Cuma günü Yeni Yaris'i test ettikten sonra Borusan Oto'ya Rang Rover'ın yeni aracı Evoque'u test etmeye gittim.Kullandığım araç Evoque'un Pure Tech donanım paketli modeliydi.Aracın Pure donanım paketine ek olarak,Meridian ses sitemi(11 hoparlör) 8' Touchscreen Türkçe media sistemi,Bluetooth telefon sistemi,deri döşeme,18' aliminyum alaşım jant,panaromik cam tavan gibi opsiyonları mevcuttu.
Evoque'un 2.0 cc hacminde,4 silindirli benzinli motoru 5.500 d/dak'da 240 Hp güç ve 340 Nm tork üretiyor.Ve anahtarsız çalıştırma Start/stop özelliği ile çalışıyor.Bu özelliğin diğer araçlardan bir farkı,cebinizde anahtar ile yaklaştığınızda,hareket sensörü kişi yaklaşımını algılayıp o taraftaki dikiz aynası altında bulunan takip lambasını yakıyor.Bu lambanın içinde aracın dış sülietinin bulunduğu bir çizim var ve o çizimi yere yansıtıyor.O kadar da gerekli olmayan ama hoş bir ayrıntı

Evoque 6 ileri otomatik şanzımana sahip.Aracın vites kolu yuvarlak bir joyistiğe sahip ve aracın motoru çalıştırıldığında otomatik olarak yerinden çıkıyor...

Direksiyona ilk geçişte,kokpitin yapısı insanı büyülüyor.Hem tarzı hemde malzeme kalitesi çok güzel olsa da İngiliz soğukluğunu hissedebiliyorsunuz.

Bu donanımda sürücü koltuğu elektrik kontrollüydü.Koltuğumu ve dikiz aynalarını (her iki aynanın görüş açısı mükemmel)ayarladıktan sonra Çankaya Uğur Mumcu caddesinden test'e çıktık.Test rotamızda aracın süspansiyonlarının kalitesini ispat için bir çok çukur ve bozuk zemin mevcuttu.İlkin psikolojik olarak çukurlardan kaçsam da sonrasında acımadan girip çıktım o çukurlara.Kaliteli ve başarılı bir süspansiyona sahip Evoque ile çukurlardan zevk almaya başladım.
Çevreyoluna çıktığımızda ilk şey gazı köklemek oldum.Ani gaz tepkisinde alt vitese geçiş hissedilmeyecek derecede başarılı.Ve bir ok gibi araba fırlamaya başladı.Bu esnada motordan çıkan o büyüleyici sese tanık olmanızı isterdim.Adeta insanı büyülüyordu.
Fonksiyonel direksiyonun tutuşu ve deri kaplaması kaliteli ve güzel.İlk kullanışta direksiyon üstündeki fonksiyonlar sürücüyü zorlasa da kısa bir kullanım sonrası hemen alışıyorsunuz.
Sol üst taraftaki tuşlar media sistemini,sağ üsteki tuşlar yol bilgisayarını,sol alt tuşlar telefonu ve sağ alt taraftaki tuşlar ise hız sabitleyiciyi kontrol ediyor.Hız sabitleyicinin direksiyon arkasında ayrıc bir kol yerine direksiyon üstünde olması daha kullanışlı.Ayrıca direksiyonda manuel vites kullanım için F1 vites değişim kulakçıkları var.Toyota ya da başka bir markada ki gibi maneul kullanım için ayrıca bir vites seçeneği yok.Canınız o hangi şekilde kullanmak isterse o şekilde vites değişimi yapabiliyorsunuz.
Ayrıca far kumandası sinyal kolu üzerinde ve Toyota'dakinin tam tersi yöne çevirilerek kullanılıyor.

Kontrol panelinde ve yol bilgisayarında beyaz renk kullanılmış

Ne kadar önemli ve gerekli bilmem ama araç içi ortam aydınlatma rengini,media oynatıcı menüsünden isteğinize göre (kırmızı,mavi,sarı yeşil gibi) değiştirebiliyorsunuz.
Gelelim aracın içine ve konforun...Araç içi konfor önde olduğum için yeterli derecedeydi.Kendi oturma pozisyonumu bozmadan arka koltukta oturduğumda 1.77'lik boyumla uzun yolculuklarda rahatsız olabileceğim seviyede.Ayak basma yeri düz değil bilakis yukarı doğru bir eğimde.Uzun yolda yolcu ne kadar rahat eder bilemeyeceğim.
Bağajı Yaris'in ki kadar küçük.stepne olarak yine 18' ama küçük lastik kullanmışlar.Yangın söndürme tüpü için bağajın sağ ileri köşesinde kılıflı bir yer var.X bir eşya yüklemesinde yangın tüpünü kılıfından çıkarmanız gerekecek.
Ipod,Usb ve Aux in girişi kol dayamanın içinde.İstediğiniz terabayt kapasitede cihaz bağlayabilirsiniz.
Meridian ses sistemi açıkçası hoşuma gitmedi.Bizim A4'ün standart ses sisteminde farkı yoktu.Zaten 11 hoparlörün 4 tanesi falan tweeter'dı.Deiğişik bir kaç şarkıda yüksek volüm denemesi yaptım.Açıkçası beni tatmin etmedi.Bir Bang/Olufsen ya da Boss ya da bir JBL gibi değildi.
Bagaj kapağında bulunan arka cam küçük ve iç dikiz aynasında ki görüş alanı yetersiz (öndeki yakışıklı Corolla bizim

) Ama arka kapı ve bagaj camlarında karartma uygulaması yapılmış.Ayrıca film yaptırma ihtiyacı gerekmiyor.
[/b]mages/254/img1370ks.jpg/]
Bir kaç karşılaştırma yapmak gerekirse eğer;Audi'de vitesi P konumuna almazsanız anahtarı çıkaramıyorsunuz.Evoque'da motoru stop ettiğiniz anda şanzıman otomatik olarak P konumuna geliyor ve vites joyistiği içeri giriyor...
Audi'de ki gibi elektrikli Park freni kullanmışlar.Kullanım şekli aynı.Kemer takılıysa ve aracı hareket ettirirseniz Park Fren'i otomatik olarak çözülüyor.Ama sıkışık trafikte,yokuş aşağı ve yokuş yukarı dur kalk'lar da kullandığımız fren sistemi yok.Ama yokuş kalkış destek sistemi var ve Audi/Vw'de ki gibi 3 saniye değil 5 saniye frenleme yapıyor...
Gündüz Led'leri Audi'de daha başarılı ve daha karizmatik duruyor(nede olsa gündüz led sisteminin mucidi).Ama Evoque'da normal bir lamba gibi yanıyor...
Diğerleri öylemi bilmiyorum ama bizim A4'ün fren tepkisi Evoque'a göre daha kötü.Evoque'ta ince hassas fren yapıyorken A4'te bunu yapamıyorum...
Evoque'un kötü bir yanı tutacak bir vites kolu ihtiyacınızı gideremiyorsunuz.Çünkü vites kolu YOK

Unutmadan 11 adet hava yastığı var araçta.Ayrıca 5' büyüklüğünde sürücü yol bilgisayarı,ısıtmalı direksiyon,ısıtmalı ön cam su püskürtme sistemi'de mevcut...
Aracın şehir içi tüketim değeri 11,9 litre.Ve atalarından gelen üstün arazi kabiliyeti Evoque'da da mevcut ve sürekli 4x4 çekiş sistemine sahip.Zaten sürekli 4x4 olması yakıt tüketimini artırıyor.Bence böyle şehir tipi araçlar sürekli 4x4 çekiş sistemine sahip olmamalı.
Gelelim bu güzelliğin bedeline.Artan son Ötv değerlerinden dolayı kampanyalar mevcut.Bu aracın destek kampanyalı anahtar teslimi en son olacak tutarı 71.200 .Diyelim ki kampanyalı araçlar bitti o zaman ödeyeceğiniz tutar 74.900 'ya çıkıyor.