Gönderen Konu: Türkçe menüsü olmayan yol bilgisayarına açılan dava kazanıldı  (Okunma sayısı 7484 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • "Balık ve Toyota"
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
Yargıtay, satın aldığı otomobilin yol bilgisayarının Türkçe menü içermemesinden dolayı yargıya başvuran vatandaşın hukuk mücadelesinde yerel mahkemenin davanın reddi kararını bozdu.

Aydın'da satın aldığı otomobilin yol bilgisayarının Türkçe menü içermemesinden dolayı, kendisine ''ayıplı mal'' verildiği iddiasıyla yargıya başvuran vatandaşın hukuk mücadelesinde Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği davanın reddi kararını bozdu.

Memduh Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Aralık 2008'de otomobil satın aldığını, otomobilde yol bilgisayarının Türkçe menü içermediğini sonradan fark ettiğini, kendisini bu konuda uyarmayan firma yetkililerinden bu eksikliğin giderilmesini istediğini söyledi.

Bu talebinin firma yetkilileri tarafından reddedilmesi üzerine konuyu yargıya taşıdığını ifade eden Toprak, kendisine ayıplı mal satıldığı gerekçesiyle Asliye Hukuk Mahkemesine aracın menüsünün Türkçe'ye çevrilmesi talebiyle dava açtığını kaydetti.

Mahkemenin dosyayı bilirkişiye gönderdiğini, ilk bilirkişi raporunu hazırlayan elektronik mühendisinin yol bilgisayarında Türkçe menü olmamasını bir ayıp olarak değerlendirmediğini ve aleyhine rapor hazırladığını belirten Toprak, şu bilgileri verdi:

''Bu rapora itiraz ettim ve mahkeme dosyayı bilirkişi kuruluna gönderdi. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. İhsan Batmaz, avukat Şinasi Aladağ ve Bilim Yüksek Mühendisi Hüseyin Salış'ın hazırladığı bilirkişi kurulu raporunda lehime karar verildi. Kurul raporunda, 'Ülkemizde araç kullanan her sürücünün yabancı dil bilme ve anlama zorunluluğu herhangi bir yönetmelikte bulunmamaktadır. Bu davada, davacının isteğinin yerine getirilmesi, ilgili kanunun tüketiciyi korumaya yönelik yaklaşımına ve hakkaniyete uygundur' ifadelerine yer verildi.''

Toprak, bu kez davalı firmanın rapora itiraz etmesi üzerine, dosyanın gönderildiği ikinci bilirkişi kurulunun araç yol bilgisayarının Türkçe menü olması zorunluluğu bulunmadığını belirttiğini ve 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin, bilirkişi raporları doğrultusunda davanın reddine karar verdiğini söyledi.

Yargıtay, kararı davacı lehine bozdu-

Temyiz aşamasında dosyayı inceleyen Yargıtayın karar gerekçesinde, davacı Memduh Toprak'a satılan araçta bulunan yol bilgisayarının Türkçe menü içermediği, yabancı dil içeren menüye sahip olduğu belirtildi.

Taraflar arasındaki ihtilafın bu hususun ''ayıp'' niteliğinde bulunup bulunmadığı hususunda olduğu kaydedilen kararda, şöyle denildi:

''Hemen belirtmek gerekir ki otomobilde yol bilgisayarının Türkçe menü içermediğinin satımdan önce davacıya anlatıldığı ve davacının da bu durumu bilerek otomobili satın aldığı otomobili satan firma tarafından ispat edilememiştir. Bu itibarla Türkiye'de satılan aracın Türkçe menülü bilgisayar olduğu zannıyla davacı Memduh Toprak tarafından satın alındığının kabulü gerekir. Türkçe menü içermemesinin araçtan beklenen faydayı azalttığının kabulü gerekir. Bu nedenle 4077 sayılı yasa anlamında ayıp niteliğinde olduğu için de davacının taleplerinin değerlendirilmesi zorunludur. Sonuç olarak temyiz olunan kararın davacı yararına bozulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.''

Memduh Toprak, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkçe'nin dışında bir dil tercih etmesinin söz konusu olamayacağı ifade etti.

Toprak, ''Bana 'İngilizce dünyadaki en global dildir' diyerek İngilizce menü kullanmamı tavsiye ettiler. İngilizce'nin global bir dil olup olmaması beni ilgilendirmez. Beni araba kullanırken başta kendimin ve ailemin can güvenliği ilgilendirir. Aracın yol bilgisayarının Türkçe seçenekli olarak gönderilmesi gerekirdi. Bu mal Türk tüketicisi için ayıplı bir maldır. Ayrıca Türkiye'de son günlerde gündeme gelen yerli otomobil üretilmesi konusunun önemini bu durum bir kez daha ortaya koydu'' dedi.

Kaynak:
http://www.memurlar.net/haber/211573/
.............."Önce can güvenliği".................
         2011 Corolla 1.6 M/T Elegant
     .........Toyotayı çok sevdi:-)........

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • .....
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
Yargıtay, satın aldığı otomobilin yol bilgisayarının Türkçe menü içermemesinden dolayı yargıya başvuran vatandaşın hukuk mücadelesinde yerel mahkemenin davanın reddi kararını bozdu.

Aydın'da satın aldığı otomobilin yol bilgisayarının Türkçe menü içermemesinden dolayı, kendisine ''ayıplı mal'' verildiği iddiasıyla yargıya başvuran vatandaşın hukuk mücadelesinde Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği davanın reddi kararını bozdu.

Memduh Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Aralık 2008'de otomobil satın aldığını, otomobilde yol bilgisayarının Türkçe menü içermediğini sonradan fark ettiğini, kendisini bu konuda uyarmayan firma yetkililerinden bu eksikliğin giderilmesini istediğini söyledi.

Bu talebinin firma yetkilileri tarafından reddedilmesi üzerine konuyu yargıya taşıdığını ifade eden Toprak, kendisine ayıplı mal satıldığı gerekçesiyle Asliye Hukuk Mahkemesine aracın menüsünün Türkçe'ye çevrilmesi talebiyle dava açtığını kaydetti.

Mahkemenin dosyayı bilirkişiye gönderdiğini, ilk bilirkişi raporunu hazırlayan elektronik mühendisinin yol bilgisayarında Türkçe menü olmamasını bir ayıp olarak değerlendirmediğini ve aleyhine rapor hazırladığını belirten Toprak, şu bilgileri verdi:

''Bu rapora itiraz ettim ve mahkeme dosyayı bilirkişi kuruluna gönderdi. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. İhsan Batmaz, avukat Şinasi Aladağ ve Bilim Yüksek Mühendisi Hüseyin Salış'ın hazırladığı bilirkişi kurulu raporunda lehime karar verildi. Kurul raporunda, 'Ülkemizde araç kullanan her sürücünün yabancı dil bilme ve anlama zorunluluğu herhangi bir yönetmelikte bulunmamaktadır. Bu davada, davacının isteğinin yerine getirilmesi, ilgili kanunun tüketiciyi korumaya yönelik yaklaşımına ve hakkaniyete uygundur' ifadelerine yer verildi.''

Toprak, bu kez davalı firmanın rapora itiraz etmesi üzerine, dosyanın gönderildiği ikinci bilirkişi kurulunun araç yol bilgisayarının Türkçe menü olması zorunluluğu bulunmadığını belirttiğini ve 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin, bilirkişi raporları doğrultusunda davanın reddine karar verdiğini söyledi.

Yargıtay, kararı davacı lehine bozdu-

Temyiz aşamasında dosyayı inceleyen Yargıtayın karar gerekçesinde, davacı Memduh Toprak'a satılan araçta bulunan yol bilgisayarının Türkçe menü içermediği, yabancı dil içeren menüye sahip olduğu belirtildi.

Taraflar arasındaki ihtilafın bu hususun ''ayıp'' niteliğinde bulunup bulunmadığı hususunda olduğu kaydedilen kararda, şöyle denildi:

''Hemen belirtmek gerekir ki otomobilde yol bilgisayarının Türkçe menü içermediğinin satımdan önce davacıya anlatıldığı ve davacının da bu durumu bilerek otomobili satın aldığı otomobili satan firma tarafından ispat edilememiştir. Bu itibarla Türkiye'de satılan aracın Türkçe menülü bilgisayar olduğu zannıyla davacı Memduh Toprak tarafından satın alındığının kabulü gerekir. Türkçe menü içermemesinin araçtan beklenen faydayı azalttığının kabulü gerekir. Bu nedenle 4077 sayılı yasa anlamında ayıp niteliğinde olduğu için de davacının taleplerinin değerlendirilmesi zorunludur. Sonuç olarak temyiz olunan kararın davacı yararına bozulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.''

Memduh Toprak, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkçe'nin dışında bir dil tercih etmesinin söz konusu olamayacağı ifade etti.

Toprak, ''Bana 'İngilizce dünyadaki en global dildir' diyerek İngilizce menü kullanmamı tavsiye ettiler. İngilizce'nin global bir dil olup olmaması beni ilgilendirmez. Beni araba kullanırken başta kendimin ve ailemin can güvenliği ilgilendirir. Aracın yol bilgisayarının Türkçe seçenekli olarak gönderilmesi gerekirdi. Bu mal Türk tüketicisi için ayıplı bir maldır. Ayrıca Türkiye'de son günlerde gündeme gelen yerli otomobil üretilmesi konusunun önemini bu durum bir kez daha ortaya koydu'' dedi.

Kaynak:
http://www.memurlar.net/haber/211573/

sonuçta davacı ne kazandı ?

aslında hepimizin bunu yapması gerekiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 22 kere teşekkür etti
  • 83 kere teşekkür edildi
Tebrikler bu adama aynı durumda olsam bende dava açardım ama malesef yol bilgisayarı dil menüsünde portekizce bile olan bu arabayı bilerek aldım.... :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 33000
  • Model Yılı: '11
  • 93 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
Araba ne marka ben anlayamadım..

Bırakın onuda bizim 2011 verso türkiyede üretiliyor ve aynen bu durum geçerli yani saçmalığın daniskası yahu ama bizden bir itiraz varmı bu duyarlı arkadaş kadar yoooookkkk...
0 'dan 100 km 'ye 10 saniyede çıkabilirsin belki, ama önemli olan kaç saniyede durabildiğindir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ne mutlu toyota'm var diyene!
    • toyotaclub
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
gerçekten helal olsun. yani zaten bu büyük bir saçmalık kardeşim. ingilizce bilmek zorundamıyım?  :alkis: :alkis: :alkis:
2011 avensis elegant extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
   Bu durum devletimizin ayıbı.Devlet bununla ilgili bir mevzuat hazırlamış ama yürürlüğe sokmadı.Ama BMW,Range Rover,Fiat,Opel araçlarında Türkce yol bilgisayarı sunuyor kullanıcılarına.
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Evet, bu zorunlu hale gelmişti diye hatırlıyorum bende 1-2 sene önce. Zaten aksi düşünülemez bence. Türkiye'de satıyorsan buraya her şeyi ile uygun olacak.
Bu arada otomobil satıcıları da çalışanlarına daha iyi şartlar sağlasınlar ve gerçekten kalifiye elemanlar seçsinler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
hukuk sistemi bu yüzden yavaş işliyor işte. Ne gereksiz bir konudur. Yol bilgisayarı Türkçe değilmişmiş de bilmem ne . Bir dünya vakit kaybı ve mahkemeleri gereksiz yere meşgul etme. Öte yandan daha ne ile suçlandığı belli olmayan kişiler mahkeme önüne çıkana kadar aylarca hapis yatmakta. Bu şahıs ne elde etmiştir? belli değil.
Yol bilgisayarında yazan birkaç kelimenin Türkçesini öğrenmek, dava açıp avukat tutmak ve bilirkişi raporları ile uğraşmaktan daha mı zor gelmiş acaba bu vatandaşa

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
hukuk sistemi bu yüzden yavaş işliyor işte. Ne gereksiz bir konudur. Yol bilgisayarı Türkçe değilmişmiş de bilmem ne . Bir dünya vakit kaybı ve mahkemeleri gereksiz yere meşgul etme. Öte yandan daha ne ile suçlandığı belli olmayan kişiler mahkeme önüne çıkana kadar aylarca hapis yatmakta. Bu şahıs ne elde etmiştir? belli değil.
Yol bilgisayarında yazan birkaç kelimenin Türkçesini öğrenmek, dava açıp avukat tutmak ve bilirkişi raporları ile uğraşmaktan daha mı zor gelmiş acaba bu vatandaşa

Ben sizinle aynı fikirde değilim...Zira ağlamayana meme yok bu memlekette... :kötü:
Yazınızda arada bahsettiğiniz ''Daha ne ile suçlandığı belli olmayan kişiler mahkeme önüne çıkana kadar aylarca hapis yatmakta.'' konusunda hemfikiriz... :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
Helal olsun , iyi yapmış...
gerçekten sinir bozucu bir durum, Türkiye üretimi bir araç alıyorsunuz, hiçbiryerinde Türkçe birşey yazmıyor...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
Ynt: Türkçe menüsü olmayan yol bilgisayarına açılan dava kazanıldı
« Yanıtla #10 : Aralık 04, 2011, 01:33:03 »
   Hakan abi birde yol bilgisayarı ile dijital bilgi ekranı ayrimida var.İstenilirse bu bile bir sorun olabilir.
Yekta bey bu konunun muhattabı mahkeme ile ne ile suclandigini bilmeden hapis yatanların mahkemeleri ayrı ayrı.Sonuc olarak baktığınızda davanın sonucu belli degil.Evet davacı X kisi kazanmış ama neyi? Ayrıca adım gibi eminim ki bu X kisi o araçta Türkce menü olmadıgını,aracı aldığında biliyordu.Ayrıca haberde 30/12/2008'de alınan araç için ne zaman dava acildigida belirtilmemiş.Her seyi ile kocaman bir soru işareti taşıyor.
   Ayrıca Yekta bey'e katılmadığım diğer bir hususta iki kelimenin Türkcesinin öğrenilmesi hususunda.Babami ele alacak olursak eğer babam menünün hangi birini aklında tutsun ta da ezberlesin.Yol bilgisayarı İngilizce,muzik sistemi İngilizce,motor kabini etiketleri İngilizce,kapidaki lastik basınç tablosu İngilizce.Biz nerede yasıyoruz Türkiye'de...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corona
  • Model Yılı: '94
  • 18 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 04, 2011, 19:14:01 »
Evet, bu zorunlu hale gelmişti diye hatırlıyorum bende 1-2 sene önce. Zaten aksi düşünülemez bence. Türkiye'de satıyorsan buraya her şeyi ile uygun olacak.
Bu arada otomobil satıcıları da çalışanlarına daha iyi şartlar sağlasınlar ve gerçekten kalifiye elemanlar seçsinler.

Katılıyorum.
cressida, camry, ae101 , RAV4 , E120, E140 , corona

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #12 : Aralık 04, 2011, 23:04:26 »
beni kimse anlamamış belli ki. elbette mahkemeler farklı ama hukuk işleyişi açısından bir fark yok. yargıtayın dava reddi kararını bozmuş olması bu x kişinin davayı kazandığı anlamına gelmiyor. Hadi koydursun bakalım arabasına türkçe menü de  o zaman tamam kazanmış diyelim. "Ağlamayana meme vermezler" ağlayana sanki vermişler mi?
Ayrıca Türkiye üretimi araba yok. Türkiye'de fabrikası olan araba markaları var. Üretim neye kime göre yapılıyor?
Ayrıca şu çok zor menüyü bir Türkçeleştirir misiniz? çok merak ettim neymiş bu kadar imkansız olan şey.
instant consumption mu? range mi? yoksa clock mu? lastik basınç tablosunda da bar veya psi cinsinden rakamlar yazar nesini türkçeleştireceksiniz ki? bu kadar bilgiye kapalı olmayalım. Milliyetçilikle ilgisi yok bunun. Bugün ilkokula giden çocuklar bile ingilizce öğrenmeye başlıyor. Gerekiyorsa babalarımız da öğrenir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Aralık 04, 2011, 23:09:36 »
   Almanya Trafik güvenlik dairesinin ( bu kurumun adını bilmediğim için atıyorum ismini :D )  aldığı bir karar vardır.Bütün Alman arabalarında sollama sinyalleri vardır.Sollama yapmaya başladığınızda kolu yarım indirirseniz sinyal üç defa ve sollama bittikten sonra sağ şerite geçerken kolu yarım kaldırırsanız üç defa sinyal yanar ve söner.Bu Almanya'da satılacak diğer araçlarda da olması gerekiyor diye düşünüyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #14 : Aralık 04, 2011, 23:15:36 »
   Almanya Trafik güvenlik dairesinin ( bu kurumun adını bilmediğim için atıyorum ismini :D )  aldığı bir karar vardır.Bütün Alman arabalarında sollama sinyalleri vardır.Sollama yapmaya başladığınızda kolu yarım indirirseniz sinyal üç defa ve sollama bittikten sonra sağ şerite geçerken kolu yarım kaldırırsanız üç defa sinyal yanar ve söner.Bu Almanya'da satılacak diğer araçlarda da olması gerekiyor diye düşünüyorum
bu konu ile ilgisi nedir anlamadım ama, son 5 yılda 3-4 kez Almanya'ya iş amaçlı gittim. Hiç böyle birşey görmedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Aralık 04, 2011, 23:17:48 »
   Bu durum devletimizin ayıbı.Devlet bununla ilgili bir mevzuat hazırlamış ama yürürlüğe sokmadı.Ama BMW,Range Rover,Fiat,Opel araçlarında Türkce yol bilgisayarı sunuyor kullanıcılarına
   Yekta bey yukarıda yapmış olduğum alıntılara istinaden yazdığım bir şey.Bir nevi bu konuyu ilgilendiriyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #16 : Aralık 04, 2011, 23:24:11 »
olabilir ama doğruluğundan emin olmadığınız bilgileri paylaşmak sadece kişisel görüşten öte gitmez ve eğer yanlışsa hakkınızda olumsuz izlenim bırakır. Ben şimdi kendim bile şüpheye düştüm mesajınızdan birçok alman arabasına bindim Almanya'da ama hiç öyle şerit değiştirirken 3 sinyal veren bir sistem dikkatimi çekmedi. Buna Mercedes, BMW, VW Opel dahil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Aralık 04, 2011, 23:29:02 »
beni kimse anlamamış belli ki. elbette mahkemeler farklı ama hukuk işleyişi açısından bir fark yok. yargıtayın dava reddi kararını bozmuş olması bu x kişinin davayı kazandığı anlamına gelmiyor. Hadi koydursun bakalım arabasına türkçe menü de  o zaman tamam kazanmış diyelim. "Ağlamayana meme vermezler" ağlayana sanki vermişler mi?
Ayrıca Türkiye üretimi araba yok. Türkiye'de fabrikası olan araba markaları var. Üretim neye kime göre yapılıyor?
Ayrıca şu çok zor menüyü bir Türkçeleştirir misiniz? çok merak ettim neymiş bu kadar imkansız olan şey.
instant consumption mu? range mi? yoksa clock mu? lastik basınç tablosunda da bar veya psi cinsinden rakamlar yazar nesini türkçeleştireceksiniz ki? bu kadar bilgiye kapalı olmayalım. Milliyetçilikle ilgisi yok bunun. Bugün ilkokula giden çocuklar bile ingilizce öğrenmeye başlıyor. Gerekiyorsa babalarımız da öğrenir.

Neticede adam safını belli etmiş. Yol bilgisayarındaki kullanılan dil benim tercihim olmalı diye düşünüyorum. İngilizcesi iyi olan İngilizce menü seçsin onu kullansın beni ilgilendirmez. Ayrıca merak ediyorum, kullandığınız bilgisayardaki windows yazılımını dil seçeneğini İngilizce mi kullanıyorsunuz Türkçe mi?. Bu durum bunun gibi bişey. Cep telefonu kullanmayı bile öğretemediğimiz babalarımızın bunu öğrenmesi sizin düşündüğünüz kadar kolay olmayacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #18 : Aralık 04, 2011, 23:43:02 »
adam safını belli etmiş hakkını aramış ama hepsi bu. biz burda sohbet ediyoruz sadece. şikayetvar.com a girin daha neler var, bu yanında hiçbirşey kalır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Aralık 04, 2011, 23:45:36 »
olabilir ama doğruluğundan emin olmadığınız bilgileri paylaşmak sadece kişisel görüşten öte gitmez ve eğer yanlışsa hakkınızda olumsuz izlenim bırakır. Ben şimdi kendim bile şüpheye düştüm mesajınızdan birçok alman arabasına bindim Almanya'da ama hiç öyle şerit değiştirirken 3 sinyal veren bir sistem dikkatimi çekmedi. Buna Mercedes, BMW, VW Opel dahil.
   Bilmediğiniz için dikkatinizi çekmemiştir Yekta bey.Doğruluğundan emin olmadığım şey bu kararı alan alman kurumunun adı,sinyal uygulaması değil.Bende sadece Toyota marka araç yok.Üçüncü Audi'm de de,Passat'tada Vw üretimi olan Seat Leon'da da bu uygulama var.Geçen gün testini yaptığım Astra'da da,geçen ay testini yaptığım Range Rover Evoque'da da var.Eylül ayında sattığım Vw Crafter marka ticari aracımda da var.İstediğiniz kadar size örnek verebilirim.

Yol bilgisayarındaki kullanılan dil benim tercihim olmalı diye düşünüyorum. İngilizcesi iyi olan İngilizce menü seçsin onu kullansın beni ilgilendirmez. Ayrıca merak ediyorum, kullandığınız bilgisayardaki windows yazılımını dil seçeneğini İngilizce mi kullanıyorsunuz Türkçe mi?. Bu durum bunun gibi bişey.
Cep telefonu kullanmayı bile öğretemediğimiz babalarımızın bunu öğrenmesi sizin düşündüğünüz kadar kolay olmayacaktır.
   İbrahim bey kırmızı ile belirttiğim alıntınıza istinaden yazıyorum.Abimin arabasının yol bilgisayarı,cep telefonu ve I Pad'i hep Almanca.Önceki aracı Passat'a aldığım dvd çalarınının menüsüde Almanca'ydı.
Mavi ile belirttiğim alıntınıza ise noktasına virgülüne kadar katılıyorum.