Japon otomotiv devi Toyota, dünyada büyümeyi öngördüğü 3T ülkeleri (Türkiye, Tayland, Tayvan) arasına aldığı Türkiyede düğmeye bastı. Avrupa odaklı Adapazarı fabrikasını bundan böyle Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler içinde üretim üssü haline getirme kararı alan Toyota, üretimi 200 bin adede çıkarıp 500 yeni işçi alacak.BUGÜNE kadar 1.2 milyar Euroluk yatırım yaptığı Adapazarı fabrikasına 2008den bu yana yaşanan küresel kriz, dünya çapında geri çağrılma ve Japonyadaki deprem-tsunami felaketi yüzünden hedeflediği kadar odaklanamayan Japon otomotiv devi Toyota, Türkiyenin gücünü bölgede daha iyi kullanmak için harekete geçti. Bugüne kadar sadece Avrupa pazarları için üretim yapan Toyota Türkiye, yeni stratejiyle birlikte Avrupa dışında Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere de ihracata başlayacak. Böylece ihracat yaptığı ülke sayısı 38den 50ye yükselecek. Kriz döneminde 70-80 bin adetlere düşen üretim 3 yılda 200 bin adede çıkarılacak, bunun için 150-200 milyon Euro yatırımla 2013ten itibaren yeniden Corolla üretimi başlayacak. Corolla dışında orta sınıfta ikinci yeni bir model için çalışmalar devam ederken, Türkiye fabrikası ürettiği araçların üretim üssü olacak. Bu dönemde Türkiyede çalışan sayısı 500 artışla 3 bin 500e yükselecek.
Krizde hiç boş durmadıkAdapazarı fabrikasında biraraya geldiğimiz Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEOsu Orhan Özer, yaşanan felaketler ve krizler yüzünden şansız günler geçirdiklerini belirterek, Türkiyede aynı dönemde dostlarım diye nitelendirdiği rakiplerinin ise başarılı işlere imza attıklarını hatırlattı. Özer, şunları söyledi: Türkiyede hacimli ihracatı başlatan ve sektörün üretim kalitesini yükselten bir fabrikayız. 2006-2007 yıllarında ihracat şampiyonu olduk. Ama dünyadaki şansızlıklar yüzünden üretimimiz 170-180 binlerden 70-80 binlere indi. Aynı dönemde rakiplerimiz 300 bin adetleri aşan üretimlere ulaştı. Ama bu dönemde bile hiç boş durmadık, çok çalışıp temelimizi sağlamlaştırdık.
Maliyetler yüzde 22 düştüBugün Adapazarı fabrikasının Toyotanın dünyadaki en iyi ve kaliteli fabrikası olduğunu belirten Özer, son 3 yılda üretimin düşmesini fırsat bilerek, verimliliği artırdıklarını vurguladı. Özer, şunları dile getirdi: Üretimin düştüğü dönemde boş durmayıp, dersimize çok iyi çalıştık. Bu dönemde maliyetleri yüzde 22 aşağıya çekmeyi başardık. Bu dünya çapında çok önemli bir başarı oldu bizim için. Şimdi bunu da artırmaya çalışıyoruz.
Türkiyenin ufkunu açacağız
Şimdiye kadar hep Avrupaya odaklandıklarını anımsatan Özer, şöyle konuştu: Üretimimizin yüzde 91ini Avrupaya ihraç edip yüzde 9unu iç pazara verdik. Bundan böyle çok önemli bir gelişme kaydedederek sadece Avrupaya otomobil ihraç etmeyeceğiz. Türkiyenin ufkunu pazar çeşitliliğiyle açmak istiyoruz. Toyotanın büyümeyi öngördüğü 3T ülkeleri (Türkiye, Tayland, Tayvan) arasındayız. Kapasiteyi daha iyi kullanmak için Avrupa dışında Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerede ihracata başlıyoruz. İhracat yaptığımız 38 ülke 3 yıl içinde 50nın üstüne çıkacak. Bu dönemde üretimi ise yeni modellerle önce 177 bin adede, sonra ise benim en büyük hayalim olan 200 bin adede çıkartmayı hedefledik. Bu noktada Türkiyeye yeni model üretimleri verilecek ve aynı Versoda olduğu gibi bu modellerin üretim üssü olacağız.
Lüks otoda ÖTVyi artırmak çok doğru bir adımHÜKÜMETİN, son yaptığı ÖTV artışlarının olumsuz olduğu kanatinde olmadığını kaydeden Orhan Özer, Çünkü Türkiyede dış ticaret açığının ne olduğu, ihracat-ithalat oranları belli. Bu konuda devletin doğru adım attığına inanıyorum dedi. Özer, şunları söyledi: Kuşkusuz, yeni otomotiv yatırımlarının davet edildiği bir dönemde ÖTVnin artması kısmen çelişkili oldu ama 1.6 litre ve altı da artmadı. Bizim ülkemizin alım gücünü de hesaba katarsak karar o yönüyle de doğru. 1.6 litre yeteri katar güçlü zaten, daha büyük motorlarla uçacakmıyız. Diğer taraftan vergi geliri kaybı hesabına katılmıyorum. Vergi sonuçtaki bizim cebimizdeki para. Ama zenginlik Türkiyenin içinde. Ama ithalatta para dışarıya gidiyor.
Japonlar ÖTVye değil verimliliğe bakıyorORHAN Özer, Türkiyede hafif ticari araç üretiminin gündemlerinde olmadığını belirterek, şunları anlattı: Proje rafta ama üretimi gündemde yok. Yarın ne getirir bilinmez ama öncelik başka modellerde. Hafif ticari araç üretiminin olmamasıyla ÖTV zammının ilgisi yok. Japonlar, ülke içindeki dinamiklere değil, verimliliğe, fabrikanın üretim kabiliyetine bakıyorlar. Onlar için iç odeğişimlerin etkisi yok. ÖTV zammıyla ilgilenmezler. Sonuçta yapılan ÖTV artışları tüm markaları etkileyen birşey. Eğer sadece Toyotaya yapılan bir vergi artışı olsa durum farklı olur ama hafif ticariya yapılan son zama Toyota bakmıyor. Biz Versonun ticari modelinden 1000 adet ürettik. Bu aracın onay almaması da Japonları çok ilgilendirmiyor. Bu araçlar bir şekilde eritilir. Ama bence bu aracın ÖTV sınıfına sokulmaması doğru bir karar.
Versoda yerlilik oranı yüzde 85 olduTÜRKİYEde en büyük amaçlarının yerlilik oranını artırmak olduğunu söyleyen Özer, Üretim üssü olduğumuz Versonun yerlilik oranı bugün yüzde 84-85e yükseldi. Bu aracın sadece motor ve şanzımanını ithal ediyoruz. Japonlar artık ürettikleri ülkede yerli oranını artırıp daha fazla verim sağlamaya başladı. Bugün Verso için 72 yan sanayi firmasından parça alıyoruz. Bunun sadece 15i Japon yatırımı yan sanayi şirketi. Biz bu oranı artırmak için uğraşıyoruz. Auriste bu oran İngilterede de üretildiği için daha düşük. Türkiyede yan sanayinin de gücüyle yeni model yatırımlarını çekiyoruz diye konuştu.
Japonlar istemedi kısa çalışma ödeneği almadıkORHAN Özer, Japonların yatırım ve büyümek için ülkenin iç dinamiklerine ve teşviklere hiç bir şekilde bakmadıklarını belirterek, Buna en büyük örnek 2009da kriz döneminde hükümetin verdiği kısa çalışma ödeneği. Biz o dönemde bunun kazanılmış bir hak olduğunu söylememize rağmen almadık. Japonlar istemedi. Sonuçta biz krizde kimseyi işten çıkartmadık. 3 bin çalışanımızı koruduk dedi.
Toyota imzalı Subaru 2012de üretime başlıyor
SUBARUnun Toyota ile ortak geliştirdiği arkadan itişli spor otomobili BRZ, önümüzdeki hafta kapılarını açacak Los Angeles Otomobil Fuarında görücüye çıkıyor. Efsanevi STI logosu ile sergilenecek konsept aracın üretimine ise 2012in ilkbaharında başlanacak.
Corolla 150 milyon Euroya dönecek, yeni modellerde hep üs olmayı seçecekTOYOTAnın 2007 yılında ani bir kararla üretimini Japonyaya kaydırdığı başarılı modeli Corolla, 2013 yılından itibaren 150 milyon Euro yatırımla yeniden Adapazarında üretilecek. Bu konuda resmi kararın ay sonunda açıklanması bekleniyor. Toyota Türkiye CEOsu Orhan Özer, yeni Corollanın yeniden üretilmesiyle ilgili resmi kararın çok kısa süre içerisinde belli olacağını belirterek, ikinci bir model için de görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Özer, Burda asıl önemli olan Türkiyede üretilecek modellerin Verso gibi üretim üssü olmak. Bir model aynı bölgede farklı fabrikalarda üretiliyorsa, bu ihraç pazarları ve fiyat olarak sıkıntı yaratıyor. Yeni Corolla veya üreteceğimiz diğer yeni modelinde Verso gibi üretim üssü olacağız diye konuştu. Özer, Türkiyede mevcut bantlarda 2 veya 3 modelin sağlıklı bir şekilde üretileceğini belirterek, Adapazarında üretilecek araçların C, yani orta sınıfta yer alan araçlar olacağını söyledi. Özer, Biz C sınıfında farklı versiyondaki araçların üretim üssü olacağız. Bugune kadar Toyota, Türkiyeye 1.2 milyar Euroluk yatırım yaptı. Yeni model üretimleri için bant
yani fabrika içi yatırımı cüzi olur ama yeni bir modeli üretim tutarı 150 milyon Eurodur. 2 model gelirse bu 300 milyon Euro
anlamını taşır
dedi.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19183333.asp