kaynağına  bağlayınız ve uzunca  süre  devreyi  çalıştırarak direncin ısısını kontrol ediniz. Eğer  bir  problem yoksa  hiç korkmadan kullanabilirsiniz.

Ben dediğim gibi 5 wattlık ampülü seri olarak direnç niyetine bağladım. Hatta kablolarını  biraz  uzatarak sol taraftaki merkezi kilit, gösterge  ayar düğmesinin hemen arkasına  korumalı bir  şekilde  yerleştirdim. yani kısa devre kaygısı ve ısı derdi  yok. Muhtemel ampül patlamasına  karşın değiştirmek için o bölümü çıkartmak da  kolay. Umarım faydalı olmuşumdur. Yardımcı olacağım  başka konu  olursa  seve  seve yazarım.

Serkan Sezen arkadaşım. ilk gösterge  denemelerimde kırmızı, beyaz  ve mavi  renkleri  denedim. Hepsi  çok  hoş hatta beyaz  ve  kırmızı  renklerde  gösterge ibrelerinin  rengi  daha  canlı oluyor  kendi rengide  kırmızı olunca. Ama  mavi renge  karşı  bir  zaafım  var nedense.

Saygılar...
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 14
« Yanıtla #24 : Ekim 12, 2008, 18:58:44 »
osman kardeş açıklaman için teşekkürler.. aynı dediğin gibi, mavi 8mm'lik power ledleri taktım,, yeşil kabloyu kesip, araya 100 ohm direnci'de bağladım... şuan yanıyorlar.. fakat direncin fazla ısınması beni rahatsız etti.. aynı denemeyi birde 330 ohm'la denedim,, ısınmadı fakat, ledlerde bariz bir kısılma oldu.... yeniden 100 ohm'luk direnci bağladım. fakat hala aydınlatmadan memnun değilim.. 120-140km bölgelerine, ve 4000 devir bölgeleri, yani üst taraflara,, fazla ışık gelmiyor... bariz bir karanlık var...üst taraflara, yeşil-beyaz kablodan direkt bağlayarak, aksesuarcılarda satılan, şerit ledlerden bağladım ve aydınlatmayı sağladım...   ekran desteklenen ledlerle masmavi oldu..   şuan ibrelerdeki cılız ışıktan şikayetçiyim..  alttan, küçük kırmızı yassı ledlerle destekleme yapmak düşüncesindeyim.. yansıtıcı, şeffaf mikaya, hız ve devir saatine 2'şer adet,, benzin ve hararete 1 adet kırmızı ledi silikonla yapıştırma düşüncesindeyim..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 14
« Yanıtla #25 : Ekim 12, 2008, 19:06:30 »
şimdi sana sorum şu;;  (--330 ohm'luk dirence, 3 adet küçük kırmızı led bağlayacam) bu düzenekten 2 adet hazırlayarak, meşhur (yeşil) kabloya bağlama amacındayım.. sence nasıl olur... direnç küçük gelir mi.???    birde aklıma direnç falan koymadan, 8 mm'lik ledlerin dibinden akım almak geliyor.. 8 mm'lik ledlerin dibinden kablo çekip, o kabloya kırmızı ledleri yerleştirmeyi düşündüm.. bu şekilde sağlıklı olur mu..??

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 14
« Yanıtla #26 : Ekim 12, 2008, 19:10:49 »
vereceğin bilgilerle ,, şu an 2 corolla ( ama bu sayı heran artabilir) corollanın gösterge problemini çözmüş olacaksın.. birde akünün şarj durumunun, benimki siyah gösteriyor,, ledlerin parlaklığına bi yansıması olur mu.?? yeni akü; ledleri daha mı parlatır....?? saygılar....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #27 : Ekim 13, 2008, 13:53:36 »
Arkadaşım  sana  daha önce de  belirtmiştim  direncin ısınacağını ki  bu  normaldir. Ama gösterge ışıkları ne kadar  süre  yanarsa  direncin ısıs  anormal seviyeye gelir denemek  lazım. Bunu da ancak  benim gibi göstergeyi  sök  evine  getir 12 volt güç kaynağına  tak  ve  dirençle  sabaha  kadar  açık  bırak  bakalım bir  problem  olacak mı.

Çubuk  bölgelerine  bağlayacağın ledlerin beslemesini  8 mm lik ledlerden  alırsan 100 ohm luk direncin biraz  daha  fazla  ısınacaktır. Bu yüzden belirttiğiniz  yerlere 4 adet küçük 5mm lik bahsettiğiniz  ledlerden takmanız  için (paralel bağlı)  yine  yeşil  kablo  ile  aralarına 200-220 ohm  civarlarında bir  direnç  takınız. Yani beslemeleri 8 mm lik  ledlerden  ayrı  olsun. Akünün siyah  olması  o kadar  etkilememesi  lazım  çünkü  araç  çalışınca  elektriğini  aküden  değil  kendi  alternatöründen  alır.

Son  olarak güzel  bir  aydınlatma  için  direnç  yerine benim gibi 5 wattlık bir  ampül  bağlayarak  kendinden  dirençli  şerit  ledleriniz  hariç,  8mm ve çubuklar için takacağınız 5mm ledlerin beslemesini ampül üzerinden  alırsanız  daha  iyi  sonuç  alacağınız  kanısındayım.

Saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 14
« Yanıtla #28 : Ekim 13, 2008, 15:43:22 »
güzel açıklamışsın,, seni yakalamışken birkaç soru daha sorayım.. şu meşhur yeşil kabloya,, direnç koymayıp, 5watt'lık park ampulunu bağlayarak daha sağlıklı bir parlaklık alacaksak..  direnci iptal ederim bende,, anlaşılan o ki,, sen araya 5 watt park ampülü koyarak test etmişsin sonuçta... ve ışığı daha güzel verdiğide bariz belli.... 100 ohm dirençle bizimkiler , mum ışığı gibi oldu çünkü.. birde araya kullandığın ampulu,, elektrik bantıyla, komple izolemi ettin, ampulünün her iki ayağınıda bağlıyacağız değil mi,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 14
« Yanıtla #29 : Ekim 13, 2008, 15:46:28 »
arkadaşın ampulleri lede çevirirken,, sökmüşken, siyah kadran zemininide beyaza çevirelim dedik,, ama maalesef şu kadran çubuklarını çıkaramadık.. çubukların nasıl çıktığı hakkında bir bilgin varmı... elimizde kalır diye zorlayamadık fazla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #30 : Ekim 13, 2008, 17:14:55 »
Evet ben 5 watt ampül  kullanıyorum ve  duy da dahil  olmak  üzere bir  güzel  izole  ettim ki  kısa devreye  yol  açmasın. ampülü nasıl  devreye  direnci  seri  bağlamışsan aynı şekilde  bağlayacaksın. Yani ampül  senin  direnç elemanın  olacak. Ampül kullanımında ledler  neden  daha  parlak  yanıyor; bildiğin  gibi seri  bağlantılarda volt paylaşılır her  eleman kendisine gereken voltu  alır  akım  ise  sabit  kalır,  bu yüzden de ledlerin üzerinden gerektiği  kadar  volt  geçeceğinden ( fazlasını  5 watt ampül  kullanacak) ve yüksek  akım  geçeceğinden  daha  parlak  yanacaklardır.

Paralel  bağlantılarda  ise volt  sabit akım  paylaşılır bu da ışığın  parlaklığını  azaltır.

Ampülün bağlantısını  aşağıdaki resimde  anlatmaya  çalıştım. Umarım  faydalı  olur.

http://img387.imageshack.us/my.php?image=adszwp8.jpg

Bu  resimler  neden  çıkmıyo ki  önceden  çıkardı...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 14
« Yanıtla #31 : Ekim 14, 2008, 13:40:29 »
açıklaman ve çizimin için sağol arkadaşım.. deneyip bakıcam hemen,, aynen bende kabloyu uzun tutayım ki,, paneli sökmek işiyle uğraşmayayım.. inşallah istediğim parlaklığı alırım... şimdiden saygılar.. sorularımla ,arasıra seni rahatsız ederim. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corona
  • Model Yılı: '94
  • 18 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Ekim 25, 2008, 23:46:16 »
Sevgili Osman Şenyurt içim gidiyor şu senin resimlere baktıkça inanılmaz süper olmuşlar ama yok dirençti ohmdu kabloydu hiç anlamam ben 0 yani ... ama bu sayfaların çıktısını alacağım doğru oto elektrikçiye ...senin resimlere daha fazla bakamıyorum çünkü moralim bozuluyo bende yok diye
cressida, camry, ae101 , RAV4 , E120, E140 , corona

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 14
« Yanıtla #33 : Ekim 26, 2008, 00:29:37 »
yeşil kabloya bağladığım 5 wattlık ampul ısınmadan dolayı yandı  :(ve sonucunda ledlerim kesildi... >:(,, komple söküp çıkarttım..... göstergelere 4 ledli mavi park ampulunden taktım...  ;) sonuç daha mükemmel oldu... en azından,, şu an kafam rahat.. bu led işinde, bence direnç daha sağlam, daha güvenli gibi gözüküyor.... ampul sanki yalan gibi.......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #34 : Ekim 26, 2008, 01:06:07 »
Ufuk bey, ben  yaklaşık  olarak aynı  sistemle  yani ( 5 wattlık ampülle) 6-7 aydır   kullanıyorum. Hiç bir problem  yok. Ancak  garip olan bir  şey  var  eğer  o 5 wattlık ampülünüz  yandıysa  ledler  kesilmez ki  sadece besleme  voltajları  kesilir  yani  ledler patlamaz.  O sistemde 5 wattlık  ampül sigorta  misali;  sigorta  atınca  elektrikler  gider  ama ampüller patlamaz.  ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 14
« Yanıtla #35 : Ekim 27, 2008, 03:07:58 »
aracı babamın aldığından bahsetmiştim. geldiğinde 5 wattlık ampülün siyahlaşmış, üzerindeki yeşil elektrik bantının buruş buruş ,, siyahlaşmış ve  sıcaktan erimiş olduğunu gördüm... vede ledlerimde yanmıyordu.. nasıl becerdiğini anlayamadım.. çıkarttım onları...ve üzerinde 4 adet led bulunan mavi park ampüllerinden taktım.. içlerinede yine,, internetten sipariş verdiğim,, gelmesini beklediğim ,, 16 adet ledli, mavi tavan ampülünden, 2 adet bağlayıp,,, görüntü olayını noktalamayı düşünüyorum... birkaç gün içinde fotolarını eklerim... saygılar..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Nerde oLursan oL , Hep BenimLe oL......
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #36 : Mayıs 21, 2009, 21:56:20 »
benim canavarada yapılırmı bundan ?
Kırmızı Kafaa...
.
                                GöLgen YeTeR.......
                                    06 JE 605      ( Yakında 06 CHN 53 )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #37 : Mayıs 21, 2009, 21:59:34 »
Evet ben 5 watt ampül  kullanıyorum ve  duy da dahil  olmak  üzere bir  güzel  izole  ettim ki  kısa devreye  yol  açmasın. ampülü nasıl  devreye  direnci  seri  bağlamışsan aynı şekilde  bağlayacaksın. Yani ampül  senin  direnç elemanın  olacak. Ampül kullanımında ledler  neden  daha  parlak  yanıyor; bildiğin  gibi seri  bağlantılarda volt paylaşılır her  eleman kendisine gereken voltu  alır  akım  ise  sabit  kalır,  bu yüzden de ledlerin üzerinden gerektiği  kadar  volt  geçeceğinden ( fazlasını  5 watt ampül  kullanacak) ve yüksek  akım  geçeceğinden  daha  parlak  yanacaklardır.

Paralel  bağlantılarda  ise volt  sabit akım  paylaşılır bu da ışığın  parlaklığını  azaltır.

Ampülün bağlantısını  aşağıdaki resimde  anlatmaya  çalıştım. Umarım  faydalı  olur.

http://img387.imageshack.us/my.php?image=adszwp8.jpg

Bu  resimler  neden  çıkmıyo ki  önceden  çıkardı...

seri bağlamak yanlış bi fikir bence okulda elektirik işliyoduk 1 ay önce

seride bi ampul patlarsa diğerleride yanmıyo

verim ve kullanışlılık açısından paralel bağlamak gerekmiyormu
Kırmızı Kafaa...
.
                                GöLgen YeTeR.......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Mayıs 22, 2009, 09:48:00 »
Barış Bey,
Burada  kullanılan  aslında  karışık  bağlantı  yani  hem  seri  hem  paralel. Gösterge  üzerindeki 3 adet  ampül  kendi  içinde paralel  bağlı. Biz  bunların  beslemesine seri  olarak 5 watt  ampül  bağladık. Yani Ufuk  beyin  olayını  hala  anlayabilmiş  değilim. Çünkü  normal  şartlarda eğer paralel  bağlı  bir  devreye  seri  bağlı  ampül  patlarsa (ki 12 voltluk  bir  ampül  12 volt  besleme ile  sırf  devreye  seri  bağlandı  diye  patlamaması  lazım)  sadece arkadaki  paralel  bağlı devrenin  besleme  voltajı  kesilir. Yani paralel devredeki  elemanların  yanması  çok  düşük  bir  olasılıktır.

Ama yukarıdaki  mesajlarımda da  belirttim en  garantisi  dirençtir. Ben  elimde  olmadığı  için böyle  bir  işlem  yaptım ve  sonucundan  memnun olduğum için de  değiştirmedim. Ve  inanın  hala  aynı  ampül ile  kullanıyorum  bir  sorun yok.

Son olarak  benim  bilgilerime  göre bir  devreye  ampülleri  seri  yada  paralel  bağlamak  devreden  ne  beklediğinize  bağlıdır. Sizin  için akım önemliyse ve besleme voltajınız  ampül voltajlarından yüksekse  seri  bağlantı  idealdir. Çünkü  her  ampüle  aynı  değerde  akım  gider, her  ampülün gerekli  besleme voltajı  kadar  voltaj gider. 

Saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #39 : Mayıs 22, 2009, 10:13:26 »
kendi arasında paralel lambaların önüne seri bağlandı ve patladı ozaman paralelerde yanmazki.. ?

öyle değilmi ?

bende anlamadım nası olmuş ?
Kırmızı Kafaa...
.
                                GöLgen YeTeR.......