Gönderen Konu: Rodaj varmış diyebiliriz sanırıım.  (Okunma sayısı 1552 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 23000
  • Model Yılı: '12
  • 60 kere teşekkür etti
  • 57 kere teşekkür edildi
Rodaj varmış diyebiliriz sanırıım.
« : Ekim 10, 2011, 11:21:30 »
Arkadaşlar aracı aldığımda satıcı dediki abi yeni motorlarda rodaj yok bas git sorun yok.Tabi ben önce kataloğu okudum ilk 1000km. sıkıştırmayın diyor ona uyup sonrada formdaki arkadaşların tavsiyelerine uyup ilk 10bin uygun bi şekilde kullandım ve km. artıkça yakıtta baya bi düşme oldu ilk zaman 2000km. aynı yolda 7.2lt. yakarken 5000km. 6.4lt. şuanda 12800km.5.3 yakıyor şehir içi. Peki rodaj yoksa ne olduda motora yakıt düştü? sormak gerek...
2011   1.4d-4d   Corolla   52bin km.
2004   1.3          Yaris      60bin km.
2006    1.6         Corolla   35bin km.
2012    1.6         Corolla   ......

Toyota Club Türkiye

Rodaj varmış diyebiliriz sanırıım.
« : Ekim 10, 2011, 11:21:30 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • Kan Grubu: A+
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
Ynt: Rodaj varmış diyebiliriz sanırıım.
« Yanıtla #1 : Ekim 10, 2011, 12:19:58 »
benim bu konuda anladığım şu; galiba rodaj motoru alıştırma gibi bişey sanırım,,yani ne kadar iyi alışırsa ilerde o kadar verimli olur gibi.. ama    ilk 1000 km zorlamamak,, motor yeni çalışmaya başladı zorlamayalım ki parçaları yerine oturmadan problem çıkmasın tarzında bi durum ..  bence birbirine ters durumlar yani :) benim fikrim :)
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 10, 2011, 12:24:15 »
ayrıca bizim corollanında yakıtı zamanla düştü :)
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '13
  • 20 kere teşekkür etti
  • 121 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 10, 2011, 12:32:14 »
Yeni araçta, motor parçaları (gömlek, piston, segman vb.)her ne kadar ölçülü ve birbiriyle uyumlu yapılırsa yapılsın, birbirleri ile sürtünerek aşındırır ve kendi şekillerini birbirlerine kabul ettirirler. Rodajdaki olay budur. Buna ek olarak, motor çalıştıkça bir miktar kurum bağlar. Kurum belli düzeyin altında olduğu sürece motora faydalıdır. Bu nedenle her kim ne derse desin, hangi motor olursa olsun, rodaj dönemi diye bir şey vardır.

Bu dönem, ilk birkaç bin km.lik dönemdir.

Bu dönemde motora yüklenmeniz, motor açısından çok büyük sıkıntı çıkarmayacaktır. Fakat yine de parçaların birbirlerine alışması süresince sürtünmenin daha fazla olacağını düşünerek yüklenmemek daha doğrudur.

Benim esas tavsiyem; yeni araçlarda daha sık yağ değişimi yapılmasıdır. Parçalar birbirine alışana kadar daha çok sürtünme=daha fazla partikül, yani yağın daha fazla metal parçacıkları içermesi demektir. Şu ana kadar aldığım tüm sıfır araçlarımda, ilk 10000'e kadar 2-3 bin'de bir yağ değiştirdim. Çok faydasını gördüm. Şu anki aracım da 2003 model ve yaklaşık 90000 km.de, ama motor hem performans, hem tüketim hem de silindir içi temizlik açısından mükemmel durumda.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 10, 2011, 13:07:01 »
  Aslında rodaj hep vardı ve var olacak da. Rodaj sadece aracın ilk alındığında değil, daha sonrada vardır. Soğuk motorun rodajı, uzun yoldan gleince olan rodaj gibi.
 Rodaj sadece motorda değil, tüm hareketli aksamda vardır.
 Ben araç sıfır alındığında ilk km. lerde yağ değiştirme olayını çok savunamıyorum, çünkü motora fabrika çıkışı konan yağ rodaja uygundur ve özellikleri genelde sonradan konan yağlardan farklıdır.
 Yeni lastik aldığınızda bile rodaj vardır ve bu da çok önemlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 10, 2011, 13:12:43 »
rodaj var. kim ne derse desin siz kullanım klavuzunu esas alın. her bilgi yanlış olur ama o kitapçık olamaz.

motor parçaları birbirine alışır. ilk kilometrelerde 3000 üstü sonra 3500 üstü sonra 4000 devir üstüne çıkmadan geçirin.
birde düşük devirde gitmemeye özen gösterin. yani devir mümkünse 2000 3000 arası olacak.

bunlar neden var ? motorda yataklar ve segmanların kendilerine yer açması gerek. eğer zorlarsanız motor istenilen ölçüde sıkı şekilde oturmayacaktır. buda benim fikrim.

katılıyorum ki ilk km lerde ne kadar sık yağ ve yağ filtresi değişirse okadar iyi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Ekim 10, 2011, 18:39:59 »
Arkadaşlar rodaj mutlaka var. Ne kadar hassas motor yaparsanız yapın mutlaka parçaların birbirine alışması olayı var. Ama forumda bazı arkadaşları okuyorum "bağırta bağırta açacaksın motoru" diye. Bu şekilde yapan arkadaşlarımız araçlarının hem çok seri olduğunu hemde 210-220 hatta 230km yaptığını söylüyorlar (hız kötüdür) . Ben bunu anlamadım. Bunu izah ederseniz sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 10, 2011, 18:48:23 »
bağıran common rail turbo diesel motor s.... tutar aga  :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 10, 2011, 19:09:14 »
Hocam insanda bile var bu rodajj :) Motorda niye olmasın..? Kim diyo yok diye yahuu..?

Neyse anladınız siz onu...? :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 33000
  • Model Yılı: '11
  • 93 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 11, 2011, 16:51:57 »
Hocam insanda bile var bu rodajj :) Motorda niye olmasın..? Kim diyo yok diye yahuu..?

Neyse anladınız siz onu...? :)

:D :D :D :D :D
0 'dan 100 km 'ye 10 saniyede çıkabilirsin belki, ama önemli olan kaç saniyede durabildiğindir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: <'90
  • 9 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ekim 11, 2011, 17:13:45 »
bu konu hayra gitmiyo :D
???