Gönderen Konu: Debriyaja Basmadan Vites Değiştirilebilir Mi?  (Okunma sayısı 17212 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 52 kere teşekkür edildi
Debriyaja Basmadan Vites Değiştirilebilir Mi?
« Yanıtla #20 : Nisan 11, 2008, 03:15:10 »
Kaç yıldır rüyalarıma giriyor debriyaja basmadan vites değiştirmem. Ama gelin görün ki, denemeye korkuyorum şanzumanı elime alacağımdan

Toyota Club Türkiye

Debriyaja Basmadan Vites Değiştirilebilir Mi?
« Yanıtla #20 : Nisan 11, 2008, 03:15:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Herşeyin Bir Vakti Var...
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '00
  • 4 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
Ynt: Debriyaja Basmadan Vites Değiştirilebilir Mi?
« Yanıtla #21 : Temmuz 12, 2008, 14:09:04 »
ben 2 den 3  e atarken genellikle debriyaja basmıyorum
2000 Corolla 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Temmuz 12, 2008, 14:40:32 »
Selam arkadaşlar,
Önce Dağhan bey'in çok güzel benzetmesi ''şanzumanı ele almak''.Çok doğru benzetme.Şapka çıkartılır.
Sonra Servet bey'in debriyaja basmadan vites değiştirmesi.Buna ne diyeceğimi tasarlıyamadım.Mübalaasız 34 yıldır araba kullanıyorum.Öyle sadece direksiyon sürücüsü de değilim.Acaba ben mi yanlış yapıyorum. Veya bize yıllar önce yanlış mı öğrettiler.Bir vites geçmemesi nelere sebep olur? Neden kendimizi ve  bu arada karşımızdaki sürücüleri riske atıyoruz? :(
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Temmuz 12, 2008, 15:22:51 »
Arkadaşlar,İstisnalar kaideyi bozmaz.Bunun aksini iddia edebilirmisiniz.Bir de Bülent bey'in yanıtına bakın.O zaman kullanıcı el kitaplarında ''istediğiniz zaman debriyaja basmadan vites geçirebilirsiniz'' diyebilirlerdi.Bizim  burada doğruları yapmamız gerekmiyormu.Zamanın da ben de bir kere yapmıştım.Zararını öğrendim ve birdaha yapmadım.Ne fazla param var, ne de yeni  teknikler yaratacak kadar ustayım.Ben yaparım diyenlere de saygı duyarım.

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Temmuz 12, 2008, 16:59:59 »
Debriyaja basmadan vites degistirmenin yolu otomatik vitese gecmek herhalde... :)
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Temmuz 12, 2008, 18:50:25 »
Evet bana göre de bu durumlarda en iyi yol otomatik vitesi tercih etmek. :)

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Temmuz 12, 2008, 19:29:35 »
Eşim ehliyet alırken derslerinin birisinde arka tarafta oturmuştum. Hocası da bu dediğiniz olayı gözüm önünde yaptı. Araç da Polo Clasic idi ve vites geçişlerinde ses filan da olmadı.
Haa, acemi birinin yanında yapması birinci sorun, sonuçta ona araç kullanmayı öğretiyorsunuz, ikinci sorun da hocanın dediği "kurs sahibi bu yaptığımı duyarsa başımı ağrıtır" ifadesi şanzımanı ne hale getirdiğinin açık kanıtıdır :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Temmuz 12, 2008, 20:24:22 »
Özgür bey çok güzel bir örnek vermişsiniz.Benim zamanımda kurslar yoktu .Ben 52 model Desoto ile öğrendim.Hürriyet Tepesi denilen büyük bir saha vardı orada yol sınavına girmiştik.Gördüğüm kadarıyla sürücü kursları işi paraya dökmüşler.2 gün direksiyon kullanan  trafiğe çıkıyor.Bu arada yanlış öğrenilenler alışkanlık haline geliyor.Ben de size benzer örnek vereyim;
        Eşim 1991 yılında sürücü kursundan ehliyet aldı.2003 yılına kadar kendi arabası olmadı.Benim Toyotayı da hiç kullanmamıştı.Bu arada sürücü kursundan bir arabayla anlaştık.Arkaya ben oturdum.direksiyonda eşim ve yanında hoca.Yola çıktık.  Ben pek şoförlükten anlamaz pozundaydım.Fakat bütün yapılanları kontrol ediyordum.Hoca emekli assubaymış.Daha doğrusu bu işten bıkmış.Ayak devamlı debriyaj üzerinde birşey olmaz.Sapışlarda sinyal yok.Acemiye ikaz da yok.Sağ koltukta mumya gibi oturuyor.Dayanamadım dedim ki; hocam sen yanlış öğretiyorsun. Yanlış yapan talebeye de ikaz etmiyorsun.bana verdiği cevap''BOŞVER KENDİ ARABASINDA YAPMAZ''.
      Neticede ilk ve son ders oldu.Eşim de araba aldı ve kendi arabasında hocalık bize düştü. :)

''Mme Jeanne Roland''

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #28 : Temmuz 12, 2008, 21:30:59 »
arkadaşlar çok merak ettiğim için sorucam..
debriyaja basmadan vites değiştirince elinize ne geçecek?? :)
teoride mümkün olabilir deee (her vites dişlisinin devrini bilip,o anda aktarma milinin de aracın o anki hızına göre tahmin edip devirlerin aynı olduğunu bilmek teoriden de öte bişey bana göre ama neyse) ne geçecek elinize yani??
hadi kendi paranızla aldığınız malınıza acımıyosunuz daaa milli servet sonuçta. her teoriyi deniyecekseniz benim için de bişey yapın: teorik olarak bi maddeyi ışık hızına çıkarırsanız madde enerjiye dönüşür ve herhangi başka bir maddenin içinden geçebilir. debriyaja basmadan vites büyüterek aracınızı ışık hızına çıkarın ve bi camın içinden geçmeye çalışın.bakalım olacak mı :)))
hoşgörünüz için şimdiden teşekkürler :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Temmuz 12, 2008, 21:38:52 »
:D
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #30 : Temmuz 13, 2008, 10:18:06 »
eger kulagınız hassas vede devirini iyi ayarlarsanız,evet debriyajsız degiştirebilirsiniz.ama bu işi bilmeyen bunu denerse,sonu motorcunun yanı olur.yani türkcesi şanzımana bir kac lıra sıkışmış demektir.benim tavsiyem bu pedalı kullanmanızdan yana.düşünün bir kere,"kapıyı kolundan mı acarsınız,omuzlayarakmı?"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Temmuz 14, 2008, 09:24:54 »
  Selam.
 Sanırım debriyaj kullanmadan vites değiştirmek isteyen arkadaşlarımız biraz Ralli Pilotluğuna özeniyorlar. Ancak şunu unutmamak gerekir ki altlarındaki araçlar standart tipte ise bu duruma yapılacak birşey yok. Evet kimi devirler yakalanınca debriyaj kullanmadan vites değiştirmek mümkün ancak bu durumda hem snekromeçlere, hem dişlilere, hem difransiyele, hem krank ve bağlı olan parçalara zarar veriyor, hemde en önemlisi Kemal beyin dediği gibi kendimizin, sevdiklerimizin ve başkaarının sağlığınıda tehlikeye atıyorsunuz. Ya sollama esnasında o vites geçmez ise? Bence buna değmez. Onun yerine uygun şekillerde hızlı vites değiştirmeyi öğrenmek en iyi ve profesyonelce yoldur. Ahmet arkadaşımızada kesinlikle katılıyorum. Vites değişimi sırasında debriyaj kullanmak istemeyenler yarı otomatik tipte şanzıman seçebilirler ve bilinki bu sistemlerde de debriyaj ayırma sistemi ortadan kalkmış değildir. Sadece bu işi elektro-hidrolik bir sistem sizin yerinize yapar. Demek ki bu sistemi oratdan akldırmıyorsa firmalar bir sebebi varmış. :)
 Konuya biraz izninizle teknik katalım.
 Standart araçlarda şanzımanlar senkromeçlidir. Vites dişlileri de Helikodyal (bir çeşit yatık dişli aksamı) şekillidir.
 Ralli tipi yarış araçlarında ise Dog Gear Box (dişleri düz uçlu aksam) kullanılır ve bunun avantajı şanzımanda oluşan sürtünme kaynaklı güç kayıplarını minimuma indirir. Diğer avantajı da debriyaj kullanmadan vites değişimine olanak tanımasıdır. Bu da vites değiştirme anında pilota zaman kazandırır. Diğer yandan ise senkromeçli sitemlerde vites değiştirme anında senkromeçlerin yol açtığı motor frenlemesi bu sistemde yaşanmaz. Tabi bu sistemlerde şanzıman dişli oranları da birbirine daha yakındır standart tiplere göre.
 Sonuçda aracı kendi koşullarına uygun tekniklerle ve şartlarda kullanmak en mantıklısıdır. Önce güvenlik.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #32 : Temmuz 14, 2008, 10:04:50 »
tam biz türklere özgü bişey.yakında motorsuz da gider bu araba  diye bişey duyarsam şaşırmıcam.bu işin neresi mantıklı acaba.debriyajsız isteyen triptonik alır .onu almazsa şanzımanı eline alır.bilmem anlatabildim mi.
corol-laz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Ağustos 09, 2008, 16:46:25 »
Yahu vur dedim öldürmüşsünüz siz de!
Böyle bir şey mümkün mü diye sordum, hala yapmadım ve yapmayı da düşünmüyorum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #34 : Ağustos 19, 2008, 12:48:48 »
kırıcı olmuşsa özür dilerim.aslına işin özüne biraz kara mizah katmak istedim dağhan bey.yanlış anlamayın lütfen.
corol-laz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #35 : Ağustos 19, 2008, 14:04:38 »
daha önce kullandığım 97 model tipo da denemiştim
çok ses gelmesine rağmen vıtesı yukseltım ancak daha sonra 4 . vıteste araba vıtesten kendı atmaya basladı ve her 4. vıtese atığımda sesler gelmeye başladı servıste bir dişlisini değişmek zorunda kaldım ıyıde bı para karşılığı DENEME BENCE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Ağustos 19, 2008, 17:31:10 »
VW DSG diye bir otomatik şanzıman sistemi kullanıyor, merak eden araştırsın. Çift debriyajlı, 1-3-5. viteslere ilk debriyaj, 2-4-6. viteslere ikinci debriyaj hükmediyor. Vites değişimi için de tek yapılması gereken sistemin bir debriyajı bırakıp diğerine basması oluyor. Bence Toyota da MMT yerine böyle birşey düşünmeli, vites geçişleri 8ms gibi inanılmaz düşük.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • みにかー
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Ağustos 19, 2008, 17:38:22 »
bizim mmt lerin vites değişim hızını biliyor musunuz?opel easytronic ten hızlı olduğunu sanıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #38 : Ağustos 19, 2008, 17:41:33 »
400-500ms'dir en azından diye tahmin ediyorum.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • みにかー
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #39 : Ağustos 19, 2008, 17:53:44 »
yanlış hatırlamıyorsam bmw z4 25ms gibi bir değerde atıyordu.bakalım belki bulurum biyerlerde bizimkileride.hatta yeterli sayıda aracı bulursam bir başlık altında toparlarım ;)