Gönderen Konu: İsrail'in Türk otomobillerini almasının sırrı  (Okunma sayısı 2799 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 250
  • Model Yılı: '15
  • 68 kere teşekkür etti
  • 287 kere teşekkür edildi
İsrail'in Türk otomobillerini almasının sırrı
« : Eylül 16, 2011, 19:59:10 »
İsrail, 'Made in Turkey' damgalı araçları Avrupa'dan temin ediyor.

Gerginleşen Türkiye İsrail ilişkileri, dizi film, 'One minute' ve Mavi Marmara krizlerinden sonra yeni bir zirveye geldi. Dün Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı İsrail ile ekonomik ve ticari ilişkilerin dondurulduğu haberi günün ilerleyen saatlerinde 'Savunma sanayiine yönelik ilişkiler donduruldu' şekline büründü ama ortam gergin. İki ülke arasında 4 milyar dolara yaklaşan dış ticarette ilginç bir ürün ise otomobil.
YOLDA VAR, RAKAMDA YOK

Türkiye otomotiv sanayiinin İsrail ile ilişkisi rakamlara yansıyanlardan farklı. Türkiye'de üretilen binlerce araç İsrail yollarında. Ancak iki ülke arasındaki 4 milyar dolara yaklaşan ihracata bu araçlar yansımıyor.

Aslında otomotiv sanayii İsrail'le doğrudan ihracat ilişkisi içinde değil. Bunun nedeni de otomotivde sistemin farklı çalışması. Peki, Türkiye'de üretilen araçlar, nasıl oluyordu İsrail yollarında dolaşabiliyor? İsrailli tüketiciler bu araçları nasıl satın alabiliyor? Satın aldıkları araçların Türk malı olduğunu biliyorlar mı? Bu soruların cevabını öğrenmek için Türk otomotiv sanayinin DNA'larına bakmak gerekiyor.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Türkiye otomotiv sanayi Ford, Fiat, Renault, Peugeot, Citroen, Honda, Hyundai gibi dünya markaları için üretim yapan şubelerden biri. Türkiye'dekilerin görevi, belirlenen üretimi en karlı şekilde yapmak ve aynı uzak merkelerde belirlenen ürünleri Türkiye'de satmak. Türkiye'de üretim yapmalarına rağmen bu şirketlerin hiçbiri, ihracat yapılacak ülkeler listesini belirlerken Türkiye şubesine sormuyor.
İhracat yapılacak ülkelerin hangileri olacağı, hangi modelin kaç bin eurodan, kaç adet ihraç edileceğine Paris, Torino, Köln, Londra, Brüksel, Seul, Nagoya gibi başkentlerdeki Fransız, İtalyan, Japon, Koreli üst düzey yöneticiler karar veriyor.
TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİSİNDE FİRMA BAZLI ROLLER

Türkiye bu yıl 20 milyar dolara yaklaşan otomotiv ihracatı hedefliyor. Bu rakamda en büyük pay Almanya, İtalya ve Fransa'ya ait.

TOFAŞ: Bursa'da üretilen Fiat'lar, İsrail'de yollarda. Ama bu araçlar Torino üzerinden gidiyor. Tofaş'ın hangi ülkelere ihracat yapacağına Torino'daki merkez karar veriyor.
HYUNDAI: Türkiye üretimi Accent ve i20, Avrupa üzerinden İsrail'de.
RENAULT: Türkiye'de üretilen Renault'ları Paris alıyor. Sonra tüm ihracatlar oradan yönlendiriliyor.
HONDA: İsrail'e son 3 yılda Türkiye üretimi 7 bin Civic Sedan satıldı. Bu araçlar İngiltere kaleminde kayıtlı.
FORD: Made in Turkey Transit ve Connect'lerden 1300 adet sattı ama İngiltere üzerinden.
TOYOTA: Brüksel üzerinden Türk malı Toyota'lar İsrail'e de gidiyor.
YENİ İLİŞKİ KURMANIN ÖNÜ TIKANIR

İsrailli işadamları da gelişmeleri kaygıyla izliyor. Israel-Turkey Business Council Başkanı Menashe Carmon 'Maalesef tedirgin günler yaşıyoruz. Politik gerginlik devam ederse bilhassa yeni oluşmakta olan ticari ilişkilere tesiri olacak. Özellikle birbirlerini tamamlayan iki ekonomi için yazık olacak' yorumunda bulundu.
İSRAİL BORSASI ÇÖKTÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dünkü 'İsrail her zaman şımarık oğlan rolünü oynadı. Ekonomik ilişkileri askıya aldık' açıklamasının ardından İsrail borsası yüzde 4 düştü. Başbakanlık'tan yapılan 'Askeri anlaşmalarının askıya alındığı' açıklaması çöküşü hafifletti. İsrail'e 'topyekün yaptırım' korkusu yaşayan Tel Aviv Borsası iki günde yüzde 9'a eridi...
TURİST SAYISI GİTTİKÇE AZALIYOR

Türkiye ile İsrail arasında doğrudan yatırım sayısı çok az. Ülkenin en büyük bankası Hapoim Türkiye'de Bankpozitif'e sahip. Atlas Halıcılık'ın yüzde 51'i İsrailli Karmel şirketine ait. Türk inşaat firmaları İsrail'de bugüne 580 milyon dolarlık 104 adet proje üstlendi. Türkiye, İsraillilerin 2. 2. turizm merkeziydi ancak 2008 yılından bu yana turist sayısında ciddi düşüş yaşanıyor.
ZORLU: YATIRIMA ARA VERMEDİK

İsrail'deki en büyük Türk yatırımcısı Zorlu Enerji. Daha önce bu ülkede bir enerji santralının yapımını üstlenen Zorlu, şu anda İsrail'in farklı bölgelerinde 4 ayrı elektrik santralı projesi üstlenmiş durumda. Zorlu Endüstriyel ve Enerji Tesisleri İnşaat Ticaret'in üstlendiği bu projelerin toplam maliyeti 400 milyon dolar civarında ve kapasitesi de İsrail'in mevcut elektrik üretiminin yüzde 10'u dolayında.

Yatırımlarının kesintiye uğramadığını belirten Zorlu Holding Başkanı Ahmet Zorlu, 'Bakanımız da açıkladı özel sektörün ticari ilişkilerinde bir sorun yok, yatırımlarımız sürüyor. Devlet işleri ayrı, şirketlerin ayrı, bir sorun yok' açıklaması yaptı. Zorlu Enerji yetkilileri de 'İsrail enerji sıkıntısı yaşıyor, kısa bir süre önce zam yaptılar, bizim projeler kesintiye uğrarsa İsrail için sorun olur ve elektrik fiyatlarına zam yapmak zorunda kalırlar. Projelerin toplamı ülkenin enerji tüketiminin yüzde 10'unu karşılayacak kadar büyük' yorumunu yaptılar.
İSRAİL YALNIZ YAŞAMAYI GÖZE ALAMAZ

İsrail'e en çok ihracat yapan sektörlerin başında makine geliyor. Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran olayı politik açıdan analiz ederek 'Bu sorunun 3-4 ay içinde çözüleceğini tahmin ediyorum. Gerginlik hiçbir ülkenin işine gelmez' dedi. İsrail'in bölgede yalnız bir ülke olduğunu, tek işbirliği yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu belirten Dalgakıran 'İyice yalnızlaşmayı göze alamaz, en geç 3-4 ay içinde bu sorun mutlu sona ulaşır' yorumunu yaptı. Dalgakıran, ihracatının devam ettiğini kaydederek 'Hükümet bu iş ciddi, ticareti kesecekseniz diyene kadar herhangi bir sorun olmadan ilişkimiz sürer' dedi.

Toyota Club Türkiye

« : Eylül 16, 2011, 19:59:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Ynt: İsrail'in Türk otomobillerini almasının sırrı
« Yanıtla #1 : Eylül 16, 2011, 21:00:51 »
Toyota Aurisleri Türkiye'ye de Belçika üzerinden satıyor zaten :D
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 16, 2011, 21:23:02 »
Toyota Aurisleri Türkiye'ye de Belçika üzerinden satıyor zaten :D
umarım önce belçika ya gidip geri gelmiyordur :D
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 87000
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 16, 2011, 21:34:57 »
umarım önce belçika ya gidip geri gelmiyordur :D
yok yok :)
ben aracımın üretim dağıtımını 25 gün önceesinden takip ettim.....
önce dış füme iç siyahtı.
ben almaya karar verdim bej istiyom diye içini beje çevirdiler....
ben sistemi ööğrendim ya...iki gün sonra rengi de değişir mi dışı beyaz istiyom dedim..... zor ama dediler onuda yaptılar...
arabanın üretim gününü zaten biliyoz........sabırsızlıkla bekliyoz.....
neyse sabah 11 gibi banttan indi... ertesi sabah balıkesirdeydi....
yani anlıycan belçiya gitmeden veriyolar....:) ama sanal ortamda gidip geliyo olabilir......malum hem bedava hem tek tuşla...........:)
Cihan Şenol
2011 Corolla 1.33 Beyaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 17, 2011, 11:22:00 »
israille ilişkilerimizi bozmamalıydık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 17, 2011, 12:15:44 »
israille ilişkilerimizi bozmamalıydık

Neden?
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 17, 2011, 13:30:23 »
Zulme susan, zulmeden gibidir.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 17, 2011, 15:12:12 »
Neden?
Arapları korumak, araplardan yana olmak bizemi düşmüş
geçmişte yaptıkları kalleşlikler unutulmadı
arap dünyanın en pis milleti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 17, 2011, 16:57:39 »
Bu nasıl bir nefret :)
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Ynt: Ýsrail'in Türk otomobillerini almasýnýn sýrrý
« Yanıtla #9 : Eylül 17, 2011, 17:58:17 »
Araplarý korumak, araplardan yana olmak bizemi düþmüþ
geçmiþte yaptýklarý kalleþlikler unutulmadý
arap dünyanýn en pis milleti

Dogru diyosunuz araplar cok kotu ama israil cok iyi degil mi. Bu isin milleti olmaz. Bir yerde insan ölüyorsa sorumluluk tum insanlarindir. Bana dokunmayam yilan bin yil yasasin derseniz o yilan bir gun sizede dokunur
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Eylül 17, 2011, 17:59:12 »
Kemal Bey, sizin seven bir kardeşiniz olarak Araplara dünyanın en pis milleti demeniz doğru mu?Malum yüce peygamberimiz de arap milletine mensup.Dünya görüşünüz başka milletlere hakaret etmek değildir herhalde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #11 : Eylül 17, 2011, 18:09:40 »
hiçbir millete devlete ırka cemiyete bu şekilde ithamlarda bulunmak doğru değil
ayrıca böyle bir forumda bu şekilde siyasi tartışmalarda hoş değil bence
saygıya davet ediyorum bu şekilde yanlış konuşan forumdaşları