Gönderen Konu: patinaj sorunu  (Okunma sayısı 4277 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
patinaj sorunu
« : Aralık 14, 2011, 02:04:08 »
selam  arkadaslar 2006 model corolla var
araba patinaja düstügü zaman kayda deger bir sarsıntı oluyor yani baya bi sallaniyor kut kut de ses yapiyor
daha once basina boyle bise gelen varmi yada bu sorun neden kaynaklanabilir birde
direksiyonu maksimum kırdıgımda cukura dusunce gırc diye bi ses daha cikiyo ama tam kirinca oluyo servise gitmeye korkuyorum :)

Toyota Club Türkiye

patinaj sorunu
« : Aralık 14, 2011, 02:04:08 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
Ynt: patinaj sorunu
« Yanıtla #1 : Aralık 17, 2011, 22:45:12 »

Merhaba Can bey,

Patinaja düşmemeye gayret ediniz, bu tip seslerin gelme sebebi ise lastik basıncınızın düşük olmasından dolayı aracın ve aktarım organlarının aşırı titreşmesi.
Dönüşlerde veya aşağı doğru salınımlarda gelen ses ise bu modelin kronik özelliklerinden. Korkulacak bir durum yok. Sadece soğuk havalarda meydana gelmektedir. Kafanızı takmayın derim.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • serdar_tanitmis@hotmail.com
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 6 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 17, 2011, 23:00:11 »
sanırım arac hor kullanılıyor :/
Her zaman doğruyu söyle hiçbir zaman ne dediğini hatırlamak zorunda kalmazsın...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 17, 2011, 23:01:21 »
bende ışıklarda passatı tokatlıcam diye asılmıştım gaza tak tak tak diye vurmuştu sonra bidaha yapmadım :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 17, 2011, 23:34:56 »
Arkadaşlar çok gpzel cevaplar vermişler. Onların da izni ile en baştan başlayayım.
İster elektro hidrolik, ister hşdrolik olsun direksiyonu asla ta sağ ya da sola çevirip, o konumda tutmayın. Bu konumda hidrolik pompasına aşırı yük biner ve pompanın ömrü kısalır.
Bu pozisyonlarda sert çukur ya da kasis geçişleri de kasılmış süspansiyon sisteminde istenmeyen sesler oluşturabilir. Bu geçişlerde fren de yapmamak gerekir (darbenin süspansiyona alındığı anda).
Önden çekişli ve yeterli torku olan aracın patinaja düşmesi çok anormal değildir. Bunda torkun ve lastiklerin tutunma özellikleri (hava basınç, kalite, tip) etkilidir. Patinaja düşme durumunda torksteering denen kafadan gezme oluşması da bunların beklenen sonucudur. Yol tutuşun sağ ve sol ön tekerlek arasında gşdip gelmesi sırasında bazı vuruntuların oluşması da doğaldır ama uzun vadede zararlı olduğu da açıktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 27, 2012, 15:51:42 »
Cvplar icin tesekkurler ama ben arabayı isteyerek patinaja dusurmuyorum hem yokus yukari hem islak zeminde kalkarken oluyodu yinede tesekkurler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2009 avensis 1.6 valvematic elegant m/t
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '09
  • 5 kere teşekkür etti
  • 47 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 27, 2012, 19:49:55 »
anti patinajı kapatınca vuruntu yapmaz.
AvensiStyle

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 29, 2012, 13:25:37 »
Direksiyonda açı varken veya bozuk zemindeyken, patinaj sırasında gelen ses, motor kulaklarından dır, tam olarak bu sesin nasıl oluştuğuna dair fikrim yok, ama motorun farklı yönlere g kuvveti alması ve, patinaj durumundayken böyle bir ses oluşması, motorun salınımından öte geliyor sanırım. Malum motor bloğunun ciddi ağırlığı var, aracın platformu ne kadar güçlü olursa olsun, ciddi bir yük bindiği belli. Bu bilgi yanlışta olabilir, ben yorumladım sadece, motor kulaklarının sesini.
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 30, 2012, 15:52:36 »
Cvplar icin tesekkurler ama ben arabayı isteyerek patinaja dusurmuyorum hem yokus yukari hem islak zeminde kalkarken oluyodu yinede tesekkurler
Anti patinaj sisteminin devreye girmesinden dolayı o kut kut diye tabir ettiğiniz ses.Hatta o anda ön göğüs sanki çıkıyormuş gibi oluyordur. :)
Eğer bayırda kalkıyorsanız, otomatik viteslerde yine yokuşlarda destekli oluyor ama düz viteste eğer kalkamıyorsanız el frenini kullanarak kalkın. çok gaza yüklenmeyin.
Yok patinaj çeksin isterseniz. Gaza daha fazla yüklendiğinizde devreye girmez.
2005 Corolla 1.6 (2005 - 2018)
2013 Avensis 1.6 (2018 -         )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 30, 2012, 17:27:47 »
Anti patinaj sisteminin devreye girmesinden dolayı o kut kut diye tabir ettiğiniz ses.Hatta o anda ön göğüs sanki çıkıyormuş gibi oluyordur. :)
Eğer bayırda kalkıyorsanız, otomatik viteslerde yine yokuşlarda destekli oluyor ama düz viteste eğer kalkamıyorsanız el frenini kullanarak kalkın. çok gaza yüklenmeyin.
Yok patinaj çeksin isterseniz. Gaza daha fazla yüklendiğinizde devreye girmez.
ben maalesef sizin gibi düşünmüyorum, örnek vermem gerekirse, 2005 corollam da anti patinaj sistemi yok, ama ben aynı sesi duyabiliyorum.
2000 model s40 ımda patinaj önleyici sistem var, fakat sistem devredeyken böyle bir ses gelmiyor, aksine sistem devre dışıyken bu sesi alıyorum.
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 31, 2012, 01:44:58 »
ben maalesef sizin gibi düşünmüyorum, örnek vermem gerekirse, 2005 corollam da anti patinaj sistemi yok, ama ben aynı sesi duyabiliyorum.
2000 model s40 ımda patinaj önleyici sistem var, fakat sistem devredeyken böyle bir ses gelmiyor, aksine sistem devre dışıyken bu sesi alıyorum.
Doğru diyorsunuz. Bu aralar mercedeslere çok takıldım S500 sec lere falan. Arabaların hepsini karıştırıp yeni sürümler çıkarmışım herhalde. :D
Bizim kasada da asr yok yeni kasada bile yoktu.
2005 Corolla 1.6 (2005 - 2018)
2013 Avensis 1.6 (2018 -         )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 08, 2012, 10:47:15 »
Ewt benim arabadada anti patinaj yok ya bu sesi islak zeninde yapiyor kuru zeminde olmuyo gecende megan 2 ile patinaja dusurdum oda kuru zeminde yapio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Nisan 08, 2012, 11:47:37 »
 Türkçe konusunda biraz daha özen gösterelim arkadaşlar.

Anti patinaj sistemi varsa ve devrede ise, çekişin olduğu tekerler patinaja düşmeye başladığı anda torka müdahale ederek patinajı keserler. Sistem yok ya da devre dışı ise araç çekiş tekerlerine doğrusal yönde binen yük sürtünme yeteneğini aştığında tekerler patinaja(çeki sistemine göre 1-2-3 ya da hepsi) düşer. Bu Kam dairesi ile grafik haline getirilebilir. Bunda, tork, çekiş özellikleri, lastiklerin ve yol sathının durumu etkilidir.
 Vuruntu, özellikle önden çekişli araçlarda, rampa çıkışı ve tutuşun nispeten az olduğu yüzeylerde hissedilir. Tekerler sıra ile ya da aynı anda yol tutuşu kaybedip, kazanır. Bu sırada süspansiyon yukarı-aşağı, sola-sağa salınır ve süspansiyon bağlantı parçalarında sesler oluşur. Yokuş yukarı, ağırlık dağılımı ön taraf aleyhine bozulur, sathı ya da lastiği tutunmaya çok uygun olmayan yerde de, önden çekişli araçta patinaj kolayca başlayabilir.