Gönderen Konu: Elektronik bilgisi olan arkadaşlar yardım.  (Okunma sayısı 1514 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Elektronik bilgisi olan arkadaşlar yardım.
« : Nisan 27, 2008, 15:36:55 »
Merhaba arkadaşlar,
Bu bölümde yani modifikasyon bölümde  aracımın gösterge  bölümünde kullandığım  led  bağlama şeklinin  devresi  aşağıda. Orada bulunan 12 volt 5 wattlık ampül yerine  elimde uygun wattlı direnç olmadığından ampül  bağladım. Bu şekildeki bağlantının  led  lambaların aşırı ısınmasına neden olabilir mi ?  Şu an sorun yok  hatta göstergeyi evde  ampüllerini yakıp (arabada değil)  sabaha  kadar  yanık bıraktım  yaklaşık 12 saat yanık  kaldı ısınma  söz konusu olmadı. Ne led  lambalarda nede akkor flamanlı lambada. Sormak istediğim   uzun zamanda  led lambaların çabuk yanması/deforme olmasına  yol  açar mı ? Elektronik bilgisi olan arkadaşlar fikirlerini benimle paylaşırlarsa  sevinirim. Devrede de belirttiğim gibi  led  lambaların 3 tanesi 20 miliamperlik, diğer 3 tanesi 100 miliamperli

Saygılar...
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Toyota Club Türkiye

Elektronik bilgisi olan arkadaşlar yardım.
« : Nisan 27, 2008, 15:36:55 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: Elektronik bilgisi olan arkadaşlar yardım.
« Yanıtla #1 : Nisan 27, 2008, 18:01:03 »
  Selam.
 Akkor lambalar ısınarak çalışır(hatta asıl görevleri ısınmak ve bunun sonucunda ışık vermektir ve bu yüzden enerji kullanımında çok verimli değillerdir), ancak led ler ise çalışmalarında ısı üretmezler diye biliyorum. Yanlız yine bildiğim kadarıyla kullanacağın şebeke ile  ledin uyumu için direnç kullanman gerekebilir. Eminim burada bu konuda daha çok bilgisi olan arkadaşlarda vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 27, 2008, 21:47:38 »
Araba aküsü 45 amper sevisindedir. Bu akım göstergelerde kullanılan kablonun kesiti ile düşmüştür, ama yinede evde kullandığınız adaptör/trafo'nun akımı arabadan azdır,devreye seri bağladığınız akkor ampül ledlerin önünde direnç görevi görmüştür belki ama sağlıklı değildir.O ampül patladığında gösterge tamamen söner :) onun yerine 220 ohm luk direnç kullanabilirsiniz.Hatta forumda tavan lambasında bir arkadaşın çalışması olmuştu hatırladığım kadarı ile. Onada bakıp faydalanabilirsiniz. Kolay gelsin işlemlerin sonucunu merak ediyorum...
İnsanın en büyük hatası sevmek değil, Sevmeye layık olmayan birinden sevilmeyi beklemektir !
[paul auster]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #3 : Nisan 27, 2008, 22:29:45 »
3 tane ledi seri şekilde bağlayıp 220 ohm'luk direnç de eklerseniz daha sağlıklı olur.
ok

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 27, 2008, 23:12:24 »
Şimdi arkadaşlar mesajlarınızı tek tek okudum.Ve daha önceki led direnç hesaplamalarımda  bu şekilde 6 tane  ledin paralel bağlanmasında 30-40 ohm luk direnç yetiyor  aslında.Aslında  diyorum çünkü  3 tane  power ledin voltajı ve amperi yüksek olduğu için 30-40 ohm luk direnç yeterli geliyor.Ancak belirttiğim gibi  çekilen amper yüksek olduğu için normal direnç olmuyor  çok ısınıyor  şöyle  watlıca  bir  direnç  lazım.O da elimde  yok. Kaldı ki power ledler akımın çoğunu çektiği için akkor flamanlı  lambaya  sadece direnç oluşturmanın ötesinde pek bir iş düşmüyor.Çünkü akkor flamanlı lamba normal tek başına yandığının yarısı kadar bile  yanmıyor yani.Aşırı ısınmadan yada fazla amperden patlama riski  normalin bile  çok  altında.

Peki şöyle  yapsam olur mu ? Dediğiniz  gibi akkor flamanlı  lambanın yanabileceğini  varsayarak  onun yerine 12 Volt 10 watt veya 21 watt ampül kullansam daha fazla  garantiye almış olurmuyum.En azından wattlı bir direnç bulana kadar.

Mehmet Sezgin arkadaşım  göstergede ampüller standart  paralel  bağlı  onun için seri bağlayamam.Çünkü göstergenin orjinal ampüllerinin  soketlerini  kullandım  extra  hiç bir  devre kullanmadım.

Ama inanın arkadaşlar  o projemi anlattığım topicdeki  resimlerden çok daha  parlak şu an  göstergelerim.Ledleri değiştirdikten sonra  yeni resim koymamıştım o topiğe.Tam istediğim şekilde şu an.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -