Gönderen Konu: 2000 Model Corolla Vites ve Döşemeden Gelen Ses Sorunu  (Okunma sayısı 4686 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Arkadaşlar 2000 model 1.4 vvti corollam var. Arabaya binmeyi bile istemiyorum artık. Bazı sorunlarım var lütfen yardım edin.

1-Vites Sorunu: Sanayiye defalarca gitmeme rağmen ustalar vitesle ilgili sorun yok diyor. Her viteste ufak da olsa geçişlerde takılma var. Bu beni rahatsız ediyor. Ama ustalar kullanımdan dolayı diyor. Araç 5 yıldır bende son birkaç aydır bu sorunu yaşıyorum.  Ayrıca vites geçişlerinin hemen akabinde araçta titreme oluyor, yada sıçrama oluyor. Küçük rampalarda araç çok fazla bayılmaya başladı. Toparlanıp üst vitese geçmek çok fazla zaman alıyor. Baskı balatamı sorunlu bilmiyorum. Aracı aldıktan sonra 50 bin km yol yaptım (%90'ı uzun yol, yani debriyajı çok kullanmadım) benden önceki adam baskı balatayı değişti mi bilmiyorum ama ben hiç değiştirmedim.
2-Döşemeden gelen ses sorunu: Aracın içi kuş yuvası gibi. Her kapı döşemesinden cık cık ses geliyor. (Bantın yapıştırıldığı yerden çıkarılırken çıkardığı sese benziyor) Camlarla döşeme arasından geliyor gibi.  Kapı döşemeleri dıştan sağlam, değişecek bir durumu yok yani. Acaba vidaları mı değişmek gerek (sekman diyorlar sanırım) ya da kapı ile cam arasındaki siyah plastik parçalar mı değişecek.

Valla gaza basıyorum araba gitmiyor, vites değiştirmeye korkuyorum, araba içinde kulaklarım tırmalanıyor, arabaya binmeyeyim diyorum ama hergün uzun yola çıkmam gerekiyor. Bi yardım lütfen Allah aşkına...

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
araçta Lpg var mı ?
Hospital administrator :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Evet var. Sıralı sistem. 125 binde taktırdım araç şuan 150 binde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
titreme Lpg laynaklı olabilir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Lpg'ye baktırayım o zaman. Peki diğer sorunlar da lpg kaynaklı mıdır?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
imkan varsa değiştirin. yada haddimemi bilemem ama satıp kurtulun :)  açıkçası sesleri kesmek için baya uğraşmak gerekiyor. vites geçişlerini ise   şanzumandaki basınç sensörüne baktırmak lazım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Anıl bey şu aralar değiştirme imkanım yok. Araç 12 yaşında artık bu kadarı normal ama rahatsızlık veriyor işte. En azından şu vites ve titreme ile ilgili sorunu halledebilsem bile dünyalar benim olur :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
Lpg'ye baktırayım o zaman. Peki diğer sorunlar da lpg kaynaklı mıdır?
Diğer problemler hakkında bilgim yok.Ayrıca bujilere de baktırın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
Bir kaç arkadaşıma danıştım.Titreme büyük ihtimal bujilerden aynısını bizde 2000 1.4 vvti corollamızda yaşamıştık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Ramazan bey bujileri sıfır aldım, bujilerde sorun olduğunu sanmıyorum ama belki buji kablolarında olabilir onları da baktırayım en iyisi..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Muhammed Bey, vites sorununuz baskı-balata kaynaklı gibi geliyor bana, acilen kontrol ettirmenizi tavsiye ederim.

2. sorununuz ise kapı için yalıtım malzemelerinin işlevini yitirmesinden dolayı olabilir.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Corolla GLİ Special
  • Kilometre: 164000
  • Model Yılı: '98
  • 54 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
Hakkı Abi, dogru bir yorum yapmış. Biran önce kontrol ettirin.
Toyota Corolla 1.6 GLİ Special G.Gri 1998

Ne Kadar Bilirsen Bil, Söylediklerin Karşındakinin Anlaya Bildiği Kadardır. HZ.MEVLANA

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Muhammet bey,

Başka yerlere zarar vermeden acilen bir yetkili serviste şanzımanınızı indirtip baskı, balata, bilya ve varsa debriyaj pedal telini değiştirtiniz.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
baskı balata kaynaklı olabilir yada senkromençleri kontrol ettirin...
Opel VecTRa C 2oo5 Comfort
Toyota CoroLLa E12 2004 Sol...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 66000
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Merhaba Fatih bey,

Arkadaşımızın probleminde sadece vitese geçme sorunum var denseydi o zaman senkromeçlerden de şüphelenebilirdik. Bildiğiniz gibi senkromeç vites dişlilerinin uclarına yapılan iyileştirme işlemi.

Oysa buna ek olarak, tekleme ve sıçrama problemleride var. Yani balata bitmiş hatta sıfırlamış zannedersem, vitese takmada, ayırmada sorunlar olduğu gibi kalkış anında da kavrama kaçırdığından titreme ve zıplamalar hatta söylendiği gibi yokuşlarda da çekişten düşme var.

Kullanıcının yapabileceği hoş olmayan test sonucunda da anlaşılabilir. Vitesi çekip kalkış yapmayı denemek. Motor çok geç stop ederse bu da baskı balatanın bittiğini gösterir ki araçta zaten 10 veya 11 yaşında, büyük ihtimalle önceden hiç debriyaj değişmemiştir.

Daha önceden hissedilip değişim yapılsaydı baskı kurtarılabilirdi, bukadar titremeler ve zıplamalar yaşandığına göre onda da derin çizikler veya hasarlar meydana gelme olasılığı yüksek gibi görünüyor. En kısa sürede parçaların değişime gidilmesi gerekir hatta şanzıman yağınında yenilenmesi gerekir diye düşünüyorum.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Öncelikle geçmiş olsun. Arkadaşlar çok güzel sorularınızı yanıtlamış.
Bence, bu yaşta bir araçta bazı istenmeyen seslerin olması normal. Kimi klipslerin değişimi, fitillerin gerekli ise değişimi ve yine gerekli ise özel yalıtım yapılabilir. Elinizden geliyorsa bunları siz de yapabilirsiniz.

Aracınız ile hafif rampada, 50km/s gibi hızda, son viteste giderken gaza yüklenin. Motor devri artıyor ancak araç hızı aynı oranda artmıyorsa debriyaj balatası kaçırıyor demektir. Bazen hissettiğiniz titreme de Volan yüzeyinde balans oluştuğunu gösterir. Tesfiye ile çok problem yoksa bu düzeltilebilir. Baskı balata setini kaliteli seçerseniz ve şanzıman yağınıda kaliteli ve uygun bir ürünle değiştirirseniz mutemelen sorunlarınızdan, büyük oranda kurtulabilirsiniz. Debriyaj balata setini işinin ehli birisine değiştirtmenizi öneririm.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 122500
  • Model Yılı: '12
  • 4 kere teşekkür edildi
Muhammed  Bey,  vites  geçişleri için özel  şanzıman yağı   deneyebilirsiniz bu bir;
titreme ya dasıçrama debriyaj baskı balatadan olabilir; şanzıman yağını değiştirecekseniz şanzıman yağı boşalınca bi baktırın derim, aşınma çoksa değiştirmek gerekir(AISIN marka iyi olur, debriyaj setinin  rulmanı dadeğişirse iyi olur!!!!)
bu  bahsettiğiniz  siyah parçalar deforme olmuşsa  değişse iyi olur(ses problemi)
Saygılarımla,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür edildi
   Baskı balata aşınmışsa debriyaj pedalı yukarda kavramaya başlar. Ustası el frenini çekerek arabayı yavaşça kavratarak kaçırıp kaçırmadığını kontrol eder. 150 000 km balata için ömrünün sonuna işaret edebilir.
   Arabadan gelen sesler çoğu zaman yanıltıcı olabiliyor. Ses yandan yansıyor, aslında arkadan geliyor. Biraz ehil bir kişiye dinletin. Çoğu zaman basit bir gevşek vida arabayı hurda gibi hissetmenize sebep olabilir. Yıllar önce iyi sıkılmamış, altına ses izolasyonu için malzeme koyulmamış LPG tankı yüzünden arabamdan nefret ediyordum adeta. Tankın altına lastik koydular, vidaları sıkıladılar, arabadan ses seda kesiliverdi. Ehlini bulun, büyütmeyin :D
2012 Yaris 1.33 Cool MultidriveS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Vites geçişleri soguk sıcak fark eteksizin mi sert yoksa ısınınca bir miktar yumuşama oluyor mu ? Eger ısınınca yumuşama oluyorsa bu soguk kaynaklı olabilir .Soguk havada şanzıman yagı kalınlaştıgı için ısınana kadar bir miktar vites geçişlerinde sertlik gözlemlenir.Ama onun dışında ısındıktan sonra bunu yapmaması gerekiyor .Baskı balata bu durumları yaratan en büyük etkenlerden biridir .Baskının yayları özelligini kaybettiginde bahsi geçen sorunlar görülebilir .Debriyaj sertleşir kavrama zayıfler .En basit yolu şudur baskı balatasında sorun olan araç pati  çekmez hatta zorlarsanız yanık kokusu alırsınız .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: 2000 Model Corolla Vites ve Döşemeden Gelen Ses Sorunu
« Yanıtla #19 : Ocak 09, 2012, 12:03:40 »
   Toyotada aynımıdır bilemem ama başıma yıllar önce gelen olayı nakletmek istiyorum. Renault broadway aracımın pedalı son derece sertleşmiş kavrama kademeli hale gelmişti. Dur-kalk trafiğinde beni mahvediyor, artık  bacağım titriyordu. Aracın zıplaması aniden kavraması da ayrı mesele tabii. Dolaştığım resmi, gayri resmi servislerin hepsi de baskı balata değişecek yaylar gitmiş, vs gibi şeyler söylediler. Şimdi samimi arkadaş olduğum bir ustanın dükkanına yolum düştü. Gayet meşguldü , dışarıda beni görünce "Buyur abi" dedi. Durumu inmeden anlattım. Pedala basıp bıraktım. "Oğlum yağdanlığı getir" dedi. "Bas abi" dedi. Debriyaj çatalında bir bakalit parça varmış, oraya yağ sıkmış. Arabanın pedalı yeni alınmış gibi yumuşacık oluvermişti. :o Ne kadar ısrar ettiysem ücret almadı. Belki sizinde sorununuz böyle bir şeydir. Bu tamirci milleti 72 çeşit sebep uydurup, hepsini  tek tek değiştirip sonunda para almaya bakar. İçlerinde iyileri var ama az... 
2012 Yaris 1.33 Cool MultidriveS