Gönderen Konu: Zaman İçinde Kültürel Değişim?  (Okunma sayısı 2560 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Zaman İçinde Kültürel Değişim?
« : Ağustos 07, 2011, 20:21:44 »
  Selam.
 Zaman içinde kültürel bir çok değişime şahit olmuşuzdur. Değişimin içinde olduğumuzdan belki bunları farketmemişizdir ancak durup düşününce nereden nereye geldik demişizdir. Burada olumlu ya da olumsuz olarak yargılamaktan ziyade ilginç değişimleri irdelemektir amacımız. Tabikide değişik yaş gruplarına ve yaşanan ortama göre bu değişimlerde de farklılıklar olacaktır.
 İzniniz ile önce ben başlayayım.

Ben küçükken (70 lerin sonları, 80 lerin başları) babam kendi aracını bazen büyük ablama kullandırırdı. İnsanlar bayan sürücü görünce çok tuhaf bakardı. Gerçekten trafikte bayan sürücü görmek çok zordu.

Kimi yol göbeklerinde kabinli Trafik Polisleri vardı ve oradan trafiği yönetirlerdi. Tabi o zamanlar araç sayısı çok azdı bugüne göre.

Anneannem sigara içerdi ama dışarıda sigara içen bayan görmek çok zordu ve görüldüğünde hemen herkesin tuhafına giderdi.

Disco ya da Bar'a gidiyorum dendiğinde herkes korkar ve bin bir nasihatta bulunurdu. Gerçi gidilecek mekan sayısıda ancak bir kaç tane idi. Şimdi bunun tam tersi. :)

Toyota Club Türkiye

Zaman İçinde Kültürel Değişim?
« : Ağustos 07, 2011, 20:21:44 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 149000
  • Model Yılı: '09
  • 341 kere teşekkür etti
  • 233 kere teşekkür edildi
Ynt: Zaman İçinde Kültürel Değişim?
« Yanıtla #1 : Ağustos 07, 2011, 21:30:46 »
Güzel bir başlık olmuş hakan.

Benim aklıma da bir zamanlar olup da şimdi olmayan markalar geldi . Mesela bir Anadaol var dı. Anadol böcek vardı. Murat 124-131 vardı.
2009, Lacivert, Jeep Cherokee 2.8 CRD Limited, A/T, C/C,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #2 : Ağustos 07, 2011, 21:36:45 »
  Teşekkürler Seyit abi.
 Anadol harbi güzel araçtı. O Anadol böceğe binme fırsatım olmuştu küçükken.
 Bizde bir kaç tane Anadol vardı. Benim zevkime göre alınanı Gök Mavisi renginde (ben istemiştim :) ) idi. Ön tam koltuktu. Birde Bmw supap vb. motor parçaları ile modifiye ettirmişti babam. Acayip gidiyordu. Tabi o zamanlar gidip lastik değiştirtme imkanı yoktu. Bulduğumuzda bir kaç takım lastik alırdık ve o depoda saklanırdı. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bmw 318i /Suzuki Jimny 4x4
  • 4 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 07, 2011, 22:16:39 »
Eskiden meybuz vardı çocukken çok yerdim :D eski dediğim 10 - 12 yıl önce yani çok da önce değil :)
Her sürücü, arabasının kıçınada en az kendininki kadar sahip çıkmalıdır...
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=24775.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #4 : Ağustos 07, 2011, 22:57:56 »
  O meybuzları ben 6 yaşında iken yerdim güzide bir akdeniz adasında. Buraya gelince çok aramıştım ve bulamamıştım. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Araç: Avensis
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 07, 2011, 23:32:32 »
Zamanla bir çok alışkanlıklarımız değişiyor. Hayata bakışımız da değişiyor sanırım. Kültürel anlamda değişim ise (iyi ve kötü olmak üzere) kaçınılmaz. Klasik olacak ama "globalleşiyoruz". Şahsen bundan bir onbeş sene evvel böyle bir ortamda (internet) Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan insanlarla fikir alışverişinde bulunup sohbet edeceğimi hayal edemezdim. Ama zaman oldu ve alıştık. Artık olmazsa olmazlarımızdan. Zamane çocukları şanslı mı desem ne desem bilemedim bu mevzuda. Umarım değişimlerimiz kültürel ve ahlaki açıdan zarara uğramadan gerçekleşir.

Ayrıca eskiden bayanların araçların ön taraflarına oturmaları da garipsenirdi. Bu da ilginç bir durumdu gerçekten.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bu dünya bana bilem kalmamış ki!
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 10, 2011, 14:39:35 »
Eskiden mahallede top oynardık.Şimdi halı sahalarda.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Captiva 2,0A/T High 7k / Hyundai i20A/T
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '10
  • 167 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 10, 2011, 14:53:43 »
eskiden vardı mahalle...
karşı komşunun adını bilmiyoruz şimdi:(
İlk hamlede piyon deyip geçilenler oyunun sonlarında şahı sıkıştıran kahramanlardır...
Güvendiğim iki şey;aynaya baktığımda gördüğüm ve yukarı baktığımda göremediğimdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #8 : Ağustos 10, 2011, 16:11:43 »
Komşuluk harbi kalmadı.

Eskiden bayanın biraz kilolusu, göbeklisi makbulmüş. Çok eski fotoğraflara bakabilirsiniz.
Ayrıca eskiden yanık ten toplumda alt tabakayı temsil ediyormuş. Beyaz ten asillikmiş. Şimdi yanık ten cazip. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 10, 2011, 16:28:00 »
Eskiden yolda kalana yardım etmek, onu misafir etmek gelenek idi.Köylerde, özellikle köy odaları olurdu ve bunların bir önemli işlevi de gece gelen konukları ağırlamak idi.Gelen konukların karnı aç ise doyurulur,rahat edecek yatak serilirdi.Misafir doymadan kesinlikle sofradan kalkınmazdı.
     Yeri gelmişken selamın kelime anlamı olarak anlamı benden sana zarar gelmez dir.Arapçaki selam : teslim olmak fiilinin zamana göre çekimidir.Tam olarak anlamı sana zarar vermekten yaradana sığınırım teslim olurum demektir.
     Şimdilerde ise köye bir yabancı gelirse önce şüphe ile bakılır ve çogu zaman jandarmaya haber verilir köyde bir yabacı var diye....Şehirde ise zaten bunların esamesi okunmaz.....

Rahmetli dedeler cuma namazı zamanı sadece kasanın üzerine mendil yada havlu (yüz havlusu) serer namaza giderdi.Bu kapalı değilim az sonra geleceğim :) anlamına gelirdi.
Şimdi kepenk kapatmadan yada nöbetçi bırakmadan hiç bir yere gidemezsiniz.
Özetle güven unsuru ve barışçı duygularımız oldukça köreldi dünya halkları olarak....
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #10 : Ağustos 10, 2011, 16:35:31 »
eskiden koskoca mahallede sadece bizim arabamız vardı(vosvos 1303).şimdi arabayı park edecek yer bulamıyoruz.

birde araç telefonları çok meşhurdu,babamın arkadaşı babamı almaya geldiğinde araç telefonundan evi arardı kapıdayım derdi.o zaman bize çok garip gelirdi...
2000 2.4 a6 quattro,2001 mercedes v280,2005 bmw 530i,2008 2.7 lc prado,2011 corolla 1.33 comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 182000
  • Model Yılı: '14
  • 58 kere teşekkür etti
  • 72 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 10, 2011, 16:44:33 »
Yaşımız bayağı bir ilerledi galiba geçmişe özlem duyar oldum.Neleri özledin arıyorsun derseniz ? Ankara ulustaki elektrikli otobüsleri özledim giderken çat çat ses çıkardı sonra hamdi amcanın çağlalarına dalmayı , uludağ gazoz kamyonun arkasına asılmayı 3-5 şişesini afiriklemeyi ,tıp fakültesinin bahçesinde top oynamayı hastabacıların bizi kovalamasını , ilk yeni kasa doğanlar çıktığında laaa aynı mersedes 190 benziyor diyen rahmetli volkanı ,dut ağcının en tepesine çıkıp karşı apartmandaki manitam duygunun odasını dikizlemeyi ,commodore 64 kafa ayarı çekmeyi , beyaz gölge seyretmeyi ,rahmetli  babamın beni jokey klübüne götürmesini , eski manitaları......çok şey var özlediğim yaz yaz bitmez.
"Türk Birliği`nin bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği`ne inanıyorum, onu görüyorum. Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk Birliği`yle açacaktır. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır.Türk'ün varlığı bu köhne aleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek."   M.KEMAL ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Ağustos 10, 2011, 17:17:52 »
eskiden koskoca mahallede sadece bizim arabamız vardı(vosvos 1303).şimdi arabayı park edecek yer bulamıyoruz.

birde araç telefonları çok meşhurdu,babamın arkadaşı babamı almaya geldiğinde araç telefonundan evi arardı kapıdayım derdi.o zaman bize çok garip gelirdi...
Aynen. Bizim caddede araç yoktu 3-4 tane. İkisi bizimdi. Şimdi araç koyacak yer yok.

Mehmet, keşke o huzur olabilse insanlarda.

Tolga, harbi iyi detay hatırlamışsın ama anlattıkların gözümde canlandı. Dut süpermiş. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 19, 2011, 23:59:41 »
eskiden vardı mahalle...
karşı komşunun adını bilmiyoruz şimdi:(
BEn biliyorum teyzem olur kendisi :D
ŞAka bir tarafa Serdar abi hakikaten mekan olarak insanlar birbirine yaklaştı ama tam tersi bir şekilde insanlar birbirinden uzaklaştı.

Eskiden bayramlarda çocuklar gelir el öper şeker isterlerdi. Şİmdi gelip sadece şeker istiyorlar.  Kültürel yozlaşma bu olsa gerek.
Sokakta sigara içmek çok ayıp kaçardı şimdi kadın/erkek püfür püfür sigara içiyor sokakta. 

Kamyonların arkasına takılırdı çocuklar. Biri de bağırırdı "amcaaaaa arabaya takılan vaaaar"
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 20, 2011, 01:50:40 »
önceden büyüklerin yanında babanın çoçuk sevmesi yada oğlum/kızım diyerek seslenmesi ayıplanır ve utanılırdı... şimdi ise gelişmişlik örneği sergiliyoruz...

önceden emzikli şekerler vardı şimdi ise yok... :)))

önceden dalmak için meyve ağaçları vardı şimdi ise dalacak 1 şey yok... :)))

önceden seni seviyorum kelimesi çok kullanılmazdı şimdi ise karaborsa... :)))

önceden bir araç parasıyla 1-2 daire alınırdı,şimdi ise 1 daire parasına 3-5 tane araç alınır oldu... :)))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Eylül 24, 2011, 16:10:54 »
Öğretmenliğimin ilk yıllarında epeyce bi süründürdüler
1980 de Trabzonun bir dağ köyüne gönderildim, Akçaabat a bağlı Düzköy...
adının aksine bir karış düzlük olmadığı gibi tam anlamıyla mahrumiyetti
tek bir lokanta vardı, asfalt yol yoktu, sosyal tesis falan düşünmesi bile komikti
ama şimdi ilçe olmuş, 24 saat boyunca web kameralarıyla canlı yayını bile var

http://www.duzkoy.bel.tr/Sayfalar.asp?id=15

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kilometre: 33000
  • Model Yılı: '11
  • 93 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Eylül 24, 2011, 19:49:10 »
Biz eskiden futbolu mahalle aralarında gerçek arkadaşlarla ve topla oynardık şimdi internette yada evde sanal arkadaşlar ile joystick ile oynanıyor sosyalite sıfır şimdiki çocuklarda ahhh ah 80 ler
0 'dan 100 km 'ye 10 saniyede çıkabilirsin belki, ama önemli olan kaç saniyede durabildiğindir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Eylül 24, 2011, 20:22:59 »
Bence zaman içinde kültürel değişim değil, bozulma var gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #18 : Eylül 24, 2011, 20:23:49 »
Biz eskiden futbolu mahalle aralarında gerçek arkadaşlarla ve topla oynardık şimdi internette yada evde sanal arkadaşlar ile joystick ile oynanıyor sosyalite sıfır şimdiki çocuklarda ahhh ah 80 ler
Bu yüzden sanırım artık insanlar birbirini de daha kolay harcar hale gelmiş. Ya da çoğu insanın zaten içinde olan bir şeydi bu. :)

Kemal abi, biz Karşıyaka Girnede'ki evi 79 aldık ve orası toprak yoldu. Karşımız mandalina bahçeleri idi. Ötesini düşün artık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Eylül 24, 2011, 20:28:27 »
ahhh ah 70 ler.... :P

Bence zaman içinde kültürel değişim değil, bozulma var gibi.

bozulma değil, gelişme

Bu yüzden sanırım artık insanlar birbirini de daha kolay harcar hale gelmiş. Ya da çoğu insanın zaten içinde olan bir şeydi bu. :)

Kemal abi, biz Karşıyaka Girnede'ki evi 79 aldık ve orası toprak yoldu. Karşımız mandalina bahçeleri idi. Ötesini düşün artık.

Girne şu anda karşıyakanın en gözde semti :D