Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
Aktivasyon eposta
nız mı yok?
Ocak 31, 2026, 21:30:11
Lütfen yeni üyeler
Tanışma
bölümünde kendilerini tanıtsınlar.
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Toyota Club Türkiye
»
Sosyal
»
Sohbet - Otomobil
»
Konu:
Trafik Kazalarının Nedenleri
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Gönderen
Konu: Trafik Kazalarının Nedenleri (Okunma sayısı 2043 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
Araç: Başka Marka
Kan Grubu: A+
Model Yılı: -
2908 kere teşekkür etti
3274 kere teşekkür edildi
«
:
Nisan 24, 2008, 18:45:39 »
Herkese selam.
Aslında bunu sohbet bölümünede açabilirdik sanırım, ama eğer Trafik Kazaları bir Sorunsa ki bence çok önemli bir sorun, Nedenlerini burada gerçek bir altyapı üzerinde, verileri, tecrübelerimizi, görüşlerimizi bilimsel olarak irdeleyip ortaya yapıcı fikirler çıkarabiliriz, çözümler üretebiliriz düşüncesindeyim.
Eminim burada çok tartışılacak fikirler de olacak. Ama amacımız birbirimizin değil olayları eleştirmek, tartışmak ve yapıcı çözümler geliştirebilmek. Kim bilir belki de birbirimize ve diğer sürücülere ve hatta gerekli organlara (yasa koyucu, araç üreticileri vb.)ufacık bir faydamızda dokunabilirse ne mutlu bize.
Şu noktadan başlayabiliriz sanırım. Kazalarda genel olarak yol, araç ve sürücü faktörü ön plana çıkmaktadır. Tabi bunların kaza üzerindeki etki oranları da tartışılabilir.
Peki şu soruyu yöneltiyim. Sürücülerin(hepimiz oluyoruz:)) araç kullanmada(değişik koşullarda) ve trafik bilgilerine hakim olmada yeterli bilgiye sahip olduklarını düşünüyormusunuz?
Bazı Faydalı Başlıklar;
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=20088.0
ve
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=67161.msg911844#msg911844
https://hakanrailways.blogspot.com
Toyota Club Türkiye
«
:
Nisan 24, 2008, 18:45:39 »
(Gizli Üye)
Fanatik Toyotacı
Araç: ---
6 kere teşekkür etti
36 kere teşekkür edildi
Ynt: Trafik Kazalarının Nedenleri
«
Yanıtla #1 :
Nisan 24, 2008, 18:53:17 »
Sanmam. Yeterli bilgiye sahip değiliz. Ama ondan daha önemli olan SAYGI. Saygıyı kaybetmememiz gerekli diye düşünüyorum. Düşünsenize? Birilerinin evinden birileri o kişiyi bekliyor. Herhangibir kişinin dikkatsizce davranması, kuralları hiçe sayması, sadece ben varım düşüncesi o kişiyi sevdiklerinden edebilir. Bide O kişinin siz olduğunu düşünün şimdi? ( Allah Korusun )
Hi, I have come
TODAY TOMORROW TOYOTA
(Gizli Üye)
Eski Toprak Toyotacı
Site Başçavuşu
52 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #2 :
Nisan 24, 2008, 19:14:06 »
Direksiyon başında otururken sadece karşımıza değil, her yere bakmak durumunundayız. Örneğin, adamın teki çift şeritli tek gidiş yolunda sağa dörtlüleri yakıp park etmiş. Siz de soldan gidiyorsunuz ve biraz önünüzde yolun sağında sizden yavaş ilerleyen bir araç var. Bu seyir halindeki aracın birazdan mecburen önünüze kıracağını bilmelisiniz. Buna göre ya önceden yavaşlamalı veya hızlanmalısınız.
Bunun dışında gece tek gidiş sokaklardan giderken yanlardan yanan farlara dikkat edin. Bu, oradan bir aracın geldiğinin göstergesidir. Buna göre yine yavaşlamalısınız. Gece olduğundan adam içkilidir filan çat diye çıkar yola. O yüzden dar sokaklarda dört yol ağızlarına veya otopark çıkışlarına bu farlara dikkat ederek önleminizi almış olabilirsiniz.
Başkaaa başkaaaaaa, karşıdan karşıya geçmekte olan birine eğer gittiğiniz yol çift yolsa durup yol vermeyin. Yanınızdan geçen bir öküz, yaya size teşekkür ederken allah korusun alıp götürür valla. Tek şeritse her daim yol veriniz. Bu, yayanın karşıdan karşıya sizin güvencenizde geçmesi demektir.
Çok yüksek sesle dinlediğiniz müzik, başka aracın çaldığı kornayı duymanızı engelleyeceğinizden tehlikelidir. Veyahut bir ambulansı duyamayabilirsiniz. Saniyelerin önemli olduğu bu koşulda, önceden sireni duyup kenara çekilmeniz belki de birinin hayatını kurtaracaktır...
Sonracığıma, lastikleriniz ve fren sisteminiz araçtaki en önemli şeylerdir. Bunların bakımına ve zamanı geçmeden değiştirilmesine dikkat ediniz.
Unutmayın, 40 yıl kaza yapmadan yaşarsınız ancak bir anlık dikkatsizliğiniz sizin veya başkasının hatta ve hatta her ikinizin de canına mal olabilir. O yüzden dikkatinizi her daim yola veriniz. Hiçbir zaman da sürücülüğünüze çok güvenmeyin. Sonuçta dört tekerlek üzerinde, mekanik bir şeyle gidiyorsunuz. Her an arıza yapabilir, freni tutmayabilir vs...
Çok sinirli veya uykusuz araç kullanmayın. Gerekirse çekin kenara geceyi araçta geçirin veya sinirinizin geçmesini bekleyin.
Sonunu görmediğiniz virajlara hızlı girmeyin. Karşıdan karşıya geçen bir yaya olabilir ve siz duramayabilirsiniz.
Trafik akış hızına göre hızınızı belirleyin. Bu hızın üstünde veya altında kullanmak kaza riskini daha da arttırır.
Önünüzdeki araç ile her daim bir fren mesafesi bulundurun. Önünüzdeki aracın önü bomboş olsa bile, birden önüne çıkan bir kedi veya kasis, önünüzdeki aracın ani fren yapmasına neden olur ve bu ani freni beklemediğinizden öndeki araçla akraba olabilirsiniz.
İşinize, okulunuza artık nereye gidecekseniz işte, erken evden çıkın. Geç kalma telaşı ile hızlı gidersiniz ve kaza riskiniz artar.
Araçta Türk Sanat Müziği dinleyin
Bu, daha sakin olmanızı sağlayarak, yavaş kullanmanıza neden olur. Önünüze ani kıran birini bile anlayışla karşılayabiliyorsunuz.
Böyle konuları forumda açarak, toplum bilincini geliştirmeye çalışan Hakan Öztürk gibi kişilerle arkadaşlık yapın
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
Araç: Corolla
Kan Grubu: B+
Kilometre: 99270
Model Yılı: '97
1 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #3 :
Nisan 25, 2008, 00:22:11 »
öncelikle bu konuya degindiginiz icin tesekkür ederiz bence trafikteki her birey karsısındakini (KÖR SAGIR DİLSİZ ) olarak görürse bence trafik kazalarının önüne gecebiliriz gibime geliyor kaza geliyorum demez bir gece ziyaret dolayısıyla ankaraya gidiyordum otobanda adapazarına gelmeden gece önümde bir kamyon lastigi yolda hızlı olsaydım kesinlikle manevra yapamaz ve o lastigin üstünden gecerdim ve su an yasamıyor olurdum ki daha nice nice bu tür olaylarla karsılastım hic tahmin bile edemeyeceginiz seyler geliyorki bazen insanların karsısına
( SİZ DEGERLİ SÖFÖRLER YASAMAK VE YASATMAK SİZİN ELİNİZDE )
İŞİNİZİ ŞANSA BIRAKMAYIN
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
2908 kere teşekkür etti
«
Yanıtla #4 :
Nisan 25, 2008, 08:24:12 »
Sizde sağolasınız.
Araç kullanmanın sadece A noktasından B noktasına ulaşmanın bir yolu değil ayrıca bir zevk olduğunu düiünüyoruz sanırım. Malesef bunu eziyete çeviren çok bilmiş! sürücülerle aynı kulvarda bulunuyoruz. Evet bence de hiçbir zaman çok iyi sürücüyüm dememek lazım. Amatör ruhu korumak gerektiği düşüncesindeyim. Kazaların genel sebeplerini yukarıda yazmıştım. Yol, araç ve insan diye. Aslında yoldaki kusurun sebebi de insan veya hava şartlarına uygun araç kullanmayan da. Ayrıca aracının bakımlarını gerektiği gibi ve zamanında yapmayan da yine insan. Demek ki bu insan faktörünü ön plana çıkarmamız gerektiği düşüncesindeyim. Belki kaza sayısını hiçbir zaman sıfırlayamayız ama azaltabileceğimizi düşünüyorum. Manevi ve maddi olarak bu insanlara gerçekten çok büyük acılar veriyor.
Aslında bu durumda buraya bir anket ekleyebiliriz sanırım. Bu ankete koyabileceğimiz sorular konusunda yardımcı olabilirsiniz.
Örneğin benim aklıma ilk gelenler;
-Yeterli Sürücülük Bilgisine Sahipmiyiz?
-Trafik Uyarıları Sürücüler İçin Yeterli Özelliklerdemi?(Yeterince Kısa, Net ve Açıklayıcımı?)
-Araçlarımız Yeterli Şekilde Kontrol Ediliyormu?(Muayene)
-Üretilen ve Satılan Araçlar Yeterli Aktif ve Pasif Güvenliğe Sahipmi?
-Satılan Yedek Parçaların Standartazisasyonu varmı?
Sizde benzeri ankete katılabilecek sorular ekleyebilirsiniz ve anketin sonucunu tartışmanın yanında birde bu başlıkları kendi içinde tartışabiliriz. Umarım sonunda elle tutulur ve somut birşeyler elde edebiliriz ve bunu kullanabiliriz. kim bilir belki bu bir HABER niteliği bile kazanır zaman içinde ve daha geniş kitlelere ulaşılabilir?
Dağhan sende böyle konulara ilgi gösterdiğin için sağolasın:) Bence de araç kullanılırken dinlenilen müzik kesinlikle sürüş sitilini etkiliyor. İnsanı Sport ya da Comfort moduna alıyor kendini.
Yanlız bu konuda çok ilginç bir istatistik de var. Hızlı müzik dinleyen daha hızlı araç kullanıyor fakat refleksleri de daha hızlı tepki veriyor ve daha hızlı ve net fren yapıyor. Ama bende gerçekten yumuşak tarzda bir müzik dinlerken hata yapanlara daha az sinir oluyorum. Daha affedici oluyorum sanırım.
Bazı Faydalı Başlıklar;
ve
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
2908 kere teşekkür etti
«
Yanıtla #5 :
Haziran 04, 2008, 09:14:45 »
Yine selam.
İşte bence bir trafik kazası nedeni olabilecek şey daha. İlgisizlik! Malesef aslında bence çok önemli bir konu olmasına rağmen şurada birkaç arkadaş konu hakkında düşüncelerimizi belirtmişiz. Tabi kimseyi zorla fikir beyan etsin diye bekleyemeyiz. Ancak bence böyle bir konuya daha çok ilgi olması lazımdı diye düşünüyorum. Kim bilir, belki bu sayede bizimde bu manevi ve maddi götürüleri olan sorunun çözümüne küçükde olsa bir katkımız olurdu. Yanlışmı?
Unutmayın bu nelki hayatınızda size birkez yardımcı olacak bir konu(aslında hiçkimsenin hiçbir zaman ihtiyacı olsun istemem) ancak gerektiğinde çok önemli dimi?
Bazı Faydalı Başlıklar;
ve
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
"Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
Kilometre: 60000
Model Yılı: '14
136 kere teşekkür etti
434 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #6 :
Haziran 04, 2008, 10:41:00 »
Bencede öncelikle EĞİTİM ŞART.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T 2020 -
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
Seni unutmayacağız Burak TOLGA
Kilometre: 109000
Model Yılı: '12
536 kere teşekkür etti
508 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #7 :
Ekim 22, 2008, 12:40:42 »
Bu konu Nisan da ben askerken açılmış.Ama olsun bu konunun yeni veya eski olması önemli değil.Her dem taze tutulmalı diye düşünüyorum.
Başlıklara bakacak olursak sevgi,saygı,bilgi,birikim,tecrübe gibi bir sürü önemli noktalara değinilmiş..
Trafiğe çıktığımızda bir kere BEN i bir kenara bırakıp BİZ yada HEPİMİZ olmalıyız diye düşünüyorum.Hızının gerektirdiği şeritte gitmemek,gitmediği gibi yol vermemek ve dahası.Her zaman derim ki büyük şehirlerde ,bir yere ulaşmak için maalesef sağ şeritten gitmek zorunda kalıyoruz...
Dün akşam başımdan geçen bir olayı sizlelerle paylaşmak istiyorum (kimseyede örnek olsun istemiyorum yanlışım varsada özür diliyorum)...
Dün akşam misafirlerimi almak için Esenboğaya gittim.Ankara'yı bilenler iyi bilir.Altınparktan itibaren bir trafik hengamesi,ortalık karmakarışık,anlamsız bir kalabalık...Yol istiyoruz selektör yapıyoruz kimse yol vermiyor..Yol sanki babalarının yolu...Maalesef (aracımızın bizden önceki sahibi Passat'ın panjuru içinde tepe lambası taktırmış) tepe lambalarımızı yakmak zorunda kaldık.Oda ne yol vermeyen insanlar birden yol vermeye başladılar....
Diyeceğim şudur arkadaşlar;adam gibi yol istiyoruz hakkımız olanı,sen kimsin ki yol isteyen.Yani arakasından yol isteyen insan değil bir makine sanki..Esasında o zavallı sürücü bize değilde aracta bulunan iki tane lambaya yol veriyor.Ne kadar acı değil mi?Geçerkende kusura bakmayasın görmedim tarzı selamlamalar,el işaretleri falan.Ne gerek var dostum bunlara.Böyle yapmak istemezdik ama ne yapalım mecbur bırayorlar.....
Ülkedeki trafik cezaları maalesef caydırıcı değil."Ya ne kadar yazacakki öderim" yada "Erken ödeyince %10 ucuz ödeyeceğim" gibi saçma sapan diyaloglar..Polisin bir yaptırım gücü yok.Vatandaşa sözünü geçiremiyor.Polise yaptırım gücünü verdiğiniz zaman bu seferde Ne oldum delisi oluyorlar.Görevi kötüye kullanmalar başlıyor ki ellbette her yerde oldugu gibi burada da iyi polis-kötü polis karşımıza çıkıyor.
Şöyle bir imkan olsa;ülkeyi yeniden yapılandırsak (imar iskan şeklinde),yollar binalar yeni ve düzenli yollar.Kanunlar kurallar yeniden,özenli,insan ayrımı yapmayacak şekilde düzenlense.Her konuda insanlar eğitilip eğitilip ülkeye alınsa....Ama nerde olmayacak bir duaya amin beklemek gibi oldu benimkiside.....
Herkese kazasız güvenli sürüşler....
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
Kan Grubu: 0+
3 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #8 :
Ekim 27, 2008, 00:03:40 »
Benim kişisel görüşüm kazaların sebebinin büyük kısmı sürücü hatasıdır. Çünkü saniyelik bir olay ve o saniyeler içerisinde en ufak bir hata çok şeylere yol açabiliyor.
Futbolda da böyledir. Teknik direktörün oyuna etkisi yüzde 10 ken oyuncular yüzde 90 etki eder. Benzer bir durum işte
Opel Astra GTC
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
Araç: Yaris
Kan Grubu: A-
«
Yanıtla #9 :
Ekim 27, 2008, 01:38:55 »
1.cisi sol şerit hastalığından herkesin kurtulması lazım ki bizim ülkemiz ingiltere gibi sol duruyor sağ yürüyor
2.cisi bay bayan katıksız herkesin kurslarda geri vitesle bi 100 metre şeritten çıkmadan düz yolda gitmesi gerek ben bu olaya uyuz oluyorum kafa kafaya kaldığım zaman arkamdaki araç geri gitsin diye kontağı kapadığım oluyor ve 3.cüsü şu araçları kaldırıma çıkardığımız zaman bidaha inememesini sağlamak
ben su kanalına bile sokmadan bırakıyorum adam hız kesmeden kaldırıma bam güm çıkıyor .. neticede her parça yurtdışından gelen araçların sayısı oldukça yüksekken bunu kaç bireyin yaptığını düşündüğümüz zaman ülkemizin ekonomisine ne kadar bitikte olsa
- yönde teptiğini görebilir birde at gözlüklerini çıkarıp aynaya bakmayı öğretirsek iyi olucak yada bazılarına ayna sensörü icat etseler yanında araba varken araba ötse
Bu arada Hakan abi beyoğlu hastanesini bilirsin galata kulesinin aşağısındaki bak mesela orası osmanlı dönemine ait sanırsam ve her odaya bağlı bir hava boşluğu var bunun sebebi o hava kanalları tek bir odada buluşuyor ve o oda zamanında klasik müzik orkestrasına ait yani canlı müzik çalıyorlar ve hastalara gidiyor bunun sebebi test edebilirsiniz bir düzenekle su bi kaba damlamaya başlasın ve odada agresif hareketli sport modlu bi şarkı patlatalım su hızlı yada yavaştı yanlış bilgilendirme yapmiim hızlı-yavaş damlıyor klasik ve insanı dinlendiren şarkılarsa bunlardan birini neticede insan vücudunun bilmem kaçı su olduğuna göre müziğin insan üstünde inanılmaz bir etkisi aşikar
Nerde Nerde YERLERDE
YaRiSs D4d
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
Kilometre: 99270
Model Yılı: '97
1 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #10 :
Ekim 27, 2008, 01:46:03 »
peki sizlede paylasmak istedigim bir sorum olacak sizce en cok (istanbulda ) en cok hangi seritte kaza oluyor
?
ben genellikle solda görüyorum cok cabuk hızlanıp cok ani duran bir serit ben kullanmamaya calısıyorum ama sizinde fikirleriniz bizim icin önemli
(Gizli Üye)
Siftahı Yapmış Toyotacı
Kan Grubu: 0+
«
Yanıtla #11 :
Ekim 27, 2008, 01:52:34 »
dikkat dikkat dikkat diyorum yol benim olayını mutlaka aklımızdan silmemiz lazım trafik ışıklarına uymalıyız hız limitlerinede uymalıyız sağdan geçme olayını hiç söylemiyorum bile makas olayları filan değinmeme gerek bile yok ne kadar yavaş gidersek o kadar rahat dururuz diye düşünüyorum tabi kağnı gibi değil yolun durumu ne ise o varsın gideceğimiz yere beş dakika sonra gidelim
FATİH
1998 XLİ
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
«
Yanıtla #12 :
Ekim 27, 2008, 02:18:30 »
Fatih beye katılıyorumm 1 saat geç gidelim sapa sağlam gidelim kendi canımızı geçtik kimsenin canına kast etmeyelim kırmızı ışık 100 saniyede olsa gocunmayalım şöyle düşününki bugün ben uyarım yanımdaki görür yarın oda uyar kurallar çiğnenmek içindir diyenler afrikaya gitsinler bu ülke için birşey yapamıyorsak gündelik yaşamı değiştirebilir saygılı insanlar olabiliriz bugün ben değişirim sen benden görür değişir öbürsü gün herkes biz insanlık dolu bir ülkede değilsek çocuklaramız bu fırsatı tadabilir değilmi..
Nerde Nerde YERLERDE
YaRiSs D4d
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
«
Yanıtla #13 :
Ekim 27, 2008, 02:21:56 »
Erdem genelde solda olması muhtemel çünkü bazı noktalarda sol en ani frene gelen ve pat pat pat küt şeklinde zincirlemeye kurban bir şerit sağdada minibüslerin veya hurdaların ani çıkış giriş duruş kalkışları derken bence orta şerit güvenlikte 1 sağ 2 solsa 3 ve sonda kalıyor..
Nerde Nerde YERLERDE
YaRiSs D4d
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Toyota Club Türkiye
»
Sosyal
»
Sohbet - Otomobil
»