Gönderen Konu: soğuk havalarda araç kullanma hk.  (Okunma sayısı 6126 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B-
soğuk havalarda araç kullanma hk.
« : Aralık 01, 2011, 21:08:58 »
Merhaba, Krs erzurum gibi gece eksi 20, eksi 30 gibi sıcaklıkları gören şehirlerde dizel totyota kullanırken alınacak önlemler ne olmalı. Yaşadığım birkaç sıkıntıyı anlatayım  size
  1-Sabah çalıştırırken araç zor çalışıyor ve üç-beş dk ısıtıp yola çıkıyorum ancak 1500 deviri geçince turbonun ötüş sesini duyuyorum acaba turbo zarar görüyormu, aracın motoru zarar görüyormu

2- Yağ seçimi ne olmalı, yağ katkılarının soğukta akışkanlığı arttırmakta bi yararı olurmu.

3- Uzaktan kumanda ile arabaya inmeden evden arabayı çalıştıracak sistemler varmıdır.

Toyota Club Türkiye

soğuk havalarda araç kullanma hk.
« : Aralık 01, 2011, 21:08:58 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: soğuk havalarda araç kullanma hk.
« Yanıtla #1 : Aralık 01, 2011, 21:14:19 »
  Selam.
 Sondan başlayayım.
 Evet, kimi alarmlar ile ve uzaktan kumanda yardımı ile aracı uzaktan çalıştırabilirsiniz. Sadece park ederken viteste bırakmamanız gerekir aracı.

Servisler şartlara uygun yağ koyuyordur bulunduğunuz yerlerde.

Aracı olduğu yerde ve rölantide uzun süre ısıtmak hem ısınmayı geciktiri, hemde tüketimi ve zararlı emisyonları arttırır. Ama aracı çalıştırıp ondan sonra kemeri takıp ve 1 dakikanın altında bekledikten sonra deviri yükseltmeden hareket ederseniz motor daha kolay ısınır. Burada önemli olan 20 dakika kadar düşük devirde gitmektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 151234
  • Model Yılı: '04
  • 189 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 01, 2011, 21:31:38 »
Hakan abi bu soğuktan benim arabada etkileniyor.Bir el atsanız valla güzel olur  :hoş:
Kalite + Konfor + Güven + Yakıt = AVENSİS ;)

Safkan BEYAZZ..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Aralık 01, 2011, 21:55:43 »
  Aslında hepsi etkileniyor Emre. Benimki da ilk çalıştırmada ve ısınana kadar bazı sesler yapıyor ama ısınınca geçiyor. Belli uygunlukta yağlar ve yakıt kullandıktan sonra pek sorun olmaz bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 01, 2011, 22:45:57 »

Aracı olduğu yerde ve rölantide uzun süre ısıtmak hem ısınmayı geciktiri, hemde tüketimi ve zararlı emisyonları arttırır. Ama aracı çalıştırıp ondan sonra kemeri takıp ve 1 dakikanın altında bekledikten sonra deviri yükseltmeden hareket ederseniz motor daha kolay ısınır. Burada önemli olan 20 dakika kadar düşük devirde gitmektir.

+1 aynen aracı olduğu yerde bekletip boşu boşuna yakıt harcamanın anlamı yok. kitapçıkta da aynen bu şekilde yazar zaten.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 189 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Aralık 02, 2011, 11:00:38 »
Hakan abi benimki karbüratörlü ya çiğ atıyor araba kafayı yiyor ısınana kadar

Safkan BEYAZZ..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • .....
  • Araç: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 02, 2011, 11:17:48 »
Merhaba, Krs erzurum gibi gece eksi 20, eksi 30 gibi sıcaklıkları gören şehirlerde dizel totyota kullanırken alınacak önlemler ne olmalı. Yaşadığım birkaç sıkıntıyı anlatayım  size
  1-Sabah çalıştırırken araç zor çalışıyor ve üç-beş dk ısıtıp yola çıkıyorum ancak 1500 deviri geçince turbonun ötüş sesini duyuyorum acaba turbo zarar görüyormu, aracın motoru zarar görüyormu

2- Yağ seçimi ne olmalı, yağ katkılarının soğukta akışkanlığı arttırmakta bi yararı olurmu.

3- Uzaktan kumanda ile arabaya inmeden evden arabayı çalıştıracak sistemler varmıdır.

1-bildiğim kadarıyla turbonun içinde fazla basınç olmadığından zarar göreceğini düşünüyorum.

2-özel servisler veya aracın kendi servisi zaten siz söylemeden abi sizin arabanızın yağı budur diye marka ve model belirtiyor.

3-uzaktan kumanda ile çalıştırmak için özel sistemler var. ama türkiyede bunlar yeterince pahalı ve montaj yapabilen çok az insan bulunmakta... uzaktan kumanda ile çalıştırma konusunda geçenlerde youtube de gördüm viper smartcarsstart diye bir firma sadece beyin takarak bu işlemi kullandığımız akıllı telefona kadar yerleştirmiş. tek sorun var where to buy dediğimiz zaman sadece americada satılmakta ebayda satışı yapılmakta ama bunun montajını türkiyede yapabilmek arabaya çin işkencesi yapmak olacaktır :D

viper alarm remote starter issues linkten izleyebilirsiniz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 02, 2011, 11:38:13 »
havanın soğukluğuna göre kapıda hareket etmeden motor yağının motor içinde birkaç kez dönmesine izin verin. buda -20 gibi sıcaklıkta 1 2 dakika demek.
sonra deviri düşürmeden ve yükseltmeden yolda sabit hızla gidin. motorun hızlı ısınması önemlidir ama zorlayarak ısıtmaya çalışmayın. yağ basıncı için belli devirin altına düşmeyin.mesela 1500 devir. yağ kalın olduğu için yüksek devirlerde kullan ma yın.. mesela 2500 üstü.

-20 gibi sıcaklıklarda baş numarası 0 olan yağları tercih etmelisiniz. servis buna itiraz etmez..

uzaktan kumandalı sistemleri tavsiye etmem, hem iş görmez herde fazla yakıt harcarlar.yolda ısıtmak daha iyi.. içi ise zaten en çabuk yolda giderken ısınır, beklerken araç ancak zengin karışımla ısıtma yapmaya çalışır.  neyseki arabanız toyota... akü ve antifirizde bir okadar önemlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #8 : Aralık 02, 2011, 16:40:10 »
uzaktan kumandayla çalıştırma sistemi kazakistanda çok yaygın 150 liraya filan takıyorlardı.uzaktan kumandanın zamanlayıcısı var ve istenilen saatte araba otomatik çalıştırılıyor.hatta sabah araç donmasın diye aracını geceleri 4-5 kez çalıştıranlar var.
2000 2.4 a6 quattro,2001 mercedes v280,2005 bmw 530i,2008 2.7 lc prado,2011 corolla 1.33 comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • .....
  • Araç: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 02, 2011, 17:06:20 »
uzaktan kumandayla çalıştırma sistemi kazakistanda çok yaygın 150 liraya filan takıyorlardı.uzaktan kumandanın zamanlayıcısı var ve istenilen saatte araba otomatik çalıştırılıyor.hatta sabah araç donmasın diye aracını geceleri 4-5 kez çalıştıranlar var.

ee tabi benzin ucuz olunca aracı hiç durdurmayanlar var :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 02, 2011, 19:40:05 »
benim yariste tuhaflaştı  :(
ısınsın diye beklemiyorum zaten ama araba boğuluyo. bi kaç gündür arabayı çalıştırdığım ilk 40 dk içinde es kaza trafikte duruyorsam ayağımı frenden kaldırınca araba titriyor bunuda motorun ısınmamasına bağlıyorum ama  :(
Topraktan geldik toprağa gideceğiz.. Mühim olan çamurlaşmamak..!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 189 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Aralık 02, 2011, 21:34:06 »
Benim araba soğukta ilk çalışmada bildiğiniz pancar motoru gibi çalışıyor. Gaz vermedim mi de araç boğuluyor  :-[

Safkan BEYAZZ..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Aralık 03, 2011, 16:47:42 »
ben herkese çok teşekkür ederim. Aslında esas sorunturbo. yani ssabah eksi 18de 2-3dk ısıtıp yola çıkınca 1500d/dk da turbonun ıslık şeklinde öttüğünü duyuyoru, bu durum turbonun ömrünü kısaltırmı?. Uzaktan kumanda ie çalıştırmanın şu faydası var siz arabaya bindiğinizde arabanın içi sıcak oluyor ve çocuk varsa üşümüyor ancak ben sabah ilk çalıştırmamda hem ısıtma lambasının sönmesini bekliyorum hemde zor çalışıyor, acaba takılan sistem tuşa basınca ısınmayı beklermi ve çalışmayınca tekraR marş basarmı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 03, 2011, 19:47:05 »
Mehmet Bey,

O kadar soğuk bir havada yağın kalınlaşması en büyük sorun, turbonun da derdi budur herhalde, yapabileceğiniz en iyi şey tam sentetik 0W-30 veya 0w-40 yağlardan birini koymak, bunların soğukta kalınlaşma miktarı minerallere göre daha az daha iyi yani.

Dışarıdan arabayı çalıştırmak için o devrelere gerek yok bence ,gereksiz masraf. Siz arabayı çalıştırın çocuklar 2 dakika sonra gelsin :).

Akünüzün de tam dolu olmasına gayret edin , çok kısa mesafelerde sürüş aküyü yeterince şarj etmez.  Sadece arabayı çalıştırmakla kaybettiğiniz enerjiyi yerine koymak için bile 5 dakika çalıştırmak lazım. Soğukta akü kapasitesi ilaveten düşer , o da ayrı bir dert.

İsim benzerliği olabilir ama bir sorayım askerliği nerede yaptınız?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Aralık 03, 2011, 22:22:15 »
eftal bey çok teşekkür ediyorum. Askerliğimi bedelli yapacağım  :) tekrar teşekkür ediyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #15 : Aralık 03, 2011, 22:41:51 »
ben herkese çok teşekkür ederim. Aslında esas sorunturbo. yani ssabah eksi 18de 2-3dk ısıtıp yola çıkınca 1500d/dk da turbonun ıslık şeklinde öttüğünü duyuyoru, bu durum turbonun ömrünü kısaltırmı?. Uzaktan kumanda ie çalıştırmanın şu faydası var siz arabaya bindiğinizde arabanın içi sıcak oluyor ve çocuk varsa üşümüyor ancak ben sabah ilk çalıştırmamda hem ısıtma lambasının sönmesini bekliyorum hemde zor çalışıyor, acaba takılan sistem tuşa basınca ısınmayı beklermi ve çalışmayınca tekraR marş basarmı.
Turbo'dan ıslık sesi gelmesi normaldir. Mekanik seslerin gelmesi sorun belirtisidir.
 Bazı ülkelerde kanunen, aracı durur halde ısıtmak yasaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Aralık 06, 2011, 21:07:50 »
ben şu anda en düşük eksi 23 gördüm. eksi 43lere kadar düşüyormuş sıcaklık ve mazotunda donduğunu söylüyorlar. bu nsaıl engellenebilir acaba. bir arkadaşım aldığı yakıt katkısınında donduğunu söyledi. acaba depoya 1lt gazyağı yada benzin koysan donmayı engellermi ve araca zararı olurmu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 07, 2011, 17:39:37 »
Yazınızdan tam çıkaramadım ama eğer Erzuruma yeni geldiyseniz veya başka şehirden bir araç alıp getirdiyseniz, mazot donması endişesinden  önce antifirizinizin/suyun donma derecesini kontrol ettirin derim, onun -45 lerden daha düşük olmasını sağlayın , malum motor elden çıkabilir..

kapalı mekan olursa o kadar etkilenmez ama yoksa dışarıda kalacak, bizim araçlarda yakıt ısıtıcısı pompa bölgesinde  var ama geceleyin duran arbaya çare değil tabiiki , birde açıkta enjektörlere giden metal borular var.. Belki dıştan depo altı izolasyonu yapılır ama , en iyisi bölgede yaşayan dizel kullanıcılarına tamirciler sorup ne tür çareler bulduklarını öğrenmek ve sonra karar vermek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #18 : Aralık 08, 2011, 15:08:56 »
Ben de Kars'a ilk gittiğimde aynı şeyleri düşünmüştüm. Arabayı önceden ısıtan akü ile çalışan webasto diye birşey var araştırınca 2-3 bin lira gibi bir fiyat olduğunu görüp vazgeçmiştim. Katkı işe yarar gece yola çıkmayın gündüz problem olmaz. Bu arada merkezde misiniz ilçede mi? Biraz da diğer başlığınızda yazı yazdım oraya da bakın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #19 : Aralık 08, 2011, 15:13:35 »
Ayrıca ben 5-40 yağ kullandım yeterli oluyordu. Ve en önemlisi antifreeze kontrolü yaptırın. Turbodan ses gelmesi iyi bir şey değildir. Ben de eski arabamda ne güzel ıslık sesi geliyor diye seviyordum ama bir süre sonra araba yokuşlarda yığılmaya başlamıştı. (Arabayı hemen stop etmememe rağmen)