0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Faruk bey,Eğer konumuz -20 C ise ve rölantide 3 - 5 dk içinde hararet göstergemiz biraz yükselebiliyorsa, konuyu fazla genişletmeden söylediklerinizi kabul ediyorum. Bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.
MerhabaBenim 2012 1.33 auris de hırlama sesi var. Araç aynı 90 model tüplü şahinler gibi gidiyor. Motor sesi çok fazla. Durduğunuz zaman devir bir iniyor bir çıkıyor. Devamlı bir hoplama şeklinde gidiyor. 80 km hızdan sonra ayağınızı gazdan çekince ve yeniden gaza dokununca silkeleme yapıyor. Ayrıca yakıt 11 lt de sıfır şahin diyorum ben ona. hoplama için servise gitmiştim. Lastiğe çivi girmiş çıkardık dediler. Ama giren çivi nedense lastiği patlamamış
Bakalım bugün bir Toyota bayinin servis müdürü ile telefonda görüştüm. Sorunları anlattım ve bana o araba daha ne bekliyorsunuz dedi. Ben üstüne gidince gelin yol testi yapalım şeklinde öneride bulundu. Bakalım bugün gitmeye çalışacağım. Ben Fiat' ın servislerine kötü diyordum ama Toyota daha servise almıyor
Sizin için iyi bir şekilde sonuçlanacağını düşünüyorum. Ben Toyota servislerinin memnun olmadan gönderdiğini pek duymadım, umarım sizde de aynı şekilde olur.
Arabayı yerinde ısıtma meselesine gelince - hava sıcaklıklarında bir kaç dakika yerinde çalıştırmak makina için iyidir. Hatta cebiniz için de öyledir. Rölanti devrinde ilk yüksek çalışmada dahi aracı yakıtı maximum 1,5 litre/ saat tir. 3 dakikada ne tüketecek? Siz soğuk motora gaza basınca 3 dakika mesafede ne yakacağınızı hesapladınız mı?
Faruk bey,Öncelikle amacım polemik yapmak değildir fakat şu soğuk motor konusunu biraz daha açmak isterim.Soğuk motorda, yakıt-hava karışımı optimum düzeyde gerçekleşmediğinden, rölantiyi istenen düzeyde tutmak için zengin karışım yapmak zorunda kalınır. Bunun sonucunda 2 şey açığa çıkar;-Daha fazla egzost emisyonları,-Soğuk yakıt/hava nedeniyle daha fazla güç,Diğer taraftan şöyle bir açıklamayla neden soğuk motorun daha fazla yaktığını anlatmaya çalışayım,Sıcak motor, rölantide ilk saniyelerde "örnek" 1L yakıt harcar, kullanıma geçtiğimizde ise ilave 5L yakıt harcayarak yol alırız, yani o aracın hava direncine, yerçekimine karşı gelebilmesi ve ağırlığını hareket ettirmesi için toplamda 6L lik yakıta ihtiyacı vardır. Dış ortam sıcaklığının +20C altına düşmesiyle daha soğuk başlangıç yapmak zorunda kalan motorlarda, düşen her 1C için kademeli artan yakıt tüketimleri sergilenmeye başlar. Bunun sebebi, İlk çalıştırmada soğuk olan motoru istenen sıcaklığa getirmeye çalışan sistem nedeniyle daha fazla yakıt tüketmektir. Soğuk motor, rölantide ilk saniyelerde "örnek" yine 1L yakıta ihtiyaç duyar, fakat rölantiyi sıcak motordaki gibi bu yakıt miktarıyla düzende tutamayacağı için ilave olarak 2L daha yakıt harcayarak rölantisini düzene sokar, kullanıma geçtiğimizde ise yine 5L lik yakıt, havadirenci, yerçekimi ve ağırlık için yeterli olmaktadır. Yani, motorun fazladan harcadığı 2L yakıt aslında motoru ısıtmaya gitmektedir, yol almaya değil.Bu şekilde düşündüğümüzde, soğuk motorları çalıştırdığımızda, bekleyeceğimiz her bir birim süre için fazladan yakıt harcaması meydana gelmektedir.Diğer taraftan, soğuk motora zarar verme konularımızı şunlar oluşturur;Motor suyunun donarak genleşmesi ve bloğu çatlatmasını, yada üretim hatası nedeniyle -30'larda basınca dayanamayıp kırılacak olan piston kolu/krankı vs saymazsak, kalitesiz ve ihtiyacı karşılayamayan yağ, gerekli basıncı yaratamayan yağ pompası vs nedeniyle hasar sekmanlarda meydana gelir. Yeni teknolojili motorlarda bunların oluşma riskleri çok çok düşük olmaktadır zira üretilen parçalar montaja gitmeden önce röntgenleri çekilmekte, en ufak risk taşıyabilecek parçalar geri dönüşüme gitmektedir.Elbette, -10, -20, -30 derecelerde, ilk çalıştırmalarda kademeli olarak belli bir süre beklemek bir zarar vermez, fakat bu süreleri fazla abartmaya gerek yoktur, 0.C civarlarında dahi motorunuzu ilk çalıştırmadan 5 sn sonra hareket ettirmenizde bir mahsur yoktur. Bu bir kural değildir, kişi nasıl rahat ediyorsa o şekilde davranma konusunda elbette serbesttir fakat işin teknik yönüde kabaca budur.Soğuk günleri düz vites araçları kaldırmak biraz daha dikkat gerektiğinden azıcık daha ısıtılarak stop etmesi engellendiği gibi, Otomatik araçlarda kavramalar daha hassas ve optimum düzeylerde yapıldığından, soğuk kalkışlar daha başarılıdır. Ve elbette soğuklarda olduğu gibi sıcaklarda da ilk bir kaç yüz metrelerde 3000 - 3500d/d ları geçmemek her zaman için faydalıdır.
Yukarıda yazdıklarınızda faraziyeler var ama gerçekler yok. Motor soğukken rolantide 1 veya 2 litre yakıtı kaç saatte harcar? Ben size bunu bilimsel olarak yazdım. x LİTRE/SAAT formatında yazılırsa bu anlaşılır. Daha önceki aracımın yol bilgisayarı bu veriyi veriyordu. 2000cc 136 beygirdi. 100 000 km kullandım. Tam otomatikti.Tam otomatikler şanzıman yağı ısınıncaya kadar sarsıntılı vites değiştirirler. Araç ilk çalıştırma anında 1.8-2 litre / saat çıkıyordu. Yanlış hatırlamıyorsam.Tabiki biraz çalışınca bu değer daha da düşüyordu. Motorun rolanti rejimi fazla yakıt tüketmez.Hele 1300 cc benzinli veya dizel 1400 cc 2-3 dakikada ne yakacak? Yürüdüğü zaman üzerine binen yüke göre enjektörlere emir veriyor daha fazla yakıt püskürtmesi için. Hele motor soğuksa tüketim deliriyor. Bu bol yakıtın çoğu yakılmadan atılıyor. Daha önceki postlarımda bunun sakıncalarının neler olduğunu yazmıştım. Mesele araca durduğu yerde bol yakıt yaktırmak değil, ikisinin ortasını bulacak şekilde bunu optimize etmektir.
Faruk bey,Elbette motorun rölanti esnasında, kaç derecede, kaç dakikada kaç mili litre yaktığını bilemiyorum, zaten bu değerlere ihtiyaçta yoktur. Düz yada otomatik, dediğiniz gibi hepsi soğukken hissedilir/hissedilmez oranlarında titreşimli kalkarlar, ve elbette ısınan motorun yakıt tüketim değerleri azalır. Demek ki şu gerçek değişmiyor, ister durarak ısıtınız, ister hareket halinde olunuz, soğuk motorlar daha fazla yakıt tüketiyor.
İlginç olan şu ki neyin daha iyi olduğuna veri olmadan nasıl karar veriyorsunuz? ya da vereceğiz? Boş verelim o zaman, "Her yol Roma'ya çıkar"
Çünkü konuştuğumuz konudaki tüketim değerleri farkları o kadar küçük ki, Sıkmayın canınızı ve hep beraber Roma yolunda sağlıkla ve güvenle ilerleyelim, sevgilerle.
Araç yeni ise bu tür kokular ilk etapta duyulabilir. km kaç?
Dizel motor olupta ses almayan bir araca şahsen rastlamadım. Mesela 2010 focus kullandım. Motor kucağımdaydı sanki. 407 keza aşağı değil. En son 2012 BMVV 3 serisine bindim. Bildiğin dizel. Dizelde hem de C segmentte sessizlik aramak zor. Aynı segment her dizelde hemen hemen aynı durumlar vardır. Sadece aurisin bir sorunu değil.