Gönderen Konu: Corolla'ma led döşedim. 2 (fotoğraflı anlatım)  (Okunma sayısı 7645 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Ynt: Corolla'ma led döşedim. 2 (fotoğraflı anlatım)
« Yanıtla #20 : Eylül 26, 2011, 18:00:12 »
                                              işte aradığım devre bu. sağol ilke bunuda almam lazım. 

bir şey değil serdar abi
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Eylül 26, 2011, 18:00:12 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Eylül 26, 2011, 20:14:50 »
bir şey değil serdar abi
                                   ilke devreleri ve 3,5 w sıra ledi aldım. çok güzel ürünler. parasıda güzel tabi.4 adet sıra led ve 2 adet voltaj devresine 75 tl verdim. dolar yüksek olunca bizim işe dokundu ucu. 5 gün içide işlemleri bitirmeyi düşünüyorum fotoları paylaşırım. birde senden yardım almam lazım mantar led paylaşmıştın onlar güzel. içten kapı açma kollarının oraya uygun. ama karaköyde denedim çok ışık veriyor. araya bir direnç koymam lazım hem 12 voltla çalışması için olacak hemde kısık yanmasında. bunun hesabı nasıl oluyor. bir hesaplama cetveli varmı bildiğin.   :-\ mesela 1 ohm - 10 ohm arası direnç bağlasak ışık şiddetini max. min. yapmış oluruz gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Eylül 27, 2011, 10:17:44 »
                                   ilke devreleri ve 3,5 w sıra ledi aldım. çok güzel ürünler. parasıda güzel tabi.4 adet sıra led ve 2 adet voltaj devresine 75 tl verdim. dolar yüksek olunca bizim işe dokundu ucu. 5 gün içide işlemleri bitirmeyi düşünüyorum fotoları paylaşırım. birde senden yardım almam lazım mantar led paylaşmıştın onlar güzel. içten kapı açma kollarının oraya uygun. ama karaköyde denedim çok ışık veriyor. araya bir direnç koymam lazım hem 12 voltla çalışması için olacak hemde kısık yanmasında. bunun hesabı nasıl oluyor. bir hesaplama cetveli varmı bildiğin.   :-\ mesela 1 ohm - 10 ohm arası direnç bağlasak ışık şiddetini max. min. yapmış oluruz gibi.

Buradan hesaplayabilirsiniz.  http://www.tabeladizayn.com/led_direnc_hesap.htm
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #23 : Eylül 27, 2011, 12:14:05 »

bu benim geçen sene okulda yaptığım devre

1 numara normal bir kırmızı led
2 numara 470ohm direnç
3 numara bc238 npn tipi transistör
4 numara  22kohm direnç
5 numara 10kohmluk potansiyometre
6 numara ışığa duyarlı direnç (ldr) ışık fazla ise led az yanar ışık az ise led fazla yanar
üsteki kablolarda giriş çıkış devreyi kendim kartıda kendim yaptım ama kartı özel solüsyonlarla yıkamak gerekli çizdikten sonra ondan o tuzruhu ve perhidrol olmadan kimse yapamaz 
resimi büyütmek istiyorsan üstüne tık serdar abi osman abi benden önbce göndermiş sana linki :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #24 : Eylül 27, 2011, 12:20:45 »

bu ledler normalde 2,2 v ile çalışır ama fotoğrafı büyütüp görürsen 13,2 v ile çalıştırdım çünkü devre üstündeki dirençler ve potansiyometre ile bunun patlamasını önlemiş oluyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #25 : Eylül 27, 2011, 18:42:02 »
baskı devre böyle çıkarılır

Baskı devre çıkarma yöntemleri

Baskı devre kalemi ile çizim tekniği
Bu teknik kullanılarak baskı devre çıkarmak için şu malzemelere ihtiyaç duyarız.
1 - Bakır plaket (pertinaks)
2 - Baskı devre kalemi
3 - Perhidrol
4 - Tuzruhu
5 - Matkap
6 - Kesici alet (makas, kıl testere)

Bu malzemeleri hazırladıktan sonra baskı devre çıkarma işlemine başlayabilirsiniz.
Öncelikle devrede kullanacağınız elemanların yerlerini kağıt üzerine çizmelisiniz. Burada yolların birbirlerini kesmemelerine dikkat edilmeli. Parçaların büyüklüğüne ve yolların kalınlığına göre yeteri mesafe bırakmalısınız. Elemanların yerleşimi için PCB dizayn programlarından faydalanabilirsiniz. Bu tür programlar ile kullanacağınız elemanları en uygun şekilde ve yollar kesişmeden yerleştirebilirsiniz. Orcad Layout ve Protel bu iş için uygun programlardır.
Yerleşim planını hazırladınız. Şimdi hazırladığınız bu çizimin birde tersini çizmelisiniz. Çünkü; çizim plaketin bakırlı yüzeyine yapılacak, parçalar ise plaketin diğer tarafına yerleştirilecek. Eğer bir PCB dizayn programı kullanıyorsanız, bu tür programlar ters (mirror) çıktı almanıza olanak sağlamaktadır.
Çıkardığınız yerleşim planının ölçülerini belirleyiniz ve bu ölçülerde bakır plaketten bir parça kesiniz. Kesim işlemi için kıl testere kullanabilirsiniz. Ama bir kıl testereniz yoksa (hatta varsa bile) ben size makas kullanmanızı tavsiye ediyorum. Makasla bakır plaketi kesmek çok kolay ve size hız kazandıran bir işlem.
Plakanın bakır yüzeyini iyice temizleyin ve tamamen kurumasını bekleyin. Temizleme işlemini temizlik malzemeleri kullanarak yapmanız baskı devrenizin daha kusursuz olmasını sağlayacaktır.
Kağıt üzerine çizmiş olduğunuz yerleştirme planını bakır yüzey üzerine aynen çiziniz. Karbon kağıdı kullanarakta geçirebilirsiniz. Bakır üzerine çizmiş olduğunuz bu çizimleri birde baskı devre kalemi kullanarak dikkatlice çizin. Yolların kalınlığına göre çizgi kalınlığını ayarlayın. Bunun için çeşitli kalınlıklarda baskı devre kalemi kullanmalısınız. Eğer ilk defa yapıyorsanız çok ince çizmemenizi tavsiye ederim.
Hazırladığınız plaketin girebileceği büyüklükte bir kaba 1/4 oranında perhidrol ve tuzruhu koyarak karıştırınız. Basit bir devre için ölçek olarak perhidrol şişesinin kapağını kullanabilirsiniz (1 kapak perhidrol için 4 kapak tuzruhu). Plaketi hazırladığınız bu karışımın içine atınız. Çizdiğiniz yerlerin haricindeki bakır kısımlar çözülmeye başlayacaktır. Çözülmeyi hızlandırmak için kabı yavaşça sallayın. Bakır kısımlar iyice çözüldükten sonra plaketi bol suyla yıkayın ve kurutun.
Elemanların bacak kalınlıklarına göre, matkap ucu seçerek plaket üzerinde gerekli yerleri delin. Basit bir devrede kullanacağınız elemanlar için 8 numara matkap ucu uygundur.
İnce bir zımpara ile çizimin üzerini bakır görünene kadar zımparalayın. Parçaları diğer yüzeye yerleştirerek kısadevre olmayacak şekilde lehimleyin. Parçaların uzun olan bacaklarını lehimlemeden önce kesmeyin. Tüm parçaları plaket üzerine lehimledikten sonra uzun gelen bacakları bir yankeski kullanarak aynı hizada kesin. Bu işlemden sonra baskı devremizi hazırlamış olduk. Artık devrenizi çalıştırabilirsiniz.
NOT: Bir okuyucumuzun uyarısı üzerine size birşeyi hatırlatmak istiyorum. Oluşturduğunuz Perhidrol+Tuzruhu karışımını bakır levha ile birlikte kullandığınızda kanserojen madde açığa çıkmasını sağlamaktadır. Bu işlemi, bulunduğunuz ortamı iyice havalandırarak yapmanızı veya mümkünse açık havada yapmanızı öneriyorum. Hatta maske ve eldiven (doktorların kulandığı) kullanmanız hem rahatlık açısından hemde sağlığınız için çok iyi olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Eylül 27, 2011, 21:38:41 »
ilke çok sağol zahmet ettin bukadar uğraştın ama arabanın iç açma kollarına takmak için arıyorum bu sistemi. yani ortak bir nokatadan kumanda etmicem. her kapıdan bağımsız enerji alarak yapıcam. basit şekilde halletmem lazım. 1 kohm  bağladım mesela yüksekti. bir tane daha bağladım arkasına biraz daha azaldı. 3 kohm direnç tam işimi görecek galiba. tek tek potans takamam yer yok :) birde bu 3 çipli ledi 3 erli 3 erli şekilde yanıyorya. işte onu tek halde yakabildim. sanırım onu kullanıcam. arkasına 3 kohm direnç atabilirsem işlem tamamdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Eylül 27, 2011, 21:39:57 »
Buradan hesaplayabilirsiniz.  http://www.tabeladizayn.com/led_direnc_hesap.htm
                   teşekkürler ama bu işimi görmüyor. en loş şekilde yanmasını istiyorum ledlerin. deneme yanılma yaparak istediğim ışık şiddetine kavuşucam sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #28 : Eylül 28, 2011, 18:34:41 »
ilke çok sağol zahmet ettin bukadar uğraştın ama arabanın iç açma kollarına takmak için arıyorum bu sistemi. yani ortak bir nokatadan kumanda etmicem. her kapıdan bağımsız enerji alarak yapıcam. basit şekilde halletmem lazım. 1 kohm  bağladım mesela yüksekti. bir tane daha bağladım arkasına biraz daha azaldı. 3 kohm direnç tam işimi görecek galiba. tek tek potans takamam yer yok :) birde bu 3 çipli ledi 3 erli 3 erli şekilde yanıyorya. işte onu tek halde yakabildim. sanırım onu kullanıcam. arkasına 3 kohm direnç atabilirsem işlem tamamdır.
önemli değil serdar abi birde benim şu gösterdiğim devreyi tüm kapılar için değil her kapı için bir tane olcaktı ama bu devreyi kapının iç döşemesini çıkartıp koyabilrsin dışarda nereye koyabiliriz hiç bilmiyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Eylül 29, 2011, 22:10:27 »
ilke gerek kalmadı dirençle hallettim işi. kapıların iç açma kollarında yeşil ışığım var artık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #30 : Eylül 30, 2011, 18:52:08 »
başlığını şimdi gördüm serdar abi