0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Araç kaç bin kilometrede şu anda?Performansta büyük bir düşüş varmı?____________________________________________________________________________________________________________________Edit; -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Online olduğunuzu gördüğüm için, siz yukarıdaki iki soruya cevap verdikten sonra tahminimi yazacaktım ama konuya tekrar girip cevabımı görmediniz sanırım.. Ondan dolayı mesajımı düzenleyerek tahminlerimi sizinle paylaşmak istiyorum..____________________________________________________________________________________________________________________1000-1700 devir arasında demeniz benim için anahtar sözcük oldu. Çünkü aracınızda bulunan turbo(supercharger) 1800 devirden sonra çalışmaya başlıyor.Sesin turbo devreye girene kadar geliyor olması mantıklı olarak düşünürsek bence iki sebepten olabilir.1.Elektronik arızaAracınızda egsoz basıncıyla çalışan bir turbo değil, elektronik bir beyin tarafından yönetilen tamamen elektrikli bir supercharger kullanılıyor. Bu nedenle aracın beyninde problem olabilir. Bu nedenle supercharger'ı sürekli olarak çalıştırıyor olabilir. Yada yarım olarak çalıştırıyordur, Yani pervanelerden birisi dönerken diğeri duruyor olabilir mesela. (gerçi toyotanın ne tarz bir supercharger kullandığını tam olarak bilmiyorumda) Yani elektronik sebeplerden dolayı superchargerın bazı aksamları çalışıp bazı aksamları çalışmıyorsa, havanın basılamaması nedeniyle ses yapıyor olabilir. Veyahutta supercharger yine elektronik bir sebepten dolayı düzgün bir şekilde fakat sürekli olarak çalışıyor olmasına rağmen motor bu havanın önünü kapatıyor olabilir. Bu durumda turbonuz rolantideyken bile çalışıyor fakat ses yapmadığı için farkedilmiyor olabilir. Aracınızın rölantide iken yüksek devirde çalışması gibi birşey sözkonusu ise direk bu durumun kanıtıdır. (Rolantide yüksek devirde çalışma gibi bir durum varmı?)Elektronik bir arıza ise yapacağınız masraf toyotanın insafına kalmıştır. 2.Turbo girişinden hava kaçırmasıAracınızın superchargerının, motorun emmesine hava bastığı kısımdan hava kaçırıyor olabilir. Yada Turbo pervanesindende hava kaçırıyor olabilir. Yani böyle bir durumdada ıslık sesi gelebilir. Bana bu seçenek(hava kaçırma meselesi) daha mantıklı geliyor aslında. Yine böyle bir durumdada araç rolantide biraz yüksek devirde çalışabilir ama problem buysa rolantinizde birinci durumdaki kadar büyük bir fark olmayacaktır. Sadece turbo arızası ise turboya 1200lira falan sıkışmış anlamına geliyor.(yetkili servis ücretleriyle) Eğer başka bir yerden hava kaçırıyorsa durum daha basit olabilir. Yani daha ucuza halletme imkanınız olabilir.Yetkili servise baktırmanızı tavsiye ederim. Problemin teşhisi konulduktan sonra sizin tercihinize bağlı olarak dışarıda biryerde daha uygun fiyatada yaptırabilirsiniz. Profilinizde yaşadığınız şehir yazmıyor ama büyük şehirlerde çok kaliteli yerli turbo firmaları var....
Aynı ses benim corollada da var. Aracım 49000 km'de, motor soğukken 1000 ila 1900 dev/dk arasında gaza yüklenildiğinde hafif bir ıslık sesi yapıyor. motor ısındığında ses kesilip sabah ilk çalıştırmaya kadar yapmıyor. Aracımın çekişinde de bir problem yok. 5000 bakımında servise sorunu ileteceğim.
O islik sesi aracınızın güzelliğini gören insanlardan çıkıyordur