Merhaba arkadaşlar,
Bu bölümde yani modifikasyon bölümde aracımın gösterge bölümünde kullandığım led bağlama şeklinin devresi aşağıda. Orada bulunan 12 volt 5 wattlık ampül yerine elimde uygun wattlı direnç olmadığından ampül bağladım. Bu şekildeki bağlantının led lambaların aşırı ısınmasına neden olabilir mi ? Şu an sorun yok hatta göstergeyi evde ampüllerini yakıp (arabada değil) sabaha kadar yanık bıraktım yaklaşık 12 saat yanık kaldı ısınma söz konusu olmadı. Ne led lambalarda nede akkor flamanlı lambada. Sormak istediğim uzun zamanda led lambaların çabuk yanması/deforme olmasına yol açar mı ? Elektronik bilgisi olan arkadaşlar fikirlerini benimle paylaşırlarsa sevinirim. Devrede de belirttiğim gibi led lambaların 3 tanesi 20 miliamperlik, diğer 3 tanesi 100 miliamperli

Saygılar...
Selam.
Akkor lambalar ısınarak çalışır(hatta asıl görevleri ısınmak ve bunun sonucunda ışık vermektir ve bu yüzden enerji kullanımında çok verimli değillerdir), ancak led ler ise çalışmalarında ısı üretmezler diye biliyorum. Yanlız yine bildiğim kadarıyla kullanacağın şebeke ile ledin uyumu için direnç kullanman gerekebilir. Eminim burada bu konuda daha çok bilgisi olan arkadaşlarda vardır.
Araba aküsü 45 amper sevisindedir. Bu akım göstergelerde kullanılan kablonun kesiti ile düşmüştür, ama yinede evde kullandığınız adaptör/trafo'nun akımı arabadan azdır,devreye seri bağladığınız akkor ampül ledlerin önünde direnç görevi görmüştür belki ama sağlıklı değildir.O ampül patladığında gösterge tamamen söner

onun yerine 220 ohm luk direnç kullanabilirsiniz.Hatta forumda tavan lambasında bir arkadaşın çalışması olmuştu hatırladığım kadarı ile. Onada bakıp faydalanabilirsiniz. Kolay gelsin işlemlerin sonucunu merak ediyorum...
3 tane ledi seri şekilde bağlayıp 220 ohm'luk direnç de eklerseniz daha sağlıklı olur.
Şimdi arkadaşlar mesajlarınızı tek tek okudum.Ve daha önceki led direnç hesaplamalarımda bu şekilde 6 tane ledin paralel bağlanmasında 30-40 ohm luk direnç yetiyor aslında.Aslında diyorum çünkü 3 tane power ledin voltajı ve amperi yüksek olduğu için 30-40 ohm luk direnç yeterli geliyor.Ancak belirttiğim gibi çekilen amper yüksek olduğu için normal direnç olmuyor çok ısınıyor şöyle watlıca bir direnç lazım.O da elimde yok. Kaldı ki power ledler akımın çoğunu çektiği için akkor flamanlı lambaya sadece direnç oluşturmanın ötesinde pek bir iş düşmüyor.Çünkü akkor flamanlı lamba normal tek başına yandığının yarısı kadar bile yanmıyor yani.Aşırı ısınmadan yada fazla amperden patlama riski normalin bile çok altında.
Peki şöyle yapsam olur mu ? Dediğiniz gibi akkor flamanlı lambanın yanabileceğini varsayarak onun yerine 12 Volt 10 watt veya 21 watt ampül kullansam daha fazla garantiye almış olurmuyum.En azından wattlı bir direnç bulana kadar.
Mehmet Sezgin arkadaşım göstergede ampüller standart paralel bağlı onun için seri bağlayamam.Çünkü göstergenin orjinal ampüllerinin soketlerini kullandım extra hiç bir devre kullanmadım.
Ama inanın arkadaşlar o projemi anlattığım topicdeki resimlerden çok daha parlak şu an göstergelerim.Ledleri değiştirdikten sonra yeni resim koymamıştım o topiğe.Tam istediğim şekilde şu an.