Gönderen Konu: Amatör Park Sensörü Yapımı  (Okunma sayısı 2501 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Amatör Park Sensörü Yapımı
« : Nisan 09, 2008, 21:39:21 »
Merhabalar,
Elimde bir  adet  alarmların araç içi korumasını  yapan ultrasonic koruma  kiti  var.Alarm modülüne  bağımsız  olmazksızın kendi başına kullanılabiliyor.2 tane  sensörü  var  kitin hassassiyet  ayarına  göre araya  nesne  girince tetikleme  yapıyor.Bunu  park  sensörüne  dönüştürmeye  karar  verdim yapabilirsem.Çünkü  her iki  sensörü 1 metre aralıkla aynı  yöne  koysam bile  karşıdan engel  gelirken  tetikleme  yapıyor.Tabii tek tetikleme  olduğu  için öyle 70 cm, 40cm  ve 20 cm yaklaştın gibi  ayarları  yok.Ancak yapabilirsem standart 20 cm  ye ayarlasam yeter.

Düşüncem  olacak bişeymidir yoksa  boşa mı  kürek  sallarım  fikirlerinizi ve  bu şekild e çalışma  yapan arkadaşların önerilerini bekliyorum.

Saygılar...
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Toyota Club Türkiye

« : Nisan 09, 2008, 21:39:21 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1 : Nisan 10, 2008, 11:28:17 »
merhabalar,

bunu tamponun ortasına mı yoksa kutuyu dağıtıp içindeki sensörleri tampon köşelerine mi takacaksınız.

tetikmeleri ortak mı yoksa ayrı ayrı mı?

tetikleme sinyalini mikro röle üzerinden bir buzzer a (düdüğe) bağlar ve istediğiniz ikazı alabilirsiniz.

sıkıntı bu sensörler araç içi için tasarlanmış olduğundan dış ortamda muhafazası nasıl olacağı.

deneyiminizi bekliyoruz.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • en iyi otomobil kendi otomobilindir
    • www.erginboy.8m.com
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 10, 2008, 14:59:36 »
merhaba , düşünce güzel fakat uygulamada bunu yapmak bayağı zor olur, çünkü bunlar ultrasonik ve bildiğim kadarıyla sadece hareketi alglıyor yani işini görmez herhalde, ayrıca bunların hassasiyet seviyesinide 20cm çekmek pekte mümkün olmayabilir, normal park sensorleri ultrasonik değil galiba.
Çalıştırsan bile kullanışlı olabileceğini sanmam, ama butür şeylere meraklıyım ve arabamla uraşmayı seviyorum dersen o başka
kolay gelsin
2008 Corolla 1,4 d4d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 10, 2008, 16:23:39 »
Aslında dün akşam biraz  deneme  yaptım.
Öncelikle bendeki  sensörler seyyar modülle  tümleşik değil 2 tane  sensörü  var  ve her sensörün  kendine  ait 1mt  uzatma  kablosu  var.Yani modülü dağıtmak söz  konusu  değil.
Neyse  denemelerimde en  düşük hassasiyette bile  sensörler arası 1,5 metre ve  ikiside aynı  yöne  bakıyorlar yani birbirlerine  değil, 2 metreden  algılıyor.Bende sensörün  birisinin  üzerini şeffaf naylon kapladım tabii sensörler  arası mesafeyi 10cm ye  getirdim bu sefer 30 cm  falan yakınlıkta  algılıyor  tamam ancak görüş  açısı  çok  düşüyor.Engel  direk  sensör  seviyesinde  yaklaşırsa  algılıyor.Yani sensör  seviyesinin 10 cm altından veya  üstünden bir  engel   gelse  algılamıyor.Bakalım çalışmalarım sürüyor.

Bu arada tetiklemeyi soran arkadaşımıza;
Bu devreyle  daha  önce  farklı  projeler  yapmıştım hatta sensörün birisinin  yerine  şu ciyyak  ciyyak öten küçük bisiklet  alarmlarındaki  haporlorler  var ya adı aklıma  gelmedi  ondan  takıp  sese  duyarlı  hale  getirmiştim.O zamanlar transistörle  tetikleme  eklemişim yani yani algılama  ledinin elektriği ile ister  röle  ister buzer  istediğimi  tetikleyebiliyorum.

Dış ortamda  muhafazası beni de düşündürüyor ama hele bi çalıştırayım iş muhafaza kısmına  kalsın düşüneceğim bişeyler.

Arkadaşlar denemeler devam ediyor sonucu size  yazarım.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -