Gönderen Konu: i-vtec vs dual vvti- valve matic  (Okunma sayısı 7660 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A-
  • 44 kere teşekkür etti
  • 45 kere teşekkür edildi
i-vtec vs dual vvti- valve matic
« : Kasım 20, 2011, 01:22:34 »
benim için büyük merak konusu oldu bu üçünün farkı :).. bildiğim kadarı ile i-vtec sistemi vtec sistemine vvti nin entegre edilmesi ile geliştirilmiş birşey.. ama anlamadığım dual vvti ne oluyor :D... oda vvti ye vtec entegresi mi yoksa egzoz subabı gibi yakıt subabını da mı sürekli kontrol ediyor bu sistem.. hepsini geçtim de bu valve matic vtec sisteminin gelişmiş hali mi oluyor ?? videoda izlediğim kadarı ile vvti deki gibi subapların açılış kapanışını kontrol ettiği gibi aynı zamanda subapların açılış mesafesini 3 aşamada değil de daha sık aralıklarla kontrol altında tutuyor gibi.. yani vtec sisteminin gelişmişi mi oluyor ??? doğru mu yazdım sizce.. 3 sistemin farkı bunlar mı ??
94' reno broadway :)

Toyota Club Türkiye

i-vtec vs dual vvti- valve matic
« : Kasım 20, 2011, 01:22:34 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
Ynt: i-vtec vs dual vvti- valve matic
« Yanıtla #1 : Kasım 20, 2011, 02:17:09 »
doğru sayılır bildiğim kadarıyla i vtec ler belli bir devire kadar 8 subap çalışıyor  ve bellii devirden sonra 16 sı devreye giriyor valvematic te subaplar sürekli çalışıyor ve açılma aralığı devire göre değişiyor vvt-i larda 2 kademeli açılıyor diye biliyorum yarım ve tam emin olmamakla birlikte böyle biliyorum bilenler yanlışlarımı düzeltir varsa :)
Pahalı zevklerim var, mesela , benzin gibi ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Kasım 20, 2011, 02:21:54 »
doğru sayılır bildiğim kadarıyla i vtec ler belli bir devire kadar 8 subap çalışıyor  ve bellii devirden sonra 16 sı devreye giriyor valvematic te subaplar sürekli çalışıyor ve açılma aralığı devire göre değişiyor vvt-i larda 2 kademeli açılıyor diye biliyorum yarım ve tam emin olmamakla birlikte böyle biliyorum bilenler yanlışlarımı düzeltir varsa :)

o 8 subap çalıştırma olayını bilmiyorum ben ama bildiğim kadarı ile vvti lerde kademe olayı yok.. subapların açılış zamanlaması ile alakalı bir sistem olsa gerek.. ben öyle hatırlıyorum.. ama dediğim gibi şu i vtec ler garibime gidiyor.. videoda gördüğüm kadarı ile bildiğimiz 2000 model corollalarda kullanılan vvti sistemini vtec sistemine entegre etmiş.. yada benim bilmediğim 8 veya 16 subap olayı var ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 20, 2011, 02:26:13 »
valla bende emin olmamakla beraber söylüyorum zaten ama nerden aklımda kaldıysa öyle bir şey kalmış aklımda 8 subap belli bir devirden sonra devreye giriyor diye . Bilen arkadaşlar aydınlatır zaten bizi bende merak ediyorum aslında ama vvt i la i vtec teknolojisi çok benzer teknoloji sonuçta 2 side japon .
Pahalı zevklerim var, mesela , benzin gibi ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 20, 2011, 10:26:23 »
VVT-i dohctur vtec sohctur bu nedemek peki :)

Double Over Head Cam; DOHC
Single Over Head Cam; SOHC
Türkçesi üstten çift eksantrikli, ya da üstten tek eksantrikli.
Otomobillerin teknik özelliklerinin geçtiği birçok yerde karşılaşılan bu kısaltmalar otomobilden anlamayanların gözünü boyamak için, böyle İngilizce ve kısaltma halinde bırakılır. Ya da bu metinleri hazırlayan kişiler bunların ne olduğunu belirtmeyerek ilgi çekici hale getiriler. Bu kısaltmalar motorun supaplarının silindirin üstünde bulunan bir ya da iki eksantrik mili tarafından hareket ettirildiğini gösterir. Daha eski otomobillerde eksantrik mili silindirlerin altında bulunur ve silindirin üstünde yer alan supapları uzun itecek kolları ile hareket ettirirdi.
SOHC, yani üstten tek eksantrikli motora verilen addır
DOHC, yani üstten çift eksantrikli motora verilen addır.
SOHC ile DOHC arasındaki fark birincisinin iki supaplı ve ikincisinin de genelde 4 supaplı olmasıdır. Bazen üstten çift eksantrikli motorlar 5 supaplı da olabilmektedir.
Metin derlenerek alıntı yapılmıştır.

Yukarıdaki uzun anlatımın anlatımın neticesinde kendi yorumuma gelelim.
Neden üstten çift eksantrikli yapıya geçilmiştir. Emme ve eksoz subaplarının daha geniş olmasına karşın subap sayıları neden artırılmış?
Yeni teknoloji araçlarda yakıtın silindir daha iyi ve alınması ve yanmış gazın tam olarak dışarı atılabilmesi için bu yola gidilmiştir.
Bu sayade yakıtın özellikle enjeksiyonlu araçlarda hava yakıt karışımının daha homojen bir hal almasına ön hazırlık yapmış.

Double Over Head Cam [DOHC] daha ileri düzeydedir yani.
bu demek değildir tek eksantrikli motor iş görmez yalnış anlaşılmasın.

Ama i-vtecler hakkında pek bilgim yok o yüzden onları pek bilmem ama aralarındaki farklardan biride bu :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Kan Grubu: B+
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 20, 2011, 12:21:39 »

Honda (Variable-valve timing and electronic-lift control)

Değişken supap zamanlaması, motor işletim sisteminin hangi devire göre hangi supap zamanlamasının kullanılacağını belirlenmesi ve her devirde en verimli çalışmayı sağlamasıdır Böylece motor düşük devirlerde az yakıt tüketirken yüksek devirlerde de iyi bir performans sunmaktadır. Motor devri yükseldikçe kayar pimli egzantirik milleri subaplara daha büyük bir kam lobuyla hareket iletmekte ve hava yakıt oranının yeniden düzenlenmesine imkan tanımaktadır.

Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Kasım 20, 2011, 16:33:03 »
arkadaşlar olayı çözdüm.. hepimizin de haklılık payı var sanırım ama yanıldığımız noktalar da var.. alper abi teşrif etmedi.. teknik konulardan anlıyordu ama olsun yine de konuyu ziyaretini bekliyoruz :)..

vvti sistemi

Variable Valve Timing Mechanism on Toyota

subapların açılış zamanlamasını ayarlayan sistem arkadaşlar.. video da farkediyorsanız egzoz subabı açılıp kapanırken henüz kapanmadan yakıt subabı açılmış oluyor.. zengin karışım yakılmaması sağlanmaya çalışılıyor anladığım kadarı ile !

vtec sistemi

Honda - VTEC Technology

videoda gördüğünüz gibi eksantirik miline devir saatine göre otomobilin uyguladığı tahrik oranındaki değişme olayı... yani subaplar 8 tane değil 16 tane.. 16 sı da aktif.. çift eksantirik.. fakat subapları 3 farklı kademede açıyor.. içeri girecek karışımın oranını üç farklı şekilde ayarlıyor..

dual vvti sistemi

Toyota Dual VVT-i Engine 3D Animation

videodan anladığım kadarı ile hem egzoz subaplarını hemde yakıt subaplarını kontrol eden sistem esasen vvti nin gelişmiş hali.. daha özelliği var mı bilmiyorum... hala da anlamadım

i vtec sistemi

K-Series iVTEC VTC Cam Phasing System - In Depth

videodan anlayacağınız üzere toyotanın 99-2000 modellerinde kullandığı vvti sisteminin aynısını alıp vtec'e entegre etmiş.. burda sağlamaya çalıştığını da anlatan yazılar vardı.. düşük devirlerde fazla yakmayı engellemek ve tork değerini düşük devirlere indirmek..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Kasım 20, 2011, 16:36:55 »

valvematic

Toyota Valvematic variabele klepbediening

videodan anladığım kadarı ile söylüyorum yine... dual vvti sistemine vtec sisteminin daha da gelişmiş halinin entegre edilmesi neticesin de ortaya çıkan bir motor... vtec sistemi 3 kademe de lift açıyordu.. ama valvematic çok kısa aralıklarla lift açıyor.. yani 132 hp nin nerden geldiği anlaşılıyor az çok.. ayrıca toyotanın bu sistemi kullanması auris avensis vs de bu sistemi kullananların performans konusunda övgüsüne mazhar olması gerekirken millet hala vtec diyor.. neden toyota 132 hp ile performanstan söz ettirmiyor kendinden... oturdum youtubeden tek tek izledim bu videoları yaa :D.. kendime inanamıyorum... ayrıca bunları tasdik etmek için veya yanlışlarımızı söylemesi için bilen abilerimizi bekliyoruz :))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 38800
  • Model Yılı: '10
  • 34 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 20, 2011, 17:01:34 »
Valvematic motor kullanan birisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim üstün performans buna rağmen az yakıt tüketimi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Kasım 20, 2011, 17:49:47 »
Valvematic motor kullanan birisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim üstün performans buna rağmen az yakıt tüketimi.

;) güle güle kullanın hocam... azıcık övülecek yönlerine de değinmek gerekiyor şu toyotanın gibi geliyor bana.. çevremde herkes vtec aşağı vtec yukarı konuşup duruyor.. ben videoları sırf gerçekleri merak ettiğim için seyrettim araştırdım.. ama toyota da arge için fena bütçe ayırıp yeni teknolojileri kullanmaktan geri kalmıyor... hondayı da örnek almıyor.. valve matic anladığım kadarı ile vtec ten çok daha iyi bir sistem !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 20, 2011, 22:09:47 »
valve matic le vtec karşılaştırılırsa sonuç bellidir ama vvti ile vtec karşılaştırılırsa olay dengeleniyor tabi hondanın değil toyotanın taklit yaptığı hakkında söylentiler var :)
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Valvematic 132 hp
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 11 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 20, 2011, 23:25:38 »
Valvematic kullanan biri olarak,bir video da benden valvematic sistemi nasıl çalışır burda daha net sanki...

Toyota Valvematic Engine Features

Şahsi fikrimdir; Honda hayranları af buyursunlar ama Toyota Valvematicle,Vtec karşısında 1-0 ve 1 adım önde  :islik: .Toyota ya taklitci diyen Nondacılara bir sözüm var ''Geride kalan değil,önde giden takip edilir''.E.Erbas'' :D
R 1 3 5
 └┼┼┤
   2 4 6

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Kasım 21, 2011, 00:07:26 »
valve matic le vtec karşılaştırılırsa sonuç bellidir ama vvti ile vtec karşılaştırılırsa olay dengeleniyor tabi hondanın değil toyotanın taklit yaptığı hakkında söylentiler var :)

:D işte o söylentileri çıkaranlar marka fanatikleri fatih.. aslında toyota şu an motor teknolojisi açısından honda dan çok önde.. honda bir nevi 10 sene önceki sistemi ile toyotanın 10 sene önceki sistemini karıştırıp sunmuş oluyor... fakat toyota 10 sene önceki motorunu 2007 de corollalara koymayı bırakıp farklı bir sisteme geçti ki oda kendi çapında çok başarılı dual vvti oldu... ama 2 sene sonra da valvematic çıkardı ki ben bu motoru çok seviyorum :D... hem vtec sisteminin gelişmişi hemde düşük devirlerde tatmin edici yakıt ekonomisi ile çekiş gücü olduğu söyleniyor... hasılı ben bu toyotayı eksiğide olsa gediği de olsa seviyorum arkadaşlar yahu :D

Şahsi fikrimdir; Honda hayranları af buyursunlar ama Toyota Valvematicle,Vtec karşısında 1-0 ve 1 adım önde  :islik: .Toyota ya taklitci diyen Nondacılara bir sözüm var ''Geride kalan değil,önde giden takip edilir''.E.Erbas'' :D

:D söz tam yerinde olmuş.. ilerlemiş olan toyota şu an.. iç malzeme kalitesini düşürdü deniyor ama geçiş dönemidir diyorum ben buna çünkü yarisin kalitesine kimse olumsuz yorum yapmadı. auris içinde durum aynı diye hatırlıyorum.. motor ve yürür konusunda da sürekli geliştiriyor e daha ne olsun