Gönderen Konu: P/S ikaz lambası yandı ve direksiyon sertleşti  (Okunma sayısı 18294 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
P/S ikaz lambası yandı ve direksiyon sertleşti
« : Ekim 15, 2011, 00:21:28 »
Merhaba arkadaşlar bir konuda fikrinizi almak istiyorum. Bugün aracımı park ederken hızlı bir şekilde direksiyonu çevirdim ve son tura gelince orta sertlikte sonuna kadar çevirdim ve 10 santim bile geri gelmeden ikaz lambası yandı ve direksiyon sertleşti birden. Bende ilkkez bu lambanın yanmasıyla karşılaştım tabi korktumda. Neyse aracı tekrar stop edip çalıştırdım ve lamba yanmadı bu kez. Daha sonra 40-45 km yol yaptım ancak birşey olmadı. Ama aklımda hep şu soruyla aracı kullandım. Ya araçla giderken yine ikaz lambası yanarsa birde süratli olursam ne olacak. Bir sorun olmadı ancak tekrar çıkar mı demekten kendimi alamıyorum. Forumu biraz okudum kafam iyice karıştı motor ısınmıştır diyenden direksiyon kutusu değişmesi gerek diyene kadar hepsi yazılmış. Ben Ankaradayım ve aracım 2006 corolla hb sol.  Sizce ne yapmalıyım tekrar eden bir sorun olur mu neden yapmıştır bir fikir verirseniz sevinirim.

Toyota Club Türkiye

P/S ikaz lambası yandı ve direksiyon sertleşti
« : Ekim 15, 2011, 00:21:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • tabiki toyota
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: P/S ikaz lambası yandı ve direksiyon sertleşti
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2011, 11:56:29 »
aracınız hidrolik destekli mekanik sistem direksiyondur. bütün sistemler devredışı kalsa dahi direksiyon kilidi kilitlenmesi dışında aracın direksiyon hareketleri engellenmez. zorlaşır ancak yinede yön verilir.
lambanın yanmasına gelince ilk olarak hidrolik seviyesi olabilir. o değilse valflerde bir sorun varsa ondandır.
herkese uyan bir toyota modeli vardır.
diğer markalar alternatiftir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 15, 2011, 12:24:41 »
İster Elektro hidrolik olsun ister sadece hidrolik, direksiyonu sonuna kadar çevirmek ve o konumda tutmak hidrolik pompasına aşırı yük bindirir. Bu yüzden sona çevrildiğinde bşr miktar geriye serbest bırıkılmalıdır.
Arkadaşımızın da söylediği gibi; hidrolik direksiyonun hidrolik seviyesi kontrolü yapılmalı. Sonrasında bir süre dikkatli sürülmeli. Direksiyon sertleşse dahi yeterli kuvvet uygulandığında direksiyon dönecektir. Sadece hidrolik desteğinden yoksun kalacaktır ancak bu çok sık karşılaşılabilecek bir durum değildir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #3 : Ekim 16, 2011, 03:06:56 »
Bugün toyana gittim. Orada sağolsun tamda kapanmak üzere olmasına rağmen formen arkadaş hata kodunun ne olduğuna baktı. c1524 nolu bir hata kodu ve motor arızası yazıyordu. Daha sonra o hatayı sildi. Bakalım tekrar verecek mi? Aracınızı tedbirli kullanın dedi.Birçok neden olabilir dedi ancak ilk defa verdiği için herhangi bir durumda olabilir dedi. İçim rahat etmedi ancak elektronik birşey çokta anlamıyorum bir anlık bir sıkıntı olmuştur deyip geçmekte istiyorum aslında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 16, 2011, 10:25:42 »
Elektrik destekli hidrolik dreksiyonlarda yani EPS li sistemlerde dreksiyona takviye yapan elektirik motoru ısınırsa sistem motoru korumaya almak için bir süre devre dışı bırakır ve göstergede P/S ışığını yakar haliyle dreksiyonda sertleşir motor normal ısısına geri döndüğünde geri devreye sokar bu durum aracın kılavuzundada belirtildiği gibi bunun herhangi bir arıza olmadığınıda yazıyor ama yinede temkinli olmakta fayda var bence durum bundan ibaret.

Bu durumun olma sebebide aracı park ederken sık manevralar yapmamızdır bide siz dreksiyonu sonuna kadar çevirip zorlamışsınız ondan sistem motoru bir süreliğine devre dışı bırakmış ve dreksiyon sertleşmiş olabilir .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 16, 2011, 16:53:37 »
p/s ışığıdireksiyon sertleştiği için yanar bir nevi farlar açık gibi uyarı
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 17, 2011, 23:51:05 »
ben de bu p/s ne diye merak ediyordum. hepinize teşekkürler :))
uzeyirdogdu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '04
  • 7 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 18, 2011, 21:32:47 »
geçenlerde benim aracada olmuştu aynı kasanın sedanı, ben sona vurdurmuştum ve birden p/s ışığı yandı ve direksiyon sertleşti, stop edip çalıştırdım düzeldi sonra tekrar ensona vurdurdum sert şekilde ama 6 aydır birdaha yapmadı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #8 : Ekim 21, 2011, 00:25:24 »
Evet galiba sona vurdurunca yanıyor. Bende bazen böyle seri bir şekilde park edeyim derken direksiyonu hızlıca çeviriyorum sona sert bir şekilde vuruyodu artık daha dikkat eder oldum. Çok şükür tekrar yanmadı inşallah bir daha yanmaz. Bunun değiştirmemiz gereken bir yağı v.s. varsa değiştirmelimiyim acaba.