Gönderen Konu: KARLI YOLDA VSC AÇIK MI,KAPALIMI OLMALI?  (Okunma sayısı 6530 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • TOYOTA GİBİ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
KARLI YOLDA VSC AÇIK MI,KAPALIMI OLMALI?
« : Kasım 16, 2011, 16:38:22 »
Değerli arkadaşlar.Kışın geldiği şu günlerde deneyimli arkadaşlara sormak isterim.Kar üstünde ve karlı rampalarda VSC aktif olduğunda mı araç rahat gider? Yoksa VSC yi kapatmak mı doğru olur? Bu konuda kar üzerinde araç kullanan arkadaşlardan görüş bekliyorum.
   Güvenli ve kazasız sürüşler.
PARA İLE SATIN ALINAMAYAN TEK ŞEY ZAMANDIR.

Toyota Club Türkiye

KARLI YOLDA VSC AÇIK MI,KAPALIMI OLMALI?
« : Kasım 16, 2011, 16:38:22 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
Ynt: KARLI YOLDA VSC AÇIK MI,KAPALIMI OLMALI?
« Yanıtla #1 : Kasım 16, 2011, 17:28:21 »
Merhaba Hemşerim.Öncelkle yakında planladığım buluşmaya gelmeni beklerim. Soruna gelince vsc  denge kontrolü demek zaten.Karlı havalarda tüm sistemler açık ve yavaş seyir edilmeli ancak araç bir şekilde kara saplanırsa sadece çıkarırıken trc kısa bir süre kapatılır ki araç tekerlerlere gelen gücü kesmesin.Fakat tekrar devreye almayı utmamak lazım.
Bazı sürücüler daha sprotif  (kendi deyimleri) bir sürüş için vsc ve trc sistemlerini kapatırlar ki araç zorlandığında tepki vermesin ve savrulabilsin diye ama bu doğru bir uygulama asla değildir.
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • www.toyan.com.tr
  • Araç: ---
  • 6 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 16, 2011, 20:22:17 »
Elbette açık ve devrede kullanman gerekir ki, yapım amacı sana karda kıyamatte yardımcı olsun.
Hi, I have come
TODAY TOMORROW TOYOTA

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2917 kere teşekkür etti
  • 3287 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 16, 2011, 20:32:06 »
  Vsc (Esp ya da muadili sistemler) (Stabilite kontrol sistemi) devrede olmalıdır. Zaten kimi araçlarda bu sistemler devreden çıkarılsa bile (tuş ile) belli hızlardan sonra otomatik olarak devreye girer (kendi aracınızda bunun detaylarını öğreniniz). Diğer taraftan çekişin olduğu aksdaki lastiklerden teki kaygan zeminde, diğer nispeten daha tutunur zeminde ise Esp paralelinde çalışan Asr (patinaj önleme sistemi) aracın kalkış yapabilmesini sağlar. Fakat kimi durumlarda Asr devre dışı bırakılması gerekir. Bu duurmda sadece Asr 'yi devre dışı bırakabilir, araç hareket kazandıktan sonra tekrar devreye sokabilirsiniz. Kimi araçlarda aynı tuşa değişik sürelerde basmak sureti ile sadece Asr ya da hem Asr hem Esp devre dışı bırakılabilir.

Yolculuk şartlarında bu sistemlerin sürekli devrede olması güvenlik açısından iyidir. Sadece özel durumlarda bunlar devreden çıkarılabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • TOYOTA GİBİ
« Yanıtla #4 : Kasım 17, 2011, 23:46:35 »
Sayın arkadaşlarıma teşekkür ederim.Ama benim sorum özellikle karlı rampada vsc açıkken motora yüklenmek gerekince devir düşüp araç durma noktasına geldiğinden vsc nin kapatılması daha uygun olmazmı acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 17, 2011, 23:58:08 »
Sayın arkadaşlarıma teşekkür ederim.Ama benim sorum özellikle karlı rampada vsc açıkken motora yüklenmek gerekince devir düşüp araç durma noktasına geldiğinden vsc nin kapatılması daha uygun olmazmı acaba?
   Hüseyin bey siz VSC'nin çalışma mantığını bilmiyorsunuz demek ki? Lütfen aşağıdaki linki tıklayıp hem ESP hakkında yani VSC hakkında yazılanları okuyun hemde ilgili video'yu izleyin.ESP/VSC'nin çalışma sistemini anlayacaksınız.

http://www.otobil.net/blog/genel/esp-nedir-video/
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • TOYOTA GİBİ
« Yanıtla #6 : Kasım 18, 2011, 00:25:22 »
   Hüseyin bey siz VSC'nin çalışma mantığını bilmiyorsunuz demek ki? Lütfen aşağıdaki linki tıklayıp hem ESP hakkında yani VSC hakkında yazılanları okuyun hemde ilgili video'yu izleyin.ESP/VSC'nin çalışma sistemini anlayacaksınız.

http://www.otobil.net/blog/genel/esp-nedir-video/

Sevgili Özcan bey ilgili video ve bilgiler için teşekkür ederim.Aslında ben esp-vsc nin ne olduğunu biliyorum.Ben corollada VSC düğmesi olduğu için o düğmenin açılıp kapanmasından bahsediyorum.Şöyle demem gerekiyordu:Karlı rampada patinaj yaparak mı yoksa antipatinaj özelliği ilemi aracı kullanalım.Bunu VSC düğmesi sağladığından ben vsc diye söyledim.İlgilendiğiniz için sağolun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 18, 2011, 02:40:53 »
bir kere çamura saplanmıştım derin bir çamurda değil ama kalkamadım aracın pati çektikçe tork düşürdüğünü anladım sonra esp yi yada vsc neyse kapadım pati çeke çeke çıktım
Pahalı zevklerim var, mesela , benzin gibi ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 23000
  • 60 kere teşekkür etti
  • 57 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 18, 2011, 19:03:42 »
Merhaba vsc düğmesine bir kez bastığında patinaj sistemi, basılı tuttuğunda vsc kapanıyor ekranda yazıyor zaten.Kanımca patinaj sistemi kapatılmalıki karda saplanmaktan kurtulabilelim.Düğmeye hiçbir zaman basılı tutma o zamn vsc kapanıyor zaten ekrandada vsc of yazısı çıkıyor,sadece kayan araba işareti varsa panitajı kapatmışsındır ;)
2011   1.4d-4d   Corolla   52bin km.
2004   1.3          Yaris      60bin km.
2006    1.6         Corolla   35bin km.
2012    1.6         Corolla   ......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • 351 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Kasım 18, 2011, 21:51:31 »
Yogun karlı hava olsa bile tüm sistemlerin açık olması gerektiği konusunda ısrarlıyım.Kar kalınlığı aracın ilerleyemeyeceği kadarsa zaten yola çıkmayınız.Acil durumlarda ise sistemler açık ve yavaş seyir etmeniz faydanıza olur.Araç kara saplanırsa yada yolda buzlanma varsa trc yi geçici kapatarak lastiklerin paninajla buzu aşındırması ve yerle teması sağlanabilir.Ancak bu devamlı surette kullanım için söz konusu değil.
Örnek İzmit bulvar ile akçakoca yerleşim alanını bağlayan yokuşta (karayollarının aptalca yapılmış bir projesi) mümkünse buzlu havalarda kullanmayınız ama kullanmak gerekirse TRC kapalı ve hız max 15 km/h olmalı ki araç kontrol dışı kalırsa çok basit bir hasarla çapraz şekle getirilip durdurulabilsin.Umuttepe yolu kışn donma varsa TRC kapalı, kar yağışı devam ediyorsa  TRC açık şekilde sürüş sağlanmalıdır.VSC her durumda açık olmalıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 18, 2011, 22:00:50 »
Yogun karlı hava olsa bile tüm sistemlerin açık olması gerektiği konusunda ısrarlıyım.Kar kalınlığı aracın ilerleyemeyeceği kadarsa zaten yola çıkmayınız.Acil durumlarda ise sistemler açık ve yavaş seyir etmeniz faydanıza olur.Araç kara saplanırsa yada yolda buzlanma varsa trc yi geçici kapatarak lastiklerin paninajla buzu aşındırması ve yerle teması sağlanabilir.Ancak bu devamlı surette kullanım için söz konusu değil.
Örnek İzmit bulvar ile akçakoca yerleşim alanını bağlayan yokuşta (karayollarının aptalca yapılmış bir projesi) mümkünse buzlu havalarda kullanmayınız ama kullanmak gerekirse TRC kapalı ve hız max 15 km/h olmalı ki araç kontrol dışı kalırsa çok basit bir hasarla çapraz şekle getirilip durdurulabilsin.Umuttepe yolu kışn donma varsa TRC kapalı, kar yağışı devam ediyorsa  TRC açık şekilde sürüş sağlanmalıdır.VSC her durumda açık olmalıdır.
abi umuttepe dedinde bir kere oraya gelmiştim kocaeli üniversitesi umuttepe yerleşkesi ne sürekli kullanıyorsanız o yolu kışın işiniz zor valla 3 gün falan kalmıştım izmitte eski arabam albea dı balataların daha 5 000 km idare eder demişti usta oraya geldim 4000 km erken değiştirdim balataları :) orda abi hiçbir sistem fayda etmez karda traktörle gezmek lazım :)
Pahalı zevklerim var, mesela , benzin gibi ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • 351 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Kasım 19, 2011, 10:54:34 »
Şimdi düzeltildi oralar.Nisbeten daha iyi ve kışın devamlı yani 24 saat hazır yol ekipleri var...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • TOYOTA GİBİ
« Yanıtla #12 : Kasım 19, 2011, 20:56:44 »
Merhaba vsc düğmesine bir kez bastığında patinaj sistemi, basılı tuttuğunda vsc kapanıyor ekranda yazıyor zaten.Kanımca patinaj sistemi kapatılmalıki karda saplanmaktan kurtulabilelim.Düğmeye hiçbir zaman basılı tutma o zamn vsc kapanıyor zaten ekrandada vsc of yazısı çıkıyor,sadece kayan araba işareti varsa panitajı kapatmışsındır ;)
     Sevgili Yasin kardeşim, aracımı aldıktan sonra o kalın kitabı bayağı okudum ama demek bu kısmını es geçmişim.VSC düğmesine kısa basıp çekince TRC nin uzun basıldığında VSC nin kapatıldığını sayenizde öğrenmiş oldum.Ayrıca teşekkür ederim. :alkis:  :alkis:
   Böylece soruma yanıt bulmuş oldum.Ben zaten karda rampada trc yi kapatmak istiyordum,kısa basma ile bu iş çözülüyor.
   Kazasız sürüşler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • TOYOTA GİBİ
« Yanıtla #13 : Kasım 19, 2011, 20:59:19 »
Şimdi düzeltildi oralar.Nisbeten daha iyi ve kışın devamlı yani 24 saat hazır yol ekipleri var...
  Mehmet Ali Bey çok haklı.Biz de zaman zaman Umttepe ye gidiyoruz.Yollarımız eskiye nazaran bayağı düzeldi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 23000
  • 60 kere teşekkür etti
  • 57 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 19, 2011, 22:39:04 »
     Sevgili Yasin kardeşim, aracımı aldıktan sonra o kalın kitabı bayağı okudum ama demek bu kısmını es geçmişim.VSC düğmesine kısa basıp çekince TRC nin uzun basıldığında VSC nin kapatıldığını sayenizde öğrenmiş oldum.Ayrıca teşekkür ederim. :alkis:  :alkis:
   Böylece soruma yanıt bulmuş oldum.Ben zaten karda rampada trc yi kapatmak istiyordum,kısa basma ile bu iş çözülüyor.
   Kazasız sürüşler...
Rica ederim,kazasız sürüşler.
2011   1.4d-4d   Corolla   52bin km.
2004   1.3          Yaris      60bin km.
2006    1.6         Corolla   35bin km.
2012    1.6         Corolla   ......