Gönderen Konu: Konu: Debriyaj-Ben mi Acemiyim??  (Okunma sayısı 13468 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür edildi
Konu: Debriyaj-Ben mi Acemiyim??
« : Ekim 05, 2011, 13:40:55 »
arkadaşlar daha önceki konulardada bahsettim. debriyaj setini 112.000 kmde sanayideki ustanın değişecek demesi sonucu değiştirdim. (bu arada el freni testi uyguladı.) değişeli 10.000 km oldu. o zamandan bu yana 2-3-4-5 . viteslere geçişte araba ileri doğru atılıyor yani vitese takıp debriyajı kaldırdığımda çoğu zaman (bazen yapmıyor.) arabada bi ileriye doğru silkelenme mevcut. :blink: sizce bu silkelenme neden olabilir?. bu arada debriyajı aisin marak satın almıştım 160 tl ye bundan 2 sene önceydi. satan adam orjinaldir demişti.
bazen acaba benmi acemiyim debriyajı kaldırma konusunda diye düşünmeden edemiyorum... :wacko:
söyleyin bakalım arkadaşlar bu vites değiştirme işlemini nasıl yapıyorsunuz..

Toyota Club Türkiye

Konu: Debriyaj-Ben mi Acemiyim??
« : Ekim 05, 2011, 13:40:55 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: 0+
Ynt: Konu: Debriyaj-Ben mi Acemiyim??
« Yanıtla #1 : Ekim 05, 2011, 14:45:51 »
araba ne bilmiyorum ama bizim e12 de ayağını gazdan çekince dediğin gibi ileri duğru sallanıyor. daha önce vvti motor olduğundan böyle sallandığını duymuştum. ama bilmiyorum ne kadar doğru

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 05, 2011, 15:27:01 »
Vites geçirirken araba bayılmasın ve sarsılmasın diye kavramaya yakın ufak bir gaza dokunma pürüssüz vites değişimi sağlıyor.. Ama gazı biraz çok kaçırırsanız sıyırma yapar.. Bu arada araç 2001 1.6 vvt-i sol
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 05, 2011, 15:54:41 »
belkide motor devirlenmeden debriyaj kavrıyodur. yani yeniya ? az bırakınca kavrar ama eski alışkanlıklarınıza uymaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 05, 2011, 15:59:57 »
Bende bu konuda acemilik çekiyorum, vites değişiminde aracı sarsıyorum. Hafif bir gaz vermek gerek sanırım ama bu sefer aşınma olmaz mı? Bu işin en doğru yolu nedir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 05, 2011, 16:20:04 »
bende acemiyim ne yalan dıyeyım araca gaz verince sallammıyorsun debrajı birden bırakınca sarsılıyor araç sizin araç nedir

mesela ben yokuşta kalınca araç kaymasın dıye gazı kökluyorum biraz biraz panitaj cekiyor ama ne yapalım acemilik.. millette benim show yaptıgımı sanıyor oysaki tamamen acemilikten az patinaj cektirmedim araca :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 05, 2011, 16:51:09 »
vay be demek biçok dert ortağım varmış. :D Ercüment hemşerim senin dediğini uyguladığımda sarsıntı genelde olmuyor. ama dediğin gibi yaparsam sıyırma  olacağından endişeliyim. :( bu işin en doğrusu nedir vites geçirdikten sonra birdenmi bırakmak yoksa yumuşak bir şekilde mi bırakmak.??
babamın 1974 model fordunu kullandığımda hiçbirşey farketmiyordu.  :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 05, 2011, 17:12:20 »
abilerim. ben 26 yaşındayım ve 15 yaşından beri babamla kıyasıya araba süreriz :D yani aramızda usta yarışı var. en önemli ölçüt ise vites değişimi.

gaza basmadan vites değişimi olmaz. birazda gaza erkenden basmak lazım hatta... ve gaz basmaya göre kavrama noktası değişir. biraz aracın hız alması için beklemek gerek. diğer türlü sarsılırsınız :)

kullandığımız arabalarda hiç debriyaj değiştirmedik. buna 100 bin üstü kullandığımız renault flash da dahil. yani demekki fazla debriyajda tutmadan vited değiştirince bişey olmuyo. hemde ne kadar yumuşak okadar debriyaj için ömür. siz debriyaj çaktırmadınız mı ? üstündeki çizikler hep sert hareketlerden oluyor. hatta bilyasıda var çok fazla trafikte basılı tutunca bozuluyor ( toyota hariç )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 05, 2011, 18:10:16 »
benimkide sallıyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 05, 2011, 18:26:41 »
Koltuk ayarı tam mı.Ayağınızın debriyaja tam deydiğinden emin olun ondanda olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ekim 05, 2011, 18:35:08 »
hafif gaz,, yavaş yavaş bırakılan debriyaj,, teknik arıza yoksa sarsıntı yapmaz diye düşünüyorum
tabi gaz debriyaj bırakılmaya yakın olursa boşa devir artışı olmaz :)
geçen senelerde vites geçişlerinde sarsıntı ustasıydım ayıptır söylemesi :D ama kavradım olayı çok şükür
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 05, 2011, 18:40:57 »
Bence bütün sorun VOLAN tornasını yapan usta becerememiş.Kavramada silkeleme ve sallama yapıyor .Toyota aracın baskı balatasını her usta degiştiremiyor.Mesela benim aracımda silkeleme vari birşey yok fakat vitesler dişli geçiyor ne yaptıysam düzeltemedim.En son ustamı buldum ama geç kaldım ona sordum abi baskı balatayı takan ayarını yapamamış bu araba dogan şahin degil kumpas ile ayarlanır dedi.Eee dedim usta düzelteli abi şimdi durduk yere 300 -350 liran gider gerek yok dedi .Bu şekilde idare et ileride degiştirelim boşa masraf etme dedi
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Hergün biraz daha fazla Toyota sevgisi... <3
    • JDM TÜRK
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 05, 2011, 18:49:11 »
Corollaların debriyajları çok güzel bence ama dediğiniz gibi sizin araçta bir sorun olabilir muhtemelen

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 06, 2011, 08:42:42 »
Bence bütün sorun VOLAN tornasını yapan usta becerememiş.Kavramada silkeleme ve sallama yapıyor .Toyota aracın baskı balatasını her usta degiştiremiyor.Mesela benim aracımda silkeleme vari birşey yok fakat vitesler dişli geçiyor ne yaptıysam düzeltemedim.En son ustamı buldum ama geç kaldım ona sordum abi baskı balatayı takan ayarını yapamamış bu araba dogan şahin degil kumpas ile ayarlanır dedi.Eee dedim usta düzelteli abi şimdi durduk yere 300 -350 liran gider gerek yok dedi .Bu şekilde idare et ileride degiştirelim boşa masraf etme dedi
Yücel bey ustam eskişehirde ve bildiğime göre toyota servisinden ayrılmış ve kendi dükkanını açmış. debriyaj değiştirilirken yanındaydım sırf meraktan.. işçiliğin gayet düzgün olduğunu biliyorum volanın taşlanması gerekseydi mutlaka yapardı. sonuçta bu onun için fazla bi külfet değil debriyajın indirilmesi yanında diye düşünüyorum.
Koltuk ayarı tam mı.Ayağınızın debriyaja tam deydiğinden emin olun ondanda olabilir.
koltuk ayarım tam.. hatta biraz yakın bile daha rahat sürüş yapmak için  :P
Bende bu konuda acemilik çekiyorum, vites değişiminde aracı sarsıyorum. Hafif bir gaz vermek gerek sanırım ama bu sefer aşınma olmaz mı? Bu işin en doğru yolu nedir?
bizde onu araştırıyoruz. :)
bütün sorun bende olabilir.  :-[

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ekim 09, 2011, 08:39:14 »
vay be demek biçok dert ortağım varmış. :D Ercüment hemşerim senin dediğini uyguladığımda sarsıntı genelde olmuyor. ama dediğin gibi yaparsam sıyırma  olacağından endişeliyim. :( bu işin en doğrusu nedir vites geçirdikten sonra birdenmi bırakmak yoksa yumuşak bir şekilde mi bırakmak.??
babamın 1974 model fordunu kullandığımda hiçbirşey farketmiyordu.  :islik:

Bekir abi çok kaçırmadığın zaman sıkıntı olmaz Fatihin dediği gibi kavramaya yakın biraz dokunsan toparlar kendisini o çok fazla çıkartmazsan sıyırma olmaz sıkıntı yapma abicim :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 11, 2011, 16:40:09 »
bekir abi sorun muhtemelen senin bilek hareketlerinde. düzeltmesi ise kolay. otomobilini seri bir şekilde kullanmıyorsan vites değiştirirken debriyajını 2 kademeli olarak bırakmayı deneyebilirsin. ilk kademede bölgesinde ayağını yarıya kadar çekip daha sonra ikinci kademede ayağını debriyajdan çekerken aynı şekilde gaz pedalına biraz basarsan ileri atılma ya da sallama olmayacaktır. bilmem anlatabildim mi, olayı kavradığında devir kesiciye girmeden vites değiştirmeye başlarsın; hem de hiç kasmadan. toyota kullanmanın zevki daha da artacakatır emin ol.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ekim 13, 2011, 17:44:55 »
benim debriyaj sert servis hemen debriyaj setini değiştirelim dedi :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ekim 14, 2011, 11:56:19 »
arkadaşlar cevaplar için teşekkürler galiba sorun bende gaz vermenin zamanını tam olarak yapamıyorum.
ben debriyajı bıraktıktan sonra gaz veriyormuşum. anladığım kadarıyla sarsıntı olmaması için tam kavrama noktasına gelinde biraz gaz vermem gerekiyor. denemelerine dünden itibaren başladım bile:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 134000
  • Model Yılı: '17
  • 3 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Temmuz 23, 2020, 19:26:14 »
Yaklaşık 20 yıldır çeşitli marka ve model araç kullandım, şu anki aracım Corolla 1.33 benzinli, vites geçişlerinde aynı sarsıntıyı ben de hissediyorum, sanki acemi araç sürücüsü gibi oluyor. Üst vitese geçtikten sonra debriyajı bırakırken araba sanki yığılıyor. VVT-İ motorlarda mı böyle bilmiyorum, daha önceki arabalarımda böyle bir durumla hiç karşılaşmadım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Temmuz 24, 2020, 21:47:21 »
Bizim araç vites değiştirirken çok az gaz veriyor kendisi. Ben vites değişimini gaz vermeden yapıyorum sarsıntı falan olmuyor. Toyota'ların debriyajları yukarda kavrıyor biraz buna alışmak gerekiyor bana kalırsa.
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)