Gönderen Konu: 1.3 XL Corollam Çok mu Yakıyor?  (Okunma sayısı 4223 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 277000
  • Model Yılı: '93
1.3 XL Corollam Çok mu Yakıyor?
« : Eylül 05, 2011, 22:35:12 »
Arkadaşlar, 93 model 1.3 XL corollamda lpg ile hesapladığımda 30 kuruşa yakın bir rakam elde ediyorum şehir içinde. Ancak bu bana çok geliyor. Gaz ayarını yaptırdık, hava filtresi temizlendi. arabam 122.000 i devirmek üzere. (Orijinal km. si bu arada) Çok yüksek devirlerde de kullanmıyoruz ama, bu işte bir bit yeniği olduğunu düşünüyoruz.  Bujileriyle karbüratör ayarına baktırmadık alali beri. Acaba bir sorun varsa bujileriyle karbüratöre baktırmam mı gerekiyor?   
Toyota Corolla AE 101 1.6 XL

Toyota Club Türkiye

1.3 XL Corollam Çok mu Yakıyor?
« : Eylül 05, 2011, 22:35:12 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
Ynt: 1.3 XL Corollam Çok mu Yakıyor?
« Yanıtla #1 : Eylül 05, 2011, 23:22:38 »
Öncelikle bujiler yakıtı oldukça etkiler. Sonuçta 20-30 TL arası bir ücreti var takımının. KArbüratör temizliği yapan iyi ustalar var. Ben burda eski arabamızın karbüratörünü yılda bir temizlettirirdim. Çekişte yakıtta farkederdi. Baskı balatası ne durumda o  bitmek üzereyse yakıtı ve çekişi de oldukça etkiler.
Ama öncelikle bujilerin kontrolü yapılmalı.
Forumda aratırsanız hangi bujinin olacağını bulursunuz. ELindeki malı satmak isteyen satıcılar sizin arabanıza uymayan buji verebilir. Başıma geldiği için söylüyorum. Hyundai bujisi takılmıştı arabaya. Arabanın çekişi ve yakıtı bberbat olduğunu söyleyebilirim.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • www.toyan.com.tr
  • Araç: ---
  • 6 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 06, 2011, 00:54:19 »
Bujiler, Hava fitresi, Karbüratör yakıtı etkiler. Bujileri değiştirin, karbüratörü temizletin. Ancak aracı zorlamamak ayrıda, sürate biniyormu? Zira şehir içinde sürat fazla olmaz dur kalklar yakıtı arttırır. Birde yanlış bir kanı vardır: Düşük motorlu aracı şehir içi trafiğe uydurayım dersen daha çok yakar, ekonomik motoru ekonomik kullanmak gerekli, yakıtın düşmesi için vitesleri erken değiştirin.
Hi, I have come
TODAY TOMORROW TOYOTA

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Eylül 06, 2011, 20:32:08 »
Bujiler, Hava fitresi, Karbüratör yakıtı etkiler. Bujileri değiştirin, karbüratörü temizletin. Ancak aracı zorlamamak ayrıda, sürate biniyormu? Zira şehir içinde sürat fazla olmaz dur kalklar yakıtı arttırır. Birde yanlış bir kanı vardır: Düşük motorlu aracı şehir içi trafiğe uydurayım dersen daha çok yakar, ekonomik motoru ekonomik kullanmak gerekli, yakıtın düşmesi için vitesleri erken değiştirin.

Hava filtresi en son bakımda temizlenmişti,  ama bujiler bakılmamıştı.  Genellikle 3000 devire yakın vites değiştiriyorum.   şehirler arası yollarda da sıkıştırmadan kullanıyorum, örneğin en fazla 100-110 km hızda gidiyorum. Bujilere baktırmalı servise gidince...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #4 : Eylül 06, 2011, 20:38:35 »
Öncelikle bujiler yakıtı oldukça etkiler. Sonuçta 20-30 TL arası bir ücreti var takımının. KArbüratör temizliği yapan iyi ustalar var. Ben burda eski arabamızın karbüratörünü yılda bir temizlettirirdim. Çekişte yakıtta farkederdi. Baskı balatası ne durumda o  bitmek üzereyse yakıtı ve çekişi de oldukça etkiler.
Ama öncelikle bujilerin kontrolü yapılmalı.
Forumda aratırsanız hangi bujinin olacağını bulursunuz. ELindeki malı satmak isteyen satıcılar sizin arabanıza uymayan buji verebilir. Başıma geldiği için söylüyorum. Hyundai bujisi takılmıştı arabaya. Arabanın çekişi ve yakıtı bberbat olduğunu söyleyebilirim.

Hazım Bey, aracı aldıoktan bir süre sonra karbüratör temizlettirdik. Hava filtresi elektrik süpürgesinin içi gibi olmuş bakımsızlıktan  :( temizletince dediğiniz gibi 1.3 araba şaha kalktı desem yeridir. :D  1.3 e gitmiyor diyorlar ama biz çekişten memnunuz. İşte bu yakıt değeri beni düşündürüyor. motor ustası bir akrabam "bu araç benzinde bile rahatça binilir. Ayarlarına iyice baktırın 25 kuruş a düşer benzinde." dedi. Baskı balata şu anda iyi. artık sıra bujilerde... ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 07, 2011, 22:27:57 »
93 model 1.3 arabam şu anda lpg'de sehir ici 19 kuruş yakiyor. Full'den aliyorum lpgyi.
Opel Corsa D Enjoy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Ben Kızımın Toyota Gibi Babasıyım :)
« Yanıtla #6 : Eylül 08, 2011, 00:15:25 »
ben aracı gerçekten hızlı kullanırım. Şehir içinde bile çoğu zaman 4000-5000 devirleri sık bulurum fakat aracım buna rağmen 19 kuruş civarı yakıyor. Lpg de 30 kuruş çok faxla bence. Söylediğiniz gibi kullanıyorsanız kesinlikle bujileri kontrol ettirin ve en önemlisi aracınıza iyş bir ustada sibop ayarı yaptırın.
2001 COROLLA 1.4 VVT-I (BRC LPG)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #7 : Eylül 08, 2011, 00:37:31 »
kardeş 30 kuruş fazla tabi arkadaşların dediği gibi bujileri değiştirin karbüratörü temizlettirin bi düşme olur

ama benim arabanın bakılmadık yeri kalmadı gazda 45 kuruş yakıyor ben 30 kuruşa düşşün diye can atıyorum  :( :(
BHanKaRa

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 08, 2011, 10:30:06 »
Şehir dışı  190-200 kr,  şehir içi de 200-250 kr  aşağı yukarı olması gereken değerler diye düşünüyorum. Birde km de  yaktığı kuruştan ziyade  100 km de yaktığı litre üzerine  yoğunlaşın bence. Çünkü lpg litre fiyatının 2,45 tl olduğu bir ülkede  yaşıyoruz. Benim aracım ortalama 40 lt gazla şehir dışı 450-490 km, şehir içinde ise 400-430 km civarı gidiyor. Ben hep bu hesap üzerinden gidiyorum aracımın az yada çok yaktığını bilmek için. Bundan 6 ay önce  örnek olarak bu değerlerle belki 160 kr yakıyordu, ama şimdi en az 200 kr.

Birde şöyle bir  yanlış kanı var  bana göre. 1,3 araba az yakar. Eğer sürücü aracının 1,3 oluşuna göre  davranıp tabiri caizse  adam gibi giderse az  yakar. İki arabayı yan yana koyunuz. 1,3 ve 1,6 cc lik. Eşit yük,  eşit mesafe, eşit zaman.  1,6 araç 3000 devirde 110 km/s yapacak örnek olarak. 1,3 araç 110 km/s için devrini en az 3500 rpm de  tutması  gerekecek. Haliyle daha fazla  yakacak.  Benimde başımda olduğu üzere  gaz pedalımızı CC mize göre basmalıyız.  :) 
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #9 : Eylül 08, 2011, 21:49:15 »
kardeş 30 kuruş fazla tabi arkadaşların dediği gibi bujileri değiştirin karbüratörü temizlettirin bi düşme olur

ama benim arabanın bakılmadık yeri kalmadı gazda 45 kuruş yakıyor ben 30 kuruşa düşşün diye can atıyorum  :( :(

Kardeş sen bence arabayı benzinde kullan daha az yakar :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #10 : Eylül 08, 2011, 21:55:07 »
Şehir dışı  190-200 kr,  şehir içi de 200-250 kr  aşağı yukarı olması gereken değerler diye düşünüyorum. Birde km de  yaktığı kuruştan ziyade  100 km de yaktığı litre üzerine  yoğunlaşın bence. Çünkü lpg litre fiyatının 2,45 tl olduğu bir ülkede  yaşıyoruz. Benim aracım ortalama 40 lt gazla şehir dışı 450-490 km, şehir içinde ise 400-430 km civarı gidiyor. Ben hep bu hesap üzerinden gidiyorum aracımın az yada çok yaktığını bilmek için. Bundan 6 ay önce  örnek olarak bu değerlerle belki 160 kr yakıyordu, ama şimdi en az 200 kr.

Birde şöyle bir  yanlış kanı var  bana göre. 1,3 araba az yakar. Eğer sürücü aracının 1,3 oluşuna göre  davranıp tabiri caizse  adam gibi giderse az  yakar. İki arabayı yan yana koyunuz. 1,3 ve 1,6 cc lik. Eşit yük,  eşit mesafe, eşit zaman.  1,6 araç 3000 devirde 110 km/s yapacak örnek olarak. 1,3 araç 110 km/s için devrini en az 3500 rpm de  tutması  gerekecek. Haliyle daha fazla  yakacak.  Benimde başımda olduğu üzere  gaz pedalımızı CC mize göre basmalıyız.  :)

Kesinlikle katılıyorum. Babamda 98 1.3 xe var.130000 km de. Babam çok sakin kullanır. Ş.içi 18 kuruş yakıyor. 8 yıldır babamda hatasız boyasız bi araç :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 1993 XL
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #11 : Kasım 21, 2011, 19:06:18 »
Ben de 93 model 1.3 xl kullanıcısıyım.

Şehiriçinde yaklaşık 19 kuruş, şehirlerarası da yaklaşık 16,5 kuruş yakıyor.

2000 - 2500 devir aralığında vites değiştiriyorum. gaza ani yüklenmelerden de kaçınıyorum. sonuçta 1.3 motor. zamanla kendine geliyor araç gaza bastıkça. birden gaza basmanın pek bi manası yok bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • serdar_tanitmis@hotmail.com
  • Kan Grubu: 0+
  • 6 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 21, 2011, 19:09:41 »
eger ki yakıt durumu dediğinz gibi ise hiç biryeriyle oynatmayın arabanın bende geçen sene 1995 xl 1.3 vardı 200 220 krş yakıyodu ortalama
Her zaman doğruyu söyle hiçbir zaman ne dediğini hatırlamak zorunda kalmazsın...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 22, 2011, 08:16:13 »
merhaba 1.3 ve 1.6 bujisi farklı oluyor 1.3 bujisi denso wxr16 u11 harflerde yalnışlık olabilir değiştirirken özellikle söyleyin bendede var 1.3 xl 93 model yaklaşık beş ay oldu alalı 217000 de aldım aracı 90 100 arası uzun yolda 32 litre lpg ile 440 km yol yaptım fakat sonra yakıt çoğaldı gibi şimdi ölçmedim tavsiyem sakin kullanın bende devirli kullanıyom şehir içi su gibi yakıyor ama diğer marka aynı hacimli motorlara göre güçlü ve seridir bide bujide tırnak aralığı lpgli araçlar için 95ten 90 düşürülüyor ama o konuda fazla bilgim yok