Ali bey ordu merkezdesiniz. Rize Eğitici Formatörüyüm bende. Fevzi beyi tanırsınız Fatsa'da. İl koordinatörümüzde sizin eski il koordinatörü Erdinç beye selamlar gönderiyor.
Gelelim meselenize. Benim eski araç 94 model Doğan SLX di. Sizin araçla sorunu benzeşirmi bilmem. Öncelikle Ekzosdan başladılar. Egzosun içinde life benzer bi şey var. O tilki kuyruğu gibi egzosun ucundan sarkıyodu. Bende çocuklar egzosa suikast uygulamışlar sanıp çektim çıkardım onu. Ondandır dendi egzost değiştik ama sorun devam ediyodu. Yanlız o mesele bende tüpde değil benzinde oluyodu sanırım. 4-5 sene önceki bir olay olunca unuttum. Benzinde olduğunu şöyle anımsadım benzin filtresi vardır motora yakın bi yerde ustanın biri onu söktü. O kirli olunca motora yeteri kadar yakıt gitmez filan dedi. Değişmedi ama temizledi. İçinden su çıktı, pislikler çıktı takdı yerine. Sonra sürdük 100-120 lere çıktık bi sorun yok. Yanlız bendeki olay belli bi hıza çıkıp en alt minumum 60 ı geçince boşa salınca bi bayır aşağı istop ediyodu. Yine oldu aynı ustaya gittim sorun devam ediyo dedim. Motorun incelemedikleri yeri kalamdı bulamadılar bişey. Motor kaçırmıyo, fazla hava almıyo her şey normal. Aracı bi devirli sürelim dedi bi yerlerde bi tıkanıklık vardır filan. 120 -130 filan giderken 5. vitesde birden 4 düştü yada 3 e düştü devir saati 6 da bağırtıı filan bu pislikleri atar dedi. Bu dediklerim izmirde tatildeyken oluyor. Ankaraya kadar geldik. Araç tüpde bi şey yapmıyor ama benzinde istop ediyordu. Ankara' da sabah kalktım marş bastım öğretmen evinin önünde orda taksi durağıda var bilirsiniz bas bas almıyor. Vurdurduk taksici amcamlar saolsun almıyor. Herkesdede doğan şahin var ama bakıyorlar yok arkadaş. Araba istop etmeyi bırak çalışmıyor bile artık. Bunların gezici servis dedikleri bi ustaları varmış. Saolsunlar aradılar adamda yakınlarda bi arç tamir ediyomuş geldi. Baktı etti eyledi Distribitör kapağı var onu daha önce herkes açıp kutupları zımparaladı filan ama tamamen söken olmadı. Tevzi makarasımıdır nedir onu açtı, aracın fabrika çıkışıymış, hiç değişmemiş, aşınmış içindeki mil yeterli ateşleme yapmıyor araç istop ediyor. Yılda bi kez açılıp yağlaması da gerekiyomuş ince yağla. Değişti onu. Usta işte bilen biliyor işi. Bide onun soğutucusu var. Eğer sorun devam ederse (Adam değişip parasını alabilirdi) memelekete gidince onuda değişirsin dedi. Ondan sonra satana kadar bir kez istop etmedi araç .
Şu halukarda egzosu baktırın,
Benzin filterisini baktırın, temizletin,
Deponun dibindede varmış bi filtre onuda baktırın temizletin,
En son ateşleme sistemini baktırın,
ki benimki ondanmış. Pek motor işlerinden anlamam, mesele büyük bir ihtimal eteşlemeden kaynaklanıyo. Çünkü hızlı giderken fazla hava girişinden ateşleme gerçekleşmeyip araba istop ediyo.
Ben böyle çözmüştüm. Bu sayede tatilim zehir olmuştu. O lif boşaldı diye egzos patlamış ve otobanın ortasında kalmıştım.
Kolay gelsin hocam.