Gönderen Konu: Dik rampa, yakıt tüketimi, hız,zaman ilişkisi  (Okunma sayısı 6337 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: AB+
  • 4 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
Dik rampa, yakıt tüketimi, hız,zaman ilişkisi
« : Ekim 19, 2011, 16:02:35 »
 Arkadaşlar şimdi 1.8 km uzunluğunda çok dik bi rampa düşünün bu yol Türkiye yollarında kocaelide mevcut.. Şimdi bu rampayı 2. viteste 40 la çıkarkenmi az yakıt tüketir. Yoksa 3. viteste 70 le çıkarken mi ? yalnız yorum yaparken şunlarıda hesaba katmak lazım  düşük hızla çıkarken zaman uzuyor motor zorlanmıyor, yüksek hızla çıkarken zaman kısalıyor motorda zorlanmıyordur heralde çünkü araç dizel.. Yüksek hızda çok yakabilir ama süre kısalır, düşük hızda süre uzuyo süre uzadığı için çok yakabilir.. Mantık olarak sizce hangisi yorumlarınız bekliyorum

Toyota Club Türkiye

Dik rampa, yakıt tüketimi, hız,zaman ilişkisi
« : Ekim 19, 2011, 16:02:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Ynt: Dik rampa, yakıt tüketimi, hız,zaman ilişkisi
« Yanıtla #1 : Ekim 19, 2011, 16:04:13 »
3.vites her zaman 2. vitesten az yakar ;)
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 19, 2011, 16:05:22 »
Benim mantığım; motor devrini azamî tork devrinden en fazla 500 d/d aşağı tutarak motorun rahatça dönebildiği viteste çıkmak her açıdan faydalıdır.

3.vites her zaman 2. vitesten az yakar ;)
Buna katılamıyorum zira eğer çok düşük devirde 2' den 3' e geçilirse tüketim fazlalaşacaktır. Geçen gün işyerinin Ford Fiesta 1.4TDCi aracını teslim aldım bayiden ve dönüşte biraz deneme yaptım. Düzlükte bile 3. vitese geçildiğinde devir düşük kalıyorsa tüketim yolbilgisayarında yükseliveriyordu.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ekim 19, 2011, 16:10:44 »
3. viteste zaman kısalıcağı için yol çabuk biter ama rampa aşırı dik olduğu için kafamı kurcalaan sorular bunlar neredeyse 2 km ye yakın uzunluğu var

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #4 : Ekim 19, 2011, 16:13:25 »
rampalarda 2200 devirin altına düşmediği taktirde maksimum kullanabileceğin vistesi kullan ve arabanın yemediği gazı da basma. eko gidersin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 102000
  • 86 kere teşekkür etti
  • 110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 19, 2011, 16:27:00 »
Bence dik bir rampada gaz pedalına ne kadar yüklendiğimiz tüketimde etkili oluyor. Yüksek viteste hızı korumak için gaza yüklenmek veya bir düşük vitese geçip daha az yüklenerek çıkmak. Şahsen rampa başında biraz hız biraz arttırıp rampada gaz pedalını sabit tutmaya çalışıyorum, çekmemeye başladığını hissettiğim anda (zaten çoktan shift ışığı yanmış oluyor) bir düşük vitese geçiyorum.
2014 Auris TS Advance Skypack CVT
2011 Corolla Comfort Extra D4D Manuel (SATILDI)
2009 Yaris Terra 1.3 VVTI Manuel (SATILDI)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ekim 19, 2011, 16:34:23 »
Arkadaşlar yüksek vites rampada çok yakıyor bunda hem fikiriz ama benim kafamı kurcalayan soru yüksek hız yolu kısaltıyor, düşük hız yolu uzatıyor.. Bu rampayı günde 2-3 kere çıkıp inen biri olarak bu tekniklerden hangisini uygulasam daha az yakarım onu düşünüyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Ekim 19, 2011, 16:36:09 »
dediğimi yap eko gidersin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 102000
  • 86 kere teşekkür etti
  • 110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 19, 2011, 17:04:55 »
Arkadaşlar yüksek vites rampada çok yakıyor bunda hem fikiriz ama benim kafamı kurcalayan soru yüksek hız yolu kısaltıyor, düşük hız yolu uzatıyor.. Bu rampayı günde 2-3 kere çıkıp inen biri olarak bu tekniklerden hangisini uygulasam daha az yakarım onu düşünüyorum :)

Gaza başışınızın rampa boyunca sabit olduğunu varsayarsak, yani;
- ya yüksek viteste gaza fazla bastığınızı (diyelim ki 10lt/100km tüketim)
- ya da düşük viteste daha az bastığınızı (diyelim ki 8lt/100km tüketim)
bu durumda yüksek hızda çıkmanız süreyi kısaltsa da yine de daha fazla yakmış olacaksınız. Çünkü tüketim değerleri lt/100 km olarak veriliyor, çıktığınız rampada sabit bir mesafe olduğu için, hızlı çıkmanın süreyi kısaltmasının tüketime bir etkisi olmaz.
Tabi burda olayı anlamak için basitleştirdik, ama gerçek hayata rampa boyunca tüketiminiz sabit kalmıyor, rampaya yeterince hızlı girdiyseniz yüksek viteste çıkmak mantıklı gibi. (Yine de sürenin tüketim üzerine bir etkisi yok, sadece yolu daha hızlı almış oluyorsunuz).
2014 Auris TS Advance Skypack CVT
2011 Corolla Comfort Extra D4D Manuel (SATILDI)
2009 Yaris Terra 1.3 VVTI Manuel (SATILDI)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 19, 2011, 17:24:36 »
Anlık tüketim genelde l/100km cinsindendir bildiğim kadarıyla.Dolayısıyla süre değil mesafe önemli tüketimde. Anlık tüketim ise gaz pedalına basma oranı*devir le orantılıdır. yani 3.viteste 2bin devirde çıkıyor ama dip gazla çıkıyorsanız km de 2*1.0 2birim yakıt, 2.viteste 3000 devirde gaz pedalına yarım basarak çıkıyorsanız 3*0.5= 1.5 birim yakıt tüketirsiniz.