Kesinlikle yay falan taktırma çok pişan olursun benden söylemesi. Hele auris gibi ses yapmaya meyilli bir araçta spor yay, arabaya harakiri yaptırmak gibi bir şey oluyor.
Aşağıda donanımhaber forumuna attığım bir mesaj var, oradan çalıntı yapıyorum.
---------------------------------------------------------------------------
Orijinalliğini bozma gibi veya satarken herhangi bir problem olmaz aracı alacak olan vatandaşa araçtan söktüğün orijinal yayları da verirsin isterse gider taktırır o problem değil.
Öncelikle şunu söyleyeyim sadece görüntüsü iyi olsun diye yay taktıracaksan hiç taktırma onun yerine jantları büyüt daha iyi olur. Yine konforu azalacaktır ama bu kadar olacağını sanmam.
Bir kere hangi yay markasını kullanırsan kullan yaylanma mesafesi azalacağı için konfor eskisine oranla inanılmaz düşecektir. Ayrıca arabaya 2den fazla insan bindiğinde en ufak bir kasiste dahi ya aracın altı yere ya da lastikler davlumbaza sürter.
Benim aracım toyota auris daha bu sene aldığım araca orijinal toyota motorsport yaylarından taktırdım yetkili serviste. Ben yol tutuşu daha iyi olsun diye taktırmıştım Allah için söyleyeyim yol tutuşu baya artmıştı ama araçta konfor diye bir şey kalmamıştı. Heleki istanbul gibi yolları fazlasıyla bozuk bir şehirde aracımla dolaşmak, amortisörü bozuk araçla köy yolunda dolaşmaktan beter ediyordu. Ben de lastik havalarını 35ten 30a indirmek zorunda kaldım, yol tutuşu artsın diye taktırmıştım ama yol tutuşunun ve frenajın daha kötüleşeceğini bilmeme rağmen mecburen düşürdüm.
ve en sonunda çıkarttırdım yayları çünkü
- konfor berbattı, hele istanbulda hiç çekilmez
- aracın altı yere veya tekerler davlumbaza sürtüp duruyordu
- 3 aylık arabanın ön 2 kez, sağ ve sol marşbiyeller de 1 kez sürtmeden dolayı boyandı
- araba düz yolda bile takır tukur gidiyordu, ileride iç aksamın orasından burasından ses gelmesinden korktum
Tabi bizimkiler fena kızdı madem çıkarttıracaksın niye aldırdın boşa para verdik diye aslında haklı da sayılırlar ama bir tecrübe oldu işte bizim için de. Bak ben bu anlattıklarımı 3 cm alçaltan yaydan dolayı yaşadım ki piyasada da en az alçaltan yay 3 cm ama bu bile bir sürü sıkıntı yol açıyor. Ben bir daha tövbe yay filan taktırmam. Bizim yaylar da şimdi kömürlükte atıl vaziyette duruyor bilmiyorum aslında satabilsem iyi olur ama pek uğraşmak istemiyorum.
Benden sana bir tavsiye daha, aracında yay takmaktı, hava filtresi sökmekti bu tarz işlemlere bulaşma bırak aracın olduğu gibi kalsın. Bak bunu "orijinali en iyidir" gibi dar bir bakış açısından söylemiyorum bazı şeyleri tecrübeyle görmüş biri olarak konuşuyorum. Araçtaki parçaların tümü belli oranlar hesap edilerek konulmuştur, örneğin bazı arkadaşlar özellikle dizel araçlar turbolu oldukları için bunları çip yardımıyla aracın gücünü 5-10 bg civarı arttırıyorlar ama arabanın motoru 500 bin km gidecekse 200 bin km gidiyor, turbo 100 bin km gidecekse 50 bin km gidiyor. Aracın ömrü kısalıyor yani.
Son olarak bir tavsiye daha vereceğim, arabama bir şeyler yapayım istiyorsan (farlarının mercekli olduğunu varsayıyorum) çakma makma bir şekilde xenon taktır. Sarı farlar çok kötü duruyor. Ayrıca varsa aracına amortisör kule gergisi de taktırabilirsin, virajlarda yatmayı filan azaltır. Bizim auris yeni bir model olduğundan ona uygun kule gergisi yokmuş, seninki için belki vardır.